Comisia Europeana a aprobat vineri plata primei transe de 500 de milioane de euro din cadrul noului program de asistenta macrofinanciara (AMF) pentru Ucraina, se arata intr-un comunicat de presa al executivului comunitar.
Odata cu aceasta plata, totalul asistentei macrofinanciare acordate Ucrainei de catre UE incepand cu anul 2014 va ajunge la 3,3 miliarde de euro, cea mai mare asistenta de acest tip acordata vreunei tari din afara UE.
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru moneda euro si dialogul social, precum si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat: "Uniunea Europeana si-a manifestat constant sprijinul politic si financiar pentru Ucraina. Decizia de vineri a Comisiei Europene cu privire la efectuarea platii are loc intr-un moment crucial, atunci cand Ucraina si cetatenii sai se confrunta cu o noua agresiune din partea Rusiei si trebuie sa vada solidaritate din partea partenerilor internationali. Un astfel de comportament agresiv nu este acceptabil in Europa de astazi".
La randul sau, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: "Ucraina a indeplinit angajamentele de politica convenite cu UE pentru eliberarea primei transe din cadrul programului de asistenta macrofinanciara. Acesta este un semnal important si incurajator ca Ucraina continua sa faca progrese importante pe calea reformelor, in ciuda actualului mediu de... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 14:12
Elaborarea bugetului multianual 2021-2027 al UE, finalizarea unui acord pentru Brexit, conturarea ferma a reformei din euro-zona si obtinerea acordului statelor membre pentru o politica europeana in domeniul migratiei, acestea vor fi, conform presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prioritatile UE in urmatoarele luni.
Prezent in hemiciclul Parlamentului European pentru a sustine ultimul sau discurs anual despre starea Uniunii - SOTEU 2018 - inaintea alegerilor europene din primavara anului viitor, Juncker le-a vorbit deputatilor in binecunoscutul sau stil monoton, folosind, ca de obicei, in mod alternativ cele trei limbi: engleza, franceza si germana.
Presedintele Comisiei a parut a fi obosit, imbatranit, a avut cateva momente in care coerenta sa a lasat de dorit. Prin continutul si modul de prezentare, discursul a parut a fi mai degraba un testament decat un discurs vizionar, asa cum ne-am fi asteptat de la un presedinte al Comisiei Europene aflat in ultimul an al mandatului sau.
Anuntul facut cu ceva timp in urma de presedintele Juncker ca nu mai candideaza pentru un nou mandat la sefia Comisiei l-a impins deja spre marginea scenei politice. Cu toate acestea, intr-un parlament divizat, macinat deja de bataliile viitoarei campanii electorale, multi ne-am asteptat sa auzim un altfel de discurs, macar unul cu inspiratia si vigoarea celui din 2017.
Juncker, care timp de aproape doua decenii a fost premierul Luxemburgului si multi ani presedinte al... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 07:35
Dupa anuntarea rezultatelor partiale ale alegerilor din Franta, cand era deja sigur ca a castigat, Emmanuel Macron a venit in piata din fata Muzeului Luvru sa-si intampine sustinatorii pe acordurile imnului Europei - Oda bucuriei.
Este, pentru moment, salvatorul celei mai importante constructii politice de pe Batranul Continent.
Uniunea Europeana a fost lovita puternic de criza economica, una care a provocat stagnare, somaj si saracie, totul culminind cu falimentul Greciei, care a pus in pericol moneda unica.
Pe acest fond de pesimist generalizat, miscarile populiste au castigat teren, fiind impulsionate de criza imigrantilor sirieni care au invadat Europa din cauza razboiului civil.
Referendumul pentru Brexit, apoi, la cateva luni, alegerea unui populist de extrema dreapta la Casa Alba au fost doua evenimente care pareau ca vor avea ca efect dezintegrarea Uniunii Europene.
Liderii politici moderati si o mare parte a opiniei publice au inteles pericolul si, incet, incet, accesul populistilor de dreapta a fost blocat in state ca Austria, Olanda si, astazi, Franta.
Erau putini cei care la inceputul anului ar fi pariat pe cresterea increderii in Uniunea Europeana si pe faptul ca alegatorii din democratiile occidentale vor reactiona, oferind o noua sansa unei constructii fragile, imperfecte, dar care asigura pacea si prosperitatea pe continent de peste 60 de ani.
Tinta celui mai dur atac purtat cu mijloace digitale
Tanarul politician independent, in... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 20:25
Liderii europeni si-au asumat sambata, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului care a pus bazele blocului comunitar, un angajament clar fata de mentinerea unitatii. Semnata de 27 de sefi de stat si de guvern, in absenta Marii Britanii, "Declaratia de la Roma" transmite un mesaj optimist cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Insa succesul proiectului european nu este garantat, in conditiile in care Europa trebuie sa faca fata unui numar de provocari mai mare ca oricand, arata Bloomberg intr-un editorial.
Saptamana viitoare, premierul Theresa May va declansa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Chiar si fara sa luam in considerare Brexitul, Europa nu s-a confruntat niciodata cu atat de multe probleme in acelasi timp: o redresare economica lenta si dezchilibrata; accentuarea populismului in tari precum Franta; o Rusie revansarda si o America izolationista, care expune vulnerabilitatile apararii europene; sute de mii de imigranti din Orientul Mijlociu si din Africa, care testeaza limitele politice ale liberei circulatii a persoanelor, unul dintre principiile consacrate prin tratatul din 1957.
Pana acum, raspunsul Uniunii Europene nu a fost unul satisfacator, iar lucrurile nu se vor schimba peste noapte. In urmatoarele 12 luni vor avea loc alegeri in Franta, in Germania, poate si in Italia. Iar electoratul nu s-a aratat prea entuziasmat de reformele pe care UE ar trebui sa le contemple in acest moment. Insa dupa alegeri, masurile de... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 07:37
Premierul britanic David Cameron si-a atras joi critici in cadrul propriului sau Partid Conservator, dupa ce a declarat ca ar fi gresit ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana.
Unii pesimisti "afirma ca nu exista nicio perspectiva de reformare a Uniunii Europene si ca trebuie pur si simplu sa plecam. Cred ca ei gresesc. Cred ca este posibil ca aceasta organizatie sa se schimbe si sa fie reformata", a afirmat David Cameron, la o conferinta asupra investitiilor mondiale, potrivit Reuters.
La eveniment iau parte, printre altii, directorul FMI Christine Lagarde si ministrii de finante britanic, german, canadian si francez.
"Este in interesul Marii Britanii sa ramana o tara care sa fie bine conectata cu restul lumii", a adaugat el.
Cameron s-a aflat din nou sub presiunea euroscepticilor in aceasta saptamana, cand fostul ministru de finante Nigel Lawson a declarat ca planul premierului de a renegocia angajamentele Marii Britanii fata de UE inainte de un referendum privind ramanerea tarii in Uniunea Europeana, planificat pentru 2017, este sortit esecului si ca tara ar trebui sa paraseasca blocul comunitar.
Premierul britanic s-a folosit de acest prilej pentru a-si sublinia hotararea de a continua reducerea deficitului bugetar in Marea Britanie si pentru a ajuta la semnarea unor noi acorduri comerciale intre UE, pe de o parte, si Statele Unite si Canada, pe de alta parte.
"Nu ar trebui sa ne petrecem timpul criticand la nesfarsit bancile si... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 14:17
Tarile europene nu trebuie sa incetineasca reformele si sa recurga la stimularea economiei pentru a combate somajul ridicat din randul tinerilor, intrucat rezultatul nu va fi crearea de locuri de munca sustenabile, a declarat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
De asemenea, Weidmann a reluat criticile privind esecul Frantei de a-si respecta tintele de deficit bugetar, afirmand ca a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie in mentinerea credibilitatii eforturilor de consolidare bugetara din uniunea monetara.
"Somajul in randul tinerilor in unele tari este intr-adevar dramatic. Programele economice si de cheltuieli pe termen scurt, precum si o datorie mai mare pentru generatiile urmatoare nu creeaza locurile de munca sustenabile de care este nevoie urgent", a declarat Weidmann pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung, scrie CNBC.
In contextul numarului ridicat de pesoane fara loc de munca din tari precum Spania si Italia, multi lideri politici europeni incep sa vada somajul drept o criza in sine si mai putin ca pe un aspect care se va rezolva odata cu imbunatatirea situatiei economice.
Weidmann, care este si membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, considera ca relaxarea eforturilor de reducere a indatorarii nu este o solutie, intrucat tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.
"Doar companiile competitive si o structura economica sanatoasa pot oferi asa ceva. O pauza a reformelor nu ar ajuta. Acum, pentru ca avem reguli... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 10:25
Coruptia cauzeaza reducerea investitiilor, blocarea functionarii corecte a pietei interne si impactul negativ asupra finantelor publice, potrivit sondajului Eurobarometru dat astazi publicitatii de Comisia Europeana
Se estimeaza ca fenomenul coruptiei costa economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.
Coruptia ramane o problema majora in tarile Uniunii Europene, ba chiar se pare ca a crescut in ultimii trei ani. Din datele obtinute reiese ca aproape trei sferturi din europeni continua sa considere coruptia drept o problema grava si sunt de parere ca ea este prezenta la toate nivelurile de guvernare.
Opt procente din respondenti afirma ca li s-a cerut sau sugerat sa dea mita in ultimul an.
In curand, Comisia Europeana va prezenta o serie de propuneri legislative privind, in special, confiscarea bunurilor obtinute din infractiuni, reforma normelor aplicabile in materie de achizitii publice, realizarea unor statistici mai avansate privind activitatea infractionala si consolidarea politicii antifrauda la nivel european.
Rezultatele sondajului
Sondajul Eurobarometru a fost realizat in cele 27 de state membre ale UE in septembrie 2011. Principalele constatari sunt urmatoarele:
- majoritatea europenilor (74 %) considera coruptia ca fiind o problema majora in tara lor. Aproape jumatate dintre europeni (47 %) cred ca nivelul coruptiei din tara lor a crescut in ultimii trei ani;
- majoritatea europenilor considera ca institutiile locale (76 %),... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 15:11
Uniunea Europeana a salutat, duminica, desemnarea fostului comisar european Mario Monti pentru a forma un nou guvern in Italia si a subliniat ca va continua sa supravegheze procesul de reforme din aceasta tara.
Numirea lui Mario Monti de catre presedintele Giorgio Napolitano "trimite un mesaj incurajator ce demonstreaza vointa autoritatilor italiene de a depasi criza", au subliniat intr-un comunicat comun presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al UE, Herman Van Rompuy.
"Comisia va continua sa supravegheze punerea in aplicare a masurilor adoptate de Italia pentru a continua politicile de promovare a cresterii economice si ocuparii fortei de munca", au mai mentionat cei doi lideri europeni. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 09:42
O serie de date statistice favorabile din Europa centrala si de est sugereaza ca actuala criza economica ce a afectat intreaga regiune a inceput sa se tempereze, conform unei analize Reuters si preluata de NewsIn. Riscurile economice persistaRiscul falimentului mai multor natiuni si al unui val de falimente bancare in Europa emergenta s-a mai redus, de cand Fondul Monetar International (FMI) a acordat ajutoare pentru Letonia, Ungaria, Romania, Ucraina si alte tari.Insa degradarea economiei si cresterea cheltuielilor sociale au dus la scaderea veniturilor bugetare si la adancirea deficitelor publice. Cresterea numarului de falimente si accentuarea ratelor de somaj ar putea duce la cresterea nivelului de credite neperformante pana la 10-20%, majorand presiunile asupra bancilor.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
Cele mai multe guverne au reusit sa se imprumute din pietele internationale, in timp ce bancile cu detinere straina au beneficiat de injectii de lichiditate din tarile de origine, infuzii ce au permis extinderea creditarii, chiar daca la un ritm foarte lent. Insa riscurile persista. Economistii sustin ca daca starea de criza dureaza mai mult decat se estimeaza si daca cererea de produse fabricate in Europa de Est nu se reia, se va ajunge la volatilitate valutara, incapacitate de plata si la retragerea investitorilor.Reduceri bugetare masive
Problema imediata a tarilor din Europa Centrala si de Est este... mai mult
Miercuri, 12 August 2009, ora 09:45