Ungaria va ridica inca un gard de sarma ghimpata la granita cu Serbia, pentru a se apara de influxul de refugiati, care ar putea sa reapara pe ruta balcanica incepand cu aceasta primavara.
Pentru grupurile de refugiati din Orientul Mijlociu, Ungaria reprezinta o tara de tranzit catre tarile mai bogate din Europa de Vest, dar valul migrantilor a ajuns sa fie o adevarata problema pentru localnici si oficialii de la Budapesta, informeaza IB Times.
In 2015, Ungaria s-a trezit cu un numar de 1.800 de cereri de azil la suta de mii de locuitori, refugiatii alegand aceasta varianta care le permitea sa se se instaleze in prima tara din spatiul Schengen iesita in cale, urmand ca apoi sa-si continue traseul spre Vest in conditii mai lejere.
Insa teama de a nu trece prin criza refugiatilor izbucnita in Grecia, ca si spaima adapostirii unor celule teroriste latente aflate in drum spre Europa de Vest i-au fortat pe oficialii de la Budapesta sa blocheze accesul pribegilor intrati in tara pe ruta balcanica cu un gard de sarma ghimpata inalt de 4 metri si intins pe o lungime de 170 km.
De asemenea, in vara anului trecut, guvernul Orban a anuntat oficialii UE ca refuza preluarea refugiatilor in cadrul programului de relocare stabilit de Bruxelles.
Acum, Budapesta pregateste un nou gard de sarma ghimpata care sa dubleze bariera de la granita cu Serbia de teama deteriorarii relatiilor dintre tarile vest-europene si Turcia, fapt care ar putea suspenda in cele din urma si acordul... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:03
Comunitatea internationala ar trebui sa faca tot ce poate pentru ca in Siria sa se instaleze pacea, astfel incat "sa nu mai trebuiasca sa plece valuri, valuri de musulmani de acolo", a declarat, duminica, la Alba Iulia, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei Andreicut, care a sustinut ca etosul Europei nu trebuie sa se schimbe.
"Vin amaratii haituiti de razboi, dar ar trebui sa se puna pace acolo la ei acasa, sa nu mai trebuiasca sa plece. Cine ar putea pune pace la ei acasa? Rusii si americanii", a sustinut mitropolitul Andrei, prezent, alaturi de Rabinul sef, Rafael Shaffer, la o dezbatere despre "Migratia religiei sau religia migratiei".
Mitropolitul Clujului a sustinut ca musulmanii "inca nu au ajuns la masura in care sa poata intelege democratia asa cum este ea sau cum o intelegem noi". Ierarhul a amintit de "Primavara araba", care a dat, in opinia acestuia, "faliment".
"Cred ca, deocamdata, stilul lor de viata, etosul lor este altul. Nu stiu daca sunt ...citeste mai departe despre "Mitropolitul Clujului: Musulmanii au cate 5-6 copii. Sa aiba si crestinii macar cate 3 si atunci s-ar redresa Europa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 August 2016, ora 22:16
In ciuda unor blocade impuse la granitele tarilor din spatiul Schengen si a acordului dintre Bruxelles si Ankara privind reducerea numarului de traversari ilegale a granitelor europene, criza refugiatilor continua sa se accentueze.
Ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala pentru Migratie (IOM) arata ca numarul sosirilor in Europa a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta agentia Novinite.
Exodul se amplifica
263.636 de migranti au patruns in spatiul european in primele 7 luni ale acestui an, cu 17% mai multi decat in 2015, majoritatea alegand deja consacratele "porti de intrare" prin Grecia (160.888) si Italia (100.244).
Numarul pierderilor de vieti omenesti este si el in crestere fata de primele 7 luni din 2015, anul acesta 3.176 de refugiati pierzandu-si viata in incercarea de a ajunge pe tarmurile Europei.
Cu toate acestea, patrulele de coasta au reusit sa salveze din Marea Mediterana 1.241 de persoane care incercau sa ajunga in Sicilia.
Pana in prezent, imigrantii care au intrat in Italia par sa pastreze un ritm similar celui din anul anterior, in 2015, autoritatile din peninsula raportand 100.179 de persoane ajunse la tarm pana in luna august.
Cu toate acestea, situatia s-ar putea complica, Italia devenind brusc un punct de interes pentru refugiatii care spera sa inceapa o noua viata in nordul Europei. O demonstreaza destul de clar si avalansa de 24.000 de persoane revarsate in luna iulie in "Cizma".
Ghetouri europene... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:32
Birocratii din corpul executiv al UE par tot mai atasati de aplicarea pedepselor, exemplul cel mai bun fiind stabilirea unei penalitati de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat care va fi platita de statele care trebuie sa indeplineasca o cota de azilanti redistribuiti.
Analistii Bloomberg cred ca abordarea Comisiei Europene este gresita, mai ales in contextul in care valul de refugiati pare sa mai piarda din intensitate.
Viziune pe termen lung
Europa ar trebui sa aiba o abordare pe termen lung in problema crizei refugiatilor, stabilirea cotelor nefiind de foarte mare folos intr-un spatiu de libera circulatie.
In spatiul Schengen, orice azilant se poate stabili intr-o tara pentru a pleca apoi spre destinatia tintita initial.
Nu trebuie uitat nici faptul ca scopul principal a fost dintotdeauna reducerea influxului de refugiati in regiune si nu managementul de moment al unei situatii particulare.
Acordul incheiat cu Turcia in privinta reducerii numarului de refugiati si programul de redistribuire in interiorul UE pot reprezenta puncte de pornire in gasirea unei solutii, dar nu se constituie intr-o solutie finala a crizei refugiatilor.
Intarirea frontierelor externe ale UE si constituirea unei baze comune de date cu refugiatii intrati pe continent sunt si ele chestiuni cruciale in aceasta problema, dar un alt punct de pe lista il reprezinta si eliminarea restrictiilor pentru azilanti de pe pietele de munca din cele 28 de state.
Recompense in loc de... mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 12:04
Intelegerea dintre Bruxelles si Ankara pe tema gestionarii mai stricte a crizei refugiatilor din regiunea Orientului Mijlociu pare sa nu aiba sanse de izbanda, transformandu-se la scurt timp dupa parafare intr-un mar al discordiei.
In vreme ce premierul Ahmet Davutoglu solicita o liberalizare a regimului de vize europene pentru cetatenii turci fara respectarea conditiilor impuse de UE, seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker anunta sec: "Criteriile raman neschimbate!", informeaza Reuters.
Pretentii ridicate
Ankara incearca sa obtina cat mai multe avantaje din parteneriatul incheiat cu oficialii de la Bruxelles.
Intelegerea semnata luna trecuta de cele doua parti prevedea preluarea direct din Turcia a refugiatilor ce urmeaza sa fie acceptati in UE, returnarea migrantilor intrati ilegal pe teritoriul Greciei dupa 20 martie, acordarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, dupa cum mentioneaza Ziare.com.
In schimb, Turcia ar trebui sa asigure o mai buna paza a frontierelor sale in scopul blocarii migratiei ilegale catre teritoriul european.
In ciuda faptului ca Ankara mai are de indeplinit inca 17 conditii din cele 75 impuse in cadrul programului de liberalizare a vizelor, premierul Davutoglu a anuntat ca Turcia nu se vede obligata sa isi respecte angajamentul, daca liderii UE nu vor acorda turcilor dreptul la libera circulatie pana in luna iunie.
Replica dura
"Ca parte a intelegerii,... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:38
Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Grecia si Uniunea Europeana ca retin in mod arbitrar in conditii mizere toti migrantii si potentialii solicitanti de azil care ajung din Turcia pe insulele din Marea Egee.
Potrivit HRW, circa 4.000 de persoane, multe dintre ele vulnerabile - copii, femei insarcinate si persoanele cu dizabilitati - sunt retinute pe insulele Lesbos si Chios.
Insulele din Marea Egee au fost principala poarta de intrare pentru aproape un milion de migranti, intre care numerosi refugiati din Siria si Irak, care au avut ca principala destinatie tarile bogate din UE trecand prin Grecia si Balcani in cea de-a doua jumatate a anului 2015.
Criza refugiatilor: Grecia, la un pas de haos - imigrantii nu vor sa plece in Turcia
"Politica UE, aplicata in Grecia, a blocat familii care au fugit de orori precum teroarea Stat Islamic, amenintarile talibanilor sau bombele guvernului sirian", a declarat Eva Cosse din cadrul Human Rights Watch.
Ea a adaugat ca exista ...citeste mai departe despre "UE si Grecia, criticate pentru conditiile mizere din taberele de refugiati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 07:12
Traficantii de persoane intentioneaza sa introduca imigranti in Europa prin traversarea Marii Mediterane spre Italia, in contextul recentului acord UE-Turcia privind refugiatii si al restrictiilor de-a lungul asa-numitei rute balcanice.
Conform unei anchete a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluat de DPA, traficantii ar urma sa foloseasca nave de pescuit si mici vase de transport marfa pentru a aduce imigranti prin noua ruta incepand cu prima saptamana din aprilie.
Printre punctele de plecare pentru noua ruta s-ar numara statiunea Antalya din Turcia, orasul turc Mersin din apropierea granitei cu Siria si capitala Greciei, Atena.
Dupa ce ...citeste mai departe despre "Traficantii deschid o noua ruta pentru refugiatii care dau tot ce au ca sa ajunga in Europa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Martie 2016, ora 21:16
Atentatele teroriste petrecute marti, 22 martie, in capitala administrativa a Europei lasa cicatrice adanci pe intreg continentul. Polonia a devenit primul stat care, dupa sangeroasele atacuri din Bruxelles, a anuntat ca refuza sa mai preia refugiati si nu va respecta cota stabilita de Comisia Europeana.
Premierul Beata Szydlo a anuntat ca Varsovia nu vede in acest moment nicio cale de a deschide granitele in fata celor cateva mii de refugiati pe care ar fi trebuit sa-i preia din Grecia si Italia, conform intelegerii perfectate intre CE si fostul govern polonez, relateaza Bloomberg.
"Voi foarte clara: in acest moment, nu vad nicio posibilitate pentru migranti de a veni in Polonia", a declarat Beata Szydlo, la o zi dupa atentatele de la Bruxelles, intr-un interviu acordat postului local Superstacja TV.
Purtatorul ei de cuvant, Rafal Bochenek a completat apoi afirmatia sefului de guvern, mentionand ca oficialii de la Varsovia "nu vor permite ca incidentele petrecute in Europa de Vest sa se repete in Polonia".
Polonia devine astfel primul stat din UE care refuza sa puna in aplicare planul de redistribuire in cele 28 de state a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia.
O intelegere stabilita intre liderii europeni si oficialii de la Ankara prevede ca fiecare refugiat care va traversa Marea Egee dinspre Turcia spre insulele grecesti sa fie returnat Ankarei, de acolo urmand sa fie inscris pe o lista de asteptare in vederea preluarii de catre un stat de adoptie... mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 13:10
1Cel putin 90 de teroristi islamisti dispusi sa fie kamikaze au intrat in Europa cu fluxul de refugiati si asteapta ordine de atac, se arata intr-un raport confidential al Ministerului francez de Interne, care citeaza o apropiata a "creierului" atentatelor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud.
Potrivit femeii, Abaaoud s-a laudat, dupa atacurile de la Paris, soldate cu 130 de morti, ca a ajuns in Europa traversand Mediterana, alaturi de alti migranti, si ca se numara printre aproximativ 90 de teroristi care s-au instalat in Franta, relateaza New York Times
"Abaaoud s-a prezentat clar drept comandantul acestor kamikaze in asteptare", a explicat Politia franceza in raportul adresat Ministerului de Interne.
El a fost ucis intr-o operatiune a fortelor de ordine care a vizat un apartament din Paris, la cateva zile dupa atentate.
Raportul de 55 de pagini se concentreaza pe pregatirea tehnica a teroristilor si pe tehnicile de criptare folosite pentru a nu fi prinsi. Astfel, unul dintre ...citeste mai departe despre "Raport secret: Cel putin 90 de kamikaze au intrat in Europa cu fluxul de refugiati - asteapta ordine de atac" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 22:18