Guvernul de la Atena a obtinut un ragaz de 4 luni pentru a-si convinge creditorii si alegatorii ca poate regla din mers problemele vizand plata datoriei externe si impovaratoarea austeritate reclamata de populatia din Grecia.
Guvernul condus de Alexis Tsipras s-a reunit inca de duminica, pentru a pune la punct detaliile privind directionarea fondurilor obtinute prin acordul de prelungire a asistentei financiare cu inca 4 luni.
In acelasi timp, cabinetul de la Atena s-a trezit si tinta criticilor care ii acuza pe oficialii Syriza ca au vandut iluzii in campania electorala.
Premierul Tsipras sustine ca semnarea prelungirii acordului este un succes al noii puteri politice de la Atena, planul de reforme al grecilor urmand sa fie inaintat astazi partenerilor din zona euro pentru consultare, arata agentia Reuters.
Liniste in zona euro, razboi politic in Grecia
Grecii s-au aratat usurati vineri, in momentul semnarii acordului cu creditorii europeni, evitand o criza a sistemului bancar pe care oficialii din Irlanda o prognozau pentru aceasta saptamana si reusind sa indeplineasca una din promisiunile electorale ale noului gurven de la Atena: pastrarea tarii in zona euro.
Premierul Tsipras se arata in continuare increzator in sustinerea populatiei, desi unii contestatari spun ca, de fapt, oficialii greci au cedat prea mult teren in timpul negocierilor de la Bruxelles.
Acordul de prelungire cu 4 luni a programului de asistenta financiara mentine Grecia sub un... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 10:30
Pe intreaga perioada a crizei financiare, numarul falimentelor declarate in statele europene a fost de aproximativ 200.000 pe an. Cifra a cunoscut o scadere in ultimele luni, in special pe flancul sudic al continentului, dar chiar si asa se observa o lentoare in rezolvarea rapida a insolventei de-a lungul intregii Europe.
Numarul mare de falimente, precum si ingrijorarea ca procedurile invechite blocheaza circuitul banilor in economie, au generat o modificare a opticii privind procedura de insolventa la nivelul intregii Europe, se arata intr-un articol al revistei The Economist.
Reforma programata pentru 2015
Comisia Europeana a initiat un set de masuri reformiste inca din martie, urmand ca acestea sa intre in vigoare de anul viitor. Trei piedici majore au fost identificate de oficialii de la Bruxelles care justifica demararea rapida a reformei sistemului de insolventa in majoritatea tarilor din Uniune.
In majoritatea statelor, restructurarea unei companii in dificultate este privita de multe ori ca cel mai sigur semnal de declansare a falimentului. Precedentele inregistrate in aceste tari au arata companii aparent viabile care au disparut de pe piata in urma declansarii procedurii de insolventa.
Un alt motiv rezida in perioada relativ indelungata de punere in practica a normelor de insolventa a persoanelor fizice care sa le permita afaceristilor ghinionisti sa isi stearga datoriile si sa se relanseze in afaceri. A treia cauza este legata de diferentele... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 13:01
Autoritatile de la Bruxelles analizeaza desfiintarea troicii care supravegheaza mersul reformelor din Grecia, pentru a le permite oficialilor de la Atena sa aplice propriul plan economic, in schimbul unei relaxari a serviciului datoriilor, au declarat oficiali europeni, transmite Kathimerini.
Discutiile, aflate in stadiu incipient, se vor intensifica in conditiile in care autoritatile elene si sustinatorii financiari din zona euro pregatesc un nou parcurs pentru Grecia, al carei program de sprijin financiar urmeaza sa se incheie in acest an.
Desfiintarea troicii, formata din reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si ai FMI, ar putea fi elementul central al noului plan pentru Grecia,potrivit Mediafax.
Dupa ce Irlanda si Portugalia au incheiat programele de salvare in acest an, inspectorii UE si ai FMI mai sunt activi doar in Grecia si Cipru, iar numerosi analisti au anticipat ca Atena va solicia in continuare sprijin financiar.
Trecerea la un sistem de reforme contra unui program de relaxare a datoriilor, cu supraveghere mai putin stricta, ar putea tempera nemultumirea populatiei si ar favoriza guvernul in detrimentrul partidului de opozitie de extrema-dreapta Syriza, care conduce in sondaje si care a promis sa renunte la acordul international de sustinere financiara.
Alegerile generale din Grecia ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, iar un guvern condus de Syriza ar da batai de cap zonei euro.
Troica, inlocuita de un grup... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 09:10
Portugalia ar trebui sa semneze un acord de precautie cu Uniunea Europeana pentru a-si asigura revenirea cu suces pe pietele financiare dupa finalul programului de bailout convenit in 2011, care se va incheia in luna mai, considera fostul ministru al Finantelor Fernando Teixeira dos Santos.
"Asa-numitul program de precautie ar fi mai potrivit", a declarat Teixeira dos Santos intr-un interviu acordat Bloomberg.
Printr-un acord preventiv, Portugalia ar demonstra sprijinul partenerilor din UE
El a explicat ca, prin incheierea unui acord preventiv, Portugalia ar demonstra ca are sprijinul partenerilor din UE, ceea ce ar rezulta in costuri de finantare mai scazute.
Guvernul din care a facut parte Teixeira dos Santos a incheiat in aprilie 2011 un acord de finantare externa de 78 miliarde euro cu FMI si UE, insotit de masuri de precautie si reforme structurale.
In prezent, fostul ministru de Finante a revenit la cariera academica, fiind profesor de economie la Universitatea din Porto.
Actualul ministru al Finantelor, Maria Luis Albuquerque, a declarat anterior ca Portugalia va decide in luna aprilie daca va solicita o noua linie de finantare sau daca va urma exemplul Irlandei, lasand in urma programele de sprijin international si optand pentru o revenire "curata" pe pietele financiare.
Acordul Portugaliei cu FMI si UE se va incheia pe 17 mai
Costul de finantare a scazut sub 5% pentru obligatiunile cu maturitatea la 10 ani, fata de peste 18% in ianuarie... mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 11:35
Guvernul portughez a revizuit in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2014 si a mentinut tinta de deficit bugetar, deoarece tara se pregateste de iesirea din programul de asistenta financiara, transmite Bloomberg.
"Exista semnele unei redresari a activitatii economice", se arata in declaratia comuna a reprezentantilor UE, BCE si FMI, care au evaluat la Lisabona implementarea reformelor promise de Portugalia in schimbul asistentei financiare.
Executivul se asteapta la o crestere a Produsului Intern Brutal al Portugaliei de 0,8%, fata de 0,6% cat estima anterior. In acest an economia ar urma sa inregistreze un declin de 1,8%, mai putin decat estimarea precedenta, de 2,3%. Rata somajului va fi de 17,4% in 2013, fata de 18,2% cat se prognoza.
Premierul Pedro Passos Coelho trebuie sa reduca cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) in 2014, dupa ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a indeplini obiectivele stabilite in schimbul asistentei financiare.
Portugalia vrea sa revina deplin pe pietele financiare dupa iesirea din programul de asistenta financiara, in iunie 2014.
In trimestrul doi din 2013 economia portugheza a inregistrat prima crestere din 2010, datorita accelerarii exporturilor.
Guvernul si-a mentinut obiectivul de a inregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB in 2013 si de 4% in 2014. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.
Premierul Petro Passos Coelho se... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:23
Ministri de finante din zona euro vor accepta, foarte probabil, sa acorde Portugaliei si Irlandei o extindere a perioadei de achitare a imprumuturilor de la UE, pentru a le ajuta sa revina pe pietele de capital, a declarat joi presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Printre subiectele aflate pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, programata pentru vineri si sambata la Dublin, se vor afla viitorul uniunii bancare, stabilitatea economica si financiara a Uniunii Europene si optiunile de finantare pentru cresterea economica pe termen lung, transmite Reuters.
"Avem intentia sa adoptam extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor pentru Irlanda si Portugalia", a afirmat Dijsselbloem. Cele doua tari nu au mai reusit sa se imprumute de pe pietele de capital in 2010 si, respectiv, 2011, si au solicitat pachete de asistenta financiara iar extinderea achitarii acestor imprumuturi ar atenua povara achitarii datoriilor.
Lisabona a anuntat ca actualul calendar de achitare a imprumutului este "imposibil" si sustine ca merita o extindere, pe fondul masurilor dure de austeritate adoptate.
Jeroen Dijsselbloem a anuntat ca UE, BCE si FMI au propus o extindere de sapte ani a perioadei de achitare a imprumuturilor iar acum se discuta acest subiect.
"Sper ca vom reusi sa finalizam un acord la reuniunea Eurogrupului de la Dublin", a declarat seful ministrilor de finante din zona euro.
Portugalia va iesi din criza doar daca va reusi sa... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 10:14
Troica creditorilor internationali a decis sa acorde Portugaliei un ragaz suplimentar de un an pentru a-si reduce deficitul si a introduce masurile de austeritate cerute in schimbul planului de sprijin, a anuntat vineri ministrul portughez de finante, Vitor Gaspar.
De asemenea, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana au acceptat sa elibereze Portugaliei o noua transa de ajutor in valoare de doua miliarde de euro, la sfarsitul celui de-al saptelea examen trimestrial al aplicarii planului de salvare, transmite AFP.
"Noile limite de deficit sunt de 5,5% din PIB in 2013, 4% in 2014 si 2,5% in 2015", a declarat presei ministrul portughez Vitor Gaspar. Conform noilor date, Portugalia are timp pana in 2015, fata de 2014 anterior, sa-si reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.
In luna septembrie a anului trecut, obiectivele Portugaliei au beneficiat de o prima relaxare, in conditiile in care anterior autoritatile de la Lisabona trebuiau sa reduca deficitul bugetar pana la 4,5% din PIB in acest an, la 2,5% in 2014 si 2% in 2015.
Prin relaxarea obiectivelor Portugaliei, creditorii internationali au recunoscut ca masurile de austeritate au contribuit la reculul economiei si la cresterea somajului. In prezent, creditorii estimeaza ca PIB-ul Portugaliei va inregistra o contractie de 2,3%, fata de o scadere de 1% cat preconizau in luna noiembrie. De asemenea, troica si-a revizuit in jos si estimarile de crestere pentru 2014,... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:02
Fondurile comunitare reatribuite Portugaliei de catre Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020 vor servi in principal la finantarea intreprinderilor si la lupta impotriva somajului, a afirmat joi la Lisabona ministrul portughez al economiei Alvaro Santos Pereira.
"Vom realoca fondurile comunitare pentru competitivitatea intreprinderilor noastre, a economiei noastre, si pentru locuri de munca", a declarat ministrul portughez, intr-o conferinta de presa, relateaza AFP.
Portugalia beneficiaza din mai 2011 de un plan international de salvare de 78
miliarde de euro, in schimbul unui program strict de reforme si austeritate. Sectoarele prioritare de investitii cu fonduri europene sunt cel minier, turismul si pregatirea tinerilor, a precizat Santos Pereira. El a subliniat, printre altele, ca fondurile comunitare reprezinta una dintre putinele posibilitati de finantare a competitivitatii economice.
Reatribuirea de fonduri structurale europene de ajutor pentru Portugalia pentru
perioada 2014-2020 a fost anuntata miercuri de catre Bruxelles.
Comisarul Hahn n-a dezvaluit suma acestor ajutoare, ea urmand sa fie discutata la
summitul extraordinar al Consiliului European din 22-23 noiembrie. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 09:48
Reformele asumate de Portugalia in programul de ajutor financiar din partea troicii formate din UE, BCE si FMI sunt pe drumul bun, in pofida persistentei riscurilor si dificultatilor, dar creditorii se tem ca tara ar putea fi nevoita sa ceara ajutor suplimentar, in cazul unor situatii neprevazute.
"In general, programul este pe drumul cel bun, dar se mentin riscuri si provocari importante", se arata intr-un raport al Comisiei Europene referitor la cea mai recenta evaluare efectuata de troica, in februarie.
Reformele, aplicate in schimbul unui imprumut de 78 de miliarde de euro aprobat in mai 2011, au dus la intrarea tarii in recesiune si, potrivit unor analisti, Portugalia ar putea fi nevoita sa solicite sprijin suplimentar.
"Pentru moment, estimam ca programul va permite Portugaliei sa revina pe pietele financiare in 2013", a afirmat Peter Weiss, director adjunct al misiunii CE in Portugalia, in timpul unei conferinte de presa la Bruxelles.
El a aratat ca programul de reforma este foarte ambitios, iar guvernul nu ar putea face mai mult.
"Daca rezultatele bune vor continua, nu exista motive sa credem ca programul de ajutor nu va fi suficient", a adaugat Weiss.
El a avertizat insa ca elemente care nu depind de guvernul portughez ar putea conduce la o situatie neprevazuta.
"Mediul european, ajustarile efectuate de guvernele europene joaca un rol important in contextul generar", a precizat oficialul european.
Portugalia va testa miercuri piata... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 21:26