Angajatii companiilor de stat, aflate de peste sapte ani in proces de reorganizare si reformare, sunt unii dintre cei mai bine plati salariati din Romania, cu toate ca se afla la polul opus in ceea ce priveste productivitatea.
Castigurile lunare ale celor mai multi angajati din companiile la care statul detine pachetul majoritar de actiuni sunt, in majoritatea cazurilor, peste media de la nivel national sau chiar de doua-trei ori mai mare decat aceasta.
Pe de alta parte, aceste castiguri nu sunt intodeauna corelate cu productivitatea muncii salariatilor, reiese din indicatorii de performanta prevazuti in bugetele companiilor de stat.
Ipocrizia si pericolul salariilor mici (Opinii)
Raportarile oficiale, care in urma cu cativa ani ofereau informatii ceva mai detaliate despre performantele angajatilor (Posta Romana indica in buget numarul de prestatii postale/angajat), au fost simplificate, singurul indicator cu privire la productivitatea muncii salariatiilor fiind raportul ...citeste mai departe despre "Angajatii companiilor de stat, salarii exagerat de mari in raport cu productivitatea" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 11:47
Romania a amanat pentru anul viitor listarea la bursa a participatiilor la mai multe companii energetice de stat, potrivit draftului scrisorii de intentie convenite cu FMI, relateaza Reuters.
Astfel, Guvenul are in plan listarea a 10% din Hidroelectrica in mai 2014, un pachet de 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2014, 10% din Romgaz in octombrie 2014 si 15% din Complexul Energetic Oltenia pana in iunie 2014.
De asemenea, participatia majoritara la furnizorul si distribuitorul de energie Electrica va fi vanduta pe bursa pana la finele lunii mai 2014.
Guvernul nu a comentat pana acum aceste informatii, mai scrie Reuters.
Romania si FMI au convenit saptamana trecuta sa incheie un nou acord stand-by preventiv pe doi ani, in valoare de 4 miliarde de euro, pentru a intari increderea investitorilor si pentru a avea o centura de siguranta in cazul unor eventuale socuri externe.
Investitorii si finantatorii externi au criticat deseori autoritatile de la Bucuresti pentru progresul lent in reformarea sectorului de stat ineficient, care trage in jos economia si tine la distanta finantarile straine necesare pentru o crestere mai rapida.
Listarile la bursa ar fi trebuit sa aiba loc in acest an, dupa intarzieri repetate, si au fost convenite in cadrul precedentului acord de tip preventiv cu FMI. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 13:16
Subiectul cel mai delicat care urmeaza sa fie discutat cu misiunea Fondului Monetar International este legat de stadiul reformelor in companiile de stat, unde exista mari intarzieri, a apreciat, luni, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Aici am avut angajamente foarte clare, amanate de cateva ori. Nu am indeplinit mai nimic din ceea ce ne-am angajat, in ceea ce priveste managementul privat la companiile de stat si in ceea ce priveste listarea acestora pe bursa. Prin urmare, cred ca aici va fi discutia cea mai delicata, intr-un context in care reforma companiilor de stat a fost un punct cheie din acordul in care ne aflam", a spus Ionut Dumitru, pentru Agerpres.
Acesta considera ca este prematur sa se discute despre un nou acord cu Fondul, atat timp cat mai exista intarzieri in obiective cheie din actualul acord.
"Desi am indeplinit obiectivele de deficit bugetar, in partea de reforme structurale obiectivele au fost, in mare parte, ratate. Mai degraba as vedea o solutie prin prelungirea actualului acord cu cateva luni, pentru a putea rezolva obiectivele pe care ni le-am propus in reforma structurala", a explicat Dumitru.
In problema Oltchim, presedintele Consiliului Fiscal arata ca exista o "presiune' privind privatizarea sau inchiderea, dar nu din partea FMI, ci chiar o presiune interna, din cauza costurilor mari necesare eficientizarii acestuia.
"Presiunea nu trebuie sa vina din partea nimanui si trebuie gasita rapid o solutie in problema... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 15:57
Romania a amanat cu un an vanzarea unor participatii minoritare la unele companii controlate de stat, asa cum a convenit cu Fondul Monetar International, a anuntat miercuri executivul de la Bucuresti, transmite Reuters.
Guvernul premierului Victor Ponta nu a explicat motivele deciziei sale, punand in discutie angajamentul Romaniei in relatia cu FMI, apreciaza Reuters.
FMI a criticat in mod regulat Romania, al doilea cel mai sarac stat membru al UE, pentru ca nu a reusit sa vanda si sa reformeze sectorul de stat, ineficient si supradimensionat, care a stavilit o economie ce avia a iesit dintr-o recesiune profunda.
Romania s-a angajat la o serie ambitioasa de privatizari, conform acordului incheiat cu FMI, care expira la inceputul lui 2013, reusind doar vanzarea unui pachet de 15% din compania de distributie a energiei Transelectrica, printr-o oferta publica secundara, obtinand 38 de milioane de euro.
Victor Ponta incearca sa ajunga la un nou acord cu FMI in locul celui actual, in valoare de 5 miliarde de euro, de indata ce noul guvern va fi aprobat de Parlament, decizie asteptata vineri.
In anuntul postat de site-ul guvernului Romaniei se indica extinderea pana la sfarsitul lui 2013 a termenului limita pentru a lista participatiile din companii cum ar fi CFR Marfa, Tarom, Romgaz si Nuclearelectrica. Vanzarea unei participatii minoritare in Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias este deja intarziata.
Cea de-a saptea evaluare a... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:55
Ambitiosul program de privatizari convenit cu FMI a esuat. Anul 2012 ramane memorabil, dar nu datorita privatizarii industriei romanesti, ci din cauza scandalurilor si insucceselor care au urmarit demersurile de reformare si de vanzare a companiilor de stat.
Scandalul Oltchim, insolventa Hidroelectrica si esecul implementarii managementului privat sunt principalele "realizari" ale guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria in acest an.
Pe de alta parte, lista obiectivelor atinse este atat de plapanda, incat nu face decat sa confirme dezastrul din sectorul companiilor de stat. Putem enumera la capitolul succeselor listarea unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica in martie si alegerea unui manager privat la Tarom in noiembrie.
Ce trebuia privatizat in 2012
Calendarul privatizarilor suna in primavara cam asa: pana la sfarsitul lui aprilie, era programata oferta de vanzarea a 15% din Transgaz, in iunie trebuia sa aiba loc vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Romgaz si de 20% din actiunile Tarom.
Pana in septembrie ar fi trebuit privatizat combinatul Oltchim si pana cel tarziu in octombrie ar fi trebuit listate la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, 10% din Nuclearelectrica si privatizarea CFR Marfa.
Tot pentru anul acesta era programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom.
Calendarul privatizarilor mai prevedea ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 sa fie scoase la privatizare Complexul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:18
Companiile de stat vor fi reformate si restructurate, proces in urma caruia pot exista reduceri de personal, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care sustine insa ca autoritatile si-au propus in primul rand eficientizarea societatilor, nu disponibilizarea angajatilor, potrivit Mediafax."Nu ne-am propus sa facem reduceri in companiile de stat, ne-am propus ca aceste companii sa lucreze pe profit, sa fie rentabile. (...) Daca in urma implementarii programelor de restructurare rezulta si reduceri de personal aceasta va fi decizia, dar nu ne-am propus sa dam oamenii afara.
Deci e vorba de implementarea programelor de reforma", a declarat Ialomitianu, intrebat daca in paralel cu reforma din companiile de stat exista si un plan de disponibilizari.Pe de alta parte, el a anuntat ca Ministerul Finantelor a semnat, luni, un acord de finantare pe baza ajutorului de stat pentru companii din Romania si strainatate, prin 14 scheme de ajutor de stat."Sunt companii de nivel mijlociu, dar care conteaza foarte mult in crearea de locuri de munca si a plati impozite la buget", a spus Ialomitianu. mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 17:22
Romania este una din tarile care au iesit din recesiune cu cele mai mici costuri, potrivit presedintelui Traian Basescu. "Suntem una din tarile care au iesit cu cele mai mici costuri din recesiune, cu cele mai mici imprumuturi, cu cele mai mici finantari pentru a scoate banci din criza. Noi nu am avut asemenea costuri. Ceea ce inseamna ca ne-am creat conditiile pentru o relansare economica solida", a spus seful statului, potrivit Adevarul.
Presedintele a preizat in cadrul Congresului PDL ca reformele trebuie sa continue.
Basescu a transmis partidului de guvernamant ca trebuie sa gaseasca formule e simplificare a sistemului de taxe si impozite in Romania.
"Sunt multe. S-a facut o prima etapa, trebuie s-o faceti si pe cea de-a doua si trebuie sa priviti cu atentie la ceea ce se intampla in economia de stat", a subliniat presedintele.
Acesta s-a referit la reformarea companiilor de stat, in caz contrar Romania riscand sa devina necompetitiva si sa-si faca tot mai multe datorii.
mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 18:23
Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata ca obiectivul principal pentru anul 2011 este reformarea companiilor de stat, zona care reprezinta si cea mai mare problema a programului cu FMI, si i-a acuzat pe managerii acestora ca sunt "boierii" si "baronii" economiei romanesti, potrivit Newsin. "Marea problema a programului asa cum a fost proiectat este legata de intreprinderile de stat. (...) Societatile, regiile de stat, au stat si au privit la criza, ori anul 2011 este anul in care obiectivul major este optimizarea functionarii regiilor statului si a regiilor de interes local sau a societatilor comerciale cu capital majoritar de stat", a spus presedintele.
El a nominalizat cateva dintre aceste regii cu probleme, vorbind despre complexele energetice de la Turceni si Rovinari, Compania Nationala a Huilei, "cel mai mare datornic la stat" si "cel mai mare neplatitor catre fondurile de pensii si sanatate", Termoelectrica, Oltchim si Posta Romana.
Presedintele si-a motivat gestul de a le nominaliza prin faptul ca arieratele acestor companii "sunt platite de fiecare roman".
Seful statului a afirmat ca doreste sa stie daca in ultimul timp aceste companii au inregistrat cresteri de stocuri, personal sau fonduri de salarii, acuzand managerii lor ca sunt "marii boieri" ai economiei romanesti.
"Ei sunt marii boieri ai economiei romanesti. Baronii economiei romanesti ii gasim in primul rand la regiile de stat", a atentionat Basescu.
In acest context, presedintele a afirmat ca... mai mult
Sambata, 07 Mai 2011, ora 22:21
Restructurarea companiilor de stat din energie si transporturi reprezinta cea mai mare provocare pentru sustinerea cresterii economice, aceste societati avand nevoie si de investitii private pentru ca Guvernul nu va avea suficiente resurse, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, transmite Mediafax."Cea mai dificila provocarea privind cresterea este aceea de a implementa reforme profunde in companii de stat: eneregia si trasnsporturilor. In absenta unor investitii masive in energie in anii urmatori Romania nu va putea creste rapid. Va fi nevoie de mai multa participare privata pentru ca statul nu are bani.
Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare si cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenta si preturi realiste.
Trebuie acordata atejntie si protejarii consumatorilor vulnerabili si a anagajatilor din aceste companii", a spus Franks la prezentarea concluziilor cele de-a saptea misiuni comune FMI si CE, Banca Mondiala.
Seful misiunii FMI a explicat ca sectorului transporturilor este important pentru cresterea economidca pentru ca acesta va permite productorilor sa-si transporte eficient produsele catre piete din Roamnia si din lume.
"Ca si in domeniul energiei, firmele de stat de transport sunt subcapitalizate si netehnologizate, nu fac fata concurentei (...) Trebuie restructurare si trebuie atras capital privat in completarea fiondurilor de la UE", a adaugat Franks. mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 11:55