Noul prim-ministru grec, conservatorul Kyriakos Mitsotakis, aflat joi intr-o vizita la Paris, le-a adresat un apel investitorilor francezi sa "profite de oportunitatile" oferite de Grecia odata cu instalarea guvernului sau, relateaza AFP.
"Lansez un apel catre companiile franceze sa participe la cresterea economica si sa profite de noile oportunitati care se creeaza in Grecia", a declarat Mitsotakis in fata presei in curtea Palatului Elysee.
Kyriakos Mitsotakis, in functie din 8 iulie, se afla la Paris in prima sa vizita bilaterala, ce va fi urmata de deplasari la Berlin si Haga. El vrea sa-i convinga pe creditorii Atenei, UE si FMI, sa relaxeze constrangerile bugetare impuse tarii sale.
Premierul Mitsotakis promite, in schimb, intr-un interviu pentru Le Figaro, ca "Grecia va fi surpriza placuta a zonei euro in urmatorii ani", angajandu-se sa prezinte in septembrie "o reforma fiscala ce prevede scaderea impozitului pentru firme de la 28% la 24% pentru 2019, apoi la 20% incepand din 2021", precum si o reducere a impozitelor pe dividende.
La randul sau, presedinte francez Emmanuel Macron a adus un omagiu "curajului" demonstrat de greci in timpul crizei economice si a salutat existenta unor obiective comune cu Mitsotakis pe agenda europeana, cu referire mai ales la "un buget ambitios pentru zona euro".
In privinta dosarului migratiei, premierul grec considera ca "povara nu trebuie suportata exclusiv de statele aflate la frontierele externe ale Europei".... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 19:15
Chiar daca oficialii eleni se declara increzatori in sansa de a obtine un nou imprumut de 86 de milioane de euro in urmatoarele saptamani, situatia economica a tarii se inrautateste pe zi ce trece.
Cifrele oficiale date publicitatii de Trezorerie demonstreaza ca veniturile fiscale, ca si cheltuielile bugetare, sunt intr-o scadere abrupta fata de primul semestru al anului trecut, observa The Guardian.
Fara bani
Comparativ cu primele sase luni ale lui 2014, veniturile fiscale s-au redus cu 8,5 procente anul acesta, iar inchiderea bancilor si impunerea controlului capitalului de la sfarsitul lunii iunie ar putea avea o influenta si mai mare pe trimestrul in curs.
In urma accentuarii crizei datoriilor in Grecia, multe dintre firmele locale si-au redus activitatea sau au parasit tara, reducand astfel si veniturile inregistrate la buget.
Situatia este reflectata si de nivelul redus al cheltuieilor efectuate de guvernul Syriza, cu 12,3% mai mici decat cele de acum un an.
Pana pe 20 august, Grecia trebuie sa efectueze o plata de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, iar acest lucru poate fi posibil numai in virtutea unui nou imprumut semnat cu creditorii sai.
FMI asteapta pana in toamna
Discutiile dintre Atena si creditorii internationali se desfasoara in acelasi format care include Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.
Pentru moment insa, reprezentantii Fondului, desi prezenti la discutiile purtate pe tema noului imprumut de... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 10:31
Palavrageala intretinuta pe diverse tonuri, timp de sase luni, intre oficialii eleni si creditorii din zona euro ar putea da startul unor modificari radicale in uniunea monetara europeana.
Doi dintre ministrii de finante ai tarilor din zona euro cred ca este vremea ca structura uniunii monetare sa fie supusa unui control financiar strict exercitat de un ministru de Finante si autoritati fiscale proprii, arata Bussines Insider.
Propunere germana
Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului Der Spiegel, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat deschis la ideea de a avea un singur ministru de Finante responsabil pentru aplicarea politicii fiscale din zona euro.
In acelasi interviu, Schaeuble a declarat ca o mare parte din resursele financiare ar putea fi asigurate chiar de Germania.
Ideea se regaseste de asemenea si in Raportul Celor 5 Presedinti (The Five Presidents Report), proiectul de reformare al zonei euro lansat de presedintele CE Jean Claude Junker in colaborare cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi si Martin Schulz, ceilalti patru alesi din funtea mecanismelor UE.
In documentul lansat la inceputul acestei veri, Junker recunoaste insa ca decizia finala in realizarea acestei reforme sta in mainile unor lideri de state europene, Germania fiind una din aceste tari.
Deschiderea manifestata de Wolfgang Schaeuble fata de aceasta varianta de coordonare a politicii fiscale in interiorul uniunii monetare nu este singurul semnal... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:00
Guvernul grec reface planul de masuri, de 47 de pagini, trimis creditorilor sai saptamana trecuta, in speranta ca vor obtine o transa de finantare in valoare de 7,2 miliarde de euro.
Se pare ca elenii au de gand sa ajusteze masurile fiscale propuse in urma cu cateva zile, pentru a se apropia cat mai mult de tintele stabilite de Fondul Monetar International, zona euro si Banca Centrala Europeana, arata sursele cotidianului Kathimerini de la Atena.
Grecii au tupeu: Ce i-au cerut Angelei Merkel sa faca pentru a le da sperante
Insa Guvernul condus de Alexis Tsipras este inca ezitant in ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, pe care ar dori mai degraba sa o implementeze in trei praguri (6, 11 si 23 la suta), decat in doua, asa cum ...citeste mai departe despre "Guvernul grec, la munca: Ce face pentru a obtine banii de la creditori internationali" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 16:57
Guvernul de la Atena a obtinut un ragaz de 4 luni pentru a-si convinge creditorii si alegatorii ca poate regla din mers problemele vizand plata datoriei externe si impovaratoarea austeritate reclamata de populatia din Grecia.
Guvernul condus de Alexis Tsipras s-a reunit inca de duminica, pentru a pune la punct detaliile privind directionarea fondurilor obtinute prin acordul de prelungire a asistentei financiare cu inca 4 luni.
In acelasi timp, cabinetul de la Atena s-a trezit si tinta criticilor care ii acuza pe oficialii Syriza ca au vandut iluzii in campania electorala.
Premierul Tsipras sustine ca semnarea prelungirii acordului este un succes al noii puteri politice de la Atena, planul de reforme al grecilor urmand sa fie inaintat astazi partenerilor din zona euro pentru consultare, arata agentia Reuters.
Liniste in zona euro, razboi politic in Grecia
Grecii s-au aratat usurati vineri, in momentul semnarii acordului cu creditorii europeni, evitand o criza a sistemului bancar pe care oficialii din Irlanda o prognozau pentru aceasta saptamana si reusind sa indeplineasca una din promisiunile electorale ale noului gurven de la Atena: pastrarea tarii in zona euro.
Premierul Tsipras se arata in continuare increzator in sustinerea populatiei, desi unii contestatari spun ca, de fapt, oficialii greci au cedat prea mult teren in timpul negocierilor de la Bruxelles.
Acordul de prelungire cu 4 luni a programului de asistenta financiara mentine Grecia sub un... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 10:30
Premierul Greciei, Alexis Tsipras isi umfla demonstrativ muschii in fata partenerilor europeni, dar se pare ca adevarata lupta il asteapta in vechea Elada, unde concetatenii sai isi pastreaza obiceiul de a evita plata taxelor si impozitelor.
Pentru a-si putea dovedi credibilitatea chiar si in fata altor creditori internationali, un plan B din ce in ce mai des luat in calcul de oficialii de la Atena, Tsipras trebuie sa se arate inflexibil in fata marilor evazionisti greci, arata o analiza Bloomberg.
Evaziunea, meteahna veche
Problema eludarii sistemului de taxe si impozite este una adanc inradacinata in Grecia, Tsipras trebuind sa demonstreze mai intai ca este capabil sa isi colecteze resursele fiscale inainte de a da o noua linie in gestionarea acestora.
Intentia sa de a renunta la politica de austeritate, care a micsorat PIB-ul Greciei cu aproape 25% de la inceputul crizei, poate ramane doar o promisiune fara acoperire daca liderul extremei stangi nu reuseste sa schimbe mentalitatea conationalilor sai.
Campania sa bazata pe reducerea impozitelor l-a propulsat in fruntea guvernului de la Atena, dar cel mai mare creditor din zona euro, Germania, se indoieste inca de necesitatea unei astfel de masuri.
Saptamana trecuta, la intalnirea dintre ministrii de finante ai celor doua tari, Wolfgang Schaeuble si Yanis Varoufakis, partea germana a reiterat propunerea de a acorda un sprijin prin 500 de specialisti in recreionarea sistemului fiscal din Grecia.... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 14:00
Nivelul de indatorare fiscala a Greciei, desi a crescut in ultimii ani, ramane sub media europeana, se arata intr-o scrisoare a presedintelui BCE, Mario Draghi, catre un parlamentar elen, document publicat luni pe site-ul institutiei.
"Impovararea fiscala din Grecia (inclusiv contributiile reale pentru asigurari sociale) era de 34,2% din PIB in 2013, mult sub media din zona euro si din Uniunea Europeana, in ciuda unor majorari in ultimii ani", a declarat Draghi in scrisoarea catre parlamentarul elen Kostas Chrysogonos, citat de MarketWatch, potrivit Mediafax.
Chrysogonos este membru al partidului de extrema stanga Syriza, formatiune care a castigat alegerile legislative de duminica si a carei campanie electorala a fost cladita in jurul nemultumirii populatiei privind masurile de austeritate impuse prin programele financiare semnate cu BCE, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Syriza promoveaza o politica anti-austeritate, leaderul partidului Alexis Tsipras dorind o restructurare a datoriei suverane a Greciei, datorie care, in prezent, reprezinta 177% din PIB si se ridica la peste 312 miliarde de euro.
Scrisoarea, datata 15 ianuarie, a fost publicata pe site-ul BCE la cateva ore dupa anuntarea rezultatului alegerilor.
In document, Draghi explica rolul creditorilor externi in supravegherea programelor de asistenta financiara acordate Greciei, spunand ca scopul Troicii este de a ajuta statul elen sa obtina stabilitate financiara si economica.... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:34
Romania are un risc fiscal apropiat de media Uniunii Europene (UE) si de doua ori mai mic decat cel al Greciei, acesta reflectand vulnerabilitati legate de necesarul de finantare actual si proiectat al statului, potrivit unui raport al Comisiei Europene, potrivit Mediafax.Indicatorul de risc fiscal ia in calcul informatii despre nivelul datoriilor statului, datorii ca procentaj din PIB scadente in termen de 24 de luni, dobanda implicita pentru datoria suverana si decalajul balantei primare (necesarul de imprumut fara plata dobanzilor pentru datoriile consolidate) fata de o situatie care ar conduce la convergenta datoriei catre 60% din PIB pana in 2020.O valoare ridicata a indicatorului de risc fiscal denota nevoia urgenta de adoptare a unor masuri fiscale substantiale, se arata in raportul "Reforme fiscale in statele membre 2011".Indicatorul reflecta riscuri care daca s-ar materializa ar pune presiune pe situatia fiscala si ar conduce la o crestere brusca a necesarului de finantare pe partea fiscala. Indicatorul evalueaza riscul relativ, nu nivelul de risc absolut pe care il prezinta fiecare tara ci mai degraba modul in care influenteaza statele membre.Pentru Romania, indicatorul calculat de CE se situeaza la 0,54 puncte, usor peste media UE, de 0,51 puncte. Grecia prezinta cel mai ridicat risc din UE, de 1,02 puncte, urmata de Italia, cu 0,88 puncte.In Europa Centrala si de Est, Bulgaria prezinta cel mai redus risc fiscal, de numai 0,08 puncte, in timp ce in Ungaria... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:59
Franta va cere Greciei garantii ca va respecta tintele de deficit impuse drept conditii pentru un plan de ajutor extern suplimentar, miercuri, intr-o teleconferinta la care va participa si cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat un purtator de cuvant al executivului francez, anunta Mediafax.Autoritatile franceze nu vor face niciun anunt si nici nu vor informa jurnalistii dupa teleconferinta de la 16 GMT (19:00 ora Romaniei) dintre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul Greciei, George Papandreou. Subiectul discutiilor va fi situatia statului elen si criza din zona euro, a spus purtatorul de cuvant.
Marile economii din zona euro au tot mai putina rabdare in privinta esecului Greciei de a indeplini tintele de reforma fiscala si structurala stabilite prin programul de ajutor extern de la UE si FMI, in contextul impactului asupra pietelor financiare al informatiilor ca statul elen ar putea intra in incetare de plati sau ar putea parasi zona euro.
"Pe de o parte exista angajamentul creditorilor, care trebuie finalizat, dar si cel al guvernului si parlamentului de la Atena de a adopta o serie de masuri. Acesta este subiectul discutiilor de astazi (miercuri, n.r.)", a spus purtatorul de cuvant.
Parlamentele din zona euro nu au finalizat, inca, adoptarea de amendamente bugetare necesare pentru pachetul suplimentar de ajutor extern pentru Grecia, anuntat in iulie.
"Planul a fost validat de FMI. Este un plan credibil pentru... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 16:59