Prognozele privind performantele economiei globale devin tot mai pesimist, pe zi ce trece. Economistii FMI tocmai au revizuit in scadere prognoza de crestere economica globala, dar acest lucru nu mai este de mirare, crede Nouriel Roubini.
Intr-o analiza publicata in Project Syndicate, economistul cunoscut si sub numele de "Dr. Doom" sustine ca sunt prea putine puncte luminoase in pietele globale si chiar si acelea incep sa paleasca rapid.
Performanta minima
In randul economiilor dezvoltate, SUA se remarca cu o crestere economica de 1% inregistrata pe ultimele doua trimestre, in vreme ce programele de relaxare cantitativa initiate in zona euro si Japonia nu reusesc sa genereze rezultate care sa depaseasca acest punct critic, remarca Roubini.
Investitiile din Marea Britanie stau sub semnul incertitudinii, ca urmare a referendumului ce va fi organizat in luna iunie, iar Norvegia, Canada si Australia traverseaza o perioada nefasta din cauza prabusirii preturilor materiilor prime.
In pietele emergente majore situatia este si ea pusa sub semnul intebarii. Rusia si Brazilia, doua dintre cele cinci tari BRICS, sunt in recesiune, iar Africa de Sud abia da semne de vitalitate.
China trece printr-o perioada de descrestere economica abrupta, iar India merge bine doar pentru ca "in regatul orbilor, orice chior devine rege", dupa cum explica chiar guvernatorul bancii centrale, Raghuram Rajan.
De altfel, cele cinci state BRICS sunt tributare inca unui sistem de... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2016, ora 11:45
2Presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi a salutat progresele recente in Grecia, dar a cerut Atenei sa puna rapid in aplicare reformele structurale promise, intr-un interviu publicat duminica, informeaza AFP.
"Multe lucruri au luat o intorsatura spre bine in ultima vreme, iar aceasta cu ajutorul prim-ministrului grec, guvernului grec si poporului grec", a declarat Draghi intr-un interviu acordat cotidianului liberal grec Katherimini.
Cu toate acestea, "cred ca este in interesul tuturor ca acum sa se acorde atentie punerii rapide in aplicare a masurilor convenite impreuna, in conformitate cu termenii prevazuti", a precizat presedintele italian al BCE, cerand sa nu se puna in discutie "pilonii si obiectivele programului".
Dupa luni de criza politica acuta, Atena a ajuns la un acord in vara cu creditorii ei ...citeste mai departe despre "Presedintele BCE cere Atenei sa puna in aplicare reformele structurale promise" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 10:46
Comisia Europeana (CE) a avertizat Franta ca se afla inca in pericolul de a fi amendata, daca nu continua implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeana (UE) si nu respecta regulile bugetare impuse de UE.
Comisia considera ca Franta a facut progrese limitate in ceea ce priveste sectorul structural al recomandarilor fiscal facute de Consiliul de Ministri al UE in 2014", se arata intr-un raport al CE, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
De asemenea, CE a apreciat ca Franta "nu a intreprins actiuni efective" in acest an pentru a respecta regulile impuse de UE.
In aceste conditii, CE a hotarat sa acorde timp guvernului francez pana in luna martie a anului viitor pentru a dovedi ca respecta angajamentul privind implementarea reformelor structurale, inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste sanctionarea Frantei. Comisia evita astfel un conflict cu Parisul legat de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare.
"Pana in martie vom sti clar daca guvernele implementeaza reformele pe care s-au angajat sa le initieze. Este in interesul zonei euro sa o faca. Fiecare trebuie sa aiba rolul sau pentru a sprijini revenirea economica", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice.
In afara de Franta, si Italia si Belgia risca sa fie sanctionate din cauza proiectelor de buget pentru anul viitor.
La finalul lunii octombrie, autoritatile de la Bruxelles au acceptat proiectele de buget ale Frantei si Italiei pentru 2015, dupa corectii... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:00
Aproape jumatate dintre cele mai mari banci europene s-ar putea sa fie fortate sa se retraga de pe anumite segmente de piata, in cazul in care planul de reformel structurale va fi aprobat de parlamentarii europeni.
Astfel, circa noua dintre cele mai importante 18 banci ar putea abandona unele segmente din piata, potrivit unui studiu realizat de PwC pentru Asociatia Pietelor Financiare din Europa, un grup de lobby bancar, scrie Financial Times.
Reforma structurala face parte din incercarea UE de a elimina riscurile de esuare a bancilor foarte mari. Aici sunt incluse masuri de reducere a investitiilor riscante facute de banci cu propriile fonduri, precum si asigurarea de competente pentru autoritatile de reglementare prin care sa poat elimina activitati comerciale riscante. Bancile fac presiuni asupra lui Lord Hill, comisarul financiar al UE, ca sa se renunte la aceste masuri.
Sustinatorii reformei bancare apreciaza ca sunt necesare masuri corective pentru a elimina subventiile implicite din partea contribuabililor pentru operatiunile bancare de investitii, dar si ca ar aduce crestere si concurenta in regiune.
Comisia Europeana a prezentat planul de reducere a complexitatii din marile banci in luna ianuarie, insa acesta a facut putine progrese in legislativul de la Bruxelles, mai ales ca Franta, Germania si Marea Britanie sunt retinute.
Marea Britanie sustine propriul sau sistem structural care restrange activitatile bancilor de retail in operatiunile de... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 16:56
Sefa delegatiei Fondului Monetar International care se afla la Bucuresti pentru discutii asupra urmatorului program cu Romania, Andrea Schaechter, a declarat marti ca Guvernul si-a propus mai multe obiective, printre care pastrarea stabilitatii macroeconomice a tarii si continuarea unor reforme structurale in sistemul sanitar, in cel energetic si in cel al transporturilor.
"Suntem pe cale sa finalizam discutiile cu Guvernul, cu ministerele, cu membrii Parlamentului, cu sectorul financiar si cu reprezentanti ai mediului de afaceri. Misiunea noastra este legata de faptul ca Guvernul Romaniei a solicitat un nou acord, cu doua directii: primul obiectiv este sa continuam si sa dezvoltam reusitele pe care le-am avut impreuna in primele doua programe, cand s-a reusit macrostabilitatea tarii, asta inseamna mentinerea, ba chiar, daca se poate, dezvoltarea situatiei de acum, cand s-a reusit doar in cativa ani scaderea dezechilibrelor", a spus Schaechter la inceputul intalnirii dintre delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene cu membrii Comisiei de buget de la Camera Deputatilor.
Ea a adaugat ca tara noastra a beneficiat de pe urma acestor evolutii iar acest lucru se vede si in imprumuturile realizate de Romania, unde ratele dobanzilor au scazut, ceea ce arata increderea investitorilor.
"Asa cum am spus, unul dintre obiective este sa ducem mai departe si sa amplificam aceste castiguri care au fost realizate din perspectiva macrostabilitatii.
Guvernul... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 15:55
Premierul grec, Antonis Samaras, a cerut prelungirea perioadei in care sa fie aplicate reformele structurale in tara sa. Antonis Samaras a precizat ca iesirea Greciei din zona euro ar fi "o catastrofa".
Declaratia premierului grec a fost facuta in cadrul unui interviu care va aparea miercuri in cotidianul german Bild, relateaza AFP.
"Tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a repune economia pe roate si a creste veniturile statului. Mai mult timp nu inseamna in mod automat mai multi bani", a afirmat el in timp ce urmeaza sa mearga la Paris si Berlin la sfarsitul saptamanii.
Amintind eforturile deja depuse de Grecia si situatia dificila cu care se confrunta aceasta, seful Guvernului grec afirma "ca face totul pentru a mentine tara pe linia de plutire in timp ce vor fi puse in aplicare reformele".
"Ca lucrurile sa fie clare: nu cerem mai multi bani, noi ne respectam angajamentele si vrem sa ne indeplinim obiectivele", a adaugat el.
"Dar trebuie sa relansam economia deoarece acest lucru ne permite reducerea deficitelor", a adaugat el.
"Daca lasam Grecia sa cada acum, incertitudinea pentru celelalte tari si vulnerabilitatea lor vor creste", a apreciat el.
Samaras considera de altfel ca o iesire a Greciei din zona euro ar fi "o catastrofa".
"Acest lucru inseamna cel putin cinci ani de recesiune suplimentari si ar permite cresterea somajului la peste 40 la suta".
Potrivit lui, ar fi, prin urmare, "un cosmar pentru Grecia: un... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 09:35
Economistul Florin Citu a sustinut, in cadrul unei dezbateri, ca fondurile structurale sunt pentru economie precum a fost sistemul Caritas in anii '90 si ca Romania trebuie sa se gandeasca mai degraba la o dezvoltare pe resurse proprii.
"Dependenta de fonduri structurale, sau modul in care Europa se dezvolta cu aceste fonduri, subventioneaza lipsa reformelor. Cand un Guvern nou ca al nostru, format din tineri, doreste sa creasca pe baza unor fonduri din alta parte, arata ca e lipsa de viziune.
Romania trebuie sa se gandeasca la resursele proprii. Exista aceste fonduri structurale care au acelasi efect asupra economiilor pe care il au subventiile pentru companiile de stat.
Atata timp cat esti subventionat de la stat nu trebuie restructurare. Atata timp cat Romania stie ca exista o fantana de unde vom incerca sa atragem bani, nu ne vom restructura. Pentru mine, acei bani, fondurile structurale sunt ca un sistem Caritas", a spus Citu.
Deputatul PDL Mihaela Sandru spune insa ca banii europeni sunt necesari pentru a termina ceea ce deja a fost inceput.
"Banii care au venit in Romania in aceasta perioada au fost pe baza unei strategii elaborate intre 2004 si 2007, care a fost prezentata Uniunii Europene si care a fost agreata.
Ceea ce s-a negociat atunci vedem in rezultatele de astazi. Pentru dezvoltare, eu nu sunt de acord cu domnul Citu. Guvernul nu are cum ca in noua luni sa vina cu o a doua etapa a reformelor", a spus Sandru. mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 13:54
Statele europene ar trebui sa adopte reformele structurale pe care Germania le-a aplicat in ultimii 20 de ani pentru a-si imbunatati competitivitatea, apreciaza comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters si preluat de Mediafax.Rehn subliniaza ca Germania a intrat in recesiune avand fundatii economice mai solide decat alte state din Uniunea Europeana (UE) deoarece s-a adaptat la noile conditii mondiale implementand o gama larga de reforme structurale.
"Este important pentru toti ca si alte tari sa reuseasca ceea ce Germania si alte cateva state au facut deja in ultimii ani.
Mai multe state membre, de exemplu Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, au luat deja calea ambitioasa a reformei si fac progrese", a afirmat comisarul european.
Economia germana isi revine rapid dupa o criza extrem de severa, in timp ce statele de la periferia Uniunii, printre care Grecia si Spania, continua sa se confrunte cu probleme precum o criza a datoriilor, dificultati financiare si somaj ridicat.
Majoritatea economistilor si decidentilor politici sunt de acord ca statele UE ar trebui sa-si consolideze competitivitatea prin limitarea salariilor, reforme ale pietei muncii si mai multe reforme structurale.
"Nu incape indoiala ca intreaga economie a UE beneficiaza de forta si rezistenta economiei Germaniei.
De aceea, continuarea reformelor structurale din Germania care promoveaza cresterea este importanta pentru intreaga Europa", a mentionat Rehn.
Berlinul... mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 17:30
Romania trebuie sa pastreze masurile pe latura fiscala si sa adopte reforme structurale, care sa imbunatateasca perspectivele pe termen lung, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, intr-o interventie la televiziunea de business CNBC, informeaza The Money Channel, precizeaza NewsIn.Canalul american CNBC a dedicat vineri un spatiu amplu Romaniei, iar la capitolul economie, unul dintre invitati a fost seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.
Acesta a precizat ca decizia Guvernului de la Bucuresti de a adopta un set dur de masuri in 2010 a fost un gest curajos, care ar putea scuti autoritatile de alte demersuri similare.
"In cazul Romaniei, Guvernul a fost cel care a decis: hai sa luam masuri drastice la jumatatea lui 2010, pentru a ne pune intr-o pozitie mai buna in perioada urmatoare si pentru a nu fi obligati sa luam masuri suplimentare in 2011, 2012 si asa mai departe. Este o decizie foarte curajoasa, dar va exista ceva durere pe termen scurt din aceasta cauza", a spus Jeffrey Franks la CNBC.
Jeffrey Franks a recomandat Romaniei sa pastreze in urmatoarea perioada masurile pe latura fiscala si sa adopte reforme structurale, care sa imbunatateasca perspectivele pe termen lung. mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 16:32