Romania a amanat pentru anul viitor listarea la bursa a participatiilor la mai multe companii energetice de stat, potrivit draftului scrisorii de intentie convenite cu FMI, relateaza Reuters.
Astfel, Guvenul are in plan listarea a 10% din Hidroelectrica in mai 2014, un pachet de 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2014, 10% din Romgaz in octombrie 2014 si 15% din Complexul Energetic Oltenia pana in iunie 2014.
De asemenea, participatia majoritara la furnizorul si distribuitorul de energie Electrica va fi vanduta pe bursa pana la finele lunii mai 2014.
Guvernul nu a comentat pana acum aceste informatii, mai scrie Reuters.
Romania si FMI au convenit saptamana trecuta sa incheie un nou acord stand-by preventiv pe doi ani, in valoare de 4 miliarde de euro, pentru a intari increderea investitorilor si pentru a avea o centura de siguranta in cazul unor eventuale socuri externe.
Investitorii si finantatorii externi au criticat deseori autoritatile de la Bucuresti pentru progresul lent in reformarea sectorului de stat ineficient, care trage in jos economia si tine la distanta finantarile straine necesare pentru o crestere mai rapida.
Listarile la bursa ar fi trebuit sa aiba loc in acest an, dupa intarzieri repetate, si au fost convenite in cadrul precedentului acord de tip preventiv cu FMI. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 13:16
Restructurarea si privatizarea sectorului intreprinderilor de stat s-au efectuat in Romania cu un succes limitat, finantarea sustenabila a sistemului de sanatate va necesita reforme fundamentale, iar planurile de actiune pentru remedierea deficientelor din administratia publica sunt implementate intr-un ritm redus, fapt care afecteaza si absorbtia fondurilor UE, mentioneaza un document intocmit de serviciile Comisiei Europene si dat publicitatii in luna iulie.
Pe de alta parte, raportul noteaza ca, in prezent, conditiile macroeconomice care continua sa se imbunatateasca si solida majoritate a coalitiei aflate la guvernare asigura un mediu favorabil pentru implementarea reformelor structurale, in scopul deblocarii potentialului de crestere al Romaniei.
Documentul este realizat de Directoratul General Afaceri Economice si Financiare al CE si de experti externi si analizeaza modul de indeplinire a ultimelor doua acorduri pe care Romania le-a avut cu finantatorii internationali, UE, Fondul Monetar International si Banca Mondiala in 2009-2011 si respectiv 2011-2013.
Raportul noteaza ca bilantul celor doua acorduri de finantare a fost unul amestecat, cu un progres rezonabil in zona de reglementare, dar cu un progres redus in ceea ce priveste schimbarile concrete din teren.
Desi majoritatea conditionalitatilor legate de cadrul de reglementare au fost implementate pe hartie, ele vor produce efecte reale numai prin implementarea lor in practica, apreciaza autorii... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 08:19
Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International, dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik.
Anuntul a fost facut dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare, conform unui comunicat postat pe site-ul institutiei in noaptea de miercuri spre joi.
"Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane scazuta, iar balantele fiscala si a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de regres. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei financiare este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a spus Nemat Shafik.
Iesirea din procedura de deficit excesiv, datorata ajustarii fiscale din 2009
Oficialul FMI a precizat ca ajustarea fiscala semnficativa de dupa 2009 a permis Romaniei sa iasa in iunie din procedura de deficit excesiv a UE si a apreciat ca intentia guvernului de a reduce pe mai departe deficitul structural intr-un ritm moderat pentru a atinge obiectivul pe termen mediu este una potrivita.
"Cadrul bugetar va beneficia de pe urma stabilirii unui sistem de control eficient al... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:20
Romania are nevoie de o politica europeana mai coordonata in domeniul energetic si de o abordare echilibrata in ceea ce priveste energiile regenerabile, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta, care a participat la reuniunea Consiliului European, dedicata energiei si combaterii evaziunii fiscale.
Seful executivului de la Bucuresti a mai subliniat ca reducerea dependentei Romaniei de importuri este mai mult decat un obiectiv economic, este un obiectiv strategic.
"Energia este unul dintre cele doua motoare de crestere pentru Romania, agricultura este cel de-al doilea. Am facut reforme structurale importante, iar astazi, la Bruxelles, vom avea nevoie de o politica europeana mai coordonata", a declarat premierul roman Victor Ponta pentru saptamanalul New Europe, la 22 mai, cu prilejul celei de-a doua reuniuni a zilei sale, nu si ultima, precizeaza publicatia.
La reuniunea Consiliului European organizat in cladirea "Justius Lipsius" din "Rond-Point Schuman", Ponta, 40 de ani si premier de la sfarsitul anului trecut, emana tinerete in stilul actorului Hugh Grant, in costum negru, camasa alba si fara cravata, noteaza New Europe.
"Pentru noi, desigur, este important sa vedem modul in care Europa se raporteaza la politicile energetice, cu scopul de a avea preturi sustenabile pentru industrie, dar si pentru populatie", a spus Ponta.
Potrivit saptamanalului, intr-o tara care a ajuns deja la o cota a energiei regenerabile de 19,3%, cu sapte ani... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 10:57
Guvernul s-a angajat in fata finantatorilor internationali sa vanda pachete majoritare la cateva companii din energie, sa listeze la bursa unele pachete minoritare si sa numeasca management privat.
In cadrul acordului incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala, Guvernul s-a angajat sa adopte o serie de masuri pentru reformarea sistemului energetic. Printre acestea se numara vanzarea de pachete majoritare la unele companii, listarea la bursa a unor pachete minoritare si numirea de manageri privati la conducerea companiilor din domeniu. Guvernul a facut insa pasi timizi in respectarea acestor angajamente. Dar sa le luam pe rand.
Masurile au ramas pe hartie
Angajamentele fata de FMI si CE includ insa vanzarea pachetelor majoritare la cateva companii, inclusiv din energie, precum complexurile energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat la finele saptamanii trecute ca Guvernul va vinde doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei. "Vom vinde doar pachete minoritare, pentru ca unele sunt societati de interes national pe care tara asta trebuie sa le pastreze, important este sa le facem sa fie eficiente, chiar cu un management de stat", a declarat Nita.
Citeste mai multe despre Cum vede FMI reforma Guvernului in energie pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 12:21
Moody's a inrautatit perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare.
Nu este o tragedie dar nici o bucurie. Este un semnal de alarma asupra faptului ca Romania ramane, in pofida acordului cu FMI, o economie fragila, incapabila sa-si valorifice factorii interni de crestere.
Reforma statului versus reforma economiei
Nu este nicio indoiala ca problemele zonei euro si ale Greciei pot avea consecinte si asupra ratingului Romaniei. Este un truism atat de evident, incat nu voi mai insista asupra acestui fapt, dar, dupa parerea mea, este preocupant un alt aspect, acela al problemelor interne romanesti. Sunt probleme care, prin nerezolvarea lor, creaza Romaniei nu numai dificultati de intelegere din partea mediului economic extern, dar si o importanta doza de suspiciune fata de capacitatea ei de a deveni un actor credibil si echilibrat al pietei internatioanle.
Una dintre cele mai importante probleme este, in opinia mea, intarzierea nepermis de mare a procesului de reformare structurala a economiei, perceput ca o piedica inevitabila a cresterii gradului de incredere in economia romaneasca, cu efect direct asupra evaluarii de rating.
Economia romaneasca are in prezent o structura anacronica si neconforma cu criteriile de convergenta reala cu UE. Astfel, este periculos de dependenta prin... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 08:02
Guvernul Mihai Razvan Ungureanu poarta raspunderea deciziilor stabilite de cabinetul Boc cu FMI. Noul premier trebuie sa se asigure ca termenele limita impuse de FMI vor fi respectate "cu sfintenie".
Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.
Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.
O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.
"O schimbare de guvern nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economica castigata in ultimii ani", a precizat Jeffrey Franks in urma cu o saptamana.
Iata care sunt "temele" pe care ministrii lui Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa le realizeze la deadline:
1. Renegocierea contractelor Hidroelectrica
Guvernul Ungureanu are deadline pana pe 15 februarie, timp in care trebuie sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica si sa anuleze intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 07:50
Ministrul delegat pentru afaceri europene Vasile Puscas a declarat, marti, ca doreste sa initieze, in cadrul comisiei de specialitate din Parlament, dar si in Guvern, o dezbatere pe tema eficientei energetice, convins ca Romania trebuie sa isi restructureze economia, astfel incat la finalul crizei, economia romaneasca sa fie competitiva."La acest capitol am aratat unde Romania trebuie sa accentueze si mai mult. Romania trebuie sa insiste ca, o data cu iesirea din criza sa reuseasca sa-si restructureze economia in asa fel incat la sfarsitul crizei economia Romaniei sa fie competitiva", a precizat Puscas.
"Traditional, noi in Romania discutam numai despre productia energetica, despre distributia si costurile acestei productii. De data aceasta Uniunea Europeana insista foarte mult pe aspectul eficientei energetice", a precizat Puscas, dupa o intalnire cu membrii Comisiei parlamentare de afaceri externe.
Seful Departamentului de Afaceri Europene a precizat ca, in discutia cu parlamentarii a vorbit si despre planul de masuri adiacent la strategia Lisabona pentru 2009-2010.
Puscas a precizat ca i-a informat pe parlamentari in legatura cu aspectele semnalate de Comisia Europeana in Evaluarea implementarii Strategiei Lisabona la nivelul statelor membre UE, publicata pe 28 ianuarie.
"Prin raportul din 28 ianuarie s-a solicitat ca Romania sa insiste in acest an pe criteriile macroenomice, reforma administratiei publice, imbunatatirea mediului de afaceri precum si in domeniul... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 09:11