Cei care doresc refinantarea unui credit pentru a beneficia de noul indice de calcul a ratelor trebuie sa compare dobanda efectiva anuala a tuturor bancilor din piata si sa incerce sa plateasca in avans cat mai mult, pentru a reduce din comisioane, a declarat, miercuri, Irina Chitu, analist si director general al platformei de servicii financiare Finzoom.
"Trebuie sa ne uitam si sa comparam intreaga piata, pentru ca sunt banci care au mentinut dobanzile, banci care le-au marit si unele care le-au scazut. Comparatia s-a facut pentru propriul produs. Daca facem o comparatie intre banci, sa o facem nu doar dupa dobanda, ci in functie de dobanda anuala efectiva, ceea ce inseamna costul total al creditului, atat dobanzi, cat si comisioane. Si sa facem un top al bancilor in functie de dobanda pentru creditul pe care ni-l dorim. Aceasta deoarece o banca e posibil sa fi marit dobanzile, dar in continuare sa fie in top 5, iar una sa fi micsorat dobanzile, dar sa nu fie in top 5", considera Chitu, care a participat la Forumul Pietei Financiare.
Ea a precizat ca orice credit refinantat presupune costuri suplimentare, iar, daca vorbim de unul ipotecar, aici intra si costurile cu tertii, respectiv cele cu evaluatorul si notarul, care pot ajunge chiar si la 1.000 de euro.
"Primul pas pentru refinantare este sa mergem la banca si sa spunem care este problema, sa facem impreuna cu ea simulari. Important este sa comparam, sa luam o decizie pentru noi, fiecare, cum ne imprumutam.... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:47
RCS & RDS S.A. si Cable Communications Systems N.V. au finalizat cu succes refinantarea grupului printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 350 milioane EUR si un imprumut sindicalizat in valoare de pana la 1,687 miliarde RON
Emisiunea de obligatiuni in valoare de 350 milioane euro de catre Cable Communications Systems N.V. (societatea mama a RCS&RDS S.A.) s-a facut cu scadenta in 2023 si la o dobanda anuala de 5%, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Emisiunea de obligatiuni este garantata de RCS & RDS S.A. Data de 26 octombrie 2016 este stabilita ca data de emisiune a obligatiunilor, acestea urmand sa fie admise ulterior la tranzactionare pe Bursa de Valori din Irlanda (Irish Stock Exchange).
Consortiul de banci care a intermediat emisiunea a fost format din: J.P. Morgan, Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, Societe Generale, UniCredit, BT Capital Partners si Raiffeisen.
O alta componenta a tranzactiei a constat in contractarea de catre RCS & RDS S.A. a unui credit sindicalizat in valoare totala de pana la 1,687 miliarde RON, format din trei facilitati de credit.
Bancile Finantatoare ale contractului de imprumut sunt: Citibank, Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen si UniCredit.
Sumele obtinute ca urmare a acestor doua operatiuni de finantare au fost folosite pentru rambursarea anticipata a obligatiunilor in valoare totala de 450 milioane EUR cu dobanda anuala de 7,5% emise de Cable Communications Systems in... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 11:21
Marile economii ale lumii trebuie sa refinanteze datorii guvernamentale de 7.430 de miliarde de dolari in acest an, in timp ce cresterea costurilor de imprumut de la minimele record inregistrate anul trecut ar putea crea probleme statelor care trebuie sa reduca deficitele bugetare.
Valoarea titlurilor de stat scadente in acest an ale tarilor G7 plus India, Rusia, Brazilia si China este similara cu cea de anul trecut, dupa ce in 2012 s-a situat la 7.600 de miliarde de dolari, arata calculele Bloomberg. Din G7 fac parte SUA, Japonia, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania si Canada.
Statele Unite au de refinantat cele mai mari datorii, de 3.100 de miliarde de dolari, in crestere cu 6% fata de anul trecut. Pentru Rusia, Germania si Japonia necesarul de refinantare va scadea, in timp ce pentru Italia, Marea Britanie, Franta, China si India va creste.
Deficitele bugetare ale statelor dezvoltate au coborat de la 7,8% in 2009 la 4,1%, dar raman la circa de doua ori media deceniului de dinaintea crizei financiare. Costurile de imprumut ale guvernelor ar putea urca si mai mult dupa ce randamentele medii au inregistrat anul trecut cea mai puternica crestere incepand din 2006, in contextul imbunatatirii situatiei economice si a reducerii programului de achizitii de obligatiuni derulat de catre Rezerva Federala a SUA (Fed).
"Necesarul de refinantare ramane ridicat in multe tari dezvoltate, mai ales in SUA. Cea mai importanta aici este cererea si nu oferta. Daca cererea... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 18:30
Un client care isi refinanteaza in acest moment un credit de consum in lei poate sa-si reduca nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, sef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice in cadrul Volksbank Romania.
"Noi credem ca refinantarile pentru creditele de consum in lei vor avea o pondere foarte mare pentru tot ce inseamna creditare a populatiei. Pe segmentul imprumuturilor de consum, creditul de refinantare reprezinta peste 60% din vanzarile de noi credite", a precizat Istrati in cadrul unui colocviu organizat de Piata Financiara la Sinaia.
Potrivit reprezentantului Volksbank, dobanda medie in lei la credite de consum in stoc este, conform datelor BNR, de 13,68%, iar dobanda medie in lei la credite noi de consum acordate de banci este 11,36%.
Istrati a mai aratat ca soldul creditului de consum a scazut cu 25% pe fondul scaderii apetitului populatiei si al inaspririi conditiilor de creditare. Insa soldul creditului pentru locuinte a crescut cu 86%, fiind impulsionat de programul Prima Casa. Ponderea creditului imobiliar se apropie de 40%, fata de 20% in 2008.
La nivelul pietei, peste 60% din creditele noi de consum sunt destinate refinantarilor, iar la creditele pentru locuinte, peste 90% din noile cereri de credite acordate sunt finantari noi.
De asemenea, la nivelul sistemului, pe portofoliul existent valoarea medie a unui credit de consum este de 6000 euro, iar la creditele noi este de 3000 euro. Totodata, la nivelul... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 12:36
Grupul rus Mechel, aflat sub presiune pentru a-si reduce datoria, a inclus banci din Asia in discutiile privind refinantarea unor imprumuturi de 3,5 miliarde de dolari, datorita majorarii cererii de carbune in China si in alte state din regiune.
"Am inceput sa exportam mai mult in Asia si vrem sa obtinem niste avantaje din asta", a declarat directorul financiar al companiei ruse, Stanislav Ploschenko, potrivit Bloomberg.
Negocierile din Asia vizeaza o datorie de 2,5 miliarde de dolari scadenta in 2014. De asemenea Mechel spera sa ajunga in iulie la un acord cu o banca din Rusia pentru refinantarea unui credit de aproximativ un miliard de dolari scadent in 2013.
"Mechel adopta deciziile potrivite pentru a-si reduce datoria dar chiar daca va avea succes cu vanzarea activelor, fara o revenire a pretului carbunelui compania nu va reusi sa obtina sumele necesare achitarii datoriilor si sustinerii activitatilor", a declarat analistul Boris Krasnojenov, de la Renaissance Capital in Moscova.
La 1 iunie 2013, datoria neta a companiei controlate de miliardarul Igor Zyuzin se ridica la 9,6 miliarde de dolari. Asia a furnizat anul trecut 43% din veniturile Mechel, in crestere fata de un procent de 35% in 2011.
Surse anonime au anuntat saptamana trecuta ca Mechel a angajat banca americana de investitii JP Morgan pentru vanzarea diviziei sale din SUA, Mechel Bluestone.
Mechel, cel mai mare producator de carbune din Rusia pentru industria otelului, a achizitionat... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:57
CFR Calatori doreste sa achizitioneze servicii financiare de acordare a unui credit bancar pentru refinantarea unei linii de credit in valoare de 43,34 milioane de lei, impartita pe doua loturi, potrivit unui anunt publicat de companie pe site-ul de achizitii publice.
Valoarea estimata a contractului fara TVA este de 5,12 milioane de lei si reprezinta totalul costurilor (comisioane, dobanzi etc.) pe care le implica achizitia creditului.
Procedura se va realiza prin negociere, iar criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut.
Potrivit anuntului, contractul este impartit pe loturi si trebuie depuse oferte pentru unul sau mai multe loturi.
Valoarea liniei de credit este de 43,34 milioane de lei, lotul 1 fiind de 23,34 milioane de lei, iar lotul 2 de 20 de milioane de lei.
Contractul intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice, se mai precizeaza in anuntul companiei.
Durata contractului este de 12 luni, incepand de la data atribuirii contractului. mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 16:26
Refinantarea unui credit presupune preluarea de catre o alta institutie financiara (este posibila refinantarea si la aceeasi institutie financiara), in conditii mai avantajoase, a unuia sau mai multor credite deja existente.
Suma maxima care poate fi imprumutata este determinata de venitul lunar net si perioada pe care se doreste sa fie contractat creditul, precum si de gradul de indatorare admis de banca. Sansele de a obtine un credit de refinantare sunt mai mari in cazul persoanelor care nu inregistreaza restante la creditele contractate.
Refinantarea este recomandata atunci cand efortul financiar este prea mare, iar conditiile altor banci sunt mai avantajoase. Exista, insa, si costuri adiacente, respectiv comision de analiza, garantii suplimentare cerute de banca, comision rambursare anticipata etc.
Citeste mai multe despre Cat costa sa refinantati un credit? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 09:50
Cele mai multe dintre bancile din sistem promoveaza, in contextul scaderii semnificative a volumului de credite de consum acordate, creditul de refinantare.
Inainte de declansarea crizei economice, romanii au accesat numeroase credite in valuta exotica, pe perioade de timp indelungate, dar, in conditiile deprecierii monedei nationale, ratele aferente acestora au cunoscut o crestere constanta.
Potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul anului trecut, aproximativ 42% dintre romani platesc, in prezent, rate la un credit de consum, iar, dintre acestia, o treime si-au refinantat deja creditul initial. Unu din cinci romani care au in prezent un credit de consum se gandeste la refinantarea acestuia, iar peste 30% dintre romani spun ca daca ar avea nevoie urgent de o suma suplimentara de bani ar apela la aceasta varianta.
Citeste mai multe despre Rate prea mari? Ce oferte de refinantare au bancile pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 09:21
Metoda bancilor de a atrage clienti de la una la alta a condus la un razboi al preturilor pe partea de refinantare, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Cristian Nae, directorul Diviziei de Servicii si Produse Bancare din cadrul CEC Bank.
"Partea de creditare a cunoscut o franare puternica dupa 2007-2008, in timp ce partea de economisire este una precautionara, iar clientii incearca sa-si creeze anumite rezerve pe fondul deprecierii cursului si al scaderii salariilor. Pe partea de creditare, Regulamentul 24 (referitor la creditarea persoanelor fizice) a avut un impact mare asupra creditului de consum, iar clientii nu au mai fost incurajati pe partea de consum. Atragerea de clienti de catre o banca sau alta a dus la un razboi al preturilor, cand a venit vorba de refinantare. Trebuie sa tinem cont de faptul ca 40%-50% din populatia Romaniei nu utilizeaza produse bancare", a afirmat Nae.
Acesta a adaugat ca aproape o treime dintre creditele acordate de catre institutia bancara pe care o reprezinta sunt ipotecare, mare parte prin intermediul Programului "Prima Casa".
"In ceea ce priveste creditele ipotecare, soldul a cunoscut un trend ascendent determinat si de Programul "Prima Casa", dar si de produsele bancare noi. In prezent, 30% dintre creditele acordate de CEC Bank sunt credite ipotecare, iar 70% sunt prin "Prima Casa". Pe viitor, nu anticipam o crestere a acestui tip de credite", a explicat Cristian Nae. mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 14:04