Indiferent de culoarea guvernului care a venit la putere, in ultimii 30 de ani, nici unul dintre toate aceste Executive nu a avut vreo politica fiscala coerenta care sa elibereze de povara fiscala mediul privat de afaceri.
Ba mai mult, privatii au fost incarcati cu taxe pentru ca nici un guvern nu a dorit sa "deranjeze" bugetarii care reprezinta o masa de voturi foarte importanta, se arata intr-o analiza a consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Astfel ca autoritatile nu au avut politici coerente de gestionare a economiei si, mai degraba, au mers pe masuri oportuniste.
"Un exemplu in care mijloacele sunt adaptate la cheltuieli, si nu invers, este acela practicat pana prin anul 2010, in care pentru a se adapta la o recesiune, guvernele au decis sa prezerve starea sectorului public (ocuparea si nivelul salariilor) si sa transfere povara ajustarilor aproape in totalitate asupra sectorului privat, in special asupra sectorului firmelor", spune Croitoru in analiza sa.
Potrivit lui, a fost intotdeauna convenabil pentru guverne sa prezerve ocuparea si sa evite reducerea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, chiar si in perioade dificile, cand guvernele aveau nevoie sa reduca deficitul bugetar, avand in vedere numarul mare al votantilor din acest sector, indiferent ca sunt angajati in sectorul public, pensionari, someri, asistati social sau alte persoane care au un statut ce ii face dependenti de redistribuire.
"Desigur, in sectorul privat sunt... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 00:00
Este foarte greu sa faci reforma in sectorul public in conditiile in care acesta stie foarte bine sa foloseasca legislatia pentru a se acoperi, considera ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In perioada de criza am sustinut decizia de a nu lua masuri pentru sectorul bugetar pentru ca administratia publica era cea cu care administram situatia. Reforma in sectorul public continua. La Ministerul Finantelor Publice am inceput o reorganizare care inseamna si reduceri de posturi de conducere, dar este complicat in conditiile in care, si aici am o critica pentru sectorul bugetar, stiu foarte bine sa foloseasca legislatia pentru a se acoperi.
Este foarte greu sa faci reforma in sectorul public astazi. De fiecare data cand cineva nu isi face treaba in sectorul bugetar si incerci sa ii dai o sanctiune intra in concediu medical automat. Si nu poti sa faci nimic. In sectorul privat nu se intampla asa ceva", a declarat, luni seara, Florin Citu, la Romania TV.
El a precizat, in context, ca informatizarea este singurul mod de a face reforma care sa aiba efecte pe termen lung, iar masurile care ar fi fost luate pe perioada starii de urgenta nu ar fi avut un impact mare pentru buget.
"Reforma continua in sectorul public si prin informatizare este singurul mod de a face reforma care sa aiba efecte pe termen lung si care sa ne dea un sistem public suplu si eficient. Acest Guvern a inceput cu 16 ministere, deci am dat semnalul de la inceput si nu ne oprim. Masurile pe care le-am fi... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 07:38
Dupa ce saptamana trecuta premierul Ludovic Orban a spus ca Guvernul are in vedere o reglementare care sa prevada intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat, ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat, luni seara, ca nu exista un astfel de proiect.
"In ceea ce ma priveste nu am discutat asa ceva, nu exista un astfel de proiect. Eu stiu discutiile din spatiul public, dar cred si mereu am sustinut (ca e nevoie de - n.red.) o reforma a aparatului administrativ. Spuneam acest lucru in momentul in care Romania nu era in lupta cu coronavirus", a spus Florin Citu la Digi24, precizand ca reforma se face, in continuare, prin informatizare, digitalizarea ANAF si altele.
"Am auzit discutia din spatiul public, o stiu (...). Nu cred ca e momentul astazi pentru asa ceva", a mai spus Florin Citu, afirmand, totodata, ca se poate face reforma aparatului administrativ "dar nu atunci cand ne luptam cu corornavirus".
Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercurea trecuta, ca Guvernul are in vedere o reglementare care sa prevada intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat. El a precizat ca nu sunt vizate institutiile implicate in lupta impotriva coronavirusului.
"Nu putem afecta zona de sanatate, care inseamna spitale, directii de sanatate publica, ambulante, unitati primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de politisti, nu putem afecta zona militara. De... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 22:49
Consiliul fiscal pune la dispozitia Ministerului de Finante, in cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetara, un rezumat al actiunilor intreprinse de Bulgaria pentru reforma administratiei fiscale, in oglinda cu reforma aplicata in Romania.
Documentul contine si exemplul de bune practici din Polonia in materia reducerii deficitului de incasare a TVA.
Statistica europeana arata ca Romania a fost anul trecut tara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB (cu exceptia Irlandei, care constituie un caz special, prin cresterea artificiala a PIB, dupa schimbarea raportarii rezultatelor unor multinationale mutate din Regatul Unit).
Si in privinta incasarii TVA Romania are rezultate slabe, clasandu-se pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de incasare a TVA de aproximativ 36%.
Reforma Fiscului, blocata politic in Romania, este singura solutie pentru a creste sustenabil veniturile la buget.
Reforma administratiei fiscale - experienta Bulgariei si a Romaniei in proiectele cu Banca Mondiala
Bulgaria a realizat o prima reforma a administratiei fiscale in perioada 2003-2008, cu ajutorul BM, cu o finantare de 63 milioane dolari. Reforma a vizat maximizarea conformarii fiscale, cresterea eficacitatii si eficientei colectarii, crearea unui corp profesionist de angajati, reducerea coruptiei, cresterea echitatii, reducerea poverii fiscale si sprijinirea cresterii economice.... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 12:58
Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Ministrul Finantelor spune ca este obligatorie o reformare a aparatului bugetar din Romania si ca acesta trebuie sa aiba oameni "exact cati trebuie, nu unul munceste si trei pe langa el stau".
Eugen Teodorovici afirma, de asemenea, ca in sistemul public exista foarte multe companii a caror prezenta nu se justifica si anunta ca va avea "discutii bilaterale" cu fiecare minister pe tema reducerii cheltuielilor si a cresterii veniturilor.
Intrebat marti, la TVR, daca ia in calcul o reforma a aparatului bugetar, Teodorovici a raspuns: "Obligatoriu".
"Cred ca e de bun simt sa te gandesti (la o reforma a aparatului bugetar - n.r.) pentru ca ne dorim cu totii o administratie si centrala, si locala eficienta. Asta inseamna sa ai oameni nu foarte multi, exact cat trebuie, mai bine platiti sunt deja, legea exista si, ca sa fie mai eficienti, repet, cat trebuie. Nu unul munceste si trei pe langa el stau", a afirmat Eugen Teodorovici.
In acest context, ministrul Finantelor a precizat ca se va discuta despre reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor cu fiecare minister si ca Ministerul de Finante are o lista cu institutiile publice si cu domeniile in care se cheltuiesc cei mai multi bani, printre acestea numarandu-se Transporturile, Sanatatea, Economia si Energia.
"Transporturi, Sanatate, sanatate ma refer la casa in special (Casa de Asigurari de Sanatate - n.r.) si alte ministere, care au si foarte multe companii in subordine: Economia, Energia, sa spunem. Sunt... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 23:11
La finalul unei runde de consultari cu Romania vizand Articolul IV, Fondul Monetar International (FMI) a publicat un document in care formuleaza o serie de recomandari care sa-i permita tarii noastra sa aiba o evolutie fiscala favorabila.
Astfel, in contextul cresterii economice solide, directorii FMI recomanda o tinta fiscala sub tinta bugetara pe 2018, de 3% din PIB, si observa ca probabil ar putea fi necesare masuri fiscale suplimentare pentru a atinge acest obiectiv.
Oficialii FMI incurajeaza, de asemenea, reformele fiscale pentru a asigura indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) al Romaniei. Ei au subliniat necesitatea de a se evita noi reduceri de taxe, de a se majora salariile si pensiile intr-un ritm moderat si de a revizui implementarea Legii salarizarii unitare si a modificarilor in sistemul de pensii in linie cu spatiul fiscal disponibil si obiectivele fiscale pe terme mediu.
De asemenea, directorii FMI au scos in evidenta importanta reformelor pentru a spori eficienta sectorului public prin intarirea administratiei fiscale, pentru imbunatatirea eficientei colectarii taxelor, majorand eficienta cheltuielilor prin verificarea cheltuielilor si a achizitiilor centralizate, si prin imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
Oficialii FMI sprijina inasprirea politicii monetare initiata pentru a reduce inflatia. Ei incurajeaza BNR sa ramana vigilenta si sa continue inasprirea politicii monetare deoarece este necesara pentru a ancora... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 11:01
PSD arunca mizerie sub presul cresterii economice, iar crizele dau la o parte presul sub care ai adunat mizerie ani de zile. Suntem intr-o situatie cu mult mai rea decat inainte de a intra in criza, avertizeaza senatorul liberal Florin Citu.
Liviu Dragnea va fi plecat din tara cand se va intampla criza, la pescuit, si va spune: eu n-am stiut, ca eram plecat, daca eram aici, nu se intampla, mai spune senatorul liberal intr-un interviu pentru Ziare.com.
"Tot ce face PSD in economie si justitie de la inceputul anului nu duce decat la dezastru. (...) Deciziile acestui Guvern omoara tot ce e antreprenoriat", declara Citu.
Scandalul banilor pentru Ministerul Apararii, soldat cu demisia unui ministru, a ridicat semne de intrebare privind capacitatea bugetului de a acoperi drepturi salariale. A fost o chestiune strict tehnica sau un semnal ca intram intr-o criza?
Lucrurile sunt reale, sunt probleme mari de finantare. Si avem deja un model care se repeta. De fiecare data cand e o problema reala, structurala, vine Liviu Dragnea si ne spune ca e o problema de comunicare. Deci se pare ca in Guvern lipseste doar un Minister al Comunicarii, ca in rest totul e perfect.
Deci noi doar ne imaginam ca executia bugetara e dezastruoasa, desi site-ul Ministerului de Finante ne spune asta. Cheltuielile programate au fost taiate cu 10 miliarde si tot au ramas cu deficit de 5 miliarde, de trei ori mai mare decat anul trecut. Deci lipsesc vreo 15 miliarde. Sunt cifrele lor.
Si... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 06:57
Sase tari sarace din Europa Centrala si de Est ar putea bloca reforma bugetara din Uniunea Europeana (UE) daca statele zonei euro nu accepta modificarea structurii capitalului fondului permanent de ajutor de 500 de miliarde de euro, care va deveni functional in 2013, au afirmat surse europene, potrivit Mediafax.Fondul permanent de ajutor, denumit Mecanismul European pentru Stabilitate, va inlocui in 2013 Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, prin care UE a sprijinit Grecia si Irlanda.
Capacitatea programului actual de a se imprumuta de pe pietele financiare este sustinuta de garantii ale guvernelor statelor din zona euro, in functie de participatia in capitalul Bancii Centrale Europene (BCE), noteaza Reuters, in timp ce mecanismul pentru stabilitate va dispune de capital varsat, capital disponibil la cerere si garantii pentru a sustine capacitatea efectiva de imprumut in valoare de 500 de miliarde de euro, iar toate statele membre UE se pot implica in constituirea acestuia.
Estonia si Slovacia, membre ale zonei euro, dar si Letonia, Lituania, Bulgaria si Cehia, state care intentioneaza sa adopte moneda comunitara, considera ca folosirea ca model pentru structura capitalul mecanismului de stabilitate, ca in cazul facilitatii financiare actuale, a participatiilor statelor la BCE este incorecta.
"Daca nu se schimba structura capitalului Mecanismului European pentru Stabilitate, vom bloca pachetul de masuri privind guvernanta dupa ce revine din Parlamentul... mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 22:05