Drapelul Uniunii Europene ar fi trebuit sa fie coborat vineri din fata parlamentului scotian la ora Brexitului, 23.00 GMT, dar alesii locali din natiunea care s-a opus in majoritate Brexit-ului au votat miercuri ca acesta sa continue sa fie arborat si dupa iesirea Regatului Unit din UE, relateaza AFP.
La finalul unor dezbateri tumultuoase, motiunea de a pastra drapelul albastru cu 12 stele in fata Parlamentului din Edinburgh a fost adoptata cu 63 de voturi pentru si 54 impotriva, datorita voturilor nationalistilor scotieni din SNP, majoritari.
Textul mentioneaza ca drapelul trebuie sa continue sa fluture "in semn de sustinere si de solidaritate cu cetatenii UE care au facut din Scotia locul lor de resedinta".
Citeste si:
Moment istoric: Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Video)Despartirea. De ce pleaca Marea Britanie din UE si ce va urma
Scotia a votat cu 62% impotriva iesirii Regatului Unit din UE la referendumul din iunie 2016, spre deosebire de rezultatele la nivel national, unde britanicii au validat Brexit-ul cu 52% din voturi. Regiunea va fi insa obligata sa iasa din UE vineri la ora 23.00 GMT, la fel ca si restul Regatului Unit.
In timp ce premierul proeuropean Nicola Sturgeon (SNP) a cerut mentinerea drapelului UE la locul sau, presedintele adunarii, Ken Macintosh, a avertizat ca drapelele "nu trebuie sa devina o chestiune politica".
Fara nicio surpriza, alesii scotieni au adoptat, de asemenea, cu 64 de... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 22:37
Lidera Partidului National Scotian, Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe noul premier britanic Boris Johnson ca va continua pregatirile pentru organizarea unui nou referendum asupra independentei Scotiei, intrucat planurile Londrei privind Brexitul vor afecta negativ economia scotiana.
"Acum - mai mult ca oricand - este crucial ca in Scotia sa avem o optiune alternativa", a mentionat Sturgeon intr-o scrisoare adresata lui Boris Johnson, transmite joi Reuters.
"Guvernul scotian va continua sa faca pregatiri pentru a oferi oamenilor din Scotia optiunea de a deveni o tara independenta", a subliniat ea, adaugand ca parlamentul scotian va lua in considerare adoptarea cadrului legislativ pentru un referendum dupa vacanta de vara.
In luna aprilie, Nicola Sturgeon declara ca intentioneaza sa organizeze un al doilea referendum asupra independentei in urmatorii doi ani daca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana.
La primul referendum, organizat in 2014, scotienii au respins independenta cu 55%.
Apoi, Regatul Unit a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in cadrul unui referendum desfasurat in iunie 2016, dar, dintre cele patru componente ale regatului (Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord), Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, fapt ce a alimentat tensiunile politice.
Citeste si:
Alegerea lui Boris Johnson nu e vazuta cu ochi buni in Scotia: Majoritatea cetatenilor nu ar fi ales o persoana cu opiniile si trecutul... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:20
Cu o zi inaintea lansarii Brexitului, deputatii scotieni au autorizat-o marti, prin vot, pe Nicola Sturgeon, premierul lor, sa ceara Londrei sa organizeze un nou referendum pe tema independentei Scotiei, un scrutin susceptibil sa dinamiteze Regatul Unit.
Parlamentul regional, dominat de sustintorii independentei din cadrul Partidului National Scotian (SNP), s-a pronuntat cu 69 de voturi la 59 in favoarea acestei noi consultari, dupa cea care esuat in 2014, relateaza AFP.
Motiunea adoptata prevede ca aceasta consultare sa aiba loc in toamna lui 2018 sau primavara lui 2019. Nicola Sturgeon urmeaza, acum, sa obtina acordul premierului britanic Theresa May si al Parlamentului de la Westminster sa organizeze acest al doilea scrutin.
Votul, care ar fi urmat sa aiba loc miercurea trecuta, dar care a fost amanat din cauza atentatului de la Parlamentul din Westminster de la Londra, a avut loc cu o zi inaintea dedlansarii Brexitului, sporind dramatismul acestor doua evenimente istorice.
Cvasiconcomitenta celor doua intalniri este logica, atat de puternic este legata dorinta scotienilor de a o rupe cu restul Regatului Unit de ruptura pe cale sa fie oficializata intre Marea Britanie si Uniunea Europeana (UE).
Fara Brexit, aprobat de 52% dintre britanici dar respins de 62% dintre scotieni, premierul scotian Nicola Sturgeon nu ar fi cerut atat de devreme organizarea unui nou referendum, la doar trei ani dupa cel care in separatistii au fost invinsi - cu 45 la 55% din... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 22:01
Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anuntat, luni, ca va cere, saptamana viitoare, permisiunea Parlamentului scotian pentru organizarea unui nou referendum referitor la independenta de Marea Britanie.
Aceasta a precizat ca referendumul ar urma sa aiba loc la o data stabilita din toamna lui 2018 pana in primavara lui 2019, transmite BBC.
Acest referendum are loc in conditiile in care Scotia nu este de acord cu Brexit-ul.
Amintim ca, in 2014, scotienii au participat la un referendum pentru a decide daca Scotia trebuie sa devina o tara independenta. Rezultatele oficiale ale referendumului au fost de 55,3% impotriva independentei si 44,7% pentru separarea de Regatul Unit. Multi au votat impotriva de teama ca, in cazul obtinerii independentei, Scotia ar fi ramas in afara UE. In conditiile Brexit, lucrurile se schimba.
La referendumul pentru iesirea Marii Britanii, 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.
Alianta Scotiei cu Marea Britanie dateaza din 1707. Atunci, regatele Scotiei si Angliei s-au unit, dar Scotia are propriul sistem legal si educational si din anul 1999 are si propriul Parlament. Acest lucru inseamna ca are puteri proprii, insa apararea, imigratia sau fiscalitatea sunt controlate de Parlamentul Marii Britanii - Westminster.
Scotia are 8,3% din populatia Marii Britanii si o treime din suprafata sa si contribuie cu 9,2% din PIB-ul Regatului Unit. ...citeste mai departe despre "Premierul... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 14:05
Londra nu va facilita Scotiei organizarea unui al doilea referendum pentru independenta in timpul actualei legislaturi, care se incheie in 2020, a declarat joi ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon.
"Nu, uitati de asa ceva", a raspuns Fallon, intr-un interviu acordat cotidianului scotian Herald, la intrebarea daca va inlesni un nou vot asupra independentei provinciei.
El si-a reiterat mai tarziu pozitia la postul BBC Radio Scotland: "Noi am spus in mod clar ca nu este nevoie de un al doilea referendum".
Potrivit lui Michael Fallon, Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scotiei si liderul miscarii de independenta, ar trebui sa respecte rezultatul referendumului din 2014, la care 55% dintre votanti s-au pronuntat pentru ramanerea provinciei in interiorul Marii Britanii.
Nicola Sturgeon a scris joi pe Twitter ca, pentru Londra, ar fi "o miscare dezastruoasa" sa blocheze un nou referendum cu privire la independenta Scotiei.
Dupa referendumul din iunie 2016 pentru Brexit, la care 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in blocul comunitar, guvernul de la Edinburgh s-a angajat sa intreprinda toate demersurile pentru mentinerea Scotiei in UE, inclusiv prin organizarea "foarte probabila", conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independenta provinciei de Regatul Unit, dupa cel esuat din 2014. ...citeste mai departe despre "Scotia isi ia la revedere de la independenta? Ce a decis Ministerul... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 17:17
Joi are loc referendumul pentru independenta Scotiei si, pe langa Catalonia, o alta regiune europeana cu un PIB impresionant s-ar putea separa de tara-mama.
Regiunea respectiva este Venetia, din Italia, iar Uniunea Europeana ar putea fi interesata ca aceasta sa fie independenta datorita faptului ca are PIB mai mare decat al Romaniei sau al Ungariei, in timp ce Italia este aproape de faliment, spune pentru Russia Today Giovanni Dalla-Valle, activist pentru independenta Venetiei.
"Suspectez Italia ca este in faliment. Astfel, ar fi un interes la un moment dat pentru Europa ca o regiune foarte productiva si bogata precum Venetia sa devina un stat, sa devina o natiune. Este un pic asemanator cu ce se intampla in Bayern (Bavaria) sau in alte zone cu un spirit de independenta precum Flandra sau Catalonia.
Practic, o natiune care poate ajuta Europa, deoarece are un PIB mult mai mare decat in Romania sau Ungaria, este un exemplu, decat sa avem Italia, care intra in faliment", a mai ...citeste mai departe despre "Efectul Scotia: O regiune cu PIB mai mare ca al Romaniei vrea si ea independenta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 15:10
Scotia ar trebui sa readere la Uniunea Europeana, daca locuitorii acestei tari vor dori sa fie in continuare membri ai blocului european, in cazul in care in urma referendumului se va vota independenta.
Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a spus ca Scotia va trebui sa reaplice pentru apartenenta la UE, asemenea oricarui alt stat, iar procesul ar putea dura pana la opt ani.
Premierul Spaniei amineste de prevederile Tratatului UE, care arata ca, daca o regiune a unui stat aflat in Uniune se separa de acel stat, atunci acea regiune iese din Uniunea Europeana, arata publicatia El Mundo.
De asemenea, Rajoy a asigurat ca "toata lumea din Europa crede ca aceste procese sunt puternic negative pentru ca produc mai multa recesiune economica si mai multa saracie pentru toti".
Prim-ministrul spaniol mai spune ca demersurile de independenta ale Scotiei ...citeste mai departe despre "Pretul independentei Scotiei: Trebuie sa readere la UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 16:40
Inca o saptamana, scotienii vor fierbe la foc mic in cadrul campaniei pentru referendumul care are ca tema separarea tarii de Marea Britanie sau ramanerea in cadrul Regatului Unit. Dupa aflarea rezultatului referendumului din 18 septembrie, nu este exclus ca acest clocot sa se reverse si spre tarmurile Tamisei, unde prim-ministrul David Cameron isi joaca soarta politica in functie de pierderea sau pastrarea ultimei redute a fostului Imperiu Britanic.
Mizele jocului din spatele independentei Scotiei sunt insa mult mai mari decat se vede la o prima vedere. Balanta politica existenta in acest moement in Marea Britanie ar putea fi modificata radical odata cu disparitia unei majoritati laburiste cu fieful in taramurile muntoase ale Scotiei, lasand restul Marii Britanii in mana conservatorilor. Iar asta ar putea da startul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, se arata intr-o analiza Reuters.
Adeptii independentei, mai bine organizati
Scotia nu a mai cunoscut o independenta totala din 1707, insa curentul nationalist puternic nu a disparut niciodata din inima scotienilor. Acest lucru poate explica si de ce adeptii independentei statului s-au dovedit de la inceputul acestei campanii mult mai bine organizati decat promotorii unionismului. Pana si vocile politice marcante ale scotienilor Gordon Brown si Alistair Darling, fost prim-ministru, respectiv ministru de finante al Marii Britanii s-au facut auzite la unison destul de tarziu in campania pentru mentinerea... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 16:10