Ministerul Finantelor a anuntat, miercuri, ca, din dispozitia premierului Viorica Dancila, propune trei masuri, printr-un proiect de OUG, care vizeaza scaderea TVA la alimente si reducerea birocratiei in cadrul ANAF.
Masurile vizeaza, in primul rand, eliminarea "inechitatilor rezultate de aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, cu toate ca veniturile realizate se situeaza sub acest nivel", potrivit comunicatului.
Astfel, se propune anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza lunara sau, dupa caz, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, respectiv decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017.
De asemenea, se propune ca pentru aceeasi perioada, organul fiscal sa nu mai emita astfel de decizii de impunere, in conditiile in care acestea nu au fost emise inca.
Totodata, masurile vizeaza "modificarea termenului de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 23:13
Recenta reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii diminueaza, pe termen scurt, ingrijorarile fiscale, insa ar putea avea implicatii negative pentru dezvoltarea pietelor de capital, afirma reprezentantii Comisiei Europene in Raportul privind recomandarile specifice de tara pentru 2018.
Contributia virata la Pilonul II de pensii a fost redusa, la finalul anului trecut, de la 5,1% la 3,75% din salariile brute incepand cu anul 2018 desi, potrivit legislatiei, cota de contributie virata Pilonului II trebuia sa creasca treptat la 6% din salariul brut.
Subiectul Pilonului II de pensii a revenit in prim-plan dupa ce, programul legislativ 2018 pentru perioada mai - decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul in 28 aprilie, anunta existenta unui proiect de lege potrivit caruia contributiile ar urma sa fie suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
Mai mult, documentul propune o contributie a angajatului, in suma fixa, de 84 lei in primul an, care urmeaza sa creasca anual pana la 125 lei in anul 5, dedusa din impozitul pe venit.
Totodata, si angajatorul ar putea plati aceasta contributie care, in cazul sau, urmeaza sa fie dedusa din impozitul pe profit in functie de marimea companiei (50, 25, 10 angajati) . De la inceputul acestui an, contributiile sociale au trecut in sarcina angajatului.
Ministrul Finantelor, Eugen Teorodovici, a declarat, marti, ca orice scenarii cu privire la sistemul de pensii sustinute de oameni care... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 16:02
Reducerea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie si scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt doua dintre masurile pe care le sustine Ioana Maria Petrescu, propusa pentru functia de ministru al Finantelor Publice.
"Sunt de acord ca munca in Romania este mult prea fiscalizata, ratele sunt mult prea mari si ceea ce se plateste din partea angajatorului si ceea ce se plateste din partea angajatului. Am fost intotdeauna un mare adept al reducerii CAS cu cinci puncte procentuale si voi sprijini aceasta masura cat pot pentru a intra in vigoare de la 1 iulie", a declarat Ioana Maria Petrescu, in cadrul sedintei comisiilor parlamentare reunite.
Potrivit sursei citate, reducerea CAS va stimula firmele sa faca angajari si, mai ales, sa angajeze "cu acte". "Aceasta masura va ajuta si la reducerea evaziunii fiscale. Stim ca avem o piata neagra de munca foarte mare in Romania si aceasta trebuie redusa", a mai spus Ioana Maria Petrescu.
Referitor la scutirea de impozit pe profitul reinvestit, ea a precizat ca sustine aceasta masura deoarece este convinsa ca va aduce o crestere a investitiilor straine directe. "O mare parte dintre firmele cu capital strain, in momentul de fata, isi iau profiturile si le duc in afara tarii. Noi am dori ca ele sa si le pastreze in tara si sa le reinvesteasca. Pe de alta parte vrem sa stimulam formarea de capital si investitiile. Comisia de Prognoza a facut un studiu de impact asupra acestei masuri si a estimat un... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 14:46
Cota unica de impozitare ar trebui redusa de la 16% la 10% in 2013, iar TVA la 20% pana in 2014. In plus, contributiile la CAS ar trebui diminuate cu patru puncte in urmatorii doi ani, concomitent cu o scadere a cheltuielor publice cu circa 4% din PIB in 2013 - 2014, potrivit unui studiu realizat de Florin Citu.
"Reactiile politicilor fiscale din Romania si UE au fost clasice: deficite mai mari, datorie publica mai mare, cheltuieli si taxe mai mari, iar rezultatul a fost prevazut de teoria economica, adica stagnarea. Consolidarea fiscala a devenit solutia salvatoare, dar conteaza cum este implementata.
Pentru Romania teoria si pratica indica reducere de taxe si cheltuieli publice pentru consolidare fiscala si implicit crestere economica", se arata intr-un studiu realizat de analistul economic Florin Citu si finantat de Institutul de Studii Populare (ISP), Fundatia Konrad Adenauer (KAS) si Centre for European Studies (CES).
Potrivit autorului, rata efectiva de colectare din impozitul pe venit si profit se plaseaza in Romania la 10-11%, iar din analiza dinamica ar rezultat un impact neutru asupra veniturilor bugetare in cazul reducerii cotei unice de la 16% la 10% pe an.
Concomitent, Citu propune o reducere treptata a contributiilor de asigurari sociale cu cate doua puncte in urmatorii doi ani, astfel incat cota maxima sa nu depaseasca 40% in 2014.
Majorarea TVA, impact negativ asupra cresterii economice
Pe de alta parte, Citu sustine ca este deja o... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 15:14
Blocul National Sindical (BNS) propune reducerea cu patru procente a contributiilor de asigurari sociale platite de catre angajator, precizand ca in felul acesta Romania ar incepe sa aplice una dintre conditiile asumate.
In plus, reprezentantul Blocului Sindical a precizat ca propune si majorarea salariului minim la 1.000 de lei.
"Una dintre conditiile asumate de Romania este tocmai raportul dintre salariul minim si salariul mediu. Noi continuam sa cofinantam locuri de munca foarte slab platite", a mai spus Costin, citat de Mediafax.
El a adaugat ca propunerea de majorare a salariului minim a fost dublata de propunerea privind reducerea CAS tocmai pentru ca angajatorii sa resimta cat mai putin aceasta crestere.
In plus, potrivit lui Costin, astfel de masuri nu ar avea efecte negative nici asupra bugetului de stat. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:20
Contributiile sociale ar putea fi reduse cu 3-5% in acest an, potrivit prim-ministrului Razvan Mihai Ungureanu, in conditiile in care contextul economic va permite. Analistii saluta initiativa guvernului, desi recuosc ca nu sunt tocmai surprinsi, avand in vedere ca 2012 este an electoral.
"Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar ", a spus Ungureanu intr-o emisiune televizata.
In luna februarie, premierul Mihai Razvan Ungureanu si liderii coalitiei au convenit ca in programul de guvernare sa fie prevazuta cresterea veniturilor populatiei, in functie de resursele economiei, surse politice precizand atunci ca masura va fi luata prin majorare directa sau prin reducerea CAS si indexari de pensii.
Reducerea CAS, o masura necontestata
Potrivit specialistilor, reducerea CAS este benefica pentru mediul de afaceri, dar mai ales pentru imaginea guvernului, atat de importanta intr-un an electoral.
Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca reducerea contributiilor sociale este un pas necesar, cu toate ca nu poate contesta caracterul politic al unei asemenea decizii.
"Orice decizie pentru reducerea contributiilor de asigurari sociale e in primul rand, una politica. Fiscalitatea... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 18:00
Reducerea contributiilor sociale in 2012 si, in acelasi timp, mentinerea unui deficit de sub 3% din PIB presupune scaderea pensiilor cu 13% anul viitor, potrivit ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Propunerea de reducere a contributiilor sociale cu 5% ar insemna venituri mai mici cu 6,1 miliarde lei, potrivit lui Ialomitianu. Ministrul a precizat ca aplicarea acestei masuri si, in acelasi timp, mentinerea unui deficit de sub 3%, presupune scaderea pensiilor in 2012 cu 13%.
Totodata, scaderea TVA cu un procent si stabilirea celui pentru alimente la 9% va avea un impact financiar de 11,7 miliarde lei si cresterea deficitului, potrivit calculelor avansate de ministru. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 16:36
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, considera ca reducerea contributiilor totale de asigurari sociale este o masura buna pentru stimularea competitivitatii si adauga ca o astfel de decizie este sustenabila din punct de vedere al bugetului de stat, precizeaza Mediafax.Se pare ca impozitarea la nivelul firmelor este excesiva in Romania. Toata lumea stie ce costuri sunt pentru angajatori cu ocuparea. Masura de reducere a CAS a fost initiata de pe vremea Guvernului Nastase daca va aduceti aminte si a urmat un trend care s-a intrerupt din cauza ca au existat niste dificultati. Imediat ce sunt indeplinite conditiile pentru reducerea CAS, trebuie redus CAS-ul", a spus Croitoru, prezent la seminarul "Finantarea operatiunilor de comert exterior" organizat de Ziarul Financiar.
El a mentionat ca scaderea contributiilor nu trebuie sa afecteze bugetul si crede ca aceasta masura este sustenabila, dar calculele exacte vor fi facute de Ministerul Finantelor.
"Interesul tau este sa promovezi aceasta masura pentru ca este legata direct de competitivitate. Si cand te gandesti, acesta este obiectivul cel mai nobil, sa spun asa, sa lasi sectorul sa fie competitiv. Reduci atat cat iti permiti. Pe buget stau prea multe lucruri si atunci faci cat poti, mai bine un pas mic in directie buna decat deloc", a continuat oficialul BNR.
El a aratat ca reducerea CAS se reflecta in profitul firmei, ceea ce inseamna ca exista o resursa de investitii.
"Ca o concluzie, eu v-am spus. Daca... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 14:09
Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca nivelul de colectare a veniturilor este peste asteptarile Fondului, iar daca Guvernul va dispune de bani suplimentari, va putea face o reducere a contributiilor sociale dupa jumatatea acestui an, informeaza NewsIn."In 2011 vom vedea cum evolueaza colectarea impozitelor. Primele indicii din finalul 2010 si prima luna din acest an arata ca veniturile se colecteaza mai mult decat speram. Daca acest lucru se continua, poate ca la mijlocul anului guvernul vrea sa faca o evaluare, care sa ne arate ca a depasit tinta si sunt bani suplimentari. Pot avea un deficit mai mic, care sa ii ajute sa atinga si tinta pe 2012.
Aceasta este o idee excelenta, ar putea utiliza banii pentru investitii suplimentare, de exemplu cofinantarea fondurilor UE, pentru reducerea unor contributii sociale. Este decizia guvernului", a spus Franks.
Totodata, acesta a mai precizat ca reducerea TVA este un obiectiv pe termen mediu si lung, iar aceasta masura ar putea fi luata dupa atingerea tintelor bugetare si imbunatatirea colectarii taxelor.
mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 14:19