Consiliul fiscal pune la dispozitia Ministerului de Finante, in cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetara, un rezumat al actiunilor intreprinse de Bulgaria pentru reforma administratiei fiscale, in oglinda cu reforma aplicata in Romania.
Documentul contine si exemplul de bune practici din Polonia in materia reducerii deficitului de incasare a TVA.
Statistica europeana arata ca Romania a fost anul trecut tara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB (cu exceptia Irlandei, care constituie un caz special, prin cresterea artificiala a PIB, dupa schimbarea raportarii rezultatelor unor multinationale mutate din Regatul Unit).
Si in privinta incasarii TVA Romania are rezultate slabe, clasandu-se pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de incasare a TVA de aproximativ 36%.
Reforma Fiscului, blocata politic in Romania, este singura solutie pentru a creste sustenabil veniturile la buget.
Reforma administratiei fiscale - experienta Bulgariei si a Romaniei in proiectele cu Banca Mondiala
Bulgaria a realizat o prima reforma a administratiei fiscale in perioada 2003-2008, cu ajutorul BM, cu o finantare de 63 milioane dolari. Reforma a vizat maximizarea conformarii fiscale, cresterea eficacitatii si eficientei colectarii, crearea unui corp profesionist de angajati, reducerea coruptiei, cresterea echitatii, reducerea poverii fiscale si sprijinirea cresterii economice.... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 12:58
Economia Romaniei arata semne de supraincalzire, existand riscul ca actuala traiectorie politica sa sporeasca volatilitatea macroeconomica, sa submineze capacitatea de a rezista la socurile adverse si, in cele din urma, sa incetineasca convergenta spre tarile avansate din UE, se arata in documentul publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI) la sfarsitul consultarilor cu Romania in baza Articolului IV.
Romania a inregistrat o crestere economica solida in 2017, cu un nivel scazut record al somajului si o imbunatatire a sectorului financiar.
Consumul privat, stimulat de masurile de relaxare fiscala si majorarea salariilor, a condus avansul economiei, in timp ce investitiile sunt in intarziere, iar reformele structurale incetinesc, se arata in raportul FMI.
Investitiile in sectorul public ca procent din PIB au scazut semnificativ, pe fondul absorbtiei reduse a fondurilor europene. Deficitul guvernamental si cel de cont curent s-au adancit, la 2,8% din PIB si, respectiv, 3,4% din PIB in 2017.
Reflatia isi intensifica ritmul. Desi tinta de inflatie a BNR a fost indeplinita in 2017, inflatia globala a urcat din ianuarie peste partea superioara a intervalului tinta al BNR, ajungand la 5,2% (in ritm anual) in aprilie 2018.
Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 5% in 2018 - condusa de continuarea masurilor de stimulare a consumului privat in urma relaxarii fiscale - care va fi insotita de adancirea deficitului de cont curent si de un... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:02
Economia Romaniei va inregistra un avans de 5,1% in 2018, de 4,5% in 2019 si de 4,1% in 2020, in timp ce deficitul de cont curent se va adanci la 4,3% din PIB anul acesta, la 4,7% din PIB anul viitor si la 4,9% din PIB in 2020, se arata in raportul intitulat "Macro Poverty Outlook for Europe and Central Asia", publicat marti de Banca Mondiala (BM).
De asemenea, institutia financiara internationala se asteapta ca deficitul bugetar sa ajunga la 3,3% din PIB in 2018, urmand sa se reduca la 3% din PIB in 2019 si in 2020.
"Cresterea va ramane solida in 2018, dar riscurile pe termen mediu la adresa perspectivei au sporit. Presiunile asupra deficitului bugetar, in urma majorarii cheltuielilor, vor continua in acest an. Pentru a imbunatati calitatea cresterii, ar trebui acordata o atentie reinnoita investitiilor publice", se arata in raport.
Banca Mondiala estimeaza ca economia Romaniei va continua sa creasca peste potential in 2018. PIB-ul va inregistra un avans de aproximativ 5,1% anul acesta, datorita stimulentelor fiscale si a revenirii economice a UE.
Continuarea cresterii consumului ar urma sa adanceasca deficitul de cont curent la 4,3% din PIB anul acesta.
Inflatia ar urma sa atinga un nivel de varf, de aproximativ 5%, la mijlocul lui 2018, reflectand cererea interna excesiva si atenuarea efectelor reducerilor de taxe.
"Masurile fiscale adoptate in 2017 au pus presiune asupra deficitului bugetar consolidat. In absenta unor masuri de corectie, deficitul... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 17:47
Existenta unei strategii de dezvoltare este pe agenda publica de mai mult timp. Desi Romania a redus decalajul PIB/locuitor fata de media UE (de la sub 25% la peste 55% in cca 15 ani), asteptarile sunt mari, oamenii fiind mai bine informati si exigenti, iar PIB/locuitor este de pus in relatie cu distributia veniturilor si dimensiuni calitative.
Persista o deprimanta subdezvoltare a spatiului rural, sunt minusuri flagrante in educatie si sanatate; deturnarea resurselor publice este masiva. Se profileaza si "capcana venitului mediu", dificultatea de a depasi statutul de periferie economica.
Intervin si aspecte de securitate nationala, de robustete a economiei/societatii in vremuri tulburi. Guvernul actual nu este primul care isi propune o gandire strategica. Si exista documente programatice trimise la institutiii europene - ex: programe de convergenta - ce contin elemente de strategie.
Dar este nevoie de o abordare mai rotunda, care sa aiba in vedere elemente cunoscute si mai... citeste mai departe despre "Strategia de Dezvoltare: circumstante si primejdii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 07:17
Scopul incheierii unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), in urma unor informatii aparute in presa cu privire la continutul noii scrisori de intentie cu FMI, potrivit careia Guvernul urmeaza sa majoreze si sa introduca noi impozite.
"Scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite. Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatate, transporturi, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat etc. Aceste reforme vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice", se precizeaza intr-un comunicat al MFP, potrivit Agerpres.
In ceea ce priveste informatia conform careia Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari, MFP afirma ca informatia este "complet falsa". "O asemenea masura nu se regaseste in scrisoarea cu FMI", arata MFP.
De asemenea, referitor la impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014, MFP precizeaza ca aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 08:38
Restructurarea si privatizarea sectorului intreprinderilor de stat s-au efectuat in Romania cu un succes limitat, finantarea sustenabila a sistemului de sanatate va necesita reforme fundamentale, iar planurile de actiune pentru remedierea deficientelor din administratia publica sunt implementate intr-un ritm redus, fapt care afecteaza si absorbtia fondurilor UE, mentioneaza un document intocmit de serviciile Comisiei Europene si dat publicitatii in luna iulie.
Pe de alta parte, raportul noteaza ca, in prezent, conditiile macroeconomice care continua sa se imbunatateasca si solida majoritate a coalitiei aflate la guvernare asigura un mediu favorabil pentru implementarea reformelor structurale, in scopul deblocarii potentialului de crestere al Romaniei.
Documentul este realizat de Directoratul General Afaceri Economice si Financiare al CE si de experti externi si analizeaza modul de indeplinire a ultimelor doua acorduri pe care Romania le-a avut cu finantatorii internationali, UE, Fondul Monetar International si Banca Mondiala in 2009-2011 si respectiv 2011-2013.
Raportul noteaza ca bilantul celor doua acorduri de finantare a fost unul amestecat, cu un progres rezonabil in zona de reglementare, dar cu un progres redus in ceea ce priveste schimbarile concrete din teren.
Desi majoritatea conditionalitatilor legate de cadrul de reglementare au fost implementate pe hartie, ele vor produce efecte reale numai prin implementarea lor in practica, apreciaza autorii... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 08:19
Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca Romania are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar International.
"Foarte multi dintre dumneavoastra sau dintre comentatori au apreciat ca Romania nu mai are nevoie de un nou acord cu Fondul. Vreau sa spun ca sunt foarte multe motive pentru care eu cred ca Romania are nevoie de un acord cu FMI, UE si Banca Mondiala.
Este adevarat, Romania este stabilizata macroeconomic in momentul de fata, dar este o stabilizare fragila, care trebuie consolidata in parteneriat cu cele trei institutii", a afirmat Basescu intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.
El a subliniat ca prima prioritate, asa cum a fost discutata cu FMI, este consolidarea fiscala.
"Sa iesim din zona aceasta de fragilitate si de atat de puternica dependenta ori de micile imbunatatiri ale veniturilor in sectorul bugetar pe care le face Guvernul ori sa fim tot mai putin dependenti de situatia economica din zona euro, in mod deosebit. De aceea, trebuie sa continuam consolidarea fiscala.
Ar fi si pacat s-o riscam, atata timp cat ea a insemnat, pentru a se ajunge aici, sacrificii enorme din partea populatiei, cu salarii reduse, cu cresteri de contributii la pensii, cu cresteri de TVA, cu disponibilizari masive din aparatul bugetar, cu liberalizarea pietei fortei de munca. (...) Au fost si sacrificii politice facute de guvernul de la acel moment si ar fi pacat sa alunecam din nou intr-o zona de dezechilibre fiscale", a spus Traian Basescu.... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 12:44
Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International, dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik.
Anuntul a fost facut dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare, conform unui comunicat postat pe site-ul institutiei in noaptea de miercuri spre joi.
"Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane scazuta, iar balantele fiscala si a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de regres. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei financiare este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a spus Nemat Shafik.
Iesirea din procedura de deficit excesiv, datorata ajustarii fiscale din 2009
Oficialul FMI a precizat ca ajustarea fiscala semnficativa de dupa 2009 a permis Romaniei sa iasa in iunie din procedura de deficit excesiv a UE si a apreciat ca intentia guvernului de a reduce pe mai departe deficitul structural intr-un ritm moderat pentru a atinge obiectivul pe termen mediu este una potrivita.
"Cadrul bugetar va beneficia de pe urma stabilirii unui sistem de control eficient al... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:20
Moody's a inrautatit perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare.
Nu este o tragedie dar nici o bucurie. Este un semnal de alarma asupra faptului ca Romania ramane, in pofida acordului cu FMI, o economie fragila, incapabila sa-si valorifice factorii interni de crestere.
Reforma statului versus reforma economiei
Nu este nicio indoiala ca problemele zonei euro si ale Greciei pot avea consecinte si asupra ratingului Romaniei. Este un truism atat de evident, incat nu voi mai insista asupra acestui fapt, dar, dupa parerea mea, este preocupant un alt aspect, acela al problemelor interne romanesti. Sunt probleme care, prin nerezolvarea lor, creaza Romaniei nu numai dificultati de intelegere din partea mediului economic extern, dar si o importanta doza de suspiciune fata de capacitatea ei de a deveni un actor credibil si echilibrat al pietei internatioanle.
Una dintre cele mai importante probleme este, in opinia mea, intarzierea nepermis de mare a procesului de reformare structurala a economiei, perceput ca o piedica inevitabila a cresterii gradului de incredere in economia romaneasca, cu efect direct asupra evaluarii de rating.
Economia romaneasca are in prezent o structura anacronica si neconforma cu criteriile de convergenta reala cu UE. Astfel, este periculos de dependenta prin... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 08:02