Romania trebuie sa se integreze in zona euro, dar nu orbeste, ci intelegand problema si prin modificarea atitudinii fata de inflatie, a declarat, miercuri, in cadrul Conferintei de Risc de Tara, Lucian Croitoru, consilier principal pentru politica monetara al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In cazul Romaniei, daca prin politicile pe care le promovam, dezvoltam un cult impotriva competitivitatii, vom fi codasi. Trebuie sa vedem ce tipuri de politici promovam.
Personal, sunt un om care crede ca proiectul zonei euro, din perspectiva Romaniei, este cel mai bun proiect pe care l-a avut tara noastra vreodata.
Trebuie sa ne integram in zona euro, dar nu orbeste, ci intelegand exact problema.
Trebuie sa ne verificam atitudinile fata de inflatie si sa incercam sa le modificam. Daca nu reusim se poate intra in zona euro, dar nu in acea Zona Euro, ci doar intr-o zona euro care este o Federatie, adica are o politica fiscala comuna.
Daca ai o politica fiscala comuna te ajuta, in loc sa faci reducerea de salarii, cum s-a intamplat in Grecia, si sa lasi intreaga povara pe cei care au preferinte pentru inflatie.
Noi daca ramanem cu preferinte pentru inflatie relativ inalte, cand vom fi in zona euro, povara va cadea si pe noi, intre altii. Nu vrem sa ajungem acolo", a explicat Croitoru.
Potrivit oficialului BNR, ingrijorarile privind viitorul Zonei Euro par sa creasca, iar reformele facute dupa anul 2008 tind sa ridice multe semne de intrebare.... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 11:17
Replica ministrului de Finante german, Wolfgang Schaeuble, prin care le sugera grecilor un abandon voit pentru 5-10 ani din zona euro a starnit turbulente politice in luna iulie si continua sa faca valuri.
Plecand de la aceasta idee, economistul sef al bancii Allianz, Michael Heise, diseca firul in patru, intr-un editorial Project Syndicate, pentru a contura un tablou al zonei euro in care Germania si alte cateva tari nordice ar lipsi din cadrul uniunii monetare.
Idee dubioasa
Ideea nu este tocmai originala, fiind promovata de o parte din sustinatorii Greciei la mai putin de o zi dupa ce Schaeuble a scos pe gura porumbelul.
Desi a primit cateva aplauze discrete, implementarea acestei idei ar fi "lipsita de viziune, nepractica si dubioasa din punct de vedere economic", spune bancherul.
In primul rand, s-ar dovedi extraordinar de greu sa extragi cea mai mare economie a Europei din cadrul tarilor care au adoptat moneda unica.
O discutie serioasa pe aceasta tema ar crea imediat panica in pietele financiare, date fiind incertitudinile care planeaza asupra unui astfel de proces.
Insa, dincolo de aceste inconveniente, apar alte elemente perturbatoatre de ordin economic. In primul rand, adeptii acestei idei dau prea mare credit teoriei conform careia o moneda mai slaba are puterea de a alimenta cresterea economica.
Ei sustin ca odata cu iesirea Germaniei din zona euro, moneda unica s-ar deprecia ceea ce ar duce la cresterea economica rapida a economiilor... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 16:46
Palavrageala intretinuta pe diverse tonuri, timp de sase luni, intre oficialii eleni si creditorii din zona euro ar putea da startul unor modificari radicale in uniunea monetara europeana.
Doi dintre ministrii de finante ai tarilor din zona euro cred ca este vremea ca structura uniunii monetare sa fie supusa unui control financiar strict exercitat de un ministru de Finante si autoritati fiscale proprii, arata Bussines Insider.
Propunere germana
Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului Der Spiegel, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat deschis la ideea de a avea un singur ministru de Finante responsabil pentru aplicarea politicii fiscale din zona euro.
In acelasi interviu, Schaeuble a declarat ca o mare parte din resursele financiare ar putea fi asigurate chiar de Germania.
Ideea se regaseste de asemenea si in Raportul Celor 5 Presedinti (The Five Presidents Report), proiectul de reformare al zonei euro lansat de presedintele CE Jean Claude Junker in colaborare cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi si Martin Schulz, ceilalti patru alesi din funtea mecanismelor UE.
In documentul lansat la inceputul acestei veri, Junker recunoaste insa ca decizia finala in realizarea acestei reforme sta in mainile unor lideri de state europene, Germania fiind una din aceste tari.
Deschiderea manifestata de Wolfgang Schaeuble fata de aceasta varianta de coordonare a politicii fiscale in interiorul uniunii monetare nu este singurul semnal... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:00
Adoptarea euro va avea loc cel mai devreme dupa 2020, intrucat termenul asumat politic, 2019, a fost unul formal, fara ca autoritatile sa aiba o agenda si o strategie bine definite, in conditiile in care in 2016 Romania ar trebui sa intre deja in Mecanismul ratelor de schimb, considera economistii.
"Anul 2019 era un obiectiv foarte ambitios, fara indoiala, el a fost insa un obiectiv pur si simplu lansat, dar fara a avea o agenda de parcurs. Ca sa fie fezabil acel 2019 trebuia sa venim urgent cu o agenda de reforme structurale pe care trebuie s-o implementam, care sa ne duca la o convergenta reala sanatoasa, sustenabila pe termen lung si sa ne mentinem in acelasi timp echilibrele macroeconomice, adica noi putem avea o convergenta reala, deci cu crestere economica mai mare decat anticipam printr-o stimulare fiscala, dar care daca produce dezechilibre, n-am facut nimic", a declarat joi Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la dezbaterea ...citeste mai departe despre "Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 18:47
Ministrii finantelor din tarile zonei euro au inceput luni discutii despre metodele de a reduce fiscalitatea care apasa asupra muncii, unul dintre mijloacele preconizate de Comisia Europeana pentru a relansa cresterea economica si a majora numarul locurilor de munca, relateaza AFP.
'Am avut o prima discutie despre modul de a reduce fiscalitatea care exercita presiuni asupra muncii', a indicat la terminarea unei reuniuni a Eurogrupului presedintele sau, Jeroen Dijsselbloem.
Comisia Europeana a publicat in iunie recomandari specifice fiecarei tari in materie de reforme economice si sociale. Aceste recomandari identifica 11 tari din zona euro in care presiunea fiscala asupra salariilor este foarte ridicata, intre care Franta, Germania, Italia, Spania si Belgia.
Presiunea fiscala asupra muncii in zona euro este una dintre cele mai ridicate
Presiunea fiscala asupra muncii in tarile membre zonei euro 'este una dintre cele mai ridicate in lume', aminteste comunicatul publicat in finalul reuniunii de luni.
'Dezbaterea are ca obiect maniera de a diminua diferenta intre costul salarial al unui lucrator si salariul net pe care il primeste', a explicat Dijsselbloem.
Trei tari - Spania, Italia si Olanda - au prezentat luni initiativele pe care le-au luat in acest sens. Discutiile vor continua in septembrie pentru a identifica principii commune, chiar daca va trebui 'sa se tina cont de circumstante nationale specifice', a subliniat Dijsselbloem.
Unele tari nu... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 08:55
Tratatul fiscal, semnat vineri la Bruxelles, incurajeaza inegalitatea de tratament intre tarile mari si cele mici din UE si nu are prevederi privind surmontarea impasului recesiunii economice, potrivit unui studiu al GeoPOL.
O consecinta a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea Europeana si zona monetara UE este "o Europa a austeritatii si inegalitatii", care "contravine idealului care a stimulat edificarea Uniunii Europene: o Europa democratica si prospera", se arata in raportul Institutului de Analiza, Strategie si Prognoza GeoPOL.
Pe de alta parte, fara acest document vulnerabilitatea zonei euro ar fi sporit, "cu consecinte grave asupra pilonului economic al UE".
Subtextul tratatului sugereaza clar ca "decalajele economice structurale existente intre statele din zona euro n-au fost inca recuperate, ci dimpotriva: in vreme ce Germania si alte cateva state membre si-au diminuat sistematic dezechilibrele bugetare prin cresterea nivelului competitivitatii si reformarea sectorului corporatist, Italia, Grecia, Spania si Portugalia n-au reusit aceasta performanta.
Mai mult decat atat, in ultimele tari costul cu forta de munca a crescut mai repede decat nivelul productivitatii. La dezechilibrele bugetare s-au adaugat dezechilibrele de cont curent, combinatie nociva finantata de catre bancile statelor cu economii puternice", de unde aparitia a doua zone euro, "una a Nordului, prospera, dar ponderata in privinta cheltuielilor bugetare... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 15:23
Romania sustine necesitatea adoptarii de masuri pentru intarirea coordonarii economice si a consolidarii fiscale la nivelul zonei euro, pozitia tarii noastre fiind prezentata de Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi, la reuniunea Consiliului Ecofin de marti, de la Bruxelles.
Ministrii de finante au discutat rezultatele reuniunii Eurogrup din 20 februarie, in special cu referire la rezultatele agreate privind programul cu Grecia.
De asemenea, ministrii de finante francez si german au prezentat propunerea celor doua state referitoare la cartea verde privind convergenta fiscala intre Franta si Germania.
Potrivit unui comunicat transmis marti de Ministerul Finantelor Publice (MFP), au fost discutate si agreate, la nivelul Consiliului, propunerile Comisiei privind guvernanta economica pentru zona euro, respectiv regulamentul privind stabilirea unor prevederi comune pentru monitorizarea si evaluarea proiectelor de buget si asigurarea corectiei deficitului excesiv al statelor membre din zona euro si regulamentul privind intarirea supravegherii economice si bugetare a statelor membre care au intampinat sau risca sa se confrunte cu dificultati serioase in ceea ce priveste propria stabilitate financiara in zona euro.
Totodata, in fata ministrilor de finante UE a fost prezentat raportul Comisiei Europene privind mecanismul de alerta, publicat in data de 14 februarie 2012. Raportul marcheaza primul pas in implementarea noii proceduri de supraveghere pentru... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 17:28
Tarile din zona euro nu vor mai fi interesate sa mentina moneda unica in cazul unei reforme fiscale dupa modelul german, este de parere managerul Goldman Sachs.
Portugalia, Italia, Finlanda si Grecia ar prefera sa iasa din zona euro decat sa opereze sub o singura trezorerie. Banca Centrala ar trebui sa arate mai multa determinare pentru a linisti investitorii nesiguri, considera presedintele Goldman Sachs Asset Management, Jim O'Neill, citat de Reuters.
Germanii isi doresc din ce in ce mai mult o politica fiscala comuna care sa permita o mai buna supraveghere, concretizata intr-un singur minister de finante pentru zona euro.
De asemenea, doar tari precum Germania, Franta si tarile Benelux sunt compatibile pentru o uniune monetara, deoarece ratele de schimb erau foarte apropiate. Insa este de discutabila o astfel de uniune pentru alte tari din zona euro.
Pentru tari ca Finlanda sau Irlanda, tari care se invecineaza cu state din afara zonei euro, Marea Britanie si Suedia, ar putea opta sa renunte la euro. Aceasta miscare putea intari moneda unica.
Italia ar putea fi urmatoarea piesa de domino care ar putea cadea in zona euro, in conditiile in care randamentele la titlurile de stat italiene au atins recordul maxim din ultimii 10 ani, la niveluri considerate insustenabile. mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 16:05
Liderii europeni ar putea fi impinsi de la spate de catre pietele volatile catre o uniune fiscala, mai repede decat au anticipat. Aceasta graba se datoreaza lipsei de idei privind modalitatile de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro, sunt de parere analistii."Statele Unite ale Europei nu ar fi nicidecum mai puternice decat statele individuale, asa cum cred unii, ci reprezinta un pas pe care politicienii l-au pregatit, dar catre care se indrapta acum fortat, in loc sa controleze procesul", a declarat pentru CNBC Neil Dwane, seful pe investitii in Europa al RCM.In ultimele zile, cancelarul german Angela Merkel parea sa adopte o pozitie mai blanda fata de problema eurobondurilor, dar a subliniat ca nu reprezinta o optiune in acest moment."Tot ce face cancelarul german acum este sa realizeze ca politicienii sunt impinsi de piete spre solutii cu care nu sunt intocmai de acord", sustine Frank Engels, reprezentant Barclays Capital.
Integrarea fiscala, "ultimul joc"Chiar daca economistii au avertizat deja ca pietele ii vor forta pe liderii europeni sa ia masuri extreme, Engels este de parere ca acestia au nevoie sa puna la punct infrastructura pentru asigura un mediu propice aparitiei unei uniuni fiscale."Exista un consens privind un eventual pas catre o uniune fiscala comuna, catre o abordare coordonata a politicilor fiscale si economice, insa momentul nu a venit inca. Pentru inceput, trebuie puse bazele din punct de vedere politic si legal, si abia apoi sa se... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 15:30