Guvernatorul bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, este ingrijorat de situatia din zona euro, el aratand ca evolutia economica va fi sub estimarile anterioare.
Nowotny, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a mentionat ca impartaseste ingrijorarile presedintelui BCE, Mario Draghi, in legatura cu situatia economiei din zona euro, relateaza MarketWatch.
"Ne-am asteptat la o revenire a economiei din zona euro", a afirmat seful bancii centrale din Austria, citat de Mediafax.
Nowotny a precizat ca, desi cresterea economica din zona euro din acest an va fi mai mare decat cea inregistrata in 2013, rezultatele vor fi sub estimarile anterioare.
In acelasi timp, el considera ca lansarea de catre BCE a operatiunii de refinantare pe termen lung la mijlocul lunii septembrie va determina bancile sa ia credite pe care sa le transfere apoi in economia reala.
"Bancile care nu profita de aceasta masura fac o mare greseala", a mai spus seful bancii centrale a Austriei. mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 13:52
Marile banci din Rusia cu operatiuni in Europa ar putea sa suporte limitarea finantarii sau chiar excluderea de la imprumuturile acordate de Banca Centrala Europeana, in conditiile in care institutia analizeaza efectul sanctiunilor UE impotriva autoritatilor de la Moscova asupra activitatilor sale.
Bancile din zona euro se folosesc de finantarea de la BCE pentru administrarea fluxului zilnic de lichiditati si au depins aproape in totalitate de banca centrala atunci cand pietele interbancare s-au blocat, in perioada de varf a crizei financiare mondiale, cand increderea dintre banci s-a evaporat, relateaza Reuters.
Accesul la operatiunile de refinantare ale bancii centrale este esentiala pentru banci, in special cand unele dintre acestea nu sunt dispuse sa imprumute alte banci. Decizia BCE va fi esentiala pentru bancile ruse sanctionate, care desfasoara operatiuni in Europa.
"Intentia este clara. Subsidiarele din UE nu trebuie sa fie afectate. Aceasta este o incalcare a reglementarilor si nu aud multi care sa spuna altceva. Vom vedea daca BCE va merge mai departe", a declarat o sursa apropiata situatiei.
Intre bancile aflate in discutie sunt diviziile austriece ale celor mai mari doua banci din Rusia, Sberbank si VTB Bank, pe care BCE le-a considerat atat de importante inca a decis sa le treaca sub supravegherea sa directa, atunci cand va prelua rolul de autoritate de reglementare a bancilor din zona euro, in noiembrie.
Sberbank este condusa de German Gref,... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 08:52
Bancile care utilizeaza fonduri absorbite prin operatiunile de refinantare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi penalizate in cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autoritatile UE, potrivit Financial Times.
Decizia subliniaza presiunile din sectorul bancar, autoritatile incercand sa mentina un nivel adecvat de lichiditate pentru banci si, in acelasi timp, sa reduca dependenta institutiilor de credit de "banii ieftini" injectati de BCE in piata.
Autoritatea Bancara Europeana (ABE) intentioneaza sa masoare, in cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul in care fiecare banca se bazeaza pe operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei.
Structura testelor de stres nu a fost inca definitivata, insa ABE are de gand sa acorde punctaje mai slabe bancilor care utilizeaza LTRO, prin compararea costului redus de finantare din cadrul acestor operatiuni cu ratele reale la care s-ar fi imprumutat din piata.
O astfel de decizie risca sa stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, considera analistii.
Seful BCE a dorit prin aceste masuri sa reduca din nesiguranta pietelor cu privire la sectorul bancar
BCE a efectuat, la finele anului 2011 si inceputul lui 2012, doua runde de LTRO la trei ani la costuri de finantare reduse, apropiate de dobanda cheie, bancile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:36
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 716 milioane de euro (958 milioane de dolari) din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, dupa ce, la ultima reuniune de politica monetara din 1 august, BCE a redus dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,5%.
Tot atunci, presedintele BCE, Mario Draghi a reafirmat ca dobanda de referinta a BCE va ramane pentru "o perioada extinsa de timp" la 0,5% sau chiar va scadea. De asemenea, BCE a anuntat ca va furniza nelimitat lichiditati pentru bancile din zona euro, atat timp cat va fi necesar, transmite Reuters.
Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
Doua institutii financiare vor achita in 14 august suma de 516 milioane de euro, din prima operatiune de refinantare, iar inca o banca va achita 200 milioane de euro din a doua, a anuntat vineri BCE.
Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita 2,5 miliarde de euro din cele doua operatiuni de refinantare. mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 16:33
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 12,495 miliarde de euro (16,34 miliarde de dolari) din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, mai putin decat se estima, un semn ca ele prefera sa-si pastreze excedentul de numerar, in cazul in care reapar turbulentele pe pietele financiare.
Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor, scrie Reuters.
Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
Aproximativ 66 institutii financiare vor achita banii in 6 martie, 4.176 miliarde de euro sunt din prima operatiune de refinantare iar 8,319 miliarde de euro din a doua, a anuntat vineri BCE.
Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita 3 miliarde de euro din prima operatiune de refinantare si cinci miliarde de euro din a doua.
In ianuarie, bancile din zona euro au decis sa achite 137,2 miliarde de euro, prima ocazie cand s-a putut realiza plata anticipata pentru prima operatiune de refinantare apoi au platit 61,1 miliarde de euro pentru a doua operatiune de refinantare. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 22:36
Spania si Grecia se afla sub presiune, iar guvernele celor doua tari din sudul Europei trebuie sa-si multumeasca atat cetatenii afectati de austeritate, cat si partenerii europeni care cauta o iesire din criza.
Ambele tari se confrunta in aceste zile cu unele dintre cele mai puternice proteste din acest an.
Dupa o perioada de relativ calm dupa instalarea la putere a noului guvern grec, in aceasta vara, Grecia cunoaste noi turbulente. Daca miercuri cele mai importante sindicate au reusit sa scoata in strada peste 70.000 de persoane in Atena, joi, Politia din Attica protesteaza.
Politistii se plang de salarii reduse cu 35%, care nu le permit sa-si acopere cheltuielile de baza, dar si de reducerea bugetelor, care nu le mai permit sa-si desfasoare activitatea. In acelasi timp, ei trebuie sa reziste manifestatiilor care au redevenit violente.
"Se pare ca nu exista bani decat pentru gaze lacrimogene", a declarat Locotenentul Nikos Karadimas, reprezentatul unui sindicat al politistilor, conform Athens News.
Violente in Grecia: Protestele au strans peste 50.000 de persoane
"Nu, nu, nu, nu ne este frica!", scandeaza manifestantii spanioli
Mii de persoane au iesit si pe strazile Madridului, pentru a doua noapte consecutiva. "Nu, nu, nu este frica!" si "Sa plece!" au fost principalele scandari ale protestatarilor, conform Le Monde.
Protestele au devenit violente, aproximativ 60 persoane fiind ranite, dintre care 27 politisti.
Demisia guvernului Rajoy... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:37
Imprumuturile bancilor italiene de la Banca Centrala Europeana (BCE) au atins in aprilie nivelul record de 271 de miliarde de dolari, reprezentand aproape un sfert din fondurile totale oferite institutiilor de credit, in conditiile unor noi temeri legate de criza datoriilor.
In martie, bancile italiene au imprumutat de la BCE 270 de miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Italiei.
Cea mai mare parte a fondurilor, de circa 268,4 miliarde de euro, au fost obtinute prin operatiuni de refinantare pe termen lung.
Bancile din zona euro au imprumutat in aprilie circa 1.130 de miliarde de euro de la BCE.
Institutiile financiare din Italia au probleme de finantare din cauza crizei datoriilor, care a dus la cresterea costurilor imprumuturilor si la un acces mai dificil la piata interbancara.
Bancile italiene au imprumutat peste 255 de miliarde de euro de la BCE, prin cele doua operatiuni de finantare ieftina pe termen de trei ani efectuate de institutie in decembrie si februarie. Bancile europene au atras prin aceste operatiuni peste 1.000 de miliarde de euro. mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 17:25
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a cerut autoritatilor de reglementare din sectorul bancar sa se asigure ca regulile mai dure privind capitalul nu vor duce la o criza a creditelor, admitand pentru prima data ca reglementarea mai ferma poate afecta fragila crestere a economiei.
Bancile europene trebuie sa-si majoreze capitalul cu 114,7 miliarde de euro, suma cu peste opt miliarde de euro mai mare decat se estima anterior, potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, transmite Reuters.
Bancile din zona euro se afla sub presiune din cauza capitalului lor si a conditiilor de finantare
EBA a anuntat ca bancile comerciale trebuie sa-si majoreze capitalul pentru a ajunge la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilitatii unei banci) de 9%, mai ridicata decat minimul de 7% decis pe plan mondial, care ar urma sa intre in vigoare din 2013.
Anterior, BCE a sustinut ca reglementarile mai dure privind capitalul nu vor afecta cresterea economiei, dar Mario Draghi si-a exprimat, intr-un discurs rostit la Berlin, temerile privind impactul noilor cerinte asupra creditarii sectorului privat.
"Bancile din zona euro se afla sub presiune din cauza capitalului lor si a conditiilor de finantare. Planul de majorare a capitalului lor reprezinta o incercare de a recastiga... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 20:49
Liderii europeni trebuie sa coopereze pentru rezolvarea crizei din zona euro, intrucat solutiile nationale pot conduce doar la disolutie, considera, intr-o scrisoare deschisa postata pe site-ul Financial Times, miliardarul George Soros si alti 95 de lideri politici, economisti si sefi de companii."Criza din zona euro are nevoie de o solutie acum. Actualele masuri sunt prea putin, prea tarziu si precipita instabilitatea din sectorul financiar global.
Euro este departe de a fi perfect, dupa cum a evidentiat criza. Dar raspunsul este de a-l imbunatati si nu de a-i permite sa submineze, posibil sa distruga, sistemul financiar global", se arata in scrisoare.
Apelul este sustinut si de fostul ministru de Finante Daniel Daianu si presedintele GreenLight Invest, Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova.
Cei 96 de politicieni, economisti si oameni de afaceri, autointitulati in scrisoare "noi, europenii ingrijorati", cer un acord angajant pentru infiintarea unei Trezorerii comune care sa atraga fonduri pentru intrega zona euro si sa asigure disciplina fiscala in randul statelor membre, imbunatatirea supravegherii, reglementarii si asigurarii depozitelor in uniunea monetara, respectiv dezvoltarea unei strategii care sa genereze convergenta economica si crestere, fara de care nu poate fi rezolvata problema datoriilor.
In timpul discutarii si aprobarii unui acord, guvernele din zona euro trebuie sa ofere Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si Bancii Centrale... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 12:18