Alegerile germane din 24 septembrie 2017, datorita puterii politice, financiare si istorice specifice ale tarii, au fost, fara indoiala, in centrul interesului international si european.
Rezultatele lor au fost marcate de castigarea CDU / CSU al Uniunii Crestine, condusa de cancelarul Angela Merkel, chiar cu un procent mai mic, de -33%, in timp ce in alegerile federale din 2013 a obtinut 41,5% - contractia - 20, 5%, de la 25,7% in 2013 - de Partidul Social Democrat (SPD) al lui Martin Schulz, dar si de intrarea in Parlamentul Federal al partidului AfD, cea mai periculoasa grupare extremista din Europa, din cauza dimensiunii Germaniei si evenimentelor dramatice istorice care au schimbat cursul secolului al XX-lea.
Germanii -mai mult decat evident- sunt recunoscatori cancelarului Merkel pentru bunastarea lor, pentru nivelul lor inalt de viata, comparativ cu cel al altor popoare europene, pentru masurile privid combaterea somajului in mod eficient (rata somajului este la un nivel istoric scazute, de doar 3,90% din forta de munca) si bineinteles pentru excedentele bugetare. De aceea, pentru toate aceste motive, ei i-au dat un al patrulea mandat de Cancelar, ceea ce a reusit numai Konrad Adenauer, reformatorul Germaniei postbelice si Helmut Kohl, tatal reunificarii Germaniei.
Pe de alta parte, victoria cancelarului Merkel si formarea unui guvern cu potentiali parteneri - oricare ar fi acestea - implica in mod evident continuarea politicii de austeritate extrema si... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 15:27
1Peste 1.000 de plangeri pentru inalta tradare au fost depuse impotriva cancelarului german Angela Merkel dupa criza refugiatilor, din 2015. Plangerile au fost depuse de simpatizanti ai dreptei populiste, AfD.
"Plangerile impotriva cancelarului s-au dovedit, toate, fara fundament", a insistat purtatorul de cuvant al Parchetului federal din Karlsruhe (sud-vestul tarii), Frauke Koehler.
Simpatizanti si militanti ai partidului antiimigranti si antiislam Alternativa pentru Germania (AfD) ii reproseaza liderei conservatoare ca a deschis portile tarii in mod necontrolat pentru peste un milion de refugiati, in 2015 si 2016.
In campanie pentru un al patrulea mandat de cancelar, inainte de alegerile legislative din 24 septembrie, Merkel este huiduita adesea in cursul deplasarilor sale in fosta Germanie comunista, unde AfD se bucura de cea mai mare sustinere.
Formatiunea, care flirteaza cu extremismul si xenofobia, este creditata cu pana la 9% din intentiile de vot.
Citeste si:
E oficial pretul platit de Merkel pentru imigranti: Un partid extremist ii ia fata in alegeriMerkel a picat testul: Partidul sau, umilit "la el acasa" de o formatiune anti-migratieMerkel recunoaste: Germania si UE au facut greseli in privinta migrantilorMerkel recunoaste ca a gresit in criza refugiatilor, dupa rezultatele dezastruoase de la alegeri (Video)Angela Merkel nu regreta decizia de a deschide granitele pentru refugiati - o spune in plina campanie electoralaUn refugiat sirian s-a... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 17:48
Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut luni luarea de masuri pentru grabirea expulzarii solicitantilor de azil ale caror cereri au fost respinse, precum si imbunatatirea schimbului de informatii intre serviciile de securitate europene.
Merkel sustine ca autoritatile ar putea decide mult mai repede daca solicitantii de azil pot sta in Germania si daca tarile lor de origine sunt destul de sigure pentru ca ei sa se intoarca acasa.
In cazul in care nu primesc ...citeste mai departe despre "Angela Merkel vrea sa scape mai repede de cei care nu primesc azil in Germania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 22:01
Mai mult de jumatate dintre germani considera ca refugiatii si integrarea lor reprezinta cea mai mare problema a Germaniei, arata un sondaj de opinie citat de Reuters.
Sondajul realizat de institutul Forschungsgruppe Wahlen pentru postul ZDF arata ca 58% dintre germani considera refugiatii si integrarea cea mai mare problema cu care se confrunta Germania.
De asemenea, aproape doua treimi dintre nemti sunt ingrijorati ca banii cheltuiti pentru refugiati sunt taiati din alte parti, in timp ce 52% cred ca migratia va duce la o crestere a criminalitatii.
Circa 30% se tem ca valorile culturale si sociale germane sunt in ...citeste mai departe despre "S-au cam saturat de refugiati: 58% dintre germani cred ca ei sunt cea mai mare problema" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 23:15
Din ce in ce mai multi refugiati musulmani devin crestini odata ajunsi in Europa. Fenomenul este observat mai cu seama in Germania.
Multi dintre refugiati fac cunostinta cu crestinismul chiar in drumul lor spre Europa, simtindu-se reprimati de propria religie, arata The Independent.
"Multi vin in Germania si gandesc: 'Aici imi pot alege religia si vreau sa-mi aleg o religie a libertatii'", explica preotul Matthias Linke, care slujeste la Berlin.
"Pentru multi dintre iranienii pe care i-am botezat, crestinismul este religia libertatii", mai spune el.
In cadrul ritualului de convertire, refugiatii sunt intrebati: "Crezi din adancul sufletului ca Iisus Hristos este Domnul tau si salvatorul si-l vei urma in fiecare zi a vietii tale?". Refugiatii raspund cu totii "da", in germana, arata AFP, care a asistat la astfel de momente in bisericile din Germania. Sunt apoi scufundati in bazin, unde sunt botezati, iar apoi se canta, se aplauda, iar nou-venitii sunt imbratisati.
Un alt ...citeste mai departe despre "Tot mai multi refugiati musulmani ajunsi in Germania devin crestini" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 15:55
Un tanar in varsta de 17 ani din Afganistan, solicitant de azil in Germania, a fost retinut, fiind suspectat ca a violat si ucis o studenta de 19 ani, la Freiburg, un oras universitar din sud-vestul Germaniei, potrivit Deutsche Welle.
Procurorul din Freiburg a confirmat, sambata, ca tanarul de 17 ani a fost retinut cu o zi in urma, in legatura cu uciderea unei studente, dupa ce s-a stabilit, pe baza probelor ADN, ca a fost prezent la locul crimei.
Tanarul din Afganistan venise in Germania in 2015, ca minor neinsotit, si a fost cazat la o familie.
Victima este o studenta la Medicina, al carei ...citeste mai departe despre "Crima care a socat Germania: Un refugiat minor din Afganistan este suspectat ca a violat si ucis o studenta de 19 ani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 08:27
Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege care va permite sutelor de mii de refugiati veniti in tara sa deschida mai usor conturi bancare.
Potrivit noilor prevederi, toate persoanele vor avea acces la servicii bancare de baza, inclusiv persoanele fara locuinte si oamenii aflati sub protectia Conventiei de la Geneva pentru Refugiati, relateaza Reuters.
Asta inseamna ca migrantii vor putea deschide conturi la orice banca, sa depuna si sa retraga bani, sa efectueze transferuri bancare, sa infiinteze linii directe de debit si sa faca plati cu carduri.
Refugiati in Germania: Proteste de strada si tunuri cu apa (Video)
Autoritatile germane se asteapta in acest an la sosirea a 800.000 - 1.000.000 de oameni, multi proveniti din zone de razboi din Orientul Mijlociu si Africa, dar nu toti vor obtine drept de azil.
Acordarea accesului la conturi bancare este considerata un prim pas esential pentru sustinerea integrarii lor in societate.
Criza refugiatilor: Germania ...citeste mai departe despre "Germania va obliga bancile sa deschida conturi refugiatilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 14:52
Autoritatile din Germania apeleaza la firme din Romania pentru a construi locuinte pentru refugiati sau pentru a repara fabrici si case parasite in care sa se adaposteasca acestia.
Numeroase companii din Romania s-au aratat dispuse sa inceapa lucrarile si intr-o luna, dar cu o conditie: muncitorii romani sa fie platiti la fel ca nemtii, transmite Pro TV.
Nemtii veniti in Romania sa caute muncitori sunt din Kassel, oras infratit cu Bistrita, care are 200.000 de locuitori si in care, saptamanal, vin 100 de refugiati.
Germania ar putea utiliza avioane militare pentru a-i deporta pe migrantii care nu primesc azil
"Din partea dansilor a aparut aceasta solicitare, pentru ca la ce flux de migranti au, deja capacitatea de a executa astfel de lucrari din partea firmelor locale ajunge ...citeste mai departe despre "Nemtii cauta muncitori in Romania pentru a construi case refugiatilor, dar romanii pun conditii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 09:08
Prin actuala adoptie masiva de refugiati, Germania se reintoarce la un model patentat pe piata interna a muncii inca de acum 60 de ani.
La mijlocul anilor 50, Republica Federala Germana a fost nevoita sa importe forta de munca din Iugoslavia, Grecia si Turcia pentru a pune in miscare economia tarii devastata de razboi.
Din punctul de vedere al lui Enzo Weber, seful Institutului de Cercetare in Munca din Nurenberg, refugiatii au un mare atu: sunt motivati.
"Sunt oamenii care au pierdut totul sau aproape totul. Acum li se da o noua sansa la viata, iar, daca se agata bine de ea, ei vor deveni o forta in doar cativa ani", crede Weber.
"Germania se confrunta cu provocari demografice majore. Tara poate beneficia de pe urma imgrantilor cu pregatire profesionala, atat prin consolidarea potentialului de crestere economica, cat si prin cea a sistemului de asigurari sociale", spune si Jens Weidmann, presedintele bancii centrale a Germaniei.
Dar, pana atunci, Germania trebuie sa investeasca masiv in pregatirea acestor nou-veniti, dupa cum observa si Raimund Becker, reprezentant al Agentiei Federale pentru Forta de Munca.
In timp ce unii dintre refugiati se pot lauda cu o calificare profesionala de invidiat, peste 90% din masa de imigranti recent intrata in Germania nu are pregatirea necesara pentru a inlocui muncitorii autohtoniau explicat analistii germani pentru Bloomberg.
Calificat sau necalificat, totul porneste de la zero
Anas Al-Asadi, unul dintre... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:00
6