Niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Postei Romane, a anuntat directorul general al companiei de stat, Ion Smeeianu, care a precizat ca privatizarea Postei se amana din nou.
Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).
Initial, ofertele pentru preluarea pachetului majoritar la Posta Romana ar fi trebuit depuse pana la 11 aprilie. Guvernul a prelungit termenul cu o luna si jumatate, ca urmare a solicitarilor transmise de potentialii investitori, care cer acum o noua amanare.
Concedieri masive in perioada urmatoare
Directorul general al Postei Romane a mentionat ca in ultimul an au fost disponibilizati peste 2.000 de salariati si ca vor continua reducerile de personal si anul acesta, pentru a redresa compania.
De asemenea, peste 400 de persoane au semnat, recent, contracte aditionale la contractele de munca prin care sunt de acord sa fie redus timpul de munca.
"Normarea, facuta pe baza unor date statistice, a aratat ca 4.458 de salariati trebuie disponibilizati. Din acestia, daca cifra va ramane valabila dupa verificarea din teren, raman in jur de 4.000 de salariati, dupa scaderea celor peste 400 care au semnat reducerea. Azi (marti - n.red) e ultima zi pe teren si maine reincep discutiile cu sindicatele", a... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 12:13
Guvernul va modifica strategia de privatizare a Postei Romane si va scoate la vanzare un pachet majoritar de actiuni, de pana la 51% din capitalul social, potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat pe circuitul de avizare al institutiilor de resort, au declarat joi surse oficiale.
Initial, strategia de privatizare a Postei Romane prevedea oferirea catre investitori a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social.
Selectia investitorului se va realiza prin metoda licitatiei cu oferta in plic combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori.
"Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.
Noile actiuni emise se ofera spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea in vederea mentinerii cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta in conditiile legii", se arata in proiectul de hotarare a Guvernului privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii, publicat de MCSI.
In... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:45
Managementul Posta Romana si-a propus, prin elaborarea unei strategii, sa reduca pierderile companiei. Directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a declarat ca Posta va intra pe piata brokerajului de asigurari si in zona serviciilor financiar-bancare.
Afacerile Postei Romane vor continua sa scada si in 2013, dupa pierderea unui drept rezervat companiei, la finele acestui an. In acest context, managementul operatorului vizeaza noi activitati, de brokeraj de asigurari si servicii financiar-bancare sau de telefonie mobila.
"In ultimii trei ani, pierderile cumulate ale Postei Romane au depasit 400 milioane de lei. Afacerile companiei s-au inscris pe un trend negativ, care se va mentine si in 2013, pentru ca Posta va pierde, la 31 decembrie 2012, dreptul rezervat pentru prestarea de servicii postale constand in trimiteri de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame", a declarat miercuri directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu.
El a adaugat ca managementul companiei si-a propus, prin elaborarea unei strategii, sa reduca pierderile de venituri prin intrarea Postei pe piata brokerajului de asigurari si zona serviciilor financiar-bancare.
"Avem o strategie pentru minimizarea reducerii veniturilor, care se bazeaza pe mentinerea actualilor clienti si pe atragerea de noi clienti. Vrem sa imbunatatim portofoliul de servicii si ne vom indrepta spre zona asigurarilor obligatorii de locuinte. Posta va deveni in scurt timp broker de asigurari si... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 14:48
Posta Romana nu va efectua disponibilizari colective in acest an, a declarat directorul companiei, Ion Smeeianu.
"In acest moment, nu se intentioneaza a fi facute disponbilizari colective sau reduceri salariale pentru restul anului 2012 , in afara de cele naturale (demisii,
pensionari etc.)", a declarat in cadrul unui comunicat de presa oficialul Postei Romane.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a facut marti o declaratie similara, spunand ca Executivul nu a luat nicio decizie referitoare la diminuarea salariilor angajatilor de la Compania Nationala Posta Romana sau la disponibilizari de personal.
Totusi, ministrul a spus ca privatizarea Postei Romane, asa cum a fost discutata cu FMI, se poate face doar in conditiile in care compania este eficienta.
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.
Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.
La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane. mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 13:34
Posta Romana, care anul trecut a inregistrat pierderi de 182,9 milioane lei, are o datorie totala de 125,6 milioane de lei la bugetul de stat, incluzand TVA, alte impozite si taxe, dobanzi si penalitati.
Reprezentantii Postei Romane au declarat ca firma a reusit sa reduca cu 2 milioane de lei datoria, in perioada 31 martie - 30 iunie 2012.
"Actuala echipa de management a Companiei Nationale Posta Romana are ca obiective principale cresterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, diminuarea datoriilor mostenite ale companiei si pregatirea acesteia pentru liberalizarea pietei serviciilor postale", au declarat oficialii companiei.
Posta Romana estimeaza profit brut de 2 milioane lei in 2012
Posta Romana a obtinut in primul trimestru un profit net de 15,3 milioane lei, fata de o pierdere de 14,8 milioane lei in perioada similara din 2011, pe fondul reducerii cheltuielilor, in principal a celor cu prestatii externe.
Cifra de afaceri a companiei Posta Romana a scazut cu 5% in primele trei luni, la 312,86 milioane lei, mai ales din cauza scaderii numarului de prestatii, in principal ca efect al scaderii puterii de cumparare a populatiei. mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 11:01
Posta Romana va concedia cel putin 600 de angajati pana la sfarsitul lunii martie si va reduce in continuare numarul oficiilor postale, cu peste 135 unitati, conform intelegerii dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI) dupa ultimele negocieri din acest an.
Reducerea numarului de oficii postale va fi efectuata tot in perioada imediat urmatoare, pana la sfarsitul lunii aprilie, releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.
In urma acestei reduceri, numatul total al oficiilor postale va scadea de la 5.835 la sub 5.700 unitati. Pe parcursul anului trecut, numarul oficiilor postale a scazut de la 7.100 la 5.835 unitati.
Guvernul si FMI au convenit totodata ca termenul in care autoritatile trebuie sa gaseasca un investitor strategic dispus sa preia cel putin 20% din actiuni la Posta Romana, in urma unei majorari a capitalului social, sa fie prelungit cu doua luni, pana la sfarsitul lunii iunie.
In negocierile de la sfarsitul anului trecut, FMI a impus Guvernului sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie, fara ca la acea data sa fie stabilit numarul salariatilor care vor fi concediati.
Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.
Un document guvernamental prezentat de MEDIAFAX in toamna anului trecut releva intentia statului de a-si reduce participatia la Posta... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 13:20
Posta Romania a luat un imprumut de 40 de milioane de lei de la BCR pentru finantarea capitalului de lucru. Creditul este luat pe o perioada de 12 luni, informeaza NewsIn. Compania organizase in acest sens o licitatie deschisa.
Posta Romana si-a redus la jumatate pierderile in primul semestru, la 35 milioane lei, fata de cele inregistrate in primele sase luni din 2010, de 70,33 milioane lei, pe fondul reducerii cheltuielilor.
Totodata, compania a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 648.290.970 lei, mai putin cu aproape 8% fata de afacerile din prima parte a anului trecut, de 703.165.355 lei.
Posta Romana a avut anul trecut pierderi de 116,39 milioane lei, mai mici cu 65 milioane lei fata de pierderile din 2009, de 181,52 milioane lei, iar afacerile companiei au scazut anul trecut cu 4%, la 1,377 miliarde lei.
In ceea ce priveste anul in curs, reprezentantii Postei Romane estimeaza o usoara crestere a cifrei de afaceri fata de 2010, dar si pierderi nete de 810.000 lei. mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 10:41
Compania Nationala Posta Romana si-a redus la jumatate pierderile in primul semestru, la 35 milioane lei, fata de cele inregistrate in primele sase luni din 2010, de 70,33 milioane lei, pe fondul reducerii cheltuielilor, potrivit datelor transmise de companie."Reducerea cu aproximativ 50% a pierderii inregistrate de Posta Romana in semestrul I din 2011, comparativ cu perioada similara a anului 2010, s-a realizat in principal pe seama unui control mult mai riguros al cheltuielilor efectuate, concretizat prin renegocierea unor contracte aflate in derulare in vederea obtinerii unor tarife sau conditii mai avantajoase pentru Posta Romana (monitorizare interventii, mentenanta si intretinere cladiri, platforma aeriana, servicii telecomunicatii), dar si prin internalizarea unor servicii incepand cu semestrul II din 2010 (procesare numerar, transport numerar - septembrie 2010, servicii de mentenanta si intretinere cladiri, servicii curatenie - iunie 2011)", se arata in datele transmise de Posta Romana, la solicitarea agentiei NewsIn.
De asemenea, a fost redus comisionul de ridicare a numerarului din banci, in urma negocierilor cu bancile, a fost reziliat contractul privind inchirierea platformei aeriene in februarie 2011 si a fost amanata acordarea in anul 2011 a cadourilor in bani pentru salariati cu ocazia Sarbatorilor Pascale si Zilei de 1 Iunie.
In plus, incepand cu luna februarie 2011, a fost suspendata plata de catre CNPR a contributiilor la fondurile de pensii facultative... mai mult
Duminica, 31 Iulie 2011, ora 11:08
Consiliul Concurentei a sanctionat Compania Nationala Posta Romana cu o amenda record acordata unei societati, de 101 milioane lei (peste 23 milioane euro), reprezentand 7% din cifra de afaceri a anului trecut, care se ridicase la 1,43 miliarde lei, potrivit unor surse din cadrul autoritatii, informeaza NewsIn."Concurenta a amendat in anii trecuti o companie cu 9% din cifra de afaceri, care insa avea o cifra de afaceri mai mica decat cea a Postei Romane", potrivit surselor citate.
Investigatia Consiliului a urmarit doua posibile incalcari ale legii privind abuzul de pozitie dominanta al Postei Romane, prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale.
Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA si aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres.
Intermediari sunt companiile care desfasoara activitati de producere a trimiterilor postale (pliante etc), precum si de preluare si sortare a corespondentei.
Serviciul postal "Infadres" se refera la expedierea de publicitate prin posta adresata pe piata interna.
La nivelul anului trecut, compania a inregistrat pierderi de 181,5 milioane lei, dupa ce in 2008 avusese un profit net de 32.793 lei.
Cifra de afaceri din 2009 a Postei Romane s-a ridicat la 1,43 miliarde lei, in crestere cu 2,5% fata de afacerile realizate in 2008, de 1,4... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 16:07