Comisia Europeana a anuntat in acest weekend ca Grecia a ajuns la un acord cu creditorii sai internationali privind pachetul de reforme.
Atena urmeaza sa prezinte reformele la intalnirea Eurogrupului din 24 mai si sa le implementeze inaintea reuniunii din 21 iunie a ministrilor de Finante din zona euro, transmit AFP, Reuters si site-ul greekreporter.com.
Dupa opt ani in care a beneficiat de sprijin financiar international in valoare de 260 de miliarde de euro, Grecia spera sa puna capat celui de-al treilea program de de asistenta financiara in data de 20 august 2018.
Desi economia elena este intr-o situatie mult mai buna decat la debutul crizei datoriilor, nivelul datoriei ramane nesustenabil, la aproximativ 180% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro.
"Dupa atat de multi ani in care s-a confruntat cu dificultati, Grecia este in sfarsit in linie dreapta", a afirmat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.
In ultimele zile, expertii Uniunii Europene (UE), Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International (FMI) s-a intalnit cu reprezentantii Guvernului de la Atena au discutat ultima revizuire a acordului de asistenta, programul de privatizare, revizuirea administratiei de stat si dereglementarea pietei energiei dominata de stat. mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 10:58
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, este de parere ca Grecia a ajuns sa vada in sfarsit luminita de a capatul tunelului austeritatii.
"A fost dur, dar a fost necesar", a explicat oficialul european, referindu-se la programul de reforme impus de creditori, informeaza Hurriyet Daily News.
"Grecia fost prinsa intr-o furtuna economica si financiara de proportii incredibile. Astazi, lucrurile stau, probabil, mai bine", a comentat Moscovici, facand referire la somajul in scadere si ratingul mai bun obtinut de economia elena in ultimele luni.
"A trebuit sa asiguram un mediu care sa dea incredere investitorilor si am facut acest lucru. A fost o masura prea dura? Probabil. A fost si necesara? Bineinteles", a tinut Pierre Moscovici sa mentioneze la Radio France International, cu doar o zi inainte de intalnirea sa cu premierul elen Alexis Tsipras.
Pentru greci este al saptelea an de austeritate severa, dupa ce criza datoriilor a dus tara in prag de colaps la inceputul anului 2010.
Cu toate asigurarile date de oficialul european, somajul nu a inregistrat decat o scadere a ratei de 1,9%, ramanand in continuare la un ingrijorator nivel de 21,7%.
Economia da totusi semne de dezmortire, treecand de la o crestere de 0%, in 2016, la o estimare de 2,1% pentru anul in curs.
In cele din urma, pana si forul de conducere al FMI a acceptat sa acorde un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, necesar pentru revenirea Greciei pe piata de obligatiuni,... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 06:41
1Premierul grec, Alexis Tsipras, a afisat duminica hotararea sa de a duce la bun sfarsit reforma sistemului de pensii, ceruta de creditorii tarii, dar care a relansat nemultumirile sociale.
Reforma sistemului de pensii, pe care guvernul intentioneaza sa o supuna votului in parlament la inceputul lui februarie, "trebuie sa avanseze, este un lucru necesar (...) Dilema este fie sa reformam sistemul de pensii, fie sa il lasam sa se prabuseasca", a declarat Alexis Tsipras in prezenta a 4.000 de simpatizanti adunati pe un stadion din Atena pentru a sarbatori un an de la preluarea puterii, potrivit AFP.
El a promis sa merga totusi "la capat cu dialogul si flexibilitatea" in favoarea categoriilor sociale cele mai afectate de majorarea prevazuta a contributiilor, citand intreprinderile mici si mijlocii, auto-intreprinzatorii si agricultorii.
Premierul Alexis Tsipras a promis un sistem "mai echitabil", reafirmand angajamentul sau de a nu taia din pensiile actuale, "deja reduse cu 40%" de ...citeste mai departe despre "Un an de Syriza: Tsipras, hotarat sa reformeze sistemul pensiilor, in pofida tulburarilor sociale" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 09:37
Ministrii de finante din zona euro au decis sa amane deblocarea unei transe de 2 miliarde de euro din imprumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Atenei sustinand ca oficialii eleni nu au pus in aplicare toate reformele negociate cu creditorii.
Guvernul Greciei a prezentat recent un raport privind parcurgerea pasilor in implementare a 50 de reforme solicitate de creditorii din zona euro, dar noua legislatie privind executarea silita a debitorilor ramane inca o problema pusa in discutie, anunta revista Market Watch.
Unele puncte fierbinti din programul de reforme pe care Grecia s-a angajat sa il realizeze, cum ar fi supra-impozitarea invatamantului privat sau consolidarea sistemului bancar din tara, au fost bifate cu succes.
Insa, alte cateva chestiuni stringente fac ca oficialii europeni sa priveasca cu neincredere spre Atena. "Nu avem inca un acord pentru eliberarea transei de 2 miliarde de euro", a precizat unul dintre ministrii europeni de Finante.
Grecia are termen pana miercuri, 11 noiembrie, sa ajunga la o intelegere pe tema intarzierii reformelor cu grupul de creditori europeni si cu reprezentantii FMI pentru a primi suma necesara platii salariilor si a unor dotorii scadente pe piata interna.
O noua sedinta a ministrilor din Eurogrup se va organiza vineri pentru a analiza ultimele evolutii din cadrul procesului de negociere dintre creditori si guvernul de la Atena. mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 12:02
Reprezentantii creditorilor s-au deplasat marti, 20 octombrie, la Atena pentru a stabili daca noul guvern elen a facut pasii necesari in implementarea reformelor incluse prin memorandumul semnat in vara.
Un raspuns pozitiv ar putea asigura eliberarea unei transe de 2 miliarde de euro din imprumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Greciei de creditorii din zona euro, anunta publicatia EUObserver.
O saptamana de foc
Sefii misiunilor economice ale Comisiei Europene, Bancii Centrale Euriopene, FMI si din cadrul Mecanismului de Stabilitate European (ESM) vor avea la dispozitie o saptamana pentru a verifica pasii facuti in directia reformarii Greciei.
Pana pe 27 octombrie, expertii celor 4 institutii vor trebui sa verifice daca setul de legi aprobate recent de coalitia Syriza-Anel convine cerintelor exprimate de creditori in cadrul celui de-al treilea program de asistenta financiara acordat tarii.
Saptamana trecuta, parlamentarii coalitiei de guvernamant au aprobat impunerea penalitatilor in caz de pensionare anticipata si cresterea impozitului pe proprietati. Parlamentarii Opozitiei au votat impotriva.
Alte trei legi cruciale pentru eliberarea transelor din imprumut urmeaza sa fie adoptate pana la mijlocul lunii viitoare.
Acestea vizeaza reformarea sistemului de pensii, impozitele aplicate fermierilor si modificarea legislatiei privind imprumuturile neperformante. Promulgarea legilor va aduce inca 1 miliard de euro in vistieria statului elen.... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 13:47
Nici nu a iesit inca din criza financiara si Grecia da semne ca se poate indrepta spre o criza politica. Inceputul lunii viitoare ar putea aduce o noua runda de alegeri anticipate, pe masura ce ruptura dintre premierul Alexis Tsipras si partidul Syriza creste in fiecare zi.
Premierul elen a reusit sa obtina acceptul pentru al treilea program bailout doar cu sprijinul opozitiei parlamentare, iar un oficial al guvernului a afirmat ca Tsipras intentioneaza sa ceara un vot de sustinere in Legislativ dupa semnarea acordului cu creditorii, anunta Bloomberg.
Infrangerea anunta anticipate
O eventuala infrangere a actualului guvern va da semnalul pentru declansarea alegerilor anticipate, a doua runda in doar 9 luni, dupa ce guvernul Syriza a ajuns la guvernare, in acelasi mod, la sfarsitul lunii ianuarie.
Surse guvernamentale au afirmat ca Alexis Tsipras va cere un vot de incredere din partea celor 300 de parlamentari abia dupa ce va efectua, pe 20 august, plata celor 3,2 miliarde de euro datorate de eleni Bancii Centrale Europene.
Vestea alegerilor anticipate ar putea intarzia implementarea programului de asistenta financiara pentru Grecia.
In acelasi timp, acestea ii pot da sansa actualului premier de a se debarasa de platforma electorala anti-austeritate cu care a castigat confruntarea electorala de la inceputul acestui an.
In viteza maxima
Evenimentele incep sa se desfasoare intr-un ritm alert, celendarul miscarilor de pe scena politica din Grecia fiind... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 12:39
Grecia si creditorii sai, care negociaza al treilea plan de salvare, in valoare de cateva zeci de miliarde de euro, au convenit luni ca reforma pensiilor sa vizeze doar persoanele care au iesit la pensie incepand de la sfarsitul lunii iunie, potrivit unor oficiali eleni.
Atunci cand creditorii au acceptat, in iulie, sa negocieze un acord de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro care sa permita Greciei sa revina pe linia de plutire si sa ramana in zona euro, Guvernul grec s-a angajat sa puna in aplicare reforme de amploare pana la sfarsitul lui octombrie.
Creditorii - FMI, BCE, UE si Mecanismul European de Stabilitate (MES) - reclama, de exemplu, abandonarea regimului de prepensionare si cresterea varstei de pensionare la 67 de ani.
Plan de ajutorare
Cele doua parti urmeaza sa se puna de acord asupra unui plan de ajutorare pana la 20 august, daca Grecia vrea sa fie in masura sa ramburseze 35 miliarde de euro BCE, scadente la aceasta data.
"S-a ...citeste mai departe despre "Grecia capituleaza? Acord cu creditorii intr-o problema sensibila: pensiile" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 12:36
Criza elena pare sa intre intr-o noua faza, pe masura ce Germania, Grecia si troika creditorilor (FMI, BCE si CE) sunt tinta criticilor acerbe aduse fata de noul program de reforme impuse tarii.
Unul dintre cei mai inversunati adversari ai conditiilor sub care urmeaza sa se deruleze cel de-al treilea program de asistenta financiara este laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz.
"Ce este ciudat la noul program este ca nu are sens nici pentru Grecia, nici pentru creditori", afirma economistul american intr-un comentariu din New York Times.
Senzatie de dejà vu
"Pe masura ce citeam conditiile celui de-al treilea memorandum intre Grecia si creditori am fost confruntat cu o senzatie de dejà vu", explica Stiglitz.
Economistul face referire la perioada de final a anilor '90, in care, din pozitia de economist sef al Bancii Mondiale a urmarit efectul devastator al reformelor cerute de FMI pentru statele din Asia de Est.
"Acesta a fost cauzat nu doar de austeritate, ci si asa zisele reforme structurale, in care FMI-ul se lasa adesea pacalit sa impuna masuri care favorizeaza anumite interese in detrimentul altora.
Au fost sute de conditii stabilite in fiecare memorandum: unele majore, altele insignifiante; unele bune, alte rele sau chiar strigatoare la cer, majoritatea neatingandu-si scopul pentru care au fost initiate", isi adduce aminte Joseph Stiglitz.
In 1998, FMI a reusit sa falimenteze sistemul bancar din Indonezia. Directorul de... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 17:25
Oricat de greu de crezut ar fi, in ciuda contrastelor flagrante, Grecia din zilele noastre si Romania anilor '80 impartasesc si unele asemanari izbitoare. Cea mai evidenta este cea a erodarii economiei prin programe de austeritate, crede profesorul de economie politica Zoltan Pogatsa.
Pogatsa argumenteaza ca punerea datoriilor publice in mod repetat in sarcina contribuabililor nu face decat sa creeze un cerc vicios, care va eroda puterea de cumparare, va mentine un nivel scazut de lichiditati si va transforma sistemul de finante publice intr-o himera.
Dupa modelul Ceausescu
In 1980, dictatorul Nicolae Ceausescu a decis brusc ca Romania trebuie sa-si achite toate obligatiile catre creditorii internationali, explica economistul maghiar Zoltan Pogatsa, pentru Sigmalive.
Planul sau a fost urmat de aproape un deceniu de stoarcere a resurselor financiare ale tarii, culminand cu cea mai violenta revolutie anticomunista din Europa.
Un plan similar este pus in practica de cativa ani in Grecia. Desi era clar ca e sortita esecului, politica de austeritate a fost impusa elenilor inca de acum 5 ani.
Rezultatul a ajuns deja sa fie arhicunoscut: o prabusire economica de 25%, o crestere a gradului de indatorare de la un nivel greu de administrat de 110% din PIB la unul insuportabil de 180 de procente si un somaj in floare atingand 30% din totalul populatiei si 60 de procente din tineri.
In cei cinci ani de austeritate, povara datoriei statului elen a crescut cu 9... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 09:55