In aceasta perioada, granita arctica dintre Rusia si Norvegia se prezinta inospitaliera, rece si, in scurta vreme, invaluita in intunericul iernii polare. Pentru refugiatii din Orientul Mijlociu insa, acestea sunt doar amanunte pe care le trec cu vederea.
"Drumul acesta este mai sigur. Nu trebuie sa traversezi marea", spune Akram Ali, un student sirian din Tartus, ajuns cu bine intr-unul din centrele de primire a refugiatilor deschise de autoritatile de la Oslo, relateaza agentia Reuters.
Refugiati in noaptea polara
Disparitia soarelui din noiembrie pana la inceputul lui februarie pare sa nu ii descurajeze pe imigrantii din Orientul Mijlociu. Numarul sirienilor, afganilor si irakienilor care au ales ruta arctica pentru a ajunge in Europa a crescut de la 10 in 2014, la 4000 in cursul acestui an.
Aceste aparitii inedite i-au surprins pana si pe oficialii norvegieni, care nu se asteptau la un numar atat de mare, dar care se tem acum ca traseul se va dovedi mortal pentru multi dintre fugari.
Comparativ cu cei 750.000 de refugiati care au preferat sa intre in UE traversand Mediterana sau Marea Egee, numarul "refugiatilor polari" este relativ mic, aproape cat cel al victimelor inregistrate anul acesta pe caile maritime alese de imigranti, 3.400.
In acelasi timp, inrautatirea conditiilor meteo din zona arctica ar putea adauga alte victime pe lista refugiatilor care se avanta in aceasta periculoasa calatorie.
La mijlocul acestei saptamani, temperatura la... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 12:11