Banca Mondiala (BM) trebuie sa reduca cheltuielile de functionare, numarul de angajati si sa puna capat birocratiei, care descurajeaza statele membre, a declarat vineri presedintele instituitiei, Jim Yong Kim.
"Ne-am angajat sa fim un partener cu care sa se lucreze usor. O institutie dedicata dezvoltarii nu poate fi operationala atunci cand clientii sai sunt dezorientati de organizarea sa", a aratat Kim in plenul adunarii anuale a Bancii Mondiale-FMI, care a inceput vineri la Washington.
Kim a reafirmat dorinta de reorganizare a Bancii Mondiale, pentru a raspunde frustrarii echipei sale si a combate divizarea institutiei, unde diversele departamente sunt reticente sa colaboreze unele cu altele.
In conditiile constrangerilor financiare, seful Bancii Mondiale a confirmat un plan de economii in valoare de 400 de milioane de dolari, in trei ani, care va include reducerea costurilor deplasarilor si a infrastructurii si analizarea strategica a efectivelor.
Kim a declarat joi la televiziunea Bloomberg ca fiecare post va fi evaluat pentru a vedea daca persoana care il ocupa contribuie la misiunea Bancii Mondiale, iar in caz contrar vor avea loc reduceri de personal.
In discursul sau, Kim a anuntat crearea unui departament special, insarcinat cu evaluarea programelor bancii.
Organizatia non-guvernamentala Oxfam a salutat ofensiva BM impotriva birocratiei, in speranta ca imbunatatirea eficientei va avea ca rezultat cresterea resurselor disponibile pentru proiectele... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 11:32
Banca Mondiala intentioneaza sa-si reduca bugetul cu 400 milioane de dolari, ca parte a procesului de reorganizare destinat eficientizarii activitatii institutiei, a declarat directorul financiar Bertrand Badre, transmite Reuters.
Economiile, care nu au fost inca anuntate oficial, fac parte din primul proces major de reorganizare din ultimii 17 ani. Cifra de 400 milioane de dolari va fi prezentata statelor membre saptamana aceasta, la reuniunea anuala a Bancii Mondiale, alaturi de noua strategie a bancii, de axare pe lupta impotriva saraciei.
Suma de 400 milioane de dolari va fi economisita pe durata a trei ani si reprezinta o reducere cu 8% a cheltuielilor anuale ale bancii, care se ridica la cinci miliarde de dolari, a declarat Bertrand Badre.
Criticata indelung pentru procedurile birocratice lente in aprobarea creditelor, Banca Mondiala s-a confruntat in ultimul timp cu o concurenta mai mare din partea fondurilor pentru dezvoltare. Multe state emergente, de exemplu, se bazeaza mai mult pe imprumuturile bilaterale si pe finantarea privata. Ca raspuns, presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a lansat o noua strategie din 1996, pentru a servi mai bine interesele statelor membre.
Fiecare 100 de milioane de dolari reinvestite in operatiunile bancii ar putea ajuta la mobilizarea a inca unui miliard de dolari pentru a fi cheltuiti in vederea dezvoltarii, a explicat directorul financiar al Bancii Mondiale.
"Nimanui nu-i plac reducerile de costuri, este un... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 09:47
Banca Mondiala este gata sa ofere tarilor din Europa de Est sprijinul care sa le permita acestora sa faca fata crizei datoriilor suverane si totodata sa-si reduca dependenta de programele de salvare, a declarat zilele trecute directorul de tara pentru Europa Centrala si Þarile Baltice al Bancii Mondiale, Peter Harrold.
Peter Harrold a precizat ca Banca Mondiala, care recent a aprobat un imprumut preventiv de un miliard de euro pentru Romania, poarta discutii preliminare pentru a garanta o emsiune de bonduri a Croatiei si ar putea de asemenea sa ofere asistenta tehnica Ungariei, dupa ce guvernul de la Budapesta va ajunge la un acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
In ultimii trei ani Romania, Ucraina, Serbia, Ungaria si Letonia au solicitat asistenta Fondului Monetar International pentru a putea face crizei. Imprumuturile acordate de FMI au fost insa conditionate de masuri de austeritate, precum reduceri de cheltuieli si salarii, iar in unele tari adoptarea acestor masuri nepopulare a dus la caderea guvernelor.
Creditul acordat Romaniei 'ar putea fi un exemplu pentru acest gen de acorduri', a declarat Peter Harrold. 'Tranzitia de la o situatie in care FMI se ocupa de toate aspectele la una in care te ajuta dar mentin un profil mai redus pe baza unui acord preventiv, ca o ancora dar nu ca un controlor, este un lucru bun', a adaugat oficialul Bancii Mondiale.
Peter Harrold a mai spus ca ratingul 'AAA' de care beneficiaza Banca Mondiala ar... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 09:16