Guvernul a adoptat saptamana aceasta o ordonanta care modifica din temelii modul in care vor fi alesi managerii de spitale. Noile prevederi redeseneaza fisa postului celor care conduc spitalele si le impun diverse limitari, astfel incat acestia sa se poata concentra pe buna gestionare si eficientizare a unitatilor pe care le administreaza.
La acest moment, multi dintre managerii de spitale sunt profesori universitari care isi impart timpul intre catedra, sala de operatii, conducerea clinicilor private pe care le detin sau activitatea sindicala iar unii sunt chiar si membri de partid. Astfel ca nu toata lumea a primit cu bucurie vestile de la Ministerul Sanatatii.
Vasile Spinean, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, care este economist, a declarat ca el a venit la spital sa fie "manager full time" si considera ca a fost o varianta buna.
"Pozitia mea ramane aceeasi ca atunci cand am venit la conducerea spitalului. Am venit sa fiu manager full time. Daca a fost ...citeste mai departe despre "Managerii de spitale, atinsi de reforma: Cum au fost primite masurile anuntate de ministrul Sanatatii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2016, ora 14:27
Ministrul Eugen Nicolaescu si reprezentantii FMI, BM si CE au agreat joi, in cadrul unei intalniri avute la Bucuresti, urmatorii pasi "pentru aprofundarea reformei in sanatate", intre care achizitiile publice centralizate si reesalonarea unor programe nationale de sanatate, informeaza MS.
Nicolaescu a avut joi o "intalnire planificata" cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), reprezentantii Bancii Mondiale (BM) si cei ai Comisiei Europene (CE), precizeaza Ministerul Sanatatii.
"Discutiile dintre reprezentantii MS si ai FMI, BM si CE s-au axat pe evaluarea modului in care se deruleaza acordul cu cele trei institutii internationale, in cadrul misiunii de revizuire a documentelor incheiate cu aceste institutii internationale. In cadrul acestor discutii s-au evidentiat eforturile depuse de Ministerul Sanatatii pe parcursul anului 2013 pentru indeplinirea obiectivelor ce stau la baza reformei in sistemul de sanatate. Reprezentantii FMI, CE si ai BM au apreciat pasii facuti de Ministerul Sanatatii si faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat", arata sursa citata.
Pachetul de servicii medicale, de la 1 aprilie
Potrivit MS, in cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetul de servicii medicale de baza. "Acesta va intrpasi ai a in vigoare la 1 aprilie 2014 si va insemna, totodata, si deschiderea discutiilor pentru pachetul suplimentar de asigurari private de sanatate", subliniaza MS.
De asemenea, partile au agreat... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 18:03
Delegatia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-a intalnit vineri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, discutiile axandu-se pe eforturile depuse de minister pentru finalizarea reformei in sistemul de sanatate.
"Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat delegatiei stadiul proiectelor de reforma ale MS, aflate in dezbatere publica, apreciind faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat impreuna cu partenerii internationali. In cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetului de servicii medicale de baza si, concomitent, a pachetului din asigurari private suplimentare", informeaza un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, ministrul Sanatatii i-a asigurat pe membrii delegatiei FMI, BM si CE ca proiectele care stau la baza reformei in sanatate sunt de natura sa creeze un sistem public de sanatate "echilibrat, care sa respecte nevoile populatiei".
Eugen Nicolaescu le-a transmis partenerilor internationali ca MS va respecta regulile Uniunii Europene, Programul de guvernare si acordul pe care Romania il are cu organismele financiare internationale. mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 17:20
Premierul Victor Ponta a anuntat, in SUA, ca intentioneaza sa adopte modificarile in domeniul sanatatii pana la sfarsitul acestui an si ca spera ca noul sistem, pe care l-a denumit "Ponta-care", sa fie mai putin controversat decat planul de reforma in domeniu lansat de presedintele SUA, "Obama-care".
Premierul a abordat acest subiect la un forum economic organizat la Washington, unde se afla in vizita oficiala, dupa ce un om de afaceri s-a interesat de modul in care va fi finantat sistemul de sanatate anul viitor.
"Sistemul de sanatate este un tel. Sper ca (in engleza "ingrijire, preocupare"-n.r.), pe care intentionez sa-l adopt pana la sfarsitul anului, sa fie mai putin controversat decat este in SUA", a spus Ponta, zambind.
El a sustinut ca este preocupat sa asigure un pachet de servicii medicale de baza pentru toti cetatenii pana cand sistemul privat de asigurari de sanatate va deveni din ce in ce mai mult o alternativa la cel public.
"Obama-care" este titulatura sub care este cunoscut planul de reforma a sanatatii adoptat in urma cu trei ani de catre administratia Barack Obama si din care o serie de prevederi importante sunt aplicate incepind cu aceasta toamna. mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:57
In incercarea de a rezolva situatia disperata in care se gaseste sistemul de sanatate din Romania, autoritatile testeaza noi solutii: spitalele pilot. Se incearca limitarea finantarii spitalelor pilot de la bugetul de stat sau local. Veniturile acestora vor proveni, printre altele, din fonduri europene nerambursabile si servicii de inchiriere a unor spatii medicale.
Pretutindeni in lume si, cu atat mai mult in Romania, unde sectorul privat continua sa aiba o pondere redusa pe piata serviciilor medicale, spitalele publice reprezinta un element esential al sistemelor de ingrijire a sanatatii, avand in vedere ca acestea furnizeaza atat servicii medicale de baza cat si servicii de inalta specializare, inclusiv sau, mai ales, pentru categoriile defavorizate ale populatiei.
Din acest motiv, si avand in vedere situatia aproape dezastuoasa in care se afla sistemul public de sanatate in Romania, este evidenta necesitatea identificarii unor solutii de imbunatatire a eficientei si calitatii serviciilor medicale pe care le asigura spitalele publice.
In acest scop, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un Proiect de lege privind modificarea statutului spitalelor, cu completarile si modificarile din 27 august, prin care un numar de 12 spitale publice, denumite spitale pilot, vor fi reorganizate ca institutii de sanatate autonome.
Ce aduce nou regimul juridic al spitalelor pilot?
Spitalele-pilot vor fi clasificate in spitale-pilot de interes national... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 13:39
Prin reorganizarea Directiilor de Sanatate Publica se vor realiza opt autoritati de sanatate regionale, cu personalitate juridica, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Nicolaescu a estimat ca prin reorganizarile de la nivelul ministerului, al DSP-urilor si al caselor judetene de sanatate, se vor reduce aproximativ 3.000 - 4000 de posturi.
Ministrul Sanatatii a spus ca tot in urma reorganizarii se va face o economie anuala de 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirectionati pentru imbunatatirea unor programe nationale precum cel pentru oncologie.
"Putem sa gasim banii in interiorul sistemului fara sa apelam la buget. Vrem sa profesionalizam managementul sistemului de sanatate", a punctat Nicolaescu.
El a aratat ca personalul din DSP-urile care vor fi reorganizate, va trece, o parte, la consiliile judetene sau la cele municipale, o parte la autoritatea regionala, iar medicii si asistentele vor fi directionati catre spitale.
In ceea ce priveste personalul care urmeaza sa fie disponibilizat acesta va fi, potrivit ministrului, protejat "prin efectul legii", dupa ce reprezentantii Ministerului Sanatatii vor fi discuta in acest sens cu cei ai Ministerului Muncii.
Se vor infiinta noi agentii nationale, subordonate direct ministerului
Nicolaescu a precizat ca cel mai tarziu pana pe 15 mai va fi finalizat procesul normativ privind reorganizarea, urmand ca apoi sa fie emise actele subsidiare acestora -... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 13:20
Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Tonny Lybek, a declarat marti ca in luna iunie a acestui an trebuie prezentat noul proiect privind reforma in sanatate si ca Romania cheltuie prea mult in acest sector, comparativ cu alte tari.
"Romania cheltuie prea mult in sanatate, comparativ cu alte tari. Trebuie sa ne uitam la eficienta acestor cheltuieli, deoarece unele s-ar putea sa nu fie dintre cele mai eficiente. In iunie 2012 trebuie prezentat noul proiect privind reforma sanitara", a spus Lybek in cadrul conferintei "Finantarea dezvoltarii in Romania", organizata de Financial Times.
Proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar a fost retras in ianuarie din dezbaterea publica, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a cerut public fostului premier Emil Boc sa retraga controversatul proiect ce vizeaza reforma in sanatate.
"Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia sau foarte putini o vor, probabil medicii mai tineri sau cei la mijloc de cariera. Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea. Inteleg prin toate semnalele publice ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de satatate", a argumentat Basescu. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 15:01
Noua lege a sanatatii trebuie construita pe trei principii, unul dintre acestea referindu-se la posibilitatea pacientului de a-si alege furnizorul de servicii medicale, precum si furnizorul de asigurari de sanatate, a declarat directorul general al Alico Asigurari, Theodor Alexandrescu.
"Sunt trei principii mari generale pe care le recomandam in noua reforma. Un principiu este acela de a oferi posibilitatea alegerii libere a pacientului, atat a furnizorului de servicii medicale, cat si a asiguratorului".
"Nu trebuie sa constrangem direct sau indirect pacientul sa aleaga un anumit furnizor de servicii medicale, un anumit furnizor de asigurari de sanatate", a declarat Theodor Alexandrescu.
Acesta a mai spus ca trecerea de la un sistem in care contributiile sunt obligatorii la un sistem in care cea mai mare componenta este voluntara trebuie sa fie graduala.
"Componenta obligatorie trebuie sa fie usor schimbata ca pondere catre componenta voluntara a contributiilor, iar furnizorul unic - statul - sa fie diversificat prin a oferi optiunea pacientilor sa aleaga si alti asiguratori, ajungandu-se la spargerea monopolului de stat", a mentionat Alexandrescu.
Acesta a mai spus ca un alt aspect important este viabilitatea sistemului financiar.
"Nu putem discuta de o reforma daca nu exista o viabilitate a sistemului financiar si daca povara financiara este trecuta din sistemul public in cel privat", a mai spus seful Alico Asigurari. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 15:01
Traian Basescu, presedintele Romaniei a cerut public prim ministrului sa retraga proiectul care viza reforma sanatatii, de pe site-ul ministerului sanatatii.
"Inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate", a declarat presedintele, dupa ce a enumerat deficientele pe care le are sistemul de sanatate si nevoia de introducere a sistemului privat in sanatatea romaneasca.
Basescu a prezentat si o serie de cifre privind cheltuielile de la bugetul de stat cu sanatatea:
"In 2005, cheltuielile Romaniei cu sanatatea, adica CNAS si ministerul Sanatatii, au fost de 10,9 miliarde de lei. In 2011, cheltuielile cu sanatatea ale CNAS plus ministerul Sanatatii au fost de 24,3 miliarde de lei. Nu compar valoarea leului in 2005 cu 2011. A fost erodat, afectat de inflatie, dar oricum nu avem o inflatie de 223% in acest interval care sa fi mentinut suma aceeasi ca in 2005", a spus presedintele.
Cresterea contributiilor bugetare a fost de 223%, potrivit sefului statului, "insa, daca in 2005, de la bugetul de stat contributia a fost de 1,9 mld lei, in 2011 contributia a fost de 6,3 mld de lei in afara colectarii veniturilor din taxe destinate sanatatii. Avem o crestere destul de accentuata a sustinerii financiare pe care bugetul de stat o acorda sistemului de sanatate, ceea ce ne obliga sa observam ca, fiind vorba de o suma in crestere an de an, se prefigureaza doua mari probleme de deficite ale bugetelor in bugetul de stat al Romaniei: deficitul de la... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:59