De luni, 1 august, intra in vigoare doua schimbari de ordin fiscal: TVA de 9% pentru unele produse agricole si scutire de impozit pentru cei care lucreaza in cercetare.
Reducerea taxei pe valoare adaugata se va aplica pentru ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii.
De asemenea, TVA de 9% va fi valabila si in cazul unor prestari de servicii, de exemplu arat, semanat, prasit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.
Intreaga lista poate fi consultata in ordinul comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Agriculturii pe aceasta tema.
Cand a adoptat masura, Guvernul a explicat si efectele pe care le urmareste:
- stimularea persoanelor care desfasoara activitati in domeniul agricol;- cresterea nivelului de accesibilitate la bunurile/servicii de tipul celor utilizate in sectorul agricol;- facilitarea de noi investitii in agricultura in perioada urmatoare;- derularea in conditii optime a programelor de... citeste mai departe despre "Schimbari fiscale de la 1 august: TVA de 9% in agricultura si scutire de impozit in cercetare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 10:40
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa identifice "urmatoarea tinta" de reducere a taxei pe valoarea adaugata (TVA), el mentionand ca aceasta masura aplicata pe lantul de panificatie a fost corecta din punct de vedere fiscal-bugetar.
"Domnule ministru Constantin, in afara de vestile bune ca productia (agricola - n.r.) care este mai mare decat in 2013, o sa va dea si doamna ministru Petrescu (Ioana Petrescu, ministru Finantelor-n.r.) vestea ca pana la urma reducerea TVA la paine s-a dovedit o masura corecta chiar si din punct de vedere fiscal-bugetar si vreau sa discutati cu mediul de afaceri din agricultura in asa fel incat toate subventiile sa ajunga la timp, sa-i ajutam sa-si valorifice (productia - n.r.) la un pret cat mai bun si sa ne gandim care este urmatoarea tinta pentru reducere a TVA dupa produsele de panificatie", i-a spus Ponta ministrului Daniel Constantin in sedinta Executivului, citat de Mediafax.
Cota TVA pentru paine si produse de panificatie a fost redusa de la 24% la 9% incepand cu 1 septembrie 2013.
Patronatele din industria carnii au solicitat in repetate randuri reducerea TVA la carne si produse din carne de la 24% la 5%, argumentand ca masura ar urma sa combata evaziunea fiscala din domeniu, estimata la 450 de milioane de euro. mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:15
Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu si-a exprimat speranta ca se va ajunge la o scadere a TVA la produsele bio, pentru a incuraja alimentatia sanatoasa, dar si pe cei care vor sa investeasca in astfel de culturi.
"Am sustinut cu toata convingerea si sper ca ajungem la scaderea TVA la produsele bio tocmai sa incurajam o alimentatie sanatoasa si sa reusim sa le scadem pretul. Am avut o crestere, suntem pe locul doi in Europa la cresterea suprafetei de exploatare agricola a produselor bio si cred ca aceasta reducere a TVA va incuraja in continuare oamenii sa investeasca in acest sector", a declarat Daciana Sarbu, care a participat sambata la o dezbatere despre educatia parentala.
Intrebata cum comenteaza acuzatiile europarlamentarului PDL Elena Basescu, care a sustinut ca premierul Victor Ponta sprijina reducerea TVA la produsele bio pentru a face campanie sotiei sale, Daciana Sarbu a refuzat sa intre intr-o polemica pentru "a nu face si mai rau acestui sector".
"Sigur ca ne putem folosi de anumite subiecte pentru a ne face campanie personala, dar, atunci cand afectezi atatia oameni care muncesc in acest sector punand la indoiala niste masuri care vin in sprijinul lor, cred ca e foarte gresit. Nu are niciun sens sa intru in polemici care ar face si mai mult rau", a spus Daciana Sarbu.
Ea i-a incurajat pe consumatori sa aiba incredere in autenticitatea produselor bio din magazine. "Nu ar trebui sa aiba suspiciuni, pentru ca odata ce au ajuns in magazine sunt... mai mult
Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 09:58
Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor, a anuntat premierul Victor Ponta.
In vara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma la seminarul Mediafax Talks about European Funds ca bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranta" TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an.
Constantin a afirmat ca scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%.
Presedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a declarat atunci, dupa o discutie cu reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca pentru masurile economice propuse de Guvern trebuie realizate "studii de impact" pana in toamna, la momentul construirii bugetului pe 2013, delegatia FMI aratandu-se deschisa la propunerile Executivului.
Dupa intalnirea cu misiunea de experti internationali, Barna a fost intrebata de jurnalisti care a fost pozitia oficialilor fata de masura de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de baza.
"Opiniile exprimate nu sunt favorabile, mai bine ar fi sa existe subventii pentru producatorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale. (...) Se fac studii si, pana la momentul noiembrie, cand vom avea proiectul de buget, putem sa vedem ce anume putem face... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 14:23
Reducerea de TVA la alimente nu este o solutie pentru fermierii afectati de seceta, subventiile fiind un ajutor mai bun, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI pentru Romania.
"Am discutat despre reducerea TVA la alimente si nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie, pentru un numar de motive. La acest moment, cand avem si o seceta care creeaza unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, in special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scazand rata la TVA pe produsele alimentare, ii vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine sa se ofere o subventie, decat sa se reduca taxarea. Reducerea TVA ar fragmenta sistemul de TVA.", a spus de Vrijer.
Potrivit acestuia, experientele din alte tari arata ca o taxa pe valoarea adaugata scazuta la alimente, nu are, realmente, un efect pozitiv asupra economiei, prin creare de locuri de munca sau mai multe investitii, ci "pur si simplu este un transfer catre proprietari, in special proprietari din sector", a explicat oficialul FMI.
Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, ca sustine aplicarea unei taxe pe valoarea adaigata diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 11:14
Ministrul desemnat al Agriculturii, Daniel Constantin (PC), afirma ca prin aplicarea unei reduceri a TVA in domeniul panificatiei, unde "evaziunea fiscala este de 60%", se pot "scoate la suprafata sute de milioane de euro" care sunt necesare pentru imbunatatirea sectorului agricol si pentru alte investitii.
"Propunerea de reducere a TVA la 9% la alimentele de baza este un angajament discutat de foarte mult timp si ramane sa decidem cu Ministerul de Finante cand vom introduce aceasta propunere. Eu am vrut sa dam un exemplu in acest an, chiar daca suntem sub presiunea pastrarii in tinta de deficit, sa dam in acest an, spre sfarsit, un exemplu pe zona de panificatie.
Acolo, din pacate, evaziunea fiscala este de 60%, iar printr-un TVA redus putem scoate la suprafata sute de milioane de euro care sunt necesare in momentul de fata pentru imbunatatirea sectorului agricol, dar si pentru alte investitii pe care vrem sa le facem in economia nationala. Este o prioritate pe care o avem", a spus Constantin.
Sunt necesare fonduri structurale pentru sistemul de irigatii din Romania
Liderul PC a adaugat ca va propune Comisiei Europene si un proiect de alocare de fonduri structurale pentru sistemul de irigatii din Romania.
"Agricultura a avut anul trecut un rol important in a avea indicatori macroeconomici mai buni. Va trebui sa imbunatatim sistemul de irigatii, sa nu mai fim dependenti de vreme, de ploile care vin sau nu vin.
Am un proiect impreuna cu domnul Orban pe... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 16:15
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, ca masura reducerii TVA este necesara si ca aceasta se va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.
Intrebat daca sustine reducerea TVA la produsele agricole, Victor Ponta a declarat ca aceasta este "o masura necesara", pentru ca scade evaziunea, este un sprijin pentru producatorii agricoli din tara, iar pe termen mediu si lung creste incasarile la buget.
"Din punct de vedere al calculelor, trebuie sa vedem cand putem sa o punem in practica", a mai declarat Ponta.
Premierul desemnat a sustinut, insa, ca aceasta masura se va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.
In ceea ce priveste reticentele pe care le-ar putea avea Ministerul Finantelor, Ponta a spus ca cei de la Finante privesc mereu cu scepticism orice masura care ar putea reduce veniturile incasate la buget. Ponta a mai spus ca, de altfel, Ministerul Finantelor are responsabilitatea de a spune cand poate fi adoptata o asemenea masura. mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 15:42
Alianta Confederatiei Patronale din Romania (ACPR) avertizeaza ca in maxim doi ani, Romania va fi afectata de o criza alimentara si a propus o serie de masuri care sa poata ajuta la diminuarea efectelor crizei alimentare.Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei, considera ca printre solutiile care ar putea diminua efectele crizei alimentare, se numara scaderea TVA la 5% pentru intregul lant al productiei agricole si introducerea tichetelor de masa in sectorul de stat."Ca solutie pentru urmatoarea criza care va afecta Romania, criza alimentara, manifestata prin cresterea intre-un ritm accelerat a preturilor produselor, ACPR propune, din nou, dupa ce a facut-o si in urma cu un an, scaderea TVA de la 24% la 5% in domeniul agricol si pe tot lantul, astfel incat sa se simta si in supermarket-uri", a afirmat Agathon, citat de Agerpres.
De asemenea, patronatele au propus majorarea valorii tichetului de masa si introducerea acestora in institutiile de stat. Acesta a mai precizat ca va propune solutia impotriva crizei alimentare Ministerului Muncii si Guvernului, dupa ce masura a fost refuzata de Ministerul Finantelor Publice, conform Evenimentul Zilei.
"Valoarea de noua lei pentru un tichet de masa pe zi este inacceptabila. Propunem majorarea la 12 lei, luand in calcul TVA si inflatia. Acestea ar trebui sa fie introduse si in institutiile de stat, asa cum se intampla in tari precum Franta, Germania, tarile nordice, Ungaria, Spania, Slovacia si in multe... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 15:39
Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca proiectul privind reducerea TVA la produsele alimentare de baza nu are acoperire bugetara si ca toti specialistii consultati au spus ca aplicarea acestuia nu duce la scaderea preturilor la alimente, informeaza Mediafax."Proiectul privind reducerea TVA va veni la Camera Deputatilor si, din nefericire, nu are acoperire bugetara. Toti specialistii consultati au spus ca nu conduce la scaderea preturilor, asa cum am dori in perspectiva, sa scada pretul la alimentele de baza", a afirmat Boc, dupa intalnirea cu deputatii PDL.
El a spus ca trebuie gasite solutii de stimulare economica prin care, in mod real, sa se ajunga la scaderea preturilor, mentionand, in acest sens, ca la PDL a discutat despre un set de masuri care sa asigure piata alimentara din Romania, "pornind de la depozitele agricole, de la cadastru teritoriului, la sprijinirea intreprinzatorilor agricoli".
"Deci masuri concrete, nu solutii care nu duc la scaderea preturilor. Expertii economici consultati ne-au spus ca scaderea TVA la produsele alimentare de baza nu va insemna ca vor scadea imediat preturile al alimente", a adaugat Boc. mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 22:45