Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituletu-Buica, a declarat ca la alegerile europarlamentare din 26 mai si la referendum au existat doar erori de completare a proceselor verbale si ca nu a fost vorba de modificarea datelor cu privire la voturile exprimate.
"AEP, inclusiv ca membru in BEC, prin presedinte si doi vicepresedinti, a constatat ca la aceste alegeri europarlamentare si referendum nu au fost constatate decat erori de completare a proceselor verbale, si nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adica a voturilor valabil exprimate", a spus Mituletu-Buica, vineri, la dezbaterea "Eu votez", dedicata introducerii votului electronic in Romania.
El a explicat ca in spatiul public au aparut procese verbale in care doar prima pagina a acestora avea corecturi si erau generate doar de erori de completare, mutare a unor cifre.
"Doua procese verbale, care au fost in spatiul public, le-am vazut. La unul era vorba de prezenta la vot si voturi valabil exprimate - 1.676 si 5.300 reprezenta numarul buletinelor de vot neutilizate (...) Au fost decizii in sensul in care s-au dat raspunsuri catre birourile electorale - sa se faca corectiile in procesele verbale.
Corectiile din procesele verbale nu influenteaza voturile valabil exprimate. Biroul Electoral Central a validat in totalitate alegerile pentru Parlamentul European, neconstatand probleme pe partea de voturi valabil exprimate si a repartizat si datele si azi AEP a trimis... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 23:57
Pragul de prezenta la referendumul pentru Justitie a fost atins putin dupa ora 17:00 si doar in judetul Vaslui n-au votat 30% dintre romani. La finalul zilei, la nivelul Romaniei, votasera 41,28% dintre cetatenii cu drept de vot, fara a fi pusi la socoteala si romanii de peste hotare.
Acum vine insa intrebarea despre rezultatul acestui referendum, iar Biroul Electoral Central va face primul anunt oficial abia luni la ora 11:00. Intre timp, rezultatele de la fiecare sectie in parte sunt uploadate in timp real pe site-ul institutiei.
Ziare.com calculeaza datele introduse pe site-ul BEC si va ofera rezultatele provizorii, pe masura ce ele sunt centralizate:
01:08 - Dupa centralizarea a 4.811.505 dintre voturi, adica 53,73%, rezultatele arata astfel:
Intrebarea 1: 79,45% DA, 14,79% NU, 5,76% voturi nule.
Intrebarea 2: 79,76% DA, 14,41% NU, 5,84% voturi nule. ...citeste mai departe despre "LIVE Referendumul pentru Justitie - rezultate provizorii BEC: Romanii au raspuns covarsitor DA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 01:16
Romanii sunt chemati, duminica, sa raspunda celor doua intrebari puse in cadrul referendumului pentru justitie.
In esenta, suntem intrebati daca ne dorim o tara unde bunastarea tuturor cetatenilor este cladita cu pace, armonie si respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor, pe principii democratice solide ca independenta Justitiei si statul de drept, sau o tara unde oricand cei care detin puterea politica sa poata sa isi puna interesele proprii in fata celor comune?
Intrebarile referendumului pentru Justitie, explicate
Dupa ce Legea referendumului a fost modificata de PSD, ca rezultatul sa fie luat in considerare trebuie sa fie intrunite doua conditii esentiale. In primul rand, este nevoie ca 30% dintre romanii cu drept de vot sa se prezinte duminica la urne si sa ceara si buletinele de vot pentru referendum, pe langa cel pentru alegerile europarlamentare. Cu alte cuvinte, pentru ca referendumul sa fie valabil, trebuie sa participe la vot 5.480.080 de alegatori.
Apoi urmeaza un nou prag: 25% de voturi valabile (care nu sunt nule), procent raportat la intreg numarul de alegatori. Astfel, referendumul va fi validat daca 4.566.734 de alegatori au raspuns fie DA, fie NU.
Unde si cum votam la alegerile europarlamentare si referendumul pentru justitieDiaspora voteaza! Toate informatiile pentru romanii din strainatate despre euroalegeri si referendum
Ziare.com va tine la curent cu situatia prezentei la urne. Afla alaturi de noi daca referendumul va fi... mai mult
Duminica, 26 Mai 2019, ora 15:25
Intrebarile la care suntem chemati duminica sa raspundem in cadrul referendumului pentru Justitie sunt, in esenta, despre viitorul pe care ni-l dorim pentru Romania.
Ne dorim o tara unde bunastarea tuturor cetatenilor este cladita cu pace, armonie si respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor, pe principii democratice solide ca independenta justitiei si statul de drept, sau o tara unde oricand cei care detin puterea politica sa poata sa isi puna interesele proprii in fata celor comune?
De la aceste premise a plecat ideea convocarii referendumului pentru Justitie, iar intrebarile au fost formulate astfel incat ceea ce romanii raspund sa poata fi transpus si integrat in legislatia nationala.
Asadar, cele doua intrebari sunt:
"Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?""Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?"
Alegatorii vor primi fiecare cate doua buletine de vot in cadrul referendumului, cate unul pentru fiecare intrebare (in total vor fi 3 buletine de vot, cu cel pentru alegerile europarlamentare - vezi aici informatiile despre votul la alegerile europarlamentare).
Prima intrebare:
Coruptia este abuzul, activ sau pasiv, al functionarilor publici, fie ca sunt alesi prin vot sau numiti in functii... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 12:00
Premierul Viorica Dancila a anuntat ca va merge duminica la urne si va vota atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendum.
Aflata miercuri intr-o vizita in Bacau, Dancila a afirmat ca va participa la referendum pe motiv ca este un sustinator al statului de drept si al independentei Justitiei.
"Da. Voi participa duminica la vot si voi vota la ambele, si pentru alegerile europarlamentare, voi vota pentru imaginea Romaniei, voi vota pentru castigarea demnitatii Romaniei pentru ca, stiti, am fost europarlamentar noua ani de zile, stiu ce inseamna lucrul in institutiile europene, stiu cat de important este sa avem acolo oameni implicati, oameni care sa lucreze pe directive, pe regulamente, in care sa se regaseasca si obiectivele Romaniei si ale romanilor. (...) Voi vota si pentru referendum.
Asa cum am spus de fiecare data, sunt un sustinator al statului de drept, al independentei Justitiei, dar si al drepturilor cetatenilor, pentru ca si acest lucru trebuie sa il avem in vedere de fiecare data si intre toate trebuie sa existe un echilibru", a afirmat Dancila.
Premierul a vizitat, miercuri, Insula de Agrement din Bacau, unde a urmarit stadiul fizic al proiectului de reabilitare si modernizare a acesteia, precum si lucrarile de decolmatare a lacului din jurul insulei.
Insula de Agrement din Bacau este realizata in baza unui proiect de reabilitare si modernizare in valoare de peste 52 de milioane de lei, din care contributia Uniunii Europene este... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 12:07
Presedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un clip in care pledeaza pentru "Da" la referendumul pe tema justitiei, el afirmand ca "toti ne dorim sa traim intr-o tara in care hotii si coruptii stau la puscarie, nu in fruntea statului".
"Dragi romani, cu totii ne dorim sa traim intr-o tara in care hotii si coruptii stau la puscarie, nu in fruntea statului. Pe 26 mai sa spunem raspicat "Da" pentru Romania europeana, pentru Romania pe care o iubim, tara oamenilor cinstiti si integri, in care nimeni nu este mai presus de lege! Votati "Da" la referendum si nu-i lasati pe altii sa decida in locul vostru! Romanii voteaza, pentru ca romanii conteaza", spune Iohannis in clip.
Presedintele Klaus Iohannis a adresat si miercuri un indemn romanilor sa mearga la vot pe 26 mai, atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendum, deoarece intr-o democratie lucrurile in politica se schimba prin vot.
La referendumul din 26 mai, care are loc odata cu alegerile europarlamentarem cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU cu privire la urmatoarele intrebari:
1. "Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?"
2. "Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?" ...citeste mai departe despre "Iohannis lanseaza un clip de... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 18:08
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca initiaza o noua consultare a Parlamentului pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului, in contextul in care, pe 26 mai, romanii sunt chemati sa se pronunte in legatura cu directia in care isi doresc sa mearga reforma Justitiei.
Seful statului a avertizat totodata Guvernul sa nu dea nicio ordonanta de urgenta pe justitie pana cand nu afla vointa poporului.
Presedintele e obligat sa consulte Parlamentul inainte de convocarea unui referendum, iar alesii sunt obligati sa decida, in cel mult 20 de zile de la solicitarea sefului statului, daca sunt de acord, cu votul majoritatii celor prezenti.
In declaratia de astazi a lui Iohannis s-au evidentiat doua teme majore. Seful statului a spus ca sub nicio forma nu este de acord cu amnistia si gratierea coruptilor si nici cu modul in care PSD-ALDE guverneaza prin ordonante de urgenta. Iohannis considera ca e necesara reglementarea ordonantelor, precum si posibilitatea contestarii lor la Curtea Constitutionala.
Amintim ca Iohannis a anuntat, pe 28 martie, ca va convoca referendum pe justitie pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.
Inca nu stim care va fi intrebarea ce va fi pusa in cadrul referendumului, aceasta urmand sa fie stabilita dupa consultarea Parlamentului.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:
- Buna ziua! Vom avea referendum pe 26 mai.
- Acum este un lucru cunoscut ca guvernarea... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 14:00
Presedintele Klaus Iohannis convoaca, saptamana viitoare, societatea civila la consultari privind un posibil referendum pe Justitie.
Anuntul a fost facut pe Facebook de Elena Calistru, presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens.
Potrivit acesteia, consultarile ar urma sa aiba loc marti, 26 martie.
"Am primit (si acceptat) o invitatie de a participa la consultarile Presedintelui cu o parte din organizatiile din societatea civila cu privire la oportunitatea organizarii unui referendum pe justitie.
Se intampla marti, la Cotroceni. Asa ca am nevoie de inteligenta voastra colectiva - voi cum simtiti acest posibil referendum deodata cu europarlamentarele? Strica, ajuta? Cum ar trebui sa sune intrebarea?", a notat Elena Calistru pe reteaua sociala.
Administratia Prezidentiala a confirmat pentru Agerpres ca presedintele Klaus Iohannis va avea, marti, consultari cu reprezentanti ai societatii civile cu privire la posibilul referendum pe Justitie.
Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca este "aproape hotarat" sa convoace un referendum in ziua alegerilor europarlamentare, 26 mai, spunand ca e nevoie de o analiza profunda, care la Cotroceni a inceput.
"Am inceput sa analizez impreuna cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi daca as convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La inceput am fost relativ putini entuziasti pentru ideea asta, eu si inca doi-trei. (...) Lucram deja intens la asta, analizam... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 13:21
Uniunea Salvati Romania i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa organizeze referendum pe justitie pe 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare, dupa ce CCR a decis, miercuri, ca prevederea legala prin care se interzice organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare este neconstitutionala.
"Practic, in acest moment se deschide calea ca la alegerile europarlamentare din 26 mai sa avem si referendumul FaraPenali, referendumul pe justitie, un referendum fundamental necesar pentru Romania. Alianta USR PLUS are toata increderea ca presedintele Romaniei va demara acest referendum care ar scoate Romania din cei doi ani si jumatate de lupta pe justitie pe care ne-o servesc Liviu Dragnea si PSD.
In acest moment avem toate sansele, daca presedintele va decide si am sustine cu toata resursele o astfel de decizie ca pe 26 mai romanii sa poata sa voteze pentru FaraPenali, romanii sa poata sa voteze nu doar pentru europarlamentari, ci si pentru o Romania in care cei condamnati sa nu mai controleze bugetul Romaniei, sa nu mai controleze directia in care merge statul roman si sa nu mai incerce sa ne scoata din Europa", a declarat Dan Barna, presedintele USR.
Intrebat daca a vorbit cu Iohannis deja, Barnaa spus ca nu, dar ca o va face.
"Evident voi avea mesaje si voi incerca sa discut cu presedintele ca se deschide o oportunitate extraordinara pentru a inchide acest cosmar in care este tinuta Romania de doi ani sijumatate", a adaugat Barna.... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 16:24