Cei care doresc refinantarea unui credit pentru a beneficia de noul indice de calcul a ratelor trebuie sa compare dobanda efectiva anuala a tuturor bancilor din piata si sa incerce sa plateasca in avans cat mai mult, pentru a reduce din comisioane, a declarat, miercuri, Irina Chitu, analist si director general al platformei de servicii financiare Finzoom.
"Trebuie sa ne uitam si sa comparam intreaga piata, pentru ca sunt banci care au mentinut dobanzile, banci care le-au marit si unele care le-au scazut. Comparatia s-a facut pentru propriul produs. Daca facem o comparatie intre banci, sa o facem nu doar dupa dobanda, ci in functie de dobanda anuala efectiva, ceea ce inseamna costul total al creditului, atat dobanzi, cat si comisioane. Si sa facem un top al bancilor in functie de dobanda pentru creditul pe care ni-l dorim. Aceasta deoarece o banca e posibil sa fi marit dobanzile, dar in continuare sa fie in top 5, iar una sa fi micsorat dobanzile, dar sa nu fie in top 5", considera Chitu, care a participat la Forumul Pietei Financiare.
Ea a precizat ca orice credit refinantat presupune costuri suplimentare, iar, daca vorbim de unul ipotecar, aici intra si costurile cu tertii, respectiv cele cu evaluatorul si notarul, care pot ajunge chiar si la 1.000 de euro.
"Primul pas pentru refinantare este sa mergem la banca si sa spunem care este problema, sa facem impreuna cu ea simulari. Important este sa comparam, sa luam o decizie pentru noi, fiecare, cum ne imprumutam.... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:47
Autoritatea Bancara Europeana vine cu vesti bune pentru romanii care au credite in valuta, astfel ca acestia vor avea mai multe solutii in cazul in care nu vor putea sa plateasca rata fixata de banca, inainte de a fi dati afara din casa.
Astfel, bancile vor fi obligate sa le prezinte clientilor, inainte de a-i executa silit, variantele refinantarii, extinderii perioadei de returnare a imprumutului, amanarii platii ratelor si reducerii dobanzii, transmite Digi 24.
Exista deja banci in Romania care aplica aceste masuri etapizate, inainte de ultima varianta in ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru romanii impovarati de credite - se vor bucura de protectie europeana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 18:45
Un client care isi refinanteaza in acest moment un credit de consum in lei poate sa-si reduca nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, sef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice in cadrul Volksbank Romania.
"Noi credem ca refinantarile pentru creditele de consum in lei vor avea o pondere foarte mare pentru tot ce inseamna creditare a populatiei. Pe segmentul imprumuturilor de consum, creditul de refinantare reprezinta peste 60% din vanzarile de noi credite", a precizat Istrati in cadrul unui colocviu organizat de Piata Financiara la Sinaia.
Potrivit reprezentantului Volksbank, dobanda medie in lei la credite de consum in stoc este, conform datelor BNR, de 13,68%, iar dobanda medie in lei la credite noi de consum acordate de banci este 11,36%.
Istrati a mai aratat ca soldul creditului de consum a scazut cu 25% pe fondul scaderii apetitului populatiei si al inaspririi conditiilor de creditare. Insa soldul creditului pentru locuinte a crescut cu 86%, fiind impulsionat de programul Prima Casa. Ponderea creditului imobiliar se apropie de 40%, fata de 20% in 2008.
La nivelul pietei, peste 60% din creditele noi de consum sunt destinate refinantarilor, iar la creditele pentru locuinte, peste 90% din noile cereri de credite acordate sunt finantari noi.
De asemenea, la nivelul sistemului, pe portofoliul existent valoarea medie a unui credit de consum este de 6000 euro, iar la creditele noi este de 3000 euro. Totodata, la nivelul... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 12:36
Refinantarea unui credit presupune preluarea de catre o alta institutie financiara (este posibila refinantarea si la aceeasi institutie financiara), in conditii mai avantajoase, a unuia sau mai multor credite deja existente.
Suma maxima care poate fi imprumutata este determinata de venitul lunar net si perioada pe care se doreste sa fie contractat creditul, precum si de gradul de indatorare admis de banca. Sansele de a obtine un credit de refinantare sunt mai mari in cazul persoanelor care nu inregistreaza restante la creditele contractate.
Refinantarea este recomandata atunci cand efortul financiar este prea mare, iar conditiile altor banci sunt mai avantajoase. Exista, insa, si costuri adiacente, respectiv comision de analiza, garantii suplimentare cerute de banca, comision rambursare anticipata etc.
Citeste mai multe despre Cat costa sa refinantati un credit? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 09:50
Cei care intentioneaza sa scape mai repede de credit, trebuie sa se prezinte la banca foarte bine informati pentru a evita eventualele "omisiuni" ale angajatilor de acolo.
Pana acum doi ani, rambursarea anticipata a creditului era un proces costisitor si dificil, insa modificalile legislative, in special OUG 50/2010, au dus la disparitia piperatelor comisioane aferente. Cea mai mare parte dintre romanii care apeleaza la rambursarea anticipata au ca scop refinantarea creditului, lucru care a dus la cresterea concurentei dintre banci si scaderea dobanzilor la imprumuturi.
Conform Consiliului Concurentei, in primul an dupa intrarea in vigoare a OUG 50, a avut loc o dublare a numarului de credite de refinantare, de la 85.500 pana la 160.000 de refinantari. In acel an, 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi.
Iata ce trebuie sa stiti inainte de a va prezenta la banca pentru a rambursa creditul:
Ce comisioane trebuie sa platiti
Daca aveti un credit cu dobanda fixa, comisionul pe care vi-l va cere banca pentru rambursarea anticipata, indiferent de tipul de imprumut, este de maxim 1%. Acest comision se aplica atunci cand mai aveti peste un an pana la incetarea contractului de credit. Daca perioada este mai mica de un an, procentul este de maxim 0,5%.
In cazul creditelor cu dobanda variabila, nu sunteti obligat sa platiti niciun fel de comision. De asemenea, nu se plateste comision in cazul creditelor de tip overdraft.
Inainte de aplicarea OUG... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:45
Actionarii Avicola Crevedia ar putea aproba, intr-o sedinta din 13 februarie 2012, contractarea unui credit de maximum 20 milioane euro de la CEC Bank sau de la alta institutie financiara pentru refinantarea partiala a creditului contractat cu Banca Comerciala Romana, dar si pentru modernizare.
"Creditul mai este necesar pentru modernizare, extindere abator, inclusiv, fara a se limita la achizitionarea de echipamente de orice natura necesare functionarii acestuia", potrivit convocarii AGA publicata in Monitorul Oficial.
Creditul ar urma sa fie garantat, printre altele, cu ipoteca imobiliara de rang II asupra imobilului "Abator" aflat in proprietatea Avicola Crevedia SA, care va deveni ipoteca de rang I dupa refinantarea creditului contractat cu Banca Comerciala Romana.
De asemenea, se va pune ipoteca imobiliara asupra utilajelor mijloace fixe si obiecte de inventar prezente, aflate in functiune in abatorul mentionat.
Totodata, vor fi ipotecate conturile bancare prezente si viitoare deschise de companie, precum si creantele provenite din contractul de vanzare-cumparare incheiat cu societatea Inter Paule Olanda.
De asemenea, se va pune gaj asupra politei de asigurare a bunurilor ipotecate, in favoarea bancii, incheiata de o societate de asigurare/reasigurare agreata de banca si cesionata in favoarea CEC Bank.
Pe ordinea de zi se mai afla aprobarea prelungirii liniei de credit contractata de CEC Bank in valoare de 18,8 milioane lei si mentinerea... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 15:08
Numarul cererilor de refinantare a creditelor ipotecare a crescut cu 20% dupa aprobarea ordonantei privind creditarea populatiei, dar numai o treime dintre solicitanti ajung sa incheie un nou contact de refinantare, a declarat pentru NewsIn, Anca Bidian, CEO KIWI Finance."In ultima luna a sporit cererea de refinantare a creditelor ipotecare cu 20%, mai ales pe fondul cresterii numarului de notificari pe care clientii le-au primit de la banci in urma contractelor incheiate in anii anteriori. Prin aceste notificari bancile informeaza clientii de diverse modalitati de implementare a ordonantei 50. Trebuie precizat ca modalitatile de implementare sunt diferite de la banca la banca si depind de tipul costurilor si al contractelor de credit. Astfel, sunt situatii cand un credit cu dobanda de 8-10% poate fi refinantat pentru o dobanda de 6-7%", a explicat Anca Bidian.
Ea a adaugat ca nu toti cei care doresc sa-si refinanteze creditele ajung sa incheie un contract.
Bidian sustine ca doar o treime dintre solicitanti iau un credit de refinantare, iar motivele sunt multiple.
"Sunt clienti care actioneaza psihologic, vor sa nu mai fie clienti ai unei banci, dar in urma calculelor rezulta ca nu pot obtine un credit in conditii mai avantajoase", a declarat Anca Bidian.
Pe langa acestia se numara cei care au luat credite in 2008 si carora le-a scazut mult valoarea garantiei, sau cei care au dorit sa construiasca o casa si au luat un imprumut in 2007, ramanand apoi cu locuinta... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 16:49
Bancile sunt rezervate in privinta valorificarii oportunitatii de refinantare a imprumuturilor acordate de alte institutii de credit, bazandu-se in principal pe produsele deja existente in portofolii, si practica comisioane maxime de rambursare anticipata pentru creditele cu rate fixe, informeaza Mediafax.Reprezentantii UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen, OTP Bank, Bank Leumi, Millennium Bank si Bank of Cyprus au precizat, pentru MEDIAFAX, ca bancile au deja in portofoliu credite care pot fi utilizate pentru refinantarea altor imprumuturi.
Pe de alta parte, GE Garanti Bank, institutie de care si-a majorat anul trecut soldul creditelor cu 57%, a aratat ca banca va continua sa dezvolte oferte speciale pentru creditele acordate persoanelor fizice, cu scopul de a incuraja creditarea si de a le oferi posibilitatea refinantarii imprumuturilor existente la "cele mai bune conditii de pe piata".
Alpha Bank a prezicat ca va lansa in curand un produs de refinantare pentru creditele de consum, pe langa cel de refinantare pentru imprumuturile ipotecare, aflat deja in portofoliu, care coincide cu oferta standard. Guvernul a aprobat, in urma cu doua saptamani, Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat in vigoare luni, 21 iunie.
Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori are mai multe prevederi prin care cea mai cunoscuta este legata de eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:44
Pentru un credit de 10.500 lei pe 5 ani, rata poate creste de la 247 lei la 278 lei. Analistii atrag atentia ca, in prezent, chiar daca unele banci au mai scazut dobanzile, costurile totale pe care le implica o refinantare fac ca aceasta varianta sa nu fie una avantajoasa, in multe cazuri. Astfel ca, cu toate ca Romania s-a imprumutat de la FMI cu 12,95 milioane euro, iar BNR a scazut dobanda de referinta si a pompat miliarde de euro in sistemul bancar, dobanzile la credite nu au scazut astfel incat refinantarea creditelor sa fie convenabila, informeaza Gandul."Este bine de stiut ca refinantarea unui credit presupune costuri aditionale - comision de rambursare anticipata a creditului vechi, comision de acordare a creditului nou si eventual alte costuri gen asigurare, comision de analiza. Toate aceste costuri trebuie luate in seama, trebuie calculata amortizarea lor in calculul noului credit. In plus, cei care iau in calcul refinantarea unui credit este necesar sa cunoasca faptul ca trebuie sa plateasca un comision de rambursare anticipata care este de 1-5%, comisionul de acordare a creditului nou, care poate varia de asemenea intre 1 si 5%, la care se adauga si scrisoarea de refinantare, care mai scoate din buzunarele clientilor pana la 100 euro. De exemplu, pentru un credit de 10.500 lei pe 60 de luni, luat in 2007, rata este de 247 lei, avand un comision de rambursare in avans de 2,5%. Soldul actual a ajuns la 7.200 lei. Daca acest credit se refinanteaza acum, cu... mai mult
Marti, 14 Iulie 2009, ora 10:34