Parlamentul din Cipru si cei din Cehia au aprobat reduceri de cheltuieli in bugetul pentru anul viitor, dar si cresteri de taxe, pe fondul crizei economice.
Parlamentarii ciprioti au aprobat cu o majoritate covarsitoare bugetul de stat pe 2013, pe fondul eforturilor de a finaliza un acord cu creditorii internationali pentru un plan de a salva bancile tarii aflate in dificultate si a-si plati facturile, informeaza Associated Press.
Bugetul include reduceri mari de cheltuieli si cresteri de taxe convenite in discutiile cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. Parlamentarii au aprobat deja peste douazeci de astfel de masuri inaintea votarii bugetului miercuri.
Ciprul are nevoie de un ajutor de 17,5 miliarde de euro. Sistemul sau financiar are o expunere la Grecia estimata la 23 miliarde de euro. Se estimeaza ca economia se va contracta cu 3,5 la suta din PIB, iar somajul va ajunge la 13,7 la suta anul viitor.
Un proiect de acord de salvare stipuleaza reduceri de cheltuieli 7,25 la suta din PIB si un excedent bugetar tinta de 4 la suta din PIB pana la sfarsitul anului 2016.
Camera inferioara a parlamentului Republicii Cehe a aprobat miercuri un program nepopular de austeritate.
Deputatii cehi au aprobat cu 102 voturi pentru si 88 impotriva acest set de masuri, ce cuprinde o crestere cu 1% a TVA si cu 7% a impozitelor pentru cei cu venituri mari si al caror obiectiv este de a reduce deficitul bugetar sub 3% din... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 08:40
Creditorii externi ai Greciei, statele zonei euro si FMI, i-au sugerat sa diminueze cheltuielile pentru aparare prin renuntarea la serviciul militar obligatoriu, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
De asemenea, acestia au recomandat utilizarea in mai mare masura a licitatiilor online "pentru o viitoare rationalizare a cheltuielilor".
Propunerile sunt incluse intr-un proiect de raport al Bancii Centrale Europene asupra progreselor Greciei, datat 27 noiembrie.
Surse din Ministerul Apararii au declarat, insa, ca "serviciul militar este obligatoriu si va ramane astfel".
Economia Greciei se afla in al cincilea an de recesiune, iar analistii se asteapta la continuarea contractiei PIB si anul urmator. Statul elen, cu un nivel al datoriei nesustenabil, a fost salvat de la colaps de tarile zonei euro si FMI prin doua pachete de imprumuturi externe, in total de 240 de miliarde de euro.
Ajutorul extern a fost conditionat, insa, de masuri dure de austeritate, care au agravat recesiunea.
Germania critica Grecia: Decenii de greseli nu se repara in doi ani mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 11:37
Liderii politici greci au ajuns la un acord privind reducerile "de austeritate" de 11,5 miliarde de euro solicitate in schimbul salvarii tarii.
Acordul dintre liderii politici greci deschide calea catre un acord cu creditorii straini, in interval de o luna, potrivit responsabililor de la Atena, relateaza miercuri Reuters.
"Propunerea premierului, Antonis Samaras, a fost acceptata de liderii politici", a declarat ministrul de finante Yannis Stournaras in fata presei, dupa o reuniune de circa trei ore.
Liderul socialist Evangelos Venizelos, care afirmase ca Grecia trebuie sa ceara timp suplimentar pentru a atinge obiectivele cerute, a renuntat deocamdata la aceasta solicitare.
Samaras le-a spus partenerilor sai politici ca Grecia nu are alta optiune decat sa accepte acum masurile respective, putand sa le renegocieze mai tarziu, au indicat apropiati ai premierului.
Marti, un purtator de cuvant al guvernului elen a afirmat ca in luna august va fi facut un anunt privind reducerea cheltuielilor in 2013 si 2014 cu aproximativ 11,5 miliarde de euro, masura ceruta de UE si FMI in schimbul acordarii urmatoarei transe din imprumut.
Reprezentantii creditorilor internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) se afla la Atena pentru a se asigura ca masurile de reducere a deficitului sunt in grafic. Fara urmatoarele transe de bani din imprumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra in incapacitate de plata in septembrie. Ultima transa ar fi trebuit sa... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 13:20
Rezervele de bani ale Greciei se apropie de zero, iar salariile, pensiile si ajutoarele sociale nu vor mai putea fi platite fara fonduri de la creditorii internationali, a declarat, marti, secretarul de stat din Ministerul de Finante Christos Staikouras.
"Rezervele de bani sunt aproape zero. Este riscant de presupus pana cand vor ajunge, intrucat depinde intotdeuna de executia bugetara, venituri si cheltuieli. Dar suntem cu siguranta pe marginea prapastiei. Nu a fost virata transa pe care trebuia sa o primim si avem problema maturitatii pe 20 august a unor obligatiuni detinute de BCE", a spus Staikouras la postul de televiziune de stat NET, preluat de cotidianul The Guardian.
Partenerii europeni ai Greciei au promis ca statul elen va avea asigurata finantarea necesara inclusiv pentru luna august, cand trebuie sa rascumpere obligatiuni de 3,2 miliarde de euro aflate in portofoliul statului elen. Detaliile finantarii pentru Grecia nu au fost anuntate inca.
Potrivit unei surse guvernamentale citate de Wall Street Journal, liderii coalitiei de guvernamant din Grecia intentioneaza sa ceara prelungirea perioadei programului de ajutor financiar, sperand sa poata imparti pe mai multi ani reducerile de cheltuieli de 11,5 miliarde euro cerute de creditorii internationali.
Sursa guvernamentala citata a afirmat ca Grecia va incerca sa obtina o extindere cu doi ani a perioadei in care trebuie sa atinga tintele fiscale din pachetul de bailout, in timp ce va lucra la... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 20:16
Mai multe state bogate din UE, intre care Franta si Olanda, vor scaderea fondurilor de 2,9 miliarde de euro pe care CE ar trebui sa le suporte dupa reducerea, de la 15% la 5%, a cofinantarii din partea Romaniei si altor cinci state membre a proiectelor finantate de UE. Mai multe tari vor diminuarea fondurilor CE pentru reducerea cofinantarii a 6 state, inclusiv Romania CE a anuntat, la inceputul lunii august ca planul de accelerare a platii de subventii europene ar conduce la economii de 2,9 miliarde de euro pentru Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, Romania si Ungaria, tari care au fost nevoite sa apeleze la ajutor financiar extern din cauza crizei, potrivit Mediafax.
Economiile pentru Romania pot ajunge la 714 milioane de euro, a anuntat atunci executivul comunitar.
Fondurile de 2,9 miliarde de euro ar fi suportate de CE. Suma poate fi insa redusa cu cel putin jumatate, dupa ce mai multi contributori neti la bugetul UE, intre care Franta, Marea Britanie, Olanda si tarile nordice, si-au exprimat temeri privind impactul planului asupra propriilor finante, au declarat surse apropiate situatiei pentru Financial Times.
Obiectiile acestor state ar putea "reduce puternic" suma suplimentara alocata de CE, a declarat un diplomat implicat in negocieri.
Temerile unor state se concentreaza pe reducerea contributiilor guvernelor nationale la proiectele finantate cu fonduri UE.
"Daca trebuie sa contribui cu 5% din costul unui proiect, atunci banii sunt aproape gratis. Nu ne... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:14
MAE ii va plati in lei pe diplomatii care activeaza in strainatate, pe o perioada determinata, pentru a pune in aplicare cerinta Guvernului de a reduce cheltuielile salariale cu 10-15%, a declarat marti ministrul de externe Cristian Diaconescu, precizeaza NewsIn. "In primul rand, decizia Guvernului trebuie inteleasa sub aspectul momentului in care ne aflam. Sunt convins ca in dialog si in cooperare cu colegii mei vom gasi modalitatile de a reduce cu 10-15% salariile intr-o anumita perioada. Sunt si masuri specifice, noi nu putem intrerupe activitatea, nu putem intrerupe acreditarea externa. Dar putem, la un moment dat, pe perioada limitata si cu acordul colegilor nostri, sa asiguram plata in lei pentru o perioada scurta de timp, reusind sa diminuam fondul de salarii", a evidentiat Diaconescu, intr-o declaratie de presa cu ocazia deschiderii Reuniunii anuale a diplomatiei romane.Diaconescu a spus ca diplomatii sunt de acord cu aceasta masura.
"Am mai trecut prin perioade dificile, prin anii 1998-1999, si am aplicat aceeasi masura. Oamenii inteleg ca Romania e intr-o situatie dificila si sunt gata sa participe la acest efort, ca orice profesionist care stie sa isi repezinte tara indiferent de unele dificultati de moment", a explicat seful MAE.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
Totodata, ministrul a asigurat ca nu va face reduceri in sistemul consular.
"Acolo avem nevoie de o crestere a reprezentarii... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2009, ora 12:43