Romania va beneficia de expertiza Bancii Mondiale pentru reforma pensiilor, a venitului minim de incluziune, reforma administratiei si a functiei publice, a informat, marti, 13 iulie, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (M.I.P.E).
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, s-a intalnit, in cursul zilei de marti, cu o delegatie a Bancii Mondiale, condusa de vicepresedintele pentru Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale, Anna Bjerde, potrivit unui comunicat de presa.
In acest context, ministrul a semnat Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Banca Mondiala, privind Parteneriatul pentru Modernizarea Administratiei Publice si Sprijinirea Reformelor Structurale, pentru perioada 2021 - 2027. In baza Memorandumului, Romania va beneficia de expertiza Bancii Mondiale pentru o mai buna capacitate de elaborare si implementare a proiectelor.
"Fondurile europene ce pot fi accesate prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta si al perioadei de programare din intervalul 2021 - 2027 reprezinta o oportunitate fara precedent pentru solutionarea dezvoltarii inegale in Romania si pentru a incuraja convergenta tarii cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Banca Mondiala va continua sa sprijine Guvernul Romaniei in eforturile sale de intarire a capacitatii administrative in vederea implementarii cu succes a agendei de reforma a tarii", a afirmat Anna Bjerde. ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala ofera asistenta... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 19:45
Premierul Florin Citu anunta reforme in tot aparatul public si in companiile de stat, in sistemul de pensii, in sistemul de salarizare, a ANAF si restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.
"Ce urmeaza in 2021? Reforma si investitii! In 2020 Romania a fost lovita de cea mai mare criza din ultima suta de ani. Am luat cele mai bune masuri si am reusit, asa cum am promis, sa evitam recesiunea tehnica. 1.4 milioane de romani din sectorul privat au intrat in somaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Acestia au inteles situatia dificila prin care trece economia globala. Impreuna am reusit sa avem cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul IV, si astfel ne-am asigurat ca romanii care au stat acasa au avut un loc de munca la care sa se intoarca.
In sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, in medie cu 8% (in unele sectoare cu 25%), in timp ce in restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost platite la timp, sporurile (multe fara sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, in Romania reprezinta aproximativ 12% din PIB (media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat in 4 ani de zile (perioada 2017-2020).
Anul acesta, toate estimarile arata ca, in sectorul privat, salariile raman in majoritatatea cazurilor neschimbate. Suntem inca in perioada de criza. La inceputul anului am luat decizia de a mentine si veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. Nu mai putem continua asa. Este nevoie de reforma! Reforma... mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 19:32
Este foarte greu sa faci reforma in sectorul public in conditiile in care acesta stie foarte bine sa foloseasca legislatia pentru a se acoperi, considera ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In perioada de criza am sustinut decizia de a nu lua masuri pentru sectorul bugetar pentru ca administratia publica era cea cu care administram situatia. Reforma in sectorul public continua. La Ministerul Finantelor Publice am inceput o reorganizare care inseamna si reduceri de posturi de conducere, dar este complicat in conditiile in care, si aici am o critica pentru sectorul bugetar, stiu foarte bine sa foloseasca legislatia pentru a se acoperi.
Este foarte greu sa faci reforma in sectorul public astazi. De fiecare data cand cineva nu isi face treaba in sectorul bugetar si incerci sa ii dai o sanctiune intra in concediu medical automat. Si nu poti sa faci nimic. In sectorul privat nu se intampla asa ceva", a declarat, luni seara, Florin Citu, la Romania TV.
El a precizat, in context, ca informatizarea este singurul mod de a face reforma care sa aiba efecte pe termen lung, iar masurile care ar fi fost luate pe perioada starii de urgenta nu ar fi avut un impact mare pentru buget.
"Reforma continua in sectorul public si prin informatizare este singurul mod de a face reforma care sa aiba efecte pe termen lung si care sa ne dea un sistem public suplu si eficient. Acest Guvern a inceput cu 16 ministere, deci am dat semnalul de la inceput si nu ne oprim. Masurile pe care le-am fi... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 07:38
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marti o reforma majora a sectorului transportului rutier din UE, cunoscuta drept pachetul privind mobilitatea, indica un comunicat postat pe site-ul consilium.europa.eu.
Noile norme vor imbunatati conditiile de munca ale conducatorilor auto, vor introduce norme speciale privind detasarea conducatorilor auto din sectorul transportului international si vor actualiza dispozitiile privind accesul la piata transportului rutier de marfuri. De asemenea, acestea vor eficientiza controlul aplicarii normelor.
La 11 decembrie 2019, presedintia Consiliului si Parlamentul European au obtinut un acord provizoriu. Textul convenit a fost aprobat de Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER) in 20 decembrie 2019, iar Consiliul a confirmat acordul politic pe 20 februarie 2020.
Noile norme sunt concepute astfel incat sa asigure un echilibru intre conditiile de munca si sociale imbunatatite ale conducatorilor auto si libertatea prestarii de servicii transfrontaliere de catre operatori; acestea vor contribui, de asemenea, la siguranta rutiera. In plus, normele vor oferi clarificarile necesare sectorului in ceea ce priveste dispozitiile care in trecut erau ambigue si vor pune capat aplicarii inegale a acestora intre statele membre.
Pachetul consta intr-un regulament care reglementeaza accesul la piata transportului rutier de marfa si la profesia de operator de transport rutier de marfa sau de operator de transport rutier de persoane; un... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:24
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a transmis, in mesajul de Anul Nou, ca intentioneaza sa continue planul controversat de reformare a sistemului pensiilor, in pofida protestelor, informeaza site-ul cotidianului Le Figaro.
"Reforma pensiilor, pentru care am asumat angajamentul si care este aplicata de Guvern, va fi dusa la bun sfarsit", a declarat Emmanuel Macron.
Liderul de la Elysee a denuntat protestele fata de reforma pensiilor, bazate pe "numeroase minciuni si manipulari".
"De aceea, impreuna cu organizatiile patronale si cu sidicatele care doresc, ma astept ca Guvernul Edouard Philippe sa gaseasca rapid o cale de compromis", a subliniat Emmanuel Macron, pledand pentru reluarea negocierilor pe 7 ianuarie 2020.
Greva in sistemul transporturilor dureaza la Paris de 24 de zile, in semn de protest fata de planul de reformare a sistemului pensiilor elaborat de Administratia Emmanuel Macron. ...citeste mai departe despre "Macron i-a anuntat pe francezi in mesajul de Anul Nou ca nu renunta la controversata reforma a pensiilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 11:32
Sistemul de pensii, asa cum arata acum, este falimentar si peste 20-30 de ani nu vom avea bani sa platim pensiile decreteilor, a declarat, joi seara, la B1 TV, ministrul Finantelor, Florin Citu, atragand atentia ca este nevoie urgent de o reforma a acestui sistem.
"Asa cum arata azi sistemul nostru de pensii, avand in vedere ce se va intampla cu cei ca mine, care vom iesi la pensie peste 20 de ani, perioada decreteilor, sistemul de azi de pensii este falimentar. Nu vom avem pensii sa platim pentru ei in 20-30 de ani. Daca ne bazam pe ce este azi, cum se face acest sistem azi de alimentare din contributii si apoi Pilon 2, nu avem pensii. De aceea este nevoie urgenta de reforma intregului sistem de pensii", a explicat Citu.
El a precizat ca sistemul ar trebui reasezat, iar componenta privata sa fie mult mai importanta, deoarece, data fiind problema demografica si plecarea din tara a multora, nu va mai avea cine sa plateasca pensiile.
"Reasezat. Asa cum vad eu, ar fi componenta asta privata sa fie mult mai importanta, pentru ca acolo ai randamente, acolo iti cresti de fapt pensia, in partea cealalta nu. Acolo ai deficit. Dar asta trebuie facuta urgent, pentru ca au facut si tarile dezvoltate care au aceasta problema demografica. Au inceput sa o faca si britanicii, si Noua Zeelanda, si Australia. Si-au dat seama ca nu mai pot sa sustina acest sistem si au facut reforma.
Pentru noi este vital sa o facem azi, pentru ca, va spun, asa cum arata, este falimentar. Si nu... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 23:52
Ziua de miercuri se anunta cruciala pentru executivul francez, care discuta reforma sistemului de pensii si a anuntat ca nu intentioneaza sa faca un pas inapoi, in ciuda protestelor masive care au cuprins Franta in ultimele zile. Reforma sistemului de pensii este una dintre masurile promise in campania electorala de presedintele Emmanuel Macron.
Manifestantii vor sa oblige guvernul sa renunte la instituirea unui 'sistem universal' de calculare a pensiei, pe baza de puncte, in locul celor 42 de regimuri existente, si care sa fie 'mai just' si echilibrat financiar.
Majoritatea francezilor sustin greva, temandu-se de o precarizare a situatiei pensionarilor in urma reformei.
Mai multe sute de mii de persoane au manifestat din nou marti pe tot cuprinsul Frantei impotriva controversatei reforme a pensiilor ce urmeaza sa fie prezentata miercuri de executiv, greva continuand mai ales in sectorul transporturilor, relateaza AFP.
Ministerul de Interne a comunicat ca la proteste au luat parte 339.000 de manifestanti, dintre care 31.000 la Paris, in timp ce principala confederatie sindicala GGT a anuntat o participare de 885.000 de persoane.
Participarea a fost insa in scadere fata de prima zi de mobilizare, 5 decembrie, cand ministerul comunicase o prezenta de 806.000 manifestanti pe intreg teritoriul.
Marti, transporturile publice au fost din nou paralizate, pentru a sasea zi consecutiv, la fel si activitatea unora dintre scoli.
Sapte din cele opt rafinarii din... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 07:40
Dan Barna, candidatul USR PLUS la Presedintie, considera ca Romania are nevoie de o echilibrare a relatiei stat-cetatean, cu punerea statului in mod real in slujba cetateanului. Pentru aceasta se impune revizuirea Constitutiei, iar Dan Barna va infiinta Comisia de Reforma Constitutionala care sa urmareasca cinci obiective concrete.
"Acest stat trebuie recladit din temelii. Mai intai trebuie sa-l curatam de hotie si nepasare, trebuie sa ne asiguram ca functia publica este rezervata oamenilor cinstiti si competenti. Apoi trebuie sa-l finantam judicios si sustenabil", declara Dan Barna.
Un prim obiectiv al reformei constitutionale propuse de candidatul USR PLUS se refera la clarificarea mandatului constitutional al presedintelui, astfel incat sa existe parghii pentru solutionarea crizelor politice.
Presedintele poate si trebuie sa aiba un rol clar in asigurarea stabilitatii politice intr-o democratie functionala, dar pentru aceasta are nevoie de mecanisme constitutionale care sa inlesneasca dizolvarea Parlamentului atunci cand acesta nu mai reflecta vointa populara rezultata in urma alegerilor.
Concret, presedintele trebuie sa aiba posibilitatea de a initia un referendum pentru dizolvarea Parlamentului, respectiv sa poata dizolva Parlamentul si sa declanseze alegeri anticipate in cazul in care este adoptata o motiune de cenzura.
De asemenea, in Constitutie ar trebui inclusa varianta dizolvarii de drept a Parlamentului in situatia in care Parlamentul il suspenda... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 19:18
Consiliul fiscal pune la dispozitia Ministerului de Finante, in cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetara, un rezumat al actiunilor intreprinse de Bulgaria pentru reforma administratiei fiscale, in oglinda cu reforma aplicata in Romania.
Documentul contine si exemplul de bune practici din Polonia in materia reducerii deficitului de incasare a TVA.
Statistica europeana arata ca Romania a fost anul trecut tara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB (cu exceptia Irlandei, care constituie un caz special, prin cresterea artificiala a PIB, dupa schimbarea raportarii rezultatelor unor multinationale mutate din Regatul Unit).
Si in privinta incasarii TVA Romania are rezultate slabe, clasandu-se pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de incasare a TVA de aproximativ 36%.
Reforma Fiscului, blocata politic in Romania, este singura solutie pentru a creste sustenabil veniturile la buget.
Reforma administratiei fiscale - experienta Bulgariei si a Romaniei in proiectele cu Banca Mondiala
Bulgaria a realizat o prima reforma a administratiei fiscale in perioada 2003-2008, cu ajutorul BM, cu o finantare de 63 milioane dolari. Reforma a vizat maximizarea conformarii fiscale, cresterea eficacitatii si eficientei colectarii, crearea unui corp profesionist de angajati, reducerea coruptiei, cresterea echitatii, reducerea poverii fiscale si sprijinirea cresterii economice.... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 12:58