In Romania nu s-a incetatenit inca obiceiul de a lua credite pentru studii de la banca, desi in alte parti al Europei este tot mai folosit, iar in Statele Unite este chiar incurajat sistemul, pentru ca nimeni sa nu se poata plange ca nu invata din lipsa de bani.
Americanii invata de cateva decenii folosind bani imprumutati, pe care-i restituie din salariu in rate, dupa angajare. Daca nu-i pot restitui pentru ca si-au intemeiat familii, si-au procurat locuinte, si-au procurat masini, ei prezinta justificari, iar banca le poate reesalona datoria.
Interminabilele rate pentru studii
Reesalonarea insa inseamna noi dobanzi si deci noi datorii, care pot duce usor la noi reesalonari. Pana cand? Nu exista o limita, dar s-a ajuns la o situatie cand destui pensionari inca mai au de platit rate la creditele din tinerete. Fireste, nu din salariu. Din pensie.
Iar numarul acestora este intr-o crestere ingrijoratoare. Dupa cum relateaza La Tribune, obligatiile persoanelor trecute de 65 de ani care mai figureaza cu rate pentru creditul de studii primit in trecut au crescut in ultimii ani de cateva ori. Mai concret, in 2005 acestea datorau bancilor, per total, 2,8 miliarde de dolari, iar in 2013 datoria lor a ajuns sa se cifreze la 18,2 miliarde de dolari.
Sunt mai multe feluri de obligatii de acest fel. Unii platesc creditele angajate pentru copiii sau nepotii lor, dar marea majoritate se lupta cu propriile credite, obtinute cu decenii in urma pentru ei insisi.
Ele... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:25
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) considera ca masura guvernamentala de restructurare a creditelor a fost gandita din punct de vedere electoral, a afirmat presedintele executiv al organizatiei, Florin Danescu, care nu a dorit sa comenteze mai mult pentru ca raspunsul sa nu fie interpretat politic.
"Bancile in acest moment probabil ca analizeaza cu atentie acest produs (prin care se vor restructura creditele - n.red.), dar nu am vrea noi, Asociatia Romana a Bancilor, ca inainte de alegeri, sa fie captat raspunsul nostru din punct de vedere politic", a spus Danescu vineri la o conferinta organizata de Ziarul Financiar,
El a fost intrebat cate banci vor adera la program, avand in vedere ca va fi optional.
Danescu a aratat ca asociatia nu are deocamdata un raspuns pe aceasta tema, insa unul potential este analizat in cadrul comisiilor la nivelul ARB pentru momentul cand va fi solicitat.
"Nu exista un tabel de aderare a bancilor la nivelul asociatiei. (...) In acest moment ...citeste mai departe despre "Bancherii: Reesalonarea creditelor, program electoral. Ce vor face bancile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Mai 2014, ora 09:30
Bancherii din Romania nu sunt de acord cu masura de reesalonare a creditelor propusa de Guvern.
Potrivit Digi 24, ei au transmis ca resping ideea ca statul sa plateasca jumatate din rata lunara a romanilor care au un credit la banca, venituri lunare de sub 1.600 de lei si restante mai mici de 90 de zile.
Reesalonarea creditelor: FMI ii raspunde lui Basescu
"Ca platitor de taxe, prima intrebare pe care o am este: ok, asta inseamna ca o parte din bugetul statului din viitor este folosit anticipat ca sa permitem pe termen scurt unor clienti care au anumite credite la banci sa platesca mai putin?", a spus Steven van Groningen, CEO la Raiffeisen Bank.
Mai mult, Dan Pascariu, presedintele Unicredit, sustine ca masura nu ar fi echitabila.
"O anumita categorie de creditori sa suporte toti contribuabilii. Atunci cand vorbim de un venit de sub 1.600 de lei, nu stiu in ce masura banii astia vor intra in consum. Am inteles ca Guvernul vrea sa o introduca incepand cu 1 aprilie. Mi se ...citeste mai departe despre "Reesalonarea creditelor incinge spiritele: Bancherii sunt foc si para. Cum ii linisteste BNR" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 16:49
Fondul Monetar International a transmis ca asteapta sa examineze detaliile referitoare la reesalonarea ratelor pentru romanii care au credite la banci si venituri lunare de sub 1.600 de lei.
"Noua schema anuntata pentru sustinerea celor indatorati din clasa de jos si cea mijlocie le asigura extra-lichiditati pentru urmatorii doi ani. Intelegem ca masura este destinata celor care nu sunt in urma cu datoria mai mult de 90 de zile cu scopul de a sprijini cererea interna slaba si de a stimula economia in ansamblu.
In orice caz, parametrii detaliati ai schemei urmeaza sa fie dezvaluiti de Guvern si asteptam cu nerabdare sa examinam detaliile pentru a ne asigura ca viitoarea raspundere fiscala ramane in limitele agreate cu FMI si CE", se arata in precizarea FMI pentru Digi 24.
Reesalonarea creditelor, pe o perioada de doi ani, prin plata a jumatate din rata lunara de catre romanii cu venituri de sub 1.600 de lei pe luna este o masura anuntata de prim-ministrul Victor Ponta, la ...citeste mai departe despre "Reesalonarea creditelor: FMI ii raspunde lui Basescu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 12:40
Guvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Schema de reduceri fiscale ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014, sustine premierul Victor Ponta.
El a mai precizat ca masura este agreata cu Fondul Monetar International si va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari.
"Conditia este ca aceste persoane sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei (...) Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata - cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupa ce se termina cei doi ani", a spus Ponta, precizand ca masura presupune ca numai in acest an sa fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bancilor pentru persoanele fizice.
Ponta apreciaza ca... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 08:58
Datoriile Postei Romane catre alte institutii ale statului vor fi reesalonate la plata, masura fiind aprobata, miercuri, de Guvern pentru a evita intrarea companiei in insolventa, din cauza managementului defectuos exercitat pana in prezent, a declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat ca, in lipsa acestei decizii, Posta Romana ar fi intrat in insolventa si ar fi riscat "inchiderea".
Intrebat de jurnalisti daca Guvernul a obtinut avizul Fondului Monetar International si al Comisiei Europene pentru reesalonarea datoriilor la Posta Romana, companie aflata pe lista unitatilor de stat monitorizate, premierul a afirmat ca exista toate aprobarile necesare.
In urma cu doua saptamani, premierul a anuntat ca va trimite Corpul de Control sa verifice situatia de la Posta Romana si Agentia Domeniilor Statului, dupa ce a primit date care releva ca aceste doua companii se afla intr-o situatie economica dificila, Posta fiind chiar in pericol de insolventa.
Seful Guvernului a aratat ca fosta conducere a Postei Romane, cu asistenta juridica a unui avocat-politician "cunoscut colegilor din PNL", a pierdut toate procesele aflate pe rolul instantelor, prin neprezentare, si are de platit amenzi de 103 milioane lei la Consiliul Concurentei, inregistrand in acelasi timp datorii de 110 milioane lei catre ANAF. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 18:20
Clientii bancilor care se confunta cu scaderea salariilor si cu intarzierea platii ratelor, au de ales intre diminuarea ratei lunare sau reesalonarea creditului pe o perioada mai mare de timp. Ambele variante au atat avantaje, cat si dezavantaje.Reesalonarea creditului este potrivita in cazul in care scaderea salariului este permanenta, dar clientul va plati dobanda pentru sumele imprumutate mai mult timp. De asemenea, lungirea perioadei de rambursare a creditului va scadea rata lunara doar in cazul creditelor contractate pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani.In cazul in care scaderea salariului este doar ceva temporar, o solutie mai potrivita este reducerea ratei lunare pe o perioda de cateva luni, sustin bancherii. "Metoda preferata de clienti este de reducere temporara de dobanda pe 6-12 luni, fara modificarea termenului.
Motivul alegerii este datorat reducerii de pana la 50% la rata lunara, pastrarii sumei totale de rambursat la finalul perioadei si cresterii limitate a ratei la sfarsitul perioadei (de aplicare a facilitatii, n. red.) de pana la maximum 20% fata de rata initiala inainte de restructurare", spune Mihai Rauta de la Raiffeisen Bank, citat de ZF. mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 11:54
Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata asupra planului Bulgariei de a reesalona o datorie de 9,8 milioane euro pe care compania Ruse Industry o are catre stat, motivand ca exista dubii privind incadrarea in normele UE privind ajutorul de stat, a anuntat miercuri CE, informeaza NewsIn."Trebuie sa fie siguri ca masurile anuntate in favoarea Ruse Industry sunt in conformitate cu regulile privind restructurarea, mai ales cu cele privind viabilitatea pe termen lung a companiei, precum si ca nu au un efect advers asupra competitiei", a explicat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.
Datoria companiei dateaza de dinaintea aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana, iar pe 30 iunie 2009 autoritatile de la Sofia au notificat Bruxelles-ul despre planurile de restructurare a datoriei Ruse Industry.
Este pentru prima data cand CE deschide o investigatie aprofundata in cazul unui ajutor de stat dat de Bulgaria, se subliniaza in comunicat.
Investigatia CE se va incheia cu o decizie finala, care poate fi in favoarea sau impotriva planului ori poate impune niste conditii. mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 15:43
Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare la plata a obligatiilor restante ale companiilor, la care s-a renuntat din 2005, si va modifica sistemul de penalitati pentru neconformare la achitarea datoriilor, prin stabilirea de dobanzi si amenzi separate pentru intarzierea la plata.Noile politici avute in vedere de Guvern pentru recuperarea arieratelor sunt prezentate in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2009-2012.
"Politica de recuperare a arieratelor se va realiza prin reintroducerea acordurilor de reesalonare cu contribuabilii, modificarea sistemului de penalitati pentru neconformare, prin stabilirea de dobanzi si amenzi separate pentru intarzierea la plata, si imbunatatirea evidentei fiscale prin dematerializarea dosarului fiscal al contribuabilului si introducerea unui sistem de arhivare electronica a informatiilor", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.
Sursa citata releva totodata ca un program de reducere a arieratelor sectorului public va fi introdus pana in luna aprilie 2011.
Surse ministeriale au declarat agentiei MEDIAFAX, la sfarsitul lunii ianuarie, ca statul va introduce, pana la sfarsitul lunii mai, in conformitate cu procedurile UE, un sistem de esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante acumulate de catre companii, pentru a sprijini investitorii in perioada de criza, dar cu clauze asiguratorii care sa garanteze achitarea integrala a datoriilor.
In primavara anului 2005, fostul Guvern a anuntat ca va renunta... mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 23:57