Uniunea Europeana ii transmite Theresey May ca va trebui sa organizeze un nou referendum in schimbul prelungirii termenului pentru iesirea Marii Britanii din UE.
Potrivit The Times, premierul britanic a fost deja anuntata de inalti oficialu UE ca acestea sunt conditiile pentru extinderea Acordului 50.
Theresa May este asteptata sa solicite, pentru saptamana viitoare, un summit al liderilor UE in care sa fie discutat acest subiect.
Dupa ce, doua zile la rand, orice a propus Parlamentului a fost respins categoric, Theresa May a obtinut, joi, "o victorie" si motiunea ei a fost votata. Insa asta nu inseamna ca Londra are vreo idee ce se va intampla cu Brexit-ul.
Motiunea propusa joi de May si votata de Parlament pleaca de la premisa ca Brexit-ul nu se poate produce pe 29 martie. Asadar, singura certitudine este ca trebuie sa fie ceruta o prelungire a Articolului 50. Motiunea prevede doua scenarii:
1. Parlamentul voteaza, totusi, acordul negociat de May cu Bruxelles-ul - data limita: 20 martie. May cere apoi UE o amanare a Brexit-ului pana pe 30 iunie, astfel incat Parlamentul sa aiba timp sa adopte actele legislative de retragere din Uniunea Europeana.
2. Parlamentul nu voteaza nici a treia oara acordul lui May (scenariul cel mai probabil), asa ca ea se va duce pe 21 martie la reuniunea Consiliului European, insa avertizeaza Parlamentul ca va avea nevoie de un plan clar si in ce priveste actiunile urmatoare si in ce priveste data la care, totusi, Marea... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 17:25
Ideea ca doar un nou referendum va putea sa transeze pe tema viitorului tarii isi croieste drum in Regatul Unit, dupa doi ani de certuri guvernamentale si alte disensiuni parlamentare pe tema Brexitului.
Fostul ministru britanic al Educatiei Justine Greening a devenit luni unul dintre cei mai influenti sustinatori ai organizarii unui asemenea scrutin - cunoscut sub numele de "People's Vote" ("Vot popular") - si care, putin cate putin, are tot mai multi sustinatori, scrie AFP.
"Singurul mod de a iesi din impas este sa se retraga decizia finala cu privire la Brexit din mana politicienilor (...) si sa fie incredintata poporului", a declarat deputata conservatoare in Times.
Aceasta luare de pozitie intervine dupa publicarea de catre Guvernul conservator a "Planului de la Chequers", o propunere vizand sa pastreze relatii comerciale stranse cu continentul dupa Brexit, prevazut pe 29 martie 2019.
Acest proiect a condus la demisii in Guvern si la amenintari cu rebeliunea in randul deputatilor eurosceptici, ceea ce-i face pe unii diplomati sa se teama ca Londra sa nu mai fie niciodata in masura, pana la urma, sa incheie acordul cu privire la divort.
Un fervent aparator al UE, fostul premier laburist Tony Blair a cerut in acest weekend un nou vot, afirmand ca Executivul nu va avea niciodata sustinerea necesara sa-si implementeze "Planul de la Chequers".
"Suntm incoltiti. In orice lume rationala (...), poporul ar lua decizia", a subliniat el.
Ideea unui nou... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 09:35
Fostul presedinte francez Nicholas Sarkozy vine cu o promisiune electorala care ar putea rasturna intreaga situatie confuza din Europa Occidentala.
Aflat in cautarea nominalizarii sale pe postul de candidat al Partidului Republican la alegerile prezidentiale de anul viitor, Sarkozy promite ca va cere Berlinului sa modifice actualul tratat UE si va permite britanicilor sa reia votul care a dus la iesirea tarii din blocul comunitar, anunta Bloomberg.
"Europa trebuie reconstruita cu o initiativa franco-germana de a crea un nou tratat UE", a postat Sarkozy pe contul sau de Twitter, la mijlocul acestei saptamani.
Cu putina vreme inainte, fostul presedinte francez afirma ca prima vizita oficiala, in cazul in care se va reinstala la Palatul Elysee, o va face in Germania, pentru a o convinge pe Merkel de necesitatea planului sau.
Sarkozy crede ca vor fi necesare si revizuirea acordului Schengewn, ca si reluarea discutiilor cu Londra, pentru a vedea daca Marea Britanie nu ar fi tentata sa se alature Uniunii dupa reformarea acesteia.
"Daca vom avea bazele unui nou tratat al Uniunii voi merge in Regatul Unit sa-i conving ca aceasta este o oportunitate de a face un nou referendum prin care sa alipeasca tara inapoi la UE", a explicat Sarkozy, in cadul unui interviu televizat.
Delegatii Partidului Republican vor trebui sa aleaga in noiembrie pe cine vor sustine in cursa pentru fotoliul de sef al statului. Sarkozy a fost presedintele Frantei din 2007 pana in 2012, cand... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 14:40
1"Uniunea Europeana se destrama, Uniunea Europeana moare", spunea Nigel Farage, liderul formatiunii britanice de extrema-dreapta UKIP, dupa votul pentru iesirea Regatului Unit din UE.
Afirmatia, chiar daca exagerata, indica o problema reala ce va trebui evitata de Europa dupa alegerea facuta joi de britanici.
Era insa un risc prevazut si invocat de liderii europeni pe masura ce s-a apropiat referendumul.
Regatul (dez) Unit
Imprevizibil a fost celalalt risc de detonare, in interiorul Regatului Unit care se afla acum in pericol de faramitare.
"Intram intr-o era de ...citeste mai departe despre "Brexit - Bumerang pentru Marea Britanie, precedent pentru UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Iunie 2016, ora 22:40
Miscarea politica favorabila Brexit nu considera necesar sa initieze rapid procedura de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, afirma Matthew Elliott, seful campaniei pentru parasirea UE.
Londra ar trebui sa initieze negocieri informale privind relatia post-Brexit cu UE inainte de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, a declarat Elliot.
"Nu credem ca ar trebui sa invocam urgent activarea Articolului 50. Mai bine sa se aseze praful peste vara, timp in care pot avea loc negocieri informale cu celelalte state membre ale Uniunii Europene", a afirmat Matthew Elliott intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
El considera ca negocierile trebuie sa includa toate aspectele relatiei cu Uniunea Europeana, inclusiv contributia britanica la buget, accesul pe piata comunitara si transferul serviciilor financiare.
Vezi ...citeste mai departe despre "Marea Britanie nu se grabeste sa paraseasca UE: Mai bine sa se aseze praful peste vara" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 19:20
O petitie a fost depusa pe site-ul Parlamentului britanic pentru organizarea unui nou referendum privind apartenenta la UE.
Aceasta petitie prin care se cere organizarea unui al doilea referendum arata ca in urma votului de joi se indeplinesc conditiile legale pentru asta.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
Prin petitia online se cere aplicarea unei reguli care prevede ca, daca optiunea de ramanere sau de parasire a UE obtine mai putin de 60 la suta din voturile exprimate de mai putin de 75 la suta din cetatenii cu drept de vot, ar trebui sa aiba loc un alt referendum.
Toate ...citeste mai departe despre "Iese Marea Britanie din UE? Petitia care poate schimba totul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 14:50
Marea Britanie a votat, joi, iesirea din UE, intr-un referendum istoric, dupa 43 de ani petrecuti in blocul comunitar.
Rezultatele oficiale au aratat ca pentru Brexit au votat 51,9% dintre britanici, iar pentru ramanerea in UE s-au exprimat 48,1% dintre cei veniti la urne.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
Si in Romania factorii de decizie au reactionat rapid. Ziare.com va prezinta in format LIVE TEXT principalele declaratii si decizii de la Bucuresti:
11:40 - Europarlamentarul Daciana Sarbu afirma ca rezultatul referendumului este unul "nedorit" pentru Romania, din doua motive: Uniunea Europeana devine mai slaba si viitorul proiectului european este pus sub semnul intrebarii.
Totusi, tine sa puncteze, conform News.ro, ca "E important de spus ca romanii ar fi avut de pierdut o serie de drepturi si in cazul in care referendumul ar fi avut rezultatul opus, din cauza acordului incheiat de guvernul britanic cu ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE LIVE: Reactii la cald din Romania si intalniri de urgenta la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 11:40
In data de 23 de iunie, supusii reginei vor vota daca raman sau nu in Uniunea Europeana.
Tensiunile dintre cele doua tabere au crescut semnificativ in ultimele zile, dupa ce deputata laburista (de stanga) Jo Cox a fost ucisa de catre un adept al plecarii din UE.
Jo Cox se afla la o intalnire electorala in circumscriptia unde a fost aleasa si facea campanie pentru ramanerea in Uniunea Europeana. Avea 41 de ani si era mama a doi copii. Uciderea ei a produs o mare emotie in intreaga lume, dar si multa frustrare in Marea Britanie si in randul sustinatorilor pro-UE.
Citeste aici toate informatiile despre referendumul din 23 iunie
Cum a ajuns Marea Britanie, a doua economie a Europei, sa parieze pe o detasare de continent? Sunt multe explicatii dar principala, in opinia mea, e un discurs politic inadecvat al conservatorilor.
De la Margaret Thatcher incoace, a existat o opinie larg raspandita in zona dreptei britanice ca Regatul Unit pierde prin faptul ca face parte din Uniunea ...citeste mai departe despre "Marea Britanie, la psihiatru. Uniunea Europeana, in pericol" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iunie 2016, ora 10:15
In 2016 va avea loc probabil cel mai important referendum de dupa crearea UE: Marea Britanie va vota daca mai doreste sau nu sa faca parte din blocul comunitar. Miza este imensa, riscurile pe masura, dar si oportunitatile sunt semnificative pentru un investitor pregatit.
Cel mai probabil, populatia va merge la urne in iunie 2016, insa data exacta nu a fost inca stabilita.
Lovitura sub centura pentru firmele din Marea Britanie, daca tara iese din UE: Ce vor oamenii de afaceri
Analistul Radu Ciofu de la Admiral Markets arata ca, din punct de vedere economic, o rupere ar fi foarte dezavantajoasa pentru ambele parti implicate.
"Opinia mea este ca acest referendum este doar o unealta politica cu ajutorul careia Marea Britanie sa obtina anumite avantaje economice, o putere politica mai mare in Europa, plus o cale de a legitimiza legi ulterioare ce ar putea fi implementate pentru o si mai mare integrare.
Personal, cred ca situatia de la referendumul pentru independenta Scotiei ...citeste mai departe despre "Va iesi Marea Britanie din UE? Riscurile sunt uriase, dar si o oportunitate mare de castig" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:37