Noul prim-ministru grec, conservatorul Kyriakos Mitsotakis, aflat joi intr-o vizita la Paris, le-a adresat un apel investitorilor francezi sa "profite de oportunitatile" oferite de Grecia odata cu instalarea guvernului sau, relateaza AFP.
"Lansez un apel catre companiile franceze sa participe la cresterea economica si sa profite de noile oportunitati care se creeaza in Grecia", a declarat Mitsotakis in fata presei in curtea Palatului Elysee.
Kyriakos Mitsotakis, in functie din 8 iulie, se afla la Paris in prima sa vizita bilaterala, ce va fi urmata de deplasari la Berlin si Haga. El vrea sa-i convinga pe creditorii Atenei, UE si FMI, sa relaxeze constrangerile bugetare impuse tarii sale.
Premierul Mitsotakis promite, in schimb, intr-un interviu pentru Le Figaro, ca "Grecia va fi surpriza placuta a zonei euro in urmatorii ani", angajandu-se sa prezinte in septembrie "o reforma fiscala ce prevede scaderea impozitului pentru firme de la 28% la 24% pentru 2019, apoi la 20% incepand din 2021", precum si o reducere a impozitelor pe dividende.
La randul sau, presedinte francez Emmanuel Macron a adus un omagiu "curajului" demonstrat de greci in timpul crizei economice si a salutat existenta unor obiective comune cu Mitsotakis pe agenda europeana, cu referire mai ales la "un buget ambitios pentru zona euro".
In privinta dosarului migratiei, premierul grec considera ca "povara nu trebuie suportata exclusiv de statele aflate la frontierele externe ale Europei".... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 19:15
Relatia viitoare dintre Grecia si creditorii sai ar putea sa nu fie foarte diferita fata de situatia actuala, in conditiile in care va include tinte obligatorii, examene ale performantelor si chiar eliberari de fonduri, potrivit unui memorandum intern care circula intre creditorii Greciei.
Conform acestui document sunt avute in vedere examene trimestriale ale finantelor Greciei de catre auditori din partea Mecanismului European de Stabilitate, Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.
Orice "spatiu de manevra pentru ca Grecia sa isi puna la punct propriile politici" va fi limitat de "continuarea angajamentului cu institutiile europene" pentru a se asigura ca reformele structurale adoptate in perioada programelor de sprijin vor fi protejate, se arata in documentul consultat de Bloomberg.
De asemenea, Grecia va trebui sa mentina un surplus bugetar primar echivalent cu 3,5% din PIB. Alte angajamente clar definite si masurabile se refera la atingerea unui grad de achizitii centralizate de 30% din cheltuielile totale spitalelor si un grad de cadastrare de 45% pana la mijlocul deceniului urmator.
Dupa opt ani si trei programe de asistenta, Grecia vrea sa isi redobandeasca suveranitatea financiara in luna august pe fondul revenirii economiei si a unor termeni de rambursare mai favorabili pentru creditele acordate anterior de zona euro. Insa in conditiile in care creditorii Greciei se tem ca autoritatile de la Atena vor reveni la... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 14:17
Impasul rundei de negocieri de primavera intre Atena si creditorii din zona euro pare sa fi luat sfarsit, ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, anuntand pe 2 mai ca cele doua parti au ajuns la un acord pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de 82 de milioane de euro.
In schimbul unei noi portii de austeritate servita pensionarilor din Grecia, guvernul de stanga de la Atena va avea la dispozitie 7,5 miliarde de euro pentru plata unor datorii mai vechi ajunse la maturitate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditelor contractate pana acum de la partenerii europeni, relateaza Reuters.
Luna iulie vine cu un nou varf de plata al datoriilor publice contractate de Grecia, de aceasta ata Atena avand de returnat 7,5 miliarde de euro in obligatiuni de stat si alte imprumuturi contractate de la creditorii internationali.
Chiar daca anuntul iesirii din impas a fost facut acum, banii vor ajunge in visteria Greciei abia spre sfarsitul lunii mai, deblocarea transei necesitand inca un acord formal din partea ministrilor de finante din tarile uniunii monetare.
Pe 22 mai insa, grupul ministrilor de finante din zona euro va aborda si pentru prima data subiectul masurilor de usurare a creditului urias inregistrat de Grecia, dar acesta se anunta a fi un alt subiect delicat.
In vreme ce creditorii europeni refuza din start sa impinga discutia spre o varianta a stergerii unei parti a datoriilor, reprezentantii FMI, parte a grupului de creditori din primele... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 13:40
Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Ultimul program de asistenta financiara dedicat Greciei pare sa nu aiba nimic de a face cu datoria tarii, fiind, mai degraba, un experiment capitalist atat de extrem incat niciun alt stat european nu risca sa-l aplice.
Cele 86 de miliarde de euro care vor fi alocate progamului sunt insotite de masuri de austeritate drastice, incat nesustenabilitatea datoriei si agravarea depresiunii economice sunt inevitabile.
Si, cu toate acestea, este pe punctul de a fi implementat, constata cotidianul The Independent.
De vanzare
Europa nu pare deloc confuza in privinta Greciei, in spatele declaratiilor liderilor sai stand un program de privatizare bine pus la punct.
Grecia este de vanzare, iar din acest punct de vedere antreprenorii, muncitorimea si fermierii din tara vor trebui maturati din calea corporatiilor straine.
In cadrul programului de privatizare, Grecia va trebui sa puna la dispozitia unui organism controlat de institutiile europene active insumand 50 de miliarde de euro care vor fi vandute pe rand.
Porturi, aeroporturi, sistemul de energie electrica, proprietati si terenuri vor fi vandute pentru a asigura returnarea datoriilor, dupa cum argumenteaza creditorii europeni.
O logica de bun simt dezvaluie totusi faptul ca o tara care isi vinde activele profitabile, risca mai degraba sa intre in incapacitate de plata, decat sa achite la timp imprumuturile.
Deloc surprinzator, cele mai profitabile afaceri detinute de statul elen sunt scoase la licitatii... mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 10:09
1Grecia a anuntat, sambata, ca va face o noua propunere creditorilor internationali, pentru a ajunge la o intelegere cu privire la datoria sa. Anuntul vine in conditiile in care ministrul elen de Finante a solicitat cancelarului german Angela Merkel sa ia o "decizie clara" la summitul de urgenta al zonei euro.
Liderii UE asteapta ca guvernul elen sa prezinte noul plan de reforma economica, iar ministrul grec Alekos Flambouraris a declarat, sambata, ca Atena va propune masuri revizuite, informeaza AFP.
Weekend decisiv pentru Grecia: Ultimul efort de la Bruxelles
Grecia este presata sa vina cu propuneri noi inainte de summitul celor 19 tari ale zonei euro, luni, la Bruxelles.
Cu toate acestea, ministrul de Finante grec, Yanis Varoufakis, a preferat sa atace in continuare Germania, cerandu-i Angelei Merkel sa "intre intr-o intelegere onorabila cu ...citeste mai departe despre "Grecii promit sa vina cu solutii noi, dar o preseaza pe Merkel sa ia o decizie clara" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 22:30
Intalnirea dintre seful guvernului elen si partenerii sai din tabara creditorilor europeni, Angela Merkel si Francois Hollande, nu a adus nimic nou in criza negocierilor pentru eliberarea ultimei transe de 7,8 miliarde de dolari din imprumutul acordat Greciei.
Cei trei s-au asezat la masa discutiilor, in seara de 10 iunie, cu scopul de a debloca impasul in care Grecia si creditorii sai se afla de aproape 5 luni, dar zorii zilei urmatoare nu au adus decat un acord comun de intensificare a eforturilor in acest sens, arata Hurriyet Daily News.
Intalniri pe muchie de cutit
Premierul Alexis Tsipras a dat ochii cu cei doi lideri politici ai Europei, in Bruxelles, cu ocazia summit-ului UE-America Latina.
Intalnirea tripartita pare sa nu inlature niciunul dintre obstacolele majore din calea semnarii unui acord intre guvernul atenian si creditorii sai din zona euro, angajamente de acest tip fiind repetate destul de des in ultima luna.
La inceputul acestei saptamani, Grecia a remis partenerilor de negocieri un nou plan de reforme, acestia afirmand insa ca propunerile facute de greci sunt insuficiente.
Intre timp, severa criza a lichiditatilor din Grecia a dus la scaderea ratingului de tara aplicat de agentia Standard & Poor's pana la CCC, cel mai scazut nivel de evaluare a economiilor.
Analistii agentiei au recurs la aceasta masura dupa ce guvernul Greciei a fost nevoit sa solicite devansarea platii unei transe de 300 milioane de euro din imprumutul FMI pana la... mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 14:20
Grecia reia eforturile de a ajunge la un punct comun cu creditorii europeni, dupa ce sondajele de opinie derulate in weekend au aratat o majoritate clara a elenilor care accepta ideea unui compromis facut de guvernanti pentru o deblocare rapida a fondurilor.
Doua sondaje de opinie publicate la sfarsitul saptamanii arata ca sprijinul populatiei pentru pozitia ferma adoptata de guvernantii eleni in fata creditorilor se diminueaza pe zi ce trece.
Peste jumatate din respondentii unui sondaj Alco publicat de revista Proto Thema au raspuns ca sunt de acord cu un compromis facut in fata creditorilor din zona euro, informeaza Bloomberg.
Euro cu orice pret
"Populatia Greciei a specificat clar ca vrea ca tara sa ramana in zona euro, indiferent de consecinte. Au inteles ca acest lucru cere masuri dure, inclusiv de austeritate", explica Aristidis Hatzis, profesor de drept si economie in cadrul Universitatii din Atena.
La aceasta ora, guvernul Greciei se zbate sa stranga suma de 1,5 miliarde de euro necesara pentru plata pensiilor publice si a salariilor bugetarilor pana la sfarsitul acestei luni.
Pentru moment, oficialii eleni au apelat la rezervele bugetare ale autoritatilor regionale si locale, dar si la alte fonduri, dupa ce, vineri, ministrii de Finante din zona euro au refuzat inca o data proiectul de reforme conceput de ministrii guvernului Syriza.
Bugetul Greciei va intra din nou in servraj financiar pe 6 mai, moment in care guvernul de la Atena trebuie sa... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 17:12
Guvernul de la Atena a obtinut un ragaz de 4 luni pentru a-si convinge creditorii si alegatorii ca poate regla din mers problemele vizand plata datoriei externe si impovaratoarea austeritate reclamata de populatia din Grecia.
Guvernul condus de Alexis Tsipras s-a reunit inca de duminica, pentru a pune la punct detaliile privind directionarea fondurilor obtinute prin acordul de prelungire a asistentei financiare cu inca 4 luni.
In acelasi timp, cabinetul de la Atena s-a trezit si tinta criticilor care ii acuza pe oficialii Syriza ca au vandut iluzii in campania electorala.
Premierul Tsipras sustine ca semnarea prelungirii acordului este un succes al noii puteri politice de la Atena, planul de reforme al grecilor urmand sa fie inaintat astazi partenerilor din zona euro pentru consultare, arata agentia Reuters.
Liniste in zona euro, razboi politic in Grecia
Grecii s-au aratat usurati vineri, in momentul semnarii acordului cu creditorii europeni, evitand o criza a sistemului bancar pe care oficialii din Irlanda o prognozau pentru aceasta saptamana si reusind sa indeplineasca una din promisiunile electorale ale noului gurven de la Atena: pastrarea tarii in zona euro.
Premierul Tsipras se arata in continuare increzator in sustinerea populatiei, desi unii contestatari spun ca, de fapt, oficialii greci au cedat prea mult teren in timpul negocierilor de la Bruxelles.
Acordul de prelungire cu 4 luni a programului de asistenta financiara mentine Grecia sub un... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 10:30