Multi dintre refugiatii care urmau sa fie transferati in Romania sau in Bulgaria au refuzat sa fie relocati in aceste doua tari.
Unul din sapte refugiati solicitanti de azil, sositi in Uniunea Europeana si care urmeaza sa fie relocati potrivit schemei europene in tari ale UE, fie a refuzat sa plece din Grecia, fie "s-a eschivat", scrie Financial Times, citand cifre furnizate de Guvernul de la Atena.
Aceasta politica era menita sa imparta in mod echitabil povara refugiatilor din UE, relocand 160.000 de solicitanti de azil din statele de granita Grecia si Italia in alte tari membre UE.
Corespondenta de la Bruxelles: UE nu poate taia fondurile pentru Romania daca nu acceptam refugiati
Insa acest acord este periclitat chiar de refuzul multor solicitanti de azil de a merge in tari europene mai sarace, precum Romania si Bulgaria, scrie FT.
Dintre cele 1.324 de persoane ale caror cereri au fost procesate, ca parte a schemei de relocare de pana acum, 191 au renuntat sau pur si ...citeste mai departe despre "Financial Times: Refugiatii refuza sa mearga in tari mai sarace, precum Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 20:19
Statele membre UE care refuza sa respecte cotele de refugiati impuse de Bruxelles, fara motive bine intemeiate, ar putea avea de platit amenzi de cate 250.000 de euro pentru fiecare azilant pe care refuza sa-l primeasca.
Controversata pedeapsa pe care reprezentantii Comisiei Europene se pregatesc sa o aplice a fost dezvaluita de publicatia Financial Times si vine dupa ce planul de relocare a refugiatilor din Grecia si Italia (acordul Dublin - n.red.), adoptat in urma unor sedinte furtunoase desfasurate in vara anului trecut, a intrat in impas, informeaza IB Times.
Surse din interiorul organului executiv al UE au dezvaluit reporterilor ca, in sedinta de la inceputul acestei saptamani, s-a discutat chestiunea pedepsei care ar trebui aplicata statelor care refuza sa preia cota parte de refugiati, amenda fiind stabilita initial la 250.000 euro per cap de refugiat.
Cu toate acestea, oficialii europeni recunosc ca amenda poate fi negociata in functie de fiecare caz in parte. "Nivelul contributiei se poate schimba, dar ideea este sa o faca sa para ca o pedeapsa", a dezvaluit una dintre surse, in vreme ce un alt oficial CE a mentionat ca amenda se poate ridica la "sute de mii de euro".
Buni de plata
Intentia oficialilor europeni de a responsabiliza unele guverne nationale cu privire la criza refugiatilor, care ameninta sa destrame intreg proiectul european, ar putea afecta politica liderilor din Ungaria si Polonia, doua tari care se opun distribuirii refugiatilor in... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 16:22
Portugalia s-a oferit sa gazduiasca 10.000 de refugiati de razboi ajunsi in Europa, dar nu gaseste suficienti doritori, in ciuda deschiderii manifestate de guvernul de la Lisabona.
"Este dificil sa gasim rapid refugiati care sa vina in Portugalia", a concluzionat si presedintele Marcelo Rebelo de Sousa, dupa ce a vizitat o tabara de refugiati deschisa in zona Evora din sudul tarii, informeaza Bloomberg.
Portugalia, care a fost afectata de o criza a datoriilor similara celei din Grecia, a reusit sa incheie cu bine programul bailout acordat de creditorii internationali. Insa, in ciuda unei evolutii economice incurajatoare, rata somajului este in continuare ridicata - 12,3%, fata de 4,3% in Germania, o destinatie aflata in mintea tuturor pribegilor veniti din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Peisaj economic neatractiv
"Nu este cea mai atragatoare destinatie, data fiind rata ridicata a somajului. Este mai usor pentru migranti sa se indrepte spre centrul Europei, unde piata este mult mai concentrata, decat sa vina in tari de la periferia continentului, asa cum este si Portugalia.
In centru, venitul pe cap de locuitor este mai ridicat", explica Rui Serra, economist-sef al Caixa Economica Montepio Geral din Lisabona.
Premierul portughez Antonio Costa blameaza problemele structurale, care se resimt in mai toata Europa, pentru peisajul economic neactractiv prezent in tarile de la periferia zonei euro.
"Problemele structurale au de a face cu lipsa de... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 17:03
Un mic grup de azilanti din Eritreea a parasit Italia cu destinatia Suedia. Este prima transa de imigranti relocati potrivit schemei Uniunii Europene de a usura sarcina crizei imigrantilor asupra tarilor cele mai afectate.
Grupul de 19 persoane, format din 14 barbati si cinci femei, s-a urcat intr-un avion al garzii financiare la aeroportul roman Ciampino, sub ochii reprezentantilor Crucii Rosii si agentiei ONU pentru refugiati, scrie rte.ie.
Merkel critica dur tarile care se opun cotelor de refugiati: Refuzul, un pericol pentru Europa
"Astazi este o zi importanta pentru Uniunea Europeana, este o zi a victoriei...pentru cei care cred in ...citeste mai departe despre "A inceput operatiunea de relocare a refugiatilor: E o zi importanta pentru UE, e o zi a victoriei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 15:17