Tot mai multe banci elvetiene au inceput sa perceapa dobanzi clientilor pentru depozitele sau conturile in franci, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa ceara bani pentru depozitele institutiilor financiare, relateaza Bloomberg.
Credit Suisse Group a anuntat ca intentioneaza sa impuna dobanzi clientilor institutionali si companiilor mari pentru unele active, iar UBS analizeaza o masura similara.
Cea mai veche banca din Geneva, Lombard Odier, a inceput joi sa taxeze conturile in numerar pe care nu le administreaza si a caror valoare este de peste 100.000 de franci elvetieni (116.000 dolari). Banca a precizat ca dobanda va fi de 0,75%, la acelasi nivel cu dobanda la depozitele la vedere impusa saptamana trecuta de Banca Nationala a Elvetiei, care a intrat joi in vigoare.
Zuercher Kantonalbank, cea mai mare institutie bancara cantonala din Elvetia, va impune la randul ei o dobanda de 0,75% pentru unele depozite mari si ar putea modifica nivelul dobanzilor pentru economii si alte conturi.
Banca centrala a Elvetiei a socat in urma cu o saptamana pietele valutare, prin eliminarea plafonului valutar de 1,2 franci pentru un euro, introdus acum trei ani, si reducerea dobanzilor pentru depozitele la vedere ale bancilor.
Banca centrala a Canadei a taiat miercuri dobanda cheie pentru imprumuturile overnight, ca reactie la scaderea preturilor petrolului, iar Danemarca a redus de doua ori dobanda de politica monetara, luni si joi, de la 0,05% la -0,35%, pentru a... mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 09:40
Air France-KLM vrea sa preia controlul companiei italiene Alitalia, care traverseaza dificultati financiare, si sa creeze un grup de companii aeriene cu trei hub-uri, la Paris, Amsterdam si Roma, a declarat directorul general al Air France-KLM, Alexandre de Juniac.
Actionarii Alitalia si-au dat marti acordul conditionat pentru un plan de refinantare menit sa permita companiei sa-si continue operatiunile. Alitalia incearca sa atraga finantare si de la Air France-KLM, cel mai important actionar, scrie Wall Street Journal.
Astfel, actionarii au avizat o majorare de capital de 300 milioane euro finantata partial de compania nationala de posta si cele mai mari banci italiene, UniCredit si Intesa Sanpaolo. Directorul general al companiei de posta Poste Italiene, Massimo Sarmi, urma sa discute la Paris planurile Alitalia cu seful Air France-KLM, sperand sa atraga finantare si de la grupul franco-olandez, potrivit presei italiene.
In cazul in care preluarea va avea loc, mii de angajati ar putea fi concediati
Air France-KLM, care detine 25% din actiunile companiei italiene, insista insa pentru un plan dur de restructurare pentru a asigura viabilitatea Alitalia pe termen lung fara sprijin suplimentar de la actionari.
De Juniac considera ca Alitalia trebuie sa se alature unui grup international mare.
"Pe langa chestiuni financiare si industriale, consideram ca este esential ca Alitalia sa se integreze intr-un grup ca al nostru - iar asta inseana ca ar trebui sa... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 11:43
Sentimentele de panica de pe pietele internationale au impins moneda Elvetiei la un nou maxim istoric atingand pragul de 4,0865 lei/franc, marcand o crestere de peste 40% de la inceputul anului. Fata de perioada 2007-2008, francul elvetian a crescut cu 80%. Economistii intervievati de Bloombiz.ro sunt de parere ca tendinta de apreciere a francului elvetian va mai continua si in saptamanile urmatoare, cursul stabilizandu-se la un nivel apropiat de euro.In opinia economistului Mircea Cosea, presedinte al Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica, toata atentia s-a axat asupra francului elvetian care a devenit "campionul stabilitatii si al garantiei" din cauza lipsei de credibilitate fata de dolar si euro.
"Francul este in criza si este o dovada a faptului ca intr-o mare de furtuna este foarte complicat sa ai o insula de liniste si de pace. Francul a ramas o moneda exotica in cadrul unei zone euro extinse.
Moneda elvetiana a fost intotdeauna intr-o pozitie complicata pentru ca pozitia ei in lume se degradeaza odata cu dezvoltarea celorlalte monede, a euro si a dolarului.
Dovada este ca acum, cand SUA si zona euro au dificultati, francul urca. Exista o dependenta a francului fata de aceste doua zone puternice din jurul lui. Pe termen lung, francul elvetian nu va putea sa ramana o moneda sigura, stabila, neafectata de socurile externe.
Pana in 2025, Elvetia trebuie sa-si spuna pozitia in legatura cu zona euro, daca pana atunci va mai exista zona euro", a... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 11:23
Francul elvetian a atins un nou maxim istoric, atingand un curs de referinta de 4,0865 lei, dupa ce marti ajunsese la un nivel de 4,0221 lei, informeaza NewsIn. Banca Nationala a Elvetiei (SNB) anunta saptamana trecuta ca tinteste Libor la trei luni cat mai aproape de zero si va creste lichidatea pe piata pentru a contracara aprecierea francului elvetian, "care ameninta dezvoltarea economiei si stabilitatea preturilor din Elvetia".Viceguvernatorul BNR Cristian Popa mentiona recent ca banca centrala a fost extrem de vocala in privinta faptului ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna."In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", a spus Popa. mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 13:52
Francul elvetian a depasit pragul psihologic de 3,9 lei/franc, pana la cursul valutar de 3,913 lei/franc, un nou maxim istoric, dupa ce marti ajunsese la un nivel de 3,8269 lei, dublu fata de cel din iulie 2007, anunta NewsIn.Creditele in alta moneda decat leu si euro acordate populatiei insumau in luna iulie 9,83 miliarde lei, fata de un total al creditelor acordate populatiei de 101,9 miliarde lei."Populatia detine foarte putin credit in monede non-euro.
Din creditul in valuta in total in economie exista cam 9% credit in franci elvetieni, iar pentru populatie cifra este undeva la 14%. Multe dintre aceste credite s-au refinantat in euro sau se pot refinanta daca exista o decizie libera de ambele parti, a bancilor si a clientilor", declara recent viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa.Viceguvernatorul BNR a mentionat ca banca centrala a fost extrem de vocala si s-a spus ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna."In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", a mentionat Popa.Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca tinteste Libor la trei luni cat mai aproape de... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 13:55
Francul da dureri de cap celor care au ales sa se imprumute in moneda elvetiana, in conditile in care analistii avertizeaza ca in aceasta toamna francul va ajunge la paritate cu euro, iar cursul valutar ar putea atinge nivelul de 4 lei pentru un franc. Daca se va intampla acest lucru, restantele la creditele in franci elvetieni vor exploda.Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, restantele la creditele in franci elvetieni cresc cu mai mult de 10 milioane de euro pe luna si au ajuns, la sfarsitul lunii mai pana la echivalentul a 250 de milioane de euro, cu 150 de milioane de euro mai mult fata de aceeasi perioada, de anul trecut. "Multi clienti platesc rate mai mari cu 30-40% decat initial. Solutia pe care o adoptam cel mai des in cazul celor care au probleme cu plata ratelor este prelungirea perioadei de rambursare", spune Johann Lurf, presedintele Volksbank, una dintre bancile care au mizat pe aceasta nisa, citat de Ziarul Financiar.La Bucuresti, cursul valutar a depasit ieri pragul de 3,8 lei pentru un franc.
"Populatia detine foarte putin credit in monede non-euro. Din creditul in valuta in total in economie exista cam 9% credit in franci elvetieni, iar pentru populatie cifra este undeva la 14%. Multe dintre aceste credite s-au refinantat in euro sau se pot refinanta daca exista o decizie libera de ambele parti, a bancilor si a clientilor", declara recent viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa.Acesta a adaugat ca BNR "a fost extrem de... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 10:31
Francul elvetian a atins nivelul record de 3,8269 lei, cu 50% mai mare decat valoarea de la 24 iulie 2007, conform datelor BNR, preluate de NewsIn.Creditele in alta moneda decat leu si euro acordate populatiei insumau in luna iulie 9,83 miliarde lei, fata de un total al creditelor acordate populatiei de 101,9 miliarde lei.
"Populatia detine foarte putin credit in monede non-euro. Din creditul in valuta in total in economie exista cam 9% credit in franci elvetieni, iar pentru populatie cifra este undeva la 14%.
Multe dintre aceste credite s-au refinantat in euro sau se pot refinanta daca exista o decizie libera de ambele parti, a bancilor si a clientilor", declara recent viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa..
Viceguvernatorul BNR a mentionat ca banca centrala a fost extrem de vocala si s-a spus ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna.
"In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", a mentionat Popa. mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 14:10
BNR ii sfatuieste pe romanii care au credite in franci elvetieni sa incerce sa le refinanteze, pentru ca moneda elvetiana va urma un trend de intarire, cel putin pe termen de un an de zile."Francul elvetian va ramane o moneda de refugiu, va ramane puternic fata de leu, precum si fata de euro si dolar. Cu exceptia unor fluctuatii pe termen scurt - de exemplu, vineri, leul s-a intarit putin - tendinta va fi de consolidare a francului elvetian, cel putin in viitorul apropiat, adica pe termen de un an", a declarat pentru Gandul analistul financiar Aurelian Dochia.
Analistul sustine ca francul este comparabil, pnetru investitori, cu plasamentele in aur, datorita faptului ca este o "moneda de refugiu". La randul sau, analistul financiar Bogdan Baltazar estimeaza, cel putin pe termen scurt, o stabilitate a cursului leului in raport cu francul elvetian, in contextul noului imprumut acordat Greciei, convenit de liderii zonei euro.
"Tendinta va fi de intarire a francului elvetian in raport cu leul si euro. Cei care au facut prostia sa ia un credit in franci elvetieni, au avut mult de patimit in ultimii ani.
Niciodata nu am recomandat creditele in franci elvetieni. Totdeauna am spus "luati credite in valuta in care aveti veniturile. Nu faceti pariu atunci cand luati un credit. Daca vreti, jucati la bursa", a comentat pentru Gandul Bogdan Baltazar. mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 13:12
Francul elvetian este posibil sa ajunga la paritate cu euro, conform ING. Acum francul este 3,7 lei.Francul a crescut cu 75% comparativ cu 2007-2008, pana la 3,7 lei.
Dar lucrurile nu se opresc aici, ING asteptandu-se la o crestere de pana la 3,9 lei a francului.
Astfel, daca francul continua sa castige teren in fata euro si situatia pe plan international se complica si mai mult, cursul poate chiar sa depaseasca 3,9 lei.
Pentru ca pe piata valutara locala rulajele cu franci elvetieni sunt marginale, BNR calculeaza cursul in functie de cotatiile euro/franc de pe pietele internationale, respectiv leu/euro de la Bucuresti.
Spre exemplu, francul a atins ieri un nou maxim istoric la cursul BNR, la 3,6941 lei, cu 4,35 bani peste ziua precedenta.
Desi la Bucuresti cursul euro a fost relativ stabil la 4,27 lei, cresterea francului a fost determinata de evolutia sa pe pietele internationale, unde a consemnat un nou maxim istoric in fata monedei unice, la 1,1575 franci pentru un euro.
"Ne vedem constransi sa coboram proiectia privind perechea euro/franc pe termen scurt pana la 1,1 franci pentru un euro si consideram ca dorinta bancii centrale a Elvetiei de a-si subtia bilantul (ingrosat de cumpararile de euro operate in trecut - n. red.) va estompa orice revenire a cotatiilor pe parcursul lui 2012", spune Chris Turner, seful Strategiei pentru pietele valutare in cadrul biroului de la Londra al ING Bank. mai mult
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 10:34