Turcia considera ca bombardarea unor tinte civile din Siria, de catre aviatia rusa, este o incercare deliberata a Moscovei de a alimenta criza refugiatilor din Europa si de a crea spatiu pentru fortele pro-Bashar al-Assad.
Faptul ca Rusia a negat atacurile asupra spitalelor si scolilor din Siria nu inseamna nimic pentru Ankara, se precizeaza intr-o analiza The Guardian.
Oficialii turci sustin ca Vladimir Putin si aliatii sai sirieni folosesc cu nerusinare afluxul de refugiati - provocat de loviturile avioanelor ruse - pe post de arma de razboi indreptata in mod deliberat impotriva Turciei si Uniunii Europene.
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a respins categoric acuzatiile Turciei si altor tari, potrivit carora fortele ruse - actionand in favoarea regimului Assad si militiilor siriene kurde - au comis "crime de razboi" la inceputul acestei saptamani, cand doua scoli si doua spitale din nordul Siriei au fost lovite de rachete, ucigand 50 de oameni.
Noi... citeste mai departe despre "Cum reuseste Putin sa creeze haos intercontinental: Criza refugiatilor, cea mai buna arma de razboi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Februarie 2016, ora 22:07
Aflat intr-un turneu de doua saptamani prin Europa, economistul Nouriel Roubini se arata ingrijorat de lipsa de perspectiva intrevazuta in proiectul UE, care pare din ce in ce mai mult sortit esecului.
Cele mai importante forte economice si politice de pe continent au atitudini diferite in tratarea crizelor cu care se confrunta in acest moment blocul comunitar, iar acesta ar putea fi interpretat ca semnalul disolutiei proiectului european, afirma Roubini intr-un comentariu postat pe portalul Social Europe.
De pe Sena pana pe Tamisa
In Paris, atmosfera lasata in urma de tacurile teroriste de la jumatatea lunii trecute este una mohorata, aproape depresiva.
Cresterea economica a Frantei este si ea anemica, somerii si musulmanii francezi manifestand o stare de nemultumire pe care extrema dreapta din Frontul National, partid condus de Marine Le Pen, o poate specula in urmatoarele alegeri generale.
La Bruxelles, oras care a trecut printr-o recenta blocada impusa de riscul amenintarilor teroriste, institutiile europene nu detin inca o strategie clara de gestionare a fluxului de refugiati si imigranti, fara a mai vorbi de una prin care sa abordeze instabilitatea generata de conflictele din vecinatatea continentului.
In afara zonei euro, la Londra, pluteste in aer amenintarea contagiunii financiare generate de criza economica care inca ravaseste uniunea monetara de pe continent.
Criza refugiatilor si pericolul terorist inseamna si ca referendumul programat... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 11:22
Tarile europene trebuie sa furnizeze 330,7 milioane de euro in plus la bugetul euro pentru a asigura raspunsurile promise la criza refugiatilor, a anuntat miercuri Comisia Europeana.
Uniunea Europeana a promis un numar de actiuni pentru gestionarea afluxului de migranti fara precedent dupa Al Doilea Razboi Mondial. Miercuri, Comisia Europeana a propus amendamente la buget pentru a finanta aceste masuri. Contributiile nationale la bugetul UE sunt insa frecvent motiv de disputa intre Comisia Europeana si statele membre, comenteaza DPA.
"Vom continua sa depunem eforturi sa ajungem la solutii comune, europene", a apreciat presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, intr-un comunicat.
Conform propunerii, statele membre vor trebui sa angajeze 330,7 milioane de euro in plus, pe care insa nu le vor plati decat anul viitor.
Criza imigrantilor: Austria estimeaza cat o vor costa refugiatii in urmatorii cinci ani
Aceste fonduri vor fi utilizate, impreuna cu 70,6 milioane de euro ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Comisia Europeana cere statelor membre UE bani suplimentari pentru refugiati" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 20:34
Criza imigrantilor din Europa si reactiile diferite ale liderilor politici de pe batranul continent se dovedesc bulversante pentru intreaga opinie publica occidentala.
Intr-un editorial publicat pe portalul Project Syndicate, profesorul american de Jurnalism si Drepturile Omului Ian Buruma incearca sa dezlege misterul deschiderii portilor Germaniei in fata valului de refugiati care asalteaza Europa.
Taramul fagaduintei
In Germania, galeriile echipelor de fotbal intampina refugiatii cu zambetul pe buze si le ofera hrana si haine. Tara teutonilor a devenit brusc un Taram al fagaduintei pentru sutele de mii de refugiati de razboi din Siria, Libia, Eritreea si Afganistan.
In acelasi timp, politicienii din Marea Britanie si alte tari europene isi frang mainile de disperare in incercarea de a explica cum avalansa de sirieni, libieni, irakieni sau diverse populatii din Africa reprezinta un pericol mortal pentru societatea locala.
"Mama Merkel", nume dat cancelarului german chiar de catre refugiati, a promis sa lase portile deschise pentru orice victima reala a razboaielor civile.
Germania asteapta ca cifra refugiatilor adapostiti in tara sa ajunga in acest an la 800.000.
La Londra, David Cameron stramba din nas la auzul vestii ca ar putea fi nevoit sa adaposteasca 30.000 de refugiati si vorbeste in tonuri sumbre despre multimea care colcaie pe malul francez al Canalului Manecii in asteptarea unei sanse de a invada Regatul Unit.
Numai ca, spre deosebire de... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 18:08
1