Timp de sase luni, negocierile duse intre eleni si creditorii tarii s-au axat pe problema sustenabilitatii sistemului de pensii din Grecia. Acum, noul acord incheiat de premierul Alexis Tsipras si creditorii din zona euro pune iarasi accent pe chestiunea pensiilor din Grecia.
Pentru germani si ceilalti creditori europeni, sistemul de pensii din Grecia este o adevarata harababura birocratica care are prea putin de a face cu anii de munca si sumele cotizate la fondul de pensii, arata revista International Business Times.
Sisteme diferite
Din perspectiva Europei de vest, grecii care depasesc varsta de 55 de ani sunt brusc coplesiti de o serie de beneficii acordate cu larghete de guvernul de la Atena.
Din punctul de vedere al oficialilor eleni, pensiile din Grecia se substituie, in aceste vremuri, unor programe sociale anti-saracie tinand pe linia de plutirii famlii intregi cu cel putin un somer in componenta.
Fiecare tabara are argumentele sale. Pana la izbucnirea crizei datoriilor in 2010, pensionarii din Grecia beneficiau de venituri care depaseau valoarea medie inregistrata pe zona euro.
Acum, dupa 5 ani de austeritate, pensile din Grecia au fost ajustate cu 27%, coborand sub media din eurozona.
Chiar si fara multe detalii trecute in noul acord, este clar ca reformarea sistemului de pensii din Grecia inseamna noi taieri din veniturile varstnicilor eleni in scopul de a asigura stabilitatea fiscala.
Plasa de siguranta
In cazul in care Tsipras... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 10:43
Italia a inregistrat in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre tarile cu economii dezvoltate si traverseaza cea mai indelungata recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, unul dintre principalele motive ale acestei evolutii fiind taxele prea mari pe profit si pe munca.
Statul italian preia aproximativ doua treimi din profitul brut al firmelor prin taxe pe profit si pe munca, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ).
"Statul ne strange de gat", se plange Partizia Zanotta, proprietarul unei firme de sudura cu 10 angajati din nordul Italiei, care a redus programul de lucru si a renuntat la investitii in echipamente din cauza crizei economice.
Italia a avut in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre cele 34 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Economia este inca in recesiune in urma crizei financiare, iar somajul a atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani.
Situatia Italiei preocupa Europa, diversi oficiali ai UE avertizand ca, in absenta unor schimbari semnificative, datoria de stat uriasa acumulata de guvernul de la Roma ar putea deveni in scurt timp nesustenabila. Italia are cel mai ridicat grad de indatorare din UE cu exceptia Greciei.
"Soarta Italiei va influenta decisiv soarta zonei euro. In acest sens, viitorul zonei euro nu va fi decis la Paris, Berlin, Frankfurt sau Bruxelles. Va fi decis la Roma", a declarat Jörg Asmussen, mebru din partea Germaniei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 13:58