Cele mai mari 30 de banci din Europa in functie de capitalizare au renuntat anul trecut la 80.000 de angajati, reprezentand 3,5% din total, iar o revenire a numarului de locuri de munca la nivelul anterior crizei pare putin probabila, in pofida recuperarii economice din regiune.
Declinul veniturilor, pierderile si nevoia de a convinge autoritatile de reglementare ca nu mai sunt institutii de credit atat de mari incat daca au probleme sa puna in pericol sistemul financiar au determinat bancile sa-si reduca semnificativ operatiunile incepand din 2008, cand colapsul Lehman Brothers a declansat criza financiara globala.
Firmele de recrutare avertizeaza ca sperantele pentru o schimbare a situatiei in sectorul bancar ar putea fi nejustificate.
Numarul de posturi din sectorul bancar nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1,95 milioane de angajati, fata de 1,7 milioane in prezent, a declarat Antoine Morgaut, directorul pentru Europa si America de Sud la firma de recrutare Robert Walters.
Cele mai dramatice programe de reduceri de personal au fost anuntate anul trecut in urma unor restructurari majore, precum in cazul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati pentru a intruni conditiile unui pachet de ajutor financiar din partea zonei euro.
Banca italiana UniCredit, care a renuntat la cel mai mare numar de angajati anul trecut, 8.490, a afirmat in raportul financiar ca cea mai mare parte a... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 17:37
Pe parcursul anului 2013, bancile au fost reticente in relansarea creditarii. Avand probleme in elaborarea unor strategii de crestere a veniturilor, leaderii sistemului bancar din Romania au mizat pe reducerea costurilor operationale in incercarea de a atinge stabilitatea financiara.
In structura sistemului bancar romanesc au survenit o serie de modificari in anul precedent. Valoarea activul bilantier agregat net a fost de 362,2 miliarde lei la sfarsitul lunii decembrie 2013, inferioara celei consemnate in anul anterior, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, imbunatatirea performantelor si optimizarea continua a costurilor au reprezentat principalele obiective ale bancilor.
Analiza rezultatelor obtinute in anul 2013, efectuata pe baza situatiilor financiare elaborate, este prezentata in cele ce urmeaza:
BCR, record la scaderea cheltuielilor operationale
BCR a incheiat ambitiosul proces de restructurare lansat in urma cu un an si jumatate. Din pozitia de lider al sistemului financiar-bancar, institutia de credit a concediat aproximativ 2.200 de persoane in ultimii doi ani, iar reteaua s-a micsorat cu circa 100 de sucursale.
Astfel, procesul de restructurare pare sa fi dat roade la BCR, banca mentinandu-se lider de piata dupa active si reusind sa isi coboare semnificativ cheltuielile.
Venitul operational al bancii in 2013 a inregistrat o scadere usoara cu 1,2%, pana la 3.990,1 milioane (902,9 milioane EUR), de la 4.040,5... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 13:05
Anuntul BCR de a disponibiliza 1600 de angajati si a inchide 64 de unitati bancare face parte dintr-un proces demarat deja de mai mult timp, care va continua probabil si in 2013, afirma Aurelian Dochia, analist financiar si fost director general BRD.
"Este o parte a unui proces care a inceput de mai multa vreme si probabil va continua si in 2013, un proces in care bancile si-au schimbat directia fata de anii trecuti cand se extindeau, isi mareau reteaua si angajau personal. Acum au inceput sa-si restranga reteaua si sa dea afara personal", a declarat Dochia pentru Business24.
Presedintele BCR Tomas Spurny a declarat, luni, in legatura cu disponibilizarile din cadrul acestei banci ca "Orice faci trebuie sa ai tot timpul in minte sustenabilitatea. Unele lucruri tin putin, altele functioneaza pe termen lung. Daca actionezi repede fara ideea de sustenabilitate in minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este intelept va vedea ca cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care raman in banca".
BCR limiteaza pierderile. Concedieri masive si 64 de unitati inchise, in 2013
Exista doua motive principale pentru aceasta situatie, crede analistul financiar.
Pe de-o parte, bancile se confrunta cu o reducere a activitatii, si, "poate ca mai important decat atat, reducerea perspectivelor privind activitatea din sectorul financiar", arata Dochia.
Pe de alta parte, creditele neperformante si incapacitatea de atingere a... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:07
Problemele sectorului bancar continua, iar bancile raspund la presiunea de a-si reduce costurile prin concedieri masive.
Europa ramane in special expusa pe fondul crizei datoriilor suverane, care se reflecta negativ in activitatea de creditare, precum si in cea de investitii.
Reducerea cheltuielilor, care implica si restructurarea de posturi, a devenit cea de-a doua prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare, se arata in European Banking Barometer, lansat marti de Ernst & Young.
Astfel, 45% dintre bancile europene au in vedere reduceri de personal in prima jumatate a lui 2013, cele mai afectate fiind cele din Olanda, in proportie de 70% si cele din Marea Britanie, in proportie de 64%.
Cele mai optimiste sunt bancile din nordul Europei, unde doar 22% din institutiile bancare iau in considerare concedieri.
Personalul din sediile centrale va fi cel mai afectat, 58% din banci estimeaza reducerea acestor posturi.
Sectorul de investitii, cel mai afectat
Din punct de vedere al activitatii, cel mai mult va avea de suferit segmentul de investitii si corporate, in care peste jumatate din banci urmeaza sa faca taieri de personal, in timp ce diviziile de retail sau wealth management vor fi cele mai putin afectate.
Problemele sectorului de investitii au intrat si in vizorul regulatorilor europeni, care doresc ca bancile sa separe segmentul de retail de cel de investitii pentru a proteja economiile populatiei.
Experti... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 07:10
Royal Bank of Scotland (RBS) si-a marit tinta in ceea ce priveste reducerile de personal de la 3.500 la 3.800 de posturi. Dintre acestea, 3.000 de posturi vor fi restructurate pana la sfarsitul acestui an, iar restul in 2013. Reducerile se vor face din cadrul sectorului de investitii.
Banca este detinuta de catre guvernul britanic in proportie de 82%, dupa ce a avut nevoie sa fie salvata de la faliment in 2008. De atunci, aproximativ 34.000 de persoane au fost concediate din RBS.
Un studiu citat de Reuters previzioneaza ca peste 15% din cei 500.000 de angajati ai sectorului bancar de investitii isi vor pierde slujba, din cauza crizei zonei euro si a reglementarilor mai stricte.
RBS se afla si ea sub presiuni pentru a-si reduce activitatea pe segmentele ce presupun riscuri, precum cel de investitii, si sa adopte reglementari interne mai stricte.
Pe fondul acestui anunt, actiunile bancii au scazut cu 2,25% la bursa londoneza.
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:10
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna, in conditiile in care 200.000 de angajati din industria financiara si-au pierdut locurile de munca numai in 2011.
Dupa restructurarile anuntate deja de UBS, Deutche Bank, Citigroup si Morgan Stanley, a venit randul Bank of America sa renunte la 16.000 de posturi, pana la sfarsitul anului 2012.
Pe fondul unor venituri in scadere, managementul bancilor incearca sa creasca profitul prin taierea costurilor, anunta Bloomberg.
"Cu o reducere previzionata a personalului din City (n.r. sectorul financiar al Londrei) de 11% in 2012, viitorul imediat nu este roz", a declarat John Purcell, fondatorul firmei de head-hunting si consultanta pe resurse umane Purcell& Co din Londra.
Concedierile reprezinta o masura adoptata de "bancile din toata lumea, sau cel putin din tarile dezvoltate", intareste Christopher Wheeler, analist bancar la firma americana Mediobanca SpA.
Concedierile, un trend lansat inca din 2011
Cu toate ca anul trecut sectorul financiar a pierdut peste doua sute de mii de slujbe, declinul a continuat si in acest an.
Citigroup, BNP Paribas, Bank of America sau ABN Amro sunt doar cateva din bancile care au contribuit semnificativ la aceste scaderi de personal.
Reducerile de personal anuntate de Bank of America sunt parte a proiectului New BAC lansat anul trecut. Prima faza a proiectului era programata sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2013, dar a fost devansata pentru acest... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:45
Esecul Europei in rezolvarea crizei datoriilor suverane ii va determina pe sefii bancilor din regiune sa aiba in vedere iesirea de pe anumite segmente de piata, mai degraba decat reducerea treptata a joburilor, pentru a creste profiturile.
Impozitele generate de activitatea bancara pot scadea cu 25% anul acesta fata de 2009, atunci cand a inceput criza in Grecia, estimeaza firma de cercetare Freeman & Co. Bancile europene au concediat aproximativ 172.000 de persoane din 2009, potrivit datelor Bloomberg.
Strategia de a efectua noi disponibilizari nu va functiona din nou, avand in vedere faptul ca cerintele pentru cresterea capitalului si scaderea activitatii afecteaza bancile de investitii, spun investitorii si analistii. Noile reglementari vor reduce cu sase puncte procentuale castigul pe actiuni, de la 14% in prima jumatate a acestui an, conform reprezentantilor firmei de consultanta Bain & Co.
Bancile care s-au bazat pe rate ale dobanzilor scazute si finantare ieftina de la Banca Centrala Europeana pentru a intarzia luarea unei decizii in privinta unitatilor care urmeaza sa fie inchise, vor fi obligate sa hotarasca mai repede masurile pe care le vor lua.
Bancile europene isi reduc operatiunile
UBS AG, cea mai mare banca a Elvetiei, isi reduce operatiunile pentru a se concentra pe un management mai bun, din cauza cerintelor privind un capital mai strict, impuse de autoritatile de reglementare, si a venitului scazut, aflat in conexiune cu criza datoriilor.... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 12:00
Banci precum Weels Fargo, Sovereign Bank si Citi ofera informatii retailerilor legate de obiceiurile pe care le au clientii lor, la shopping, in schimbul unor reduceri.Bancile ofera informatii retaileriilor pe care acestia din urma le folosesc sa ofere discounturi clientilor, prin mesaje text sau email, precizeaza incont.ro.Analistii citati de CNN Money sustin ca retailerii platesc bancilor un comision cuprins intre 10 si 15% din pretul unui produs, de fiecare data cand un client cumpara din magazinul lor. Cei de la Aite Group spun ca programul este mai bun decat cel oferit de discounteri precum Groupon sau LivingSocial pentru ca datele pe care le primesc comerciantii ii ajuta sa ofere clientilor reduceri personalizate.Reprezentantii bancilor amintesc ca datele personale ale clientilor, precum codul IBAN, numele sau codul numeric nu sunt dezvaluite retailerilor si ca procesul este la fel de sigur ca plata prin online banking. mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 10:29