Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, nu este de acord cu reducerea TVA la 20 la suta, precizand ca nu trebuie stimulat consumul, ci atrase capital si tehnologii.
"Noi credem ca Romania trebuie sa se gandeasca cum sa atraga investitii, capital si tehnologii. Stimularea consumului pe termen scurt nu este o scurtatura catre prosperitate.
In acest moment, nu credem ca aceasta trebuie sa fie prioritatea Guvernului. Noi am avertizat despre pericolele care pot aparea referitor la intregul Cod Fiscal.
Trebuie sa se ia niste masuri ...citeste mai departe despre "FMI despre reducerea TVA: Romania sa se gandeasca cum sa atraga investitii, nu sa stimuleze consumul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 11:09
Majoritatea romanilor considera ca reducerea TVA la alimente si bauturi nealcoolice reprezinta o masura buna atat pentru ei, cat si pentru economie, releva un barometru de opinie realizat de Inscop Research.
83,8% dintre romani sunt de acord cu afirmatia "reducerea TVA la alimente si bauturi nealcoolice este o masura buna pentru mine personal". Doar 5,4% au o parere contrara, nonraspunsurile la aceasta intrebare fiind de 10,8%.
Totodata, 78,2% dintre respondenti sunt de acord ca aceasta masura este buna pentru economie in general. 5,9% isi exprima dezacordul fata de aceasta afirmatie, in timp ce 15,9% nu stiu sau nu raspund.
34,5% dintre respondenti considera insa ca "taxele si impozitele mai mici inseamna mai putin bani pentru sanatate, educatie si infrastructura", in timp ce 38,8% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. 26,7% nu si-au format o opinie despre acest subiect sau refuza sa raspunda, ceea ce reprezinta un indicator al lipsei de informare sau intelegere a ...citeste mai departe despre "Majoritatea romanilor cred ca reducerea TVA este o masura buna - sondaj INSCOP" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 11:49
Guvernul Ponta III isi asuma in cadrul noului program de guvernare o serie de prevederi, precum reducerea CAS si a TVA. Insa in 2014 este foarte putin probabil ca Executivul sa-si respecte angajamentele si sa existe spatiu bugetar pentru reducerea fiscalitatii, avertizeaza analistii economici contactati de Business24.
"Nici guvernul nu este sigur daca va putea sa aplice masurile astea. Cel putin in 2014 pare destul de putin probabil sa existe spatiu, intrucat in momentul de fata bugetele sunt destul de bine cunoscute si nu au de unde sa apara surprize care sa creeze acest spatiu suplimentar, mai ales in conditiile in care amanarea aplicarii accizei pe carburanti a creat un minus la venituri care ramane sa fie recuperat sau compensat in cursul acestui an. Drept urmare, nu cred ca in 2014 exista spatiu pentru reducerea fiscalitatii", a declarat analistul economic Aurelian Dochia, pentru Business24.
In opinia analistului, este insa important faptul ca se cunosc intentiile guvernului, iar mediul de afaceri stie la ce se poate astepta si care este tendinta.
Facilitati fiscale pentru crearea de locuri de munca
Programul politic al Guvernului Ponta 3 prevede stimularea sectorului privat si crearea de locuri de munca. Un obiectiv destul de important al noului Guvern este sa scada (sa revina) TVA-ul la 19%, de la 24% cat este in prezent.
"Analizam extinderea reducerii TVA si la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulam astfel producatorii interni... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 13:44
Relansarea economica a Romaniei poate avea loc prin scaderea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), un impozit care, in prezent, nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
"Au fost discutii false: unii spuneau ca scaderea TVA va duce la scaderea pretului, iar altii ca va duce la marirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet gresite. Scaderea TVA duce la cresterea vanzarilor si la posibilitatea atat de a face profit, cat si de a mari piata pe care o avem la ora actuala. Niciun negustor corect nu traieste din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru si nu stiu ce va face la anul(...)
Din punctul meu de vedere, daca se doreste o relansare economica a Romaniei, trebuie scazuta TVA. Daca nu se vor tine de cuvant (guvernantii, n.r.) cu scaderea TVA cum s-a spus, la jumatatea anului viitor, atunci scaderea din Bulgaria si Ungaria va deveni o problema pentru Romania", a mentionat Minea.
Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o crestere a evaziunii in piata alimentara cu 30% in decurs de sase luni.
"In mod normal, TVA se da pe tot lantul. Intr-o tara in care cresterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o crestere a evaziunii cu 30%, in termen de sase luni de zile, este o piata periculoasa. Problema... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:49
Premierul Victor Ponta a precizat ca este foarte hotarat ca Executivul sa gaseasca resursele necesare pentru a introduce TVA de 9% pentru paine.
"Pe 25 iulie, 26, 27 iulie, o sa avem cifrele pe primul semestru, incasari, cheltuieli si eu sunt foarte hotarat, am discutat si cu ministrul de Finante, domnul Chitoiu, sa gasim resursele necesare pentru a introduce TVA de 9% la paine. (Pe tot lantul productiv, n.r.), altfel nu functioneaza, practic, daca nu mergi pe tot lantul. Am incercat, dar e singura solutie", a spus primul ministru, marti seara, la RTV.
Masurile privind reducerea TVA la paine ar putea fi adoptate in aceasta vacanta parlamentara, prin ordonanta simpla, dupa analizarea rezultatelor din primul semestru, a declarat premierul Victor Ponta, pe 1 iulie.
"Vom avea o discutie in prima sedinta de Guvern, imediat ce ma intorc (n.r. din turneul asiatic). Cand avem toate rezultatele pe primul semestru, deci pana la sfarsitul lunii iunie, rezultate care tin de venituri bugetare, cheltuieli bugetare - deocamdata ne incadram in mod sigur la deficit, dar trebuie sa vedem la partea de venituri - atunci putem lua decizia. Eu consider ca ambele modificari referitoare la reducerea TVA la paine si impozitul pe microintreprinderi pot fi introduse, le avem in legea de abilitare.
Deci Parlamentul ne-a dat voie prin ordonanta simpla sa le introducem si le introducem in aceasta vacanta. (...) Am vrut sa avem practic datele pe primul semestru destul de clar, pentru ca nu... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 10:47
Romania trebuie sa renunte la cota de TVA de 24%, pentru ca nu vom putea sa urcam spre 4% crestere economica, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Romania trebuie neaparat sa renunte la cota de TVA de 24%. Nu vom putea sa urcam catre 4% crestere economica cu acest TVA. Incepand cu anul viitor aceasta trebuie sa fie una dintre marile noastre prioritati. Trebuie sa fie un suport informatic care in timp real sa ofere informatii din intreaga Romanie, in care o informatie sa se gaseasca in acelasi timp la toate institutiile, in care atunci cand un notar incheie o tranzactie un server central sa inregistreze tranzactia. Sa nu mai trebuiasca ca eu, ministru, sa depun declaratia de avere de la an la an, ci Autoritatea Nationala de Integritate sa imi dea formularul de declaratie de avere si eu sa-l confirm", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, intreaga administratie trebuie sa iasa din aceasta "obsesie si captivitate a necesitatii doar de stapanire a crizei".
Varujan Vosganian participa la conferinta "Cei mai mari jucatori din economie", organizata, joi, la Bucuresti.
In cadrul evenimentului, liderii celor mai mari 80 de piete din economie sunt invitati sa realizeze o analiza a evolutiei propriilor afaceri intr-o perioada marcata de inceputul cresterii economice.
Pe lista celor invitati sa sustina discursuri se afla oficiali ai statului, reprezentantii celor mai mari banci si companii din Romania, de stat sau... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 11:35
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca Guvernul ar putea reduce TVA si contributiile la asigurari sociale daca Produsul Intern Brut (PIB) va creste in acest an cu 1,5% - 2%.
"Daca vom avea crestere economica in acest an de 1,5% - 2%, exista posibilitatea reducerii TVA si posibilitatea scaderii contributiilor de asigurari sociale. Aceasta din urma este intr-un dialog mai avansat", a afirmat Vosganian la o conferinta a producatorului de rulmenti URB Group.
Vosganian a adaugat ca guvernul are in discutie un pachet de stimulare a investitiilor, dar deocamdata discutiile s-au purtat doar la nivel politic.
In iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, cresterea fiind aplicata incepand cu luna iulie a aceluiasi an.
In octombrie 2012, premierul Victor Ponta a declarat ca nivelul taxei pe valoarea adaugata ar trebui redus treptat, pe masura ce scaderea este sustenabila din punct de vedere bugetar, astfel incat in 2016 sa ajunga "inapoi la 20%".
PIB a crescut anul trecut cu 0,3%, iar pentru anul in curs autoritatile estimeaza o crestere de circa 1,5%, prognoza revizuita de mai multe ori in jos, de la o estimare initiala de 2,5%. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 13:08
Reducerea TVA in Romania nu va fi aplicata in urmatoarea perioada, iar mentinerea cotei unice de impozitare de 16% pentru companii reprezinta un handicap fata de celelalte tari din regiune, a apreciat, joi, Cristian Radulescu, partener in compania de consultanta fiscala TaxHouse.
"Din perspectiva TVA, nu dau sanse foarte mari unei scaderi de Taxa pe Valoare Adaugata, sau taxare diferentiata, cum s-a intamplat in tari vecine, cum este in Bulgaria, de exemplu, care aplica o taxa redusa in turism. Cu o taxa de 24 la suta, Romania se afla intre primele patru tari europene, ca marime a TVA", a spus Radulescu, in conferinta "Realitatea in Afaceri - Drumul catre performanta", care a reunit, la Hotelul Intercontinental, executivi din mari grupuri financiar-bancare si companii.
Radulescu considera, de asemenea, ca actuala cota unica de 16 la suta cu care este impozitat profitul companiilor din Romania este un obstacol in ceea ce priveste competitivitatea acestora.
"Mentinerea in continuare a cotei unice de impozitare de 16 la suta la impozitul pe profit reprezinta un dezavantaj pentru firmele din Romania. De asemenea, o problema pentru economia romaneasca este procentul ridicat al contributiilor sociale la bugetul de stat, de 35 la suta, acest nivel fiind mai mare chiar si decat cel al taxarii directe, de 24 la suta", a aratat reprezentantul TaxHouse.
Intre subiectele conferintei au figurat optimizarea capitalului de lucru, accesarea fondurilor europene, solutii de... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 15:43
Au trecut 4 ani de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, propunandu-si ca scop principal reducerea decalajului economic fata de celelalte tari din Uniune. Ce s-a intamplat de fapt in acesti ultimi patru ani? Exact opusul, spune fostul premier Adrian Nastase.
"La 4 ani dupa intrarea in UE, nu am micsorat decalajul fata de media tarilor din UE in ceea ce priveste cresterea economica, nivelul de trai. Din contra, in ultimii ani am marit aceste decalaje. Am cheltuit 4 ani fara sa obtinem rezultate notabile. De aici nevoia unui alt model economic", a afirmat Nastase, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.
Potrivit acestuia, revenirea Romaniei trebuie sa ia in calcul mai multe aspecte, recesiunea fiind doar unul dintre ele.
Exista si o explicatie: "recesiunea nu evidentiaza nici chestiuni legate de puterea de cumparare, nici calitatea vietii, nici argumentele legate de sistemul educational, nici capacitatea de creativitate sau de productivitate, decat intr-o mica masura".
Descarca Program USL
De altfel, Adrian Nastase spune deschis ca nu este adeptul unei abordari bazate exclusiv pe ideea cresterii economice.
In schimbul acesteia, omul politic prefera conceptul de dezvoltare, "care introduce si elementele calitative in evolutia unei societati".
TVA de 19%?
In viziunea fostului prim-ministru, taxa pe valoare adaugata ar trebui readusa la 19%.
"In zona produselor agricole avem nevoie de o reducere la 9% pentru producatorii directi si pentru produsele lor pentru a... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 14:30