Sistemul Energetic National este epuizat din punct de vedere moral si are nevoie de un backup, a atras atentia fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta de specialitate, organizata vineri.
"Asa-zisele reforme facute in anii trecuti au afectat, de asemenea. Ca s-a gresit nu mai conteaza. Ideea este ca ne dorim cu totii sa avem capacitati de productie curate, insa de doi-trei ani de zile nu se mai investeste in Romania in energia regenerabila produsa de lumina solara sau de vant, din doua motive: o data pentru ca au disparut schemele de suport, iar in al doilea rand ca orice capacitate suplimentara de energie regenerabila are nevoie de sisteme de protectie a Sistemului Energetic National. Sistemul energetic national are nevoie de un backup si acesta este asigurat de partea de carbune. Sistemul energetic din Romania este epuizat din punct de vedere moral. Au fost momente, in timpul iernilor, cu ger foarte puternic, cand nu poti folosi la maxim gazul natural sau cand eolienele se blocheaza, deci esti la limita cu productia. De asemenea, au fost momente in care a trebuit sa apelam la vecini sau cand noi i-am salvat pe vecini. Trebuie sa gasim un echilibru intre dorinta de a furniza energie curata si capacitatea de supravietuire a sistemului energetic si de furnizare pentru populatie. Viitorul nu ne va lasa sa fim confortabili in ceea ce priveste acest domeniu", a declarat Gerea.
Acesta a adaugat ca, in urma cu zece ani, Sistemul Energetic National s-a... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:49
Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Romania are nevoie de o politica europeana mai coordonata in domeniul energetic si de o abordare echilibrata in ceea ce priveste energiile regenerabile, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta, care a participat la reuniunea Consiliului European, dedicata energiei si combaterii evaziunii fiscale.
Seful executivului de la Bucuresti a mai subliniat ca reducerea dependentei Romaniei de importuri este mai mult decat un obiectiv economic, este un obiectiv strategic.
"Energia este unul dintre cele doua motoare de crestere pentru Romania, agricultura este cel de-al doilea. Am facut reforme structurale importante, iar astazi, la Bruxelles, vom avea nevoie de o politica europeana mai coordonata", a declarat premierul roman Victor Ponta pentru saptamanalul New Europe, la 22 mai, cu prilejul celei de-a doua reuniuni a zilei sale, nu si ultima, precizeaza publicatia.
La reuniunea Consiliului European organizat in cladirea "Justius Lipsius" din "Rond-Point Schuman", Ponta, 40 de ani si premier de la sfarsitul anului trecut, emana tinerete in stilul actorului Hugh Grant, in costum negru, camasa alba si fara cravata, noteaza New Europe.
"Pentru noi, desigur, este important sa vedem modul in care Europa se raporteaza la politicile energetice, cu scopul de a avea preturi sustenabile pentru industrie, dar si pentru populatie", a spus Ponta.
Potrivit saptamanalului, intr-o tara care a ajuns deja la o cota a energiei regenerabile de 19,3%, cu sapte ani... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 10:57
Guvernul s-a angajat in fata finantatorilor internationali sa vanda pachete majoritare la cateva companii din energie, sa listeze la bursa unele pachete minoritare si sa numeasca management privat.
In cadrul acordului incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala, Guvernul s-a angajat sa adopte o serie de masuri pentru reformarea sistemului energetic. Printre acestea se numara vanzarea de pachete majoritare la unele companii, listarea la bursa a unor pachete minoritare si numirea de manageri privati la conducerea companiilor din domeniu. Guvernul a facut insa pasi timizi in respectarea acestor angajamente. Dar sa le luam pe rand.
Masurile au ramas pe hartie
Angajamentele fata de FMI si CE includ insa vanzarea pachetelor majoritare la cateva companii, inclusiv din energie, precum complexurile energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat la finele saptamanii trecute ca Guvernul va vinde doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei. "Vom vinde doar pachete minoritare, pentru ca unele sunt societati de interes national pe care tara asta trebuie sa le pastreze, important este sa le facem sa fie eficiente, chiar cu un management de stat", a declarat Nita.
Citeste mai multe despre Cum vede FMI reforma Guvernului in energie pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 12:21
Exista, in acest moment, o prapastie evidenta intre puterea politica si restul societatii, in ceea ce priveste continuarea reformei statului.
Miscarile de protest din orasele Romaniei, opozitia politica si o parte a societatii civile contesta, in esenta, continuarea reformelor promovate de actuala putere politica. Reticenta este justificata.
Modernizarea statului, mult proclamata de actuala guvernare, nu a adus rezultate notabile. Modernizarea a fost, mai intai de toate, un sir de restrictii si de constrangeri financiare.
In mod paradoxal, economiile bugetare mult clamate nu sunt vizibile in bugetul de stat. In plus, o buna parte a masurilor de reforma adoptate au inlocuit, de fapt, capacitatea institutiilor statului de a-si derula activitatea pentru care sunt chemate.
Ineficienta institutiilor, lipsa de forta in a-si indeplini obiectivele, incapacitatea de a produce schimbari pe baza unei analize solide si lipsa dialogului au dus la cea mai simplista formula de reformare a statului. In urma cu 20 de ani exista un nedisimulat apetit pentru reforma.
Mai mult chiar, antireformismul era o paria. Reforma era la moda, reforma era "cool" si sustinatorii reformelor erau adevaratii guru ai momentului. A te fi opus reformei, a fi contestat-o, era aproape o erezie. Cum a aratat economia romaneasca dupa reforma din anii '90?
Cu multe puncte slabe si cu destul de putine bune. Cele slabe sunt: lipsa de competitivitate care a condus la deficite comerciale... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 07:50