Consiliul Uniunii Europene a adoptat marti o reforma majora a sectorului transportului rutier din UE, cunoscuta drept pachetul privind mobilitatea, indica un comunicat postat pe site-ul consilium.europa.eu.
Noile norme vor imbunatati conditiile de munca ale conducatorilor auto, vor introduce norme speciale privind detasarea conducatorilor auto din sectorul transportului international si vor actualiza dispozitiile privind accesul la piata transportului rutier de marfuri. De asemenea, acestea vor eficientiza controlul aplicarii normelor.
La 11 decembrie 2019, presedintia Consiliului si Parlamentul European au obtinut un acord provizoriu. Textul convenit a fost aprobat de Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER) in 20 decembrie 2019, iar Consiliul a confirmat acordul politic pe 20 februarie 2020.
Noile norme sunt concepute astfel incat sa asigure un echilibru intre conditiile de munca si sociale imbunatatite ale conducatorilor auto si libertatea prestarii de servicii transfrontaliere de catre operatori; acestea vor contribui, de asemenea, la siguranta rutiera. In plus, normele vor oferi clarificarile necesare sectorului in ceea ce priveste dispozitiile care in trecut erau ambigue si vor pune capat aplicarii inegale a acestora intre statele membre.
Pachetul consta intr-un regulament care reglementeaza accesul la piata transportului rutier de marfa si la profesia de operator de transport rutier de marfa sau de operator de transport rutier de persoane; un... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:24
Grupul petrolier saudit Aramco a devenit cea mai valoroasa companie listata din lume, in urma lansarii ofertei sale publice initiale (IPO), a anuntat miercuri Sarah al-Suhaimi, presedintele Bursei din Arabia Saudita (Tadawul), transmite Reuters.
Tadawul este cea mai mare piata bursiera din Orientul Mijlociu, iar Sarah al-Suhaimi este prima femeie aflata la conducerea acestei institutii.
La ceremonia care a marcat inceperea tranzactionarii actiunilor Saudi Arabian Oil Co (Aramco), Sarah al-Suhaimi a precizat ca Bursa din Arabia Saudita va deveni una dintre cele mai mari pe plan global, datorita listarii companiei petroliere.
Miercuri, actiunile Aramco au urcat cu 10%, nivelul maxim permis, evaluand compania la aproximativ 1.880 de miliarde de dolari, cu mult peste valoarea de 1.200 de miliarde de dolari a grupului american Apple sau cea a Microsoft (1.140 milliarde dolari) ori Alibaba (1.051 milliarde dolari). Cu toate acestea, este vorba de o evaluare sub cea de 2.000 de miliarde dolari vizata de printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, in urma cu patru ani, cand a lansat acest proiect.
Saptamana trecuta, Aramco a confirmat ca va vinde trei miliarde de actiuni, adica 1,5% din capital la un pret de 32 de riali (8,53 dolari pe actiune). Miercuri, in prima zi de tranzactionare, actiunile au deschis la 35,2 riali (9,39 dolari).
Aramco este cea mai mare companie petroliera din lume cu rezerve de titei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:11
Ziua de miercuri se anunta cruciala pentru executivul francez, care discuta reforma sistemului de pensii si a anuntat ca nu intentioneaza sa faca un pas inapoi, in ciuda protestelor masive care au cuprins Franta in ultimele zile. Reforma sistemului de pensii este una dintre masurile promise in campania electorala de presedintele Emmanuel Macron.
Manifestantii vor sa oblige guvernul sa renunte la instituirea unui 'sistem universal' de calculare a pensiei, pe baza de puncte, in locul celor 42 de regimuri existente, si care sa fie 'mai just' si echilibrat financiar.
Majoritatea francezilor sustin greva, temandu-se de o precarizare a situatiei pensionarilor in urma reformei.
Mai multe sute de mii de persoane au manifestat din nou marti pe tot cuprinsul Frantei impotriva controversatei reforme a pensiilor ce urmeaza sa fie prezentata miercuri de executiv, greva continuand mai ales in sectorul transporturilor, relateaza AFP.
Ministerul de Interne a comunicat ca la proteste au luat parte 339.000 de manifestanti, dintre care 31.000 la Paris, in timp ce principala confederatie sindicala GGT a anuntat o participare de 885.000 de persoane.
Participarea a fost insa in scadere fata de prima zi de mobilizare, 5 decembrie, cand ministerul comunicase o prezenta de 806.000 manifestanti pe intreg teritoriul.
Marti, transporturile publice au fost din nou paralizate, pentru a sasea zi consecutiv, la fel si activitatea unora dintre scoli.
Sapte din cele opt rafinarii din... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 07:40
Prefectul Bucurestiului i-a cerut Gabrielei Firea o informare cu privire la masurile luate pentru a evita pierderile pe care le-ar putea avea Capitala, dupa ce companiile municipale au fost declarate ilegale.
Dupa cum Ziare.com a relatat deja, Curtea de Apel Bucuresti a decis, inca din luna noiembrie 2018, ca toate cele 22 de companii municipale infiintate de administratia Firea sunt ilegale. Motivul: au fost infiintate fara votul a doua treimi dintre consilierii municipali, asa cum cere legea.
Administratia a atacat decizia Curtii de Apel folosindu-se de o cale extraordinara de atac. Instanta a respins, insa, actiunea municipalitatii, pe 14 februarie si a luat o decizie definitiva si irevocabila: companiile sunt ilegale.
In consecinta, au spus reprezentatii Opozitiei, cele 22 de societati trebuiau desfiintate de urgenta. In plus, sumele uriase - estimate de Opozitie la 600 de milioane de euro - cu care acestea fusesera bugetate trebuiau recuperate de urgenta.
Gabriela Firea, insa, nu s-a grabit sa desfiinteze companiile, ci a incercat sa gaseasca o cale de a le declara legale.
In cazul companiei Energetica SA, spre exemplu, Firea le-a cerut, initial, consilierilor municipali sa voteze o confirmare a infiintarii. Propunerea a cazut la vot, asa ca administratia a adoptat o strategie diferita. Mai exact, a cerut divizarea companiei ilegale in altele doua, care ar fi fost considerate legale. Proiectul a trecut cu voturile PNL. Ulterior, insa, decizia a fost... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 17:24
Consiliile de administratie se numara printre cele mai importante institutii ale capitalismului. Principala lor indatorire este sa supravegheze relatiile dintre actionari si managerii companiilor. Mai exact, supravegheaza impotriva incompetentelor manageriale si a fraudelor. De asemenea, ofera consultanta si pentru angajarea de noi manageri sau pentru preluarea competitorilor.
Un adjectiv politicos care descrie istoricului consiliilor este "mixt". Situatia din primul deceniu al secolului al XXI-lea a fost jenanta, de la scandalurile de la Enron si WorldCom din 2001 si 2002, la criza financiara din 2007-2008, spune Schumpeter in articoul publicat de The Economist.
"De fapt, nu cred ca managementul riscului a fost problema", a declarat Larry Fink, seful firmei de investitii BlackRock "Cred ca guvernanta corporativa a esuat, deoarece consiliile de administratie nu pun intrebarile potrivite".
Problemele sunt foarte raspandite si adanc inradacinate. Directorii executivi au "carpit" consiliile cu prieteni apropiati: Michael Eisner a numit-o in consiliul de la Disney pe fosta directoare a scolii unde au facut cursuri copiii sai si pe cel care i-a proiectat vila.
In ultimul deceniu au fost mai multe tentative de a "imbunatati" consiliile de administratie. In SUA, actul Sarbanes-Oxley (2002) si Legea Dodd-Frank (2010) obliga companiile sa numeasca directori independenti si sa dezvaluie mai multe informatii despre platile compensatorii. Companiile au fost presate tot... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 13:50
Subiectul cel mai delicat care urmeaza sa fie discutat cu misiunea Fondului Monetar International este legat de stadiul reformelor in companiile de stat, unde exista mari intarzieri, a apreciat, luni, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Aici am avut angajamente foarte clare, amanate de cateva ori. Nu am indeplinit mai nimic din ceea ce ne-am angajat, in ceea ce priveste managementul privat la companiile de stat si in ceea ce priveste listarea acestora pe bursa. Prin urmare, cred ca aici va fi discutia cea mai delicata, intr-un context in care reforma companiilor de stat a fost un punct cheie din acordul in care ne aflam", a spus Ionut Dumitru, pentru Agerpres.
Acesta considera ca este prematur sa se discute despre un nou acord cu Fondul, atat timp cat mai exista intarzieri in obiective cheie din actualul acord.
"Desi am indeplinit obiectivele de deficit bugetar, in partea de reforme structurale obiectivele au fost, in mare parte, ratate. Mai degraba as vedea o solutie prin prelungirea actualului acord cu cateva luni, pentru a putea rezolva obiectivele pe care ni le-am propus in reforma structurala", a explicat Dumitru.
In problema Oltchim, presedintele Consiliului Fiscal arata ca exista o "presiune' privind privatizarea sau inchiderea, dar nu din partea FMI, ci chiar o presiune interna, din cauza costurilor mari necesare eficientizarii acestuia.
"Presiunea nu trebuie sa vina din partea nimanui si trebuie gasita rapid o solutie in problema... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 15:57
Companiile de stat vor fi reformate si restructurate, proces in urma caruia pot exista reduceri de personal, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care sustine insa ca autoritatile si-au propus in primul rand eficientizarea societatilor, nu disponibilizarea angajatilor, potrivit Mediafax."Nu ne-am propus sa facem reduceri in companiile de stat, ne-am propus ca aceste companii sa lucreze pe profit, sa fie rentabile. (...) Daca in urma implementarii programelor de restructurare rezulta si reduceri de personal aceasta va fi decizia, dar nu ne-am propus sa dam oamenii afara.
Deci e vorba de implementarea programelor de reforma", a declarat Ialomitianu, intrebat daca in paralel cu reforma din companiile de stat exista si un plan de disponibilizari.Pe de alta parte, el a anuntat ca Ministerul Finantelor a semnat, luni, un acord de finantare pe baza ajutorului de stat pentru companii din Romania si strainatate, prin 14 scheme de ajutor de stat."Sunt companii de nivel mijlociu, dar care conteaza foarte mult in crearea de locuri de munca si a plati impozite la buget", a spus Ialomitianu. mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 17:22
Romania este una din tarile care au iesit din recesiune cu cele mai mici costuri, potrivit presedintelui Traian Basescu. "Suntem una din tarile care au iesit cu cele mai mici costuri din recesiune, cu cele mai mici imprumuturi, cu cele mai mici finantari pentru a scoate banci din criza. Noi nu am avut asemenea costuri. Ceea ce inseamna ca ne-am creat conditiile pentru o relansare economica solida", a spus seful statului, potrivit Adevarul.
Presedintele a preizat in cadrul Congresului PDL ca reformele trebuie sa continue.
Basescu a transmis partidului de guvernamant ca trebuie sa gaseasca formule e simplificare a sistemului de taxe si impozite in Romania.
"Sunt multe. S-a facut o prima etapa, trebuie s-o faceti si pe cea de-a doua si trebuie sa priviti cu atentie la ceea ce se intampla in economia de stat", a subliniat presedintele.
Acesta s-a referit la reformarea companiilor de stat, in caz contrar Romania riscand sa devina necompetitiva si sa-si faca tot mai multe datorii.
mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 18:23
Restructurarea companiilor de stat din energie si transporturi reprezinta cea mai mare provocare pentru sustinerea cresterii economice, aceste societati avand nevoie si de investitii private pentru ca Guvernul nu va avea suficiente resurse, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, transmite Mediafax."Cea mai dificila provocarea privind cresterea este aceea de a implementa reforme profunde in companii de stat: eneregia si trasnsporturilor. In absenta unor investitii masive in energie in anii urmatori Romania nu va putea creste rapid. Va fi nevoie de mai multa participare privata pentru ca statul nu are bani.
Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare si cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenta si preturi realiste.
Trebuie acordata atejntie si protejarii consumatorilor vulnerabili si a anagajatilor din aceste companii", a spus Franks la prezentarea concluziilor cele de-a saptea misiuni comune FMI si CE, Banca Mondiala.
Seful misiunii FMI a explicat ca sectorului transporturilor este important pentru cresterea economidca pentru ca acesta va permite productorilor sa-si transporte eficient produsele catre piete din Roamnia si din lume.
"Ca si in domeniul energiei, firmele de stat de transport sunt subcapitalizate si netehnologizate, nu fac fata concurentei (...) Trebuie restructurare si trebuie atras capital privat in completarea fiondurilor de la UE", a adaugat Franks. mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 11:55