Premierul Victor Ponta doreste ca anul viitor sa se aprobe reforma constitutionala si administrativ-teritoriala a Romaniei, "prima reforma importanta de dupa anul 1968".
"De cand am ajuns premier nu m-am razgandit. Bucurestiul are prea multe pareri, iar eu nu cred ca este normal ca un primar din Salaj, de exemplu, sa vina la Bucuresti pentru a semna o hartie. La Bucuresti trebuie sa tinem politica externa, apararea, justitia, dar toate celelalte lucruri care nu tin de Guvernul central trebuie sa mearga la autoritatile locale", a declarat joi Victor Ponta, prezent la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.
In opinia sa, 2013 trebuie sa fie si un an al reformei constitutionale pentru ca regiunile sa primeasca recunoastere in Legea fundamentala, insa pastrand judetele actuale.
"Regiunile trebuie sa primeasca recunoastere in Constitutie, pastrand judetele actuale. Chiar cred ca judetele actuale trebuie sa ramana. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu inseamna mai multa birocratie. 1 ianuarie 2014, atunci cand incepem noul exercitiu financiar, trebuie sa ne gaseasca cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea inteleg rolul Ministerului Dezvoltarii Regionale daca vom avea regiuni", a spus primul-ministru.
Seful Executivului a afirmat ca agentiile de dezvoltare regionala vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale.
Victor Ponta a spus ca descentralizarea nu a avut pana acum in vedere si partea financiara... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 18:52
Premierul roman Victor Ponta recunoaste, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, ca tabara sa a facut greseli care au dus la pierderea luptei pentru destituirea presedintelui Traian Basescu, insa declara ca de acum doreste sa se concentreze asupra reformelor, in special asupra reformei Constitutiei.
"Ceea ce pentru noi parea logic si legitim, a fost perceput altfel in afara Romaniei. Spre exemplu: am fost criticati pentru ordonantele de urgenta si aceasta critica a fost justificata. Pe de alta parte, guvernul precedent a dat, in 2011, 140 de ordonante de urgenta in total - si nimeni din strainatate nu s-a aratat ingrijorat din aceasta cauza. A fost o greseala ca nu am explicat suficient acest lucru", a subliniat Victor Ponta.
Seful guvernului roman a tinut sa precizeze ca situatia din Romania este diferita de cea din Ungaria - tara a carei imagine a suferit, de asemenea, o deteriorare rapida a imaginii sale in strainatate dupa venirea la putere a premierului Viktor Orban - sub doua aspecte: "in primul rand, eu am considerat intotdeauna ca trebuie sa respectam Constitutia. Si, in al doilea rand, Basescu si prietenii lui au avut un PR excelent. Stiau ca nu au nicio sansa in plan intern - 88 procente dintre alegatori au votat pentru demiterea lui Basescu. De aceea trebuiau sa faca valuri in exterior. Si au reusit acest lucru".
Victor Ponta a apreciat atitudinea lui Jose Manuel Barroso in ceea ce priveste situatia din Romania.
Aratandu-se... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 10:10