Mesajele lansate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, constituie practic ecoul unor nedumeriri instalate la nivel european din cauza ca afirmatiile facute in ultimul an de diversi oficiali ai institutiei cu privire la dorinta Romaniei de intrare in zona euro nu sunt urmate de actiuni concrete ale Guvernului.
Surse oficiale europene au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca Romania, daca doreste sa atinga tinta 1 ianuarie 2019, ar trebui sa formuleze anul acesta o solicitare oficiala pentru admiterea leului romanesc in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II).
Pana la formularea acestei cereri, guvernul ar trebui insa sa demareze o serie de ...citeste mai departe despre "Romania si aderarea la euro: Guvernul nu a facut o solicitare oficiala - Reformele cerute de UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:13
Adoptarea monedei unice europene trebuie stabilita in urma unei analize cost - beneficiu si nu pentru ca este la moda, iar romanii trebuie sa inteleaga ca, daca vor sa traiasca precum nemtii, trebuie sa munceasca la fel ca ei, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
El a precizat ca aderarea la zona euro este legata de cresterea economica, iar aceasta nu poate fi obtinuta prin relaxare fiscala si monetara.
Referitor la adoptarea monedei unice europene, Valentin Lazea a precizat ca decizia ar trebui luata in urma unei analize cost-beneficiu, nu pentru ca este la moda, iar procesul este strans legat de cresterea economica si reformele structurale.
In opinia sa, Romania are nevoie de o perioada de minimum sase ani cu crestere economica de doua puncte procentuale peste media din zona euro pentru a atinge nivelul PIB/locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare din statele cele mai sarace care au aderat la zona euro, respectiv 60% din media UE, ...citeste mai departe despre "Lazea (BNR) catre romani: Stiti ca daca vreti sa traiti ca nemtii, nu puteti sa munciti ca grecii!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 17:04
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.
"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu la conferinta Euromoney.
Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.
El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana.
Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.
"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:05
Obiectivul Romaniei de a adera la zona euro in 2019 este "foarte ambitios", o data mai realista fiind dincolo de 2021, astfel incat Romania sa evite trecerea prematura la moneda europeana, in timp ce factorii de decizie par sa ignore provocarile si riscurile statutului de membru, potrivit Erste.
"ČŠn ultimii ani, aderarea Romaniei la zona euro a devenit o tinta miscatoare. Ultimul termen mentionat acum este 2019. Consideram acest nou termen ca fiind foarte ambitios si credem ca o data de aderare mai realista ar fi dincolo de 2021", se arata intr-un raport al Erste.
Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.
Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.
"In ultimele doua decenii, apetitul Romaniei pentru reforme a fost mai degraba moderat si, de aceea, obiective ambitioase precum aderarea la UE sau obtinerea centurii de siguranta a FMI au fost factorii motivanti care au facut Romania sa inghita chiar si pastilele mai amare ale reformelor, care altminteri ar fi fost refuzate, institutiile mentionate avand in acelasi timp si rolul de tapi... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 12:17
Stabilirea termenului de aderare la zona euro este o decizie politica, dar dupa acest moment dimensiunea politica dispare si intervine capacitatea economiei romanesti de a face fata competitiei din zona euro si capacitatea noastra de a trai acolo, a declarat marti viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.
"Cand aderam la euro am aflat, este o decizie politica. Din momentul in care decizia a fost luata, insa, dimensiunea politica dispare. Pentru ca, daca stabilirea unui calendar este o decizie a reprezentantilor, indeplinirea conditiilor privind competitivitatea, convergenta reala a economiei romanesti, capacitatea noastra de a trai acolo, de a produce si de a consuma acolo, fara a diverge de modelul pozitiv european presupune sa ne crestem competitivitatea. Aici trebuie ajuns la un consens pentru stabilirea unui traseu care sa presupuna, pornind de la tinta aderarii, o serie intreaga de tinte intermediare pe ani, pe luni, pe domenii, pe reforme", a explicat Bogdan Olteanu.
Viceguvernatorul BNR a detaliat provocarile cu care se confrunta Romania in demersul de aderare la zona euro. El a spus ca reformele structurale, in special cea legata de institutiile la care statul este actionar, necesita inca atentie din partea statului. De asemenea, Olteanu a amintit problema legata de reforma imigratiei, in contextul in care Romania are o societate care imbatraneste.
"Daca noi si cei care vin dupa noi nu ne decidem sa facem mai multi copii, cum s-au decis... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 13:53
Romania este decisa sa adere la zona euro iar cel mai realist termen pentru aderare este 2018, a anuntat miercuri seara premierul Victor Ponta.
"Avem o decizie politica foarte clara, spre deosebire de Marea Britanie sau alte tari, ca dorim sa aderam la zona euro. Dar asta nu ar trebui sa se intample foarte curand, pentru ca in primul rand trebuie sa avem o economie puternica - zona euro nu are nevoie de inca o economie slaba-, trebuie sa fim puternici, competitivi pentru a aduce ceva, nu pentru a adauga alte probleme. In al doilea rand, sunt foarte optimist in aceasta privinta, zona euro va implementa toate reformele bazate pe experientele negative din trecut pentru a evita noi crize", a afirmat premierul.
Victor Ponta a adaugat ca "2018 ar fi un termen realist" pentru aderarea Romaniei la zona euro si a indicat Polonia drept cel mai bun exemplu pentru felul in care se pregateste sa treaca la moneda euro. mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 10:05
Premierul Victor Ponta a declarat ca perioada 2018-2020 este o tinta realista pentru intrarea in zona euro, iar Romania urmareste cu prudenta Polonia, tara mult mai avansata in ceea ce priveste reformele structurale.
"Vrem sa fim pregatiti si competitivi atunci cand ne alaturam zonei euro. Cred ca 2018-2020 este o tinta realista. Urmarim, in mod prudent, Polonia, care este mult mai avansata decat Romania in ceea ce priveste reformele structurale", a afirmat Ponta intr-un interviu acordat CNBC, intrebat daca va mai astepta pentru a vedea "cum va arata zona euro in cativa ani", inainte de a adopta moneda unica europeana.
Seful Guvernului a adaugat ca asteapta ca planul anticriza adoptat de liderii din zona euro sa isi faca efectul pana la sfarsitul acestui deceniu.
Ponta a subliniat ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru intrarea in zona euro in ceea ce priveste indicatorii economici, inflatia si forta de munca, potrivit CNBC.
"Cred ca zona euro nu are nevoie de inca un jucator slab, de aceea trebuie, mai intai, sa ne pregatim. Dar angajamentul politic este sa ne alaturam zonei euro si cred ca aceasta ar fi in beneficiul Romaniei, dar si al tuturor celorlalte tari din UE", a afirmat premierul.
Ponta a declarat, intr-un interviu publicat in luna iunie de Deutsche Welle, ca Romania poate fi pregatita din punct de vedere structural pentru adoptarea monedei euro in 2017-2018 si ar putea deveni membra a zonei euro in acest orizont de timp.
Premierul a facut... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 11:50
In contextul agravarii contextului economic european si al problemelor cu care se confrunta Romania, aderarea la zona euro, propusa pentru urmatorii ani, este pusa sub semnul intrebarii.
Gradul redus de pregatire pentru aderarea la zona euro este una din principalele probleme, aflate la baza crizei economice din Grecia. Romania si-a luat insa angajamentul, verbal inainte de 2007 si in scris dupa semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, sa adere la zona euro, sa adopte moneda unica si sa fie pregatita pentru acest lucru in anii urmatori.
Pasii indicati de Uniunea Europeana au fost in mare parte urmati, dar agravarea situatiei din ultimile luni ridica intrebari vizavi de capacitatea Romaniei de a face acest pas.
"In momentul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana si-a asumat obligatia de a adopta euro, chiar fara sa existe un moment explicit stabilit pentru acest lucru. Nu exista o data anume nici acum. Este evident ca astazi, pe fondul incertitudinii neobisnuite din zona euro si din intregul spatiu al UE, dar, mai ales, in contextul starii generale de spirit din Romania, este nevoie de un proiect major, cel putin pe termen mediu", a declarat in exclusivitate pentru Business24, Claudiu Doltu, Secretar de Stat in Ministerul de Finante, doctor in stiinte economice.
El afirma ca planurile majore asumate de Romania pe termen mediu au functionat, lucrurile mergand intotdeauna in directia dorita, chiar daca intr-un pas mai lent decat ne-am dori.... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 13:32
Decalajele dintre Romania si restul tarilor din Uniunea Europeana ar putea sa se micsoreze abia in urmatorii 10 ani, cred analistii si specialitii contactati de Business24.
Intr-un scenariu optimist, salariul minim al romanilor in momentul intrarii in zona euro ar putea fi asemanator cu cel din Polonia, de 336 de euro.
Romanii se afla pe penultimul loc intr-un clasament al salariilor minime din Uniunea Europeana, cu o valoare a acestuia de 162 de euro pe luna, in fata Bulgariei care ofera un salariu minim lunar de 138 de euro, potrivit datelor oficiale ale Biroului de Statistica al UE, Eurostat.
Salariatii din Luxemburg beneficieaza de cel mai mare salariu minim lunar acordat in Europa, respectiv de 1.801 euro, adica de 11 ori mai mare decat cel din Romania.
In Ungaria, salariul minim garantat lunar este de 296 de euro, in timp ce grecii vor primi un salariul minim garantat lunar de 750 de euro pe luna, dupa masurile de austeritate aplicate de Guvernul elen.
Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca in Romania nu ar trebui sa se faca din salariul minim un indicator de bunastare fiindca o crestere a acestuia ar crea mari probleme romanilor care isi cauta de lucru.
"Un salariu minim cu mult peste salariul de echilibru de pe piata muncii nu face altceva decat sa descurajeze angajatorii sa angajeze mana de lucru suplimentara si posibilitatile ca cei nou intrati pe piata muncii sa-si gaseasca locuri de... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:07