Ce se va intampla in urmatoarele zile dupa referendumul de joia viitoare din Marea Britanie, daca alegatorii spun "da" iesirii din UE?
Sondajele arata ca nu este deloc exclus ca votantii sa aleaga iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, se discuta foarte putin despre care ar putea fi consecintele imediate ale votului crucial, sustine Emran Mian, directorul Social Market Foundation, autorul mai multor carti si editorialist la diverse publicatii britanice.
Afla cati britanici voiau iesirea din UE, cu o saptamana inainte de referendum
Concentrarea mai mare este pe modul in care ar urma sa actioneze cateva institutii cheie - Banca Angliei, ministerele si institutiile UE -, decat daca premierul David Cameron isi va da sau nu demisia, scrie Mian intr-un editorial publicat de The Telegraph.
Banca Angliei
Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a recunoscut ca institutia sa are un plan de urgenta. In cazul unui vot in favoarea Brexit, bancherii se ...citeste mai departe despre "Ce se va intampla imediat dupa referendum, daca britanicii voteaza sa iasa din UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 13:24
Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca sustine initiativa premierului David Cameron de renegociere a conditiilor apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana, in contextul in care seful Executivului britanic este supus unor intense presiuni parlamentare.
"In opinia mea, ideea de baza a lui David este logica: intr-o relatie foarte importanta, mai intai trebuie sa vezi ce se poate repara inainte de a te gandi la o separare", a declarat Obama, conform AFP, dupa intrevederea pe care a avut-o cu David Cameron la Casa Alba.
Presedintele SUA a subliniat ca nu se amesteca in afacerile interne ale Marii Britanii, explicand ca "decizia le apartine britanicilor".
"Participarea Marii Britanii la Uniunea Europeana este o expresie a influentei si rolului acestei tari in lume, a unei relatii economice foarte importante", a adaugat Obama.
David Cameron este aspru criticat pe plan intern pentru ca din programul guvernamental prezentat pe 8 mai lipseste proiectul de organizare a unui referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la UE. Conform unui sondaj al institutului YouGov publicat pe 8 mai, 46% dintre britanici doresc iesirea tarii din UE, doar 35% fiind favorabili ramanerii in spatiul comunitar european.
"Stiu ca David a incercat in mod activ sa obtina unele reforme in cadrul Uniunii Europene. Negocierile sunt dificile, sunt multe tari implicate, recunosc. Dar, atat timp cat inca nu am evaluat succesul acelor reforme, as fi rezervat" in legatura cu... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 08:35
Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a avertizat, joi, Marea Britanie impotriva unei eventuale iesiri din UE, afirmand ca o astfel de plecare va avea "un pret" pentru Londra, relateaza AFP.
"Plecarea este o decizie voluntara, libera si este perfect legitima, dar ea are un pret", a declarat Van Rompuy la Londra, in cursul unei conferinte europene despre mijloacele de relansare a zonei euro si despre locul Marii Britanii in Europa.
Premierul britanic David Cameron a promis in ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, sa organizeze pana la sfarsitul lui 2007 un referendum privind mentinerea Marii Britanii intr-o Uniune Europeana reformata. Cameron vrea sa repatrieze prerogativele Bruxelles-ului catre Londra, in special in domeniul "afacerilor sociale si infractionale.
"Presupun ca" celorlalte tari din UE "nu le place in mod deosebit aceasta idee", dar "nu se mai tem de ea", a apreciat Van Rompuy.
"Cum sa convingi o camera plina de persoane daca mana ta ramane agatata de clanta?", a continuat el.
"Sa parasesti clubul este legal posibil. Dar nu este vorba despre plecare. Aceasta ar fi o problema mult mai complicata si o decizie dificil de aplicat, pe plan legal si politic (...). Sa te gandesti la un divort dupa 40 de ani de casatorie", a adaugat el, o aluzie la intrarea Marii Britanii in UE in 1973. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 08:11
Premierul britanic David Cameron va promite astazi un referendum cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, care va avea loc pana in 2017.
"E timpul ca poporul britanic sa-si spuna cuvantul" va spune Cameron intr-un discurs, potrivit extraselor publicate de catre administratia sa.
"E timpul sa rezolvam aceasta intrebare europeana in politicile britanice", va declara premierul britanic, potrivit Bloomberg.
Alegerile din 2015 raman principalul obstacol pentru organizarea unui referendum.
Cameron va sublinia, in discursul sau, ca structurile Uniunii Europene sufera o "schimbare fundamentala".
"Este o prapastie intre UE si cetatenii sai, care a crescut dramatic in ultimii ani si care reprezinta o lipsa de responsabilitate si consimtamant democratice care - DA - se simt acut in Marea Britanie".
Discursul lui David Cameron a fost amanat dupa ce au crescut ingrijorarile in legatura cu soarta unui numar de britanici tinuti ostatici in Algeria. mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 10:10
Un proiect de referendum privind situatia Marii Britanii in UE a fost respins, luni, in Parlamentul de la Londra, in pofida unei rebeliuni fata de premierul conservator David Cameron.
Motiunea a fost respinsa cu 111 voturi pentru si 483 impotriva, dupa ce toti parlamentarii conservatori, liberal-democrati si laburisti au primit instructiuni sa i se opuna.
In total, 79 de conservatori au votat in favoarea motiunii, iar alti patru s-au abtinut, incalcand ordinele liderului grupului parlamentar.
Liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, a declarat ca revolta reprezinta o "umilinta" pentru premier. "Daca nu poate castiga un diferend cu colegii sai de partid, cum poate avea o tara incredere ca poate castiga, cu argumente, ceva pentru Marea Britanie?", a intreba el.
Un purtator de cuvant al Downing Street a spus ca punctul de vedere al celor care au votat in favoarea proiectuului a fost respectat. "Insa guvernul trebuie sa faca ceea ce este in interesul national. Ar fi fost usor pentru noi sa evitam sa ne exprimam un punct de vedere. A fost important sa dam o directie puternica - pentru ca interesele Marii Britanii sunt servite cel mai bine in UE", a adaugat el.
Dezbaterea din Camera Comunelor, care a durat cinci ore, a avut la baza o petitie in acest sens semnata de peste 100.000 de persoane.
Astfel, consultarea populara urma sa stabileasca daca Marea Britanie ar trebui sa ramana in UE, sa se retraga sau sa isi renegocieze acordurile. mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 09:22