Reducerea la 5% a taxei pe valoare adaugata la carne si preparate din carne, de la 24% cat este in prezent, ar putea determina scaderea preturilor acestor produse cu pana la 15%, a anuntat, joi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi, intr-o conferinta de presa.
"In conditiile actuale, cu o taxa pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de 24%, evaziunea fiscala este aproape jumatate din potentialul pietei. Concret, statul pierde peste 450 de milioane de euro in fiecare an, din cauza evaziunii fiscale in domeniu. Tocmai de aceea, prin reducerea TVA la 5%, ar avea de castigat pe termen mediu si lung atat statul, cat si consumatorii finali, prin scaderea pretului la raft. Din analizele noastre, o diminuare a taxei pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de la 24% la 5% ar putea determina scaderea preturilor cu pana la 15%", a declarat Jurconi.
Potrivit acestuia, pe termen scurt, bugetul de stat ar putea avea de suferit de pe urma diminuarii incasarii sumelor aferente TVA-ului, dar exista mai multe solutii pentru a compensa acest ecart.
"Pana cand economia neagra va iesi la suprafata, se va inregistra un minus in ceea ce priveste incasarile din TVA la bugetul de stat. Pentru a diminua acest ecart, propunem autoritatilor implementarea a doua solutii de baza. Prima se refera la implementarea unui sistem national de urmarire a transporturilor rutiere, in scopul monitorizarii potentialelor fraude fiscale. Aceasta urmarire s-ar... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 09:09
Reducerea TVA la carne este o masura pe care Ministerul Agriculturii a propus-o Guvernului, fiind un sector la fel de "tocat" de evaziune fiscala ca si cel al panificatiei. Totusi, decizia privind aplicarea acestei masuri va fi luata de Guvern, in acord cu Ministerul Finantelor.
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii a explicat pentru Business24 ca, in situatia in care, reducerea TVA la paine se dovedeste a fi un succes si cresc incasarile la bugetul de stat, urmatorul domeniu care ar avea nevoie de o "gura de aer" este cel al carnii. Totusi, secretarul de stat a subliniat ca decizia nu apartine Ministerului Agriculturii, care are rolul de a analiza si propune sectoarele in care ar fi necesara o reducere a TVA.
"Eu am prezentat (n.red la la Forumul Investitorilor Autohtoni) cifre pe care le-am primit de la producatori, deci de la reprezentantii industriei. Ei sustin ca s-au pierdut 230 de milioane de euro pe an din cauza cresterii TVA in 2010. Am spus ca daca reusim sa implementam bine masura reducerii TVA la paine si se incaseaza la buget, ar fi posibil sa se extinda, in viitor, aceasta masura si la alte sectoare. Subliniez ca am spus ca s-ar putea aplica si in sectorul carnii", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Care sunt "durerile" industriei
Business24 prezinta raportul facut de reprezentantii industriei si care a ajuns pe masa Ministerului Agriculturii, document ce contine... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:05
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, miercuri, ca reducerea TVA la alimente este o masura care are un impact pozitiv pentru reducerea economiei negre, dar ca acest efect pozitiv "este foarte discutabil in ceea ce priveste reducerea preturilor".
"Masura are un impact pozitiv pentru reducerea economiei negre. De ce? Deoarece modul in care este prevazuta a se efectua este o tehnica care exista in Turcia, de exemplu a avut efecte pozitive in sensul ca firmele care vand asemenea produse trebuie sa factureze produsele respective la TVA de 24%, urmand ca pe baza facturilor sa li se restituie diferenta intre 24% si 9%, deci obliga la facturare. Acest efect pozitiv este insa discutabil vis-a-vis de reducerea preturilor", a precizat Stolojan, intr-o conferinta de presa.
El a mai spus ca reducerea preturilor este greu de presupus ca va avea loc, deoarece firmele care actioneaza in domeniul agro-alimentar inregistreaza pierderi la ora actuala si aceste firme considera ca reducerea de TVA trebuie sa imbunatateasca situatia financiara a acestor firme.
Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca in proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusa o taxa pe valoarea adaugata de 9% pentru produsele agro-alimentare de baza. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 17:41
Romania este una dintre tarile Uniunii Europene cu cea mai mare taxa pe valoare adaugata. Din cele 27 de tari membre, doar Ungaria, Danemarca si Suedia ne intrec la acest capitol, in conditiile in care in Romania, nivelul de trai este mult mai scazut decat in aceste tari.
60% din populatia tarii are venituri mai mici de 1.500 de lei pe luna, adica sub 400 euro, in conditiile in care "costurile inevitabile ale vietii au crescut cu peste 50% in anii de criza", potrivit unei analize Golden Mind & Spirit.
Potrivit aceleiasi analize, reducerea TVA la nivelul precedent de 19% ar aduce ieftiniri de pana la 15-20% la produsele de consum. Cu toate acestea, Guvernul a dat de inteles ca o asemenea masura este putin probabila in acest an.
"In acest moment, nu avem pe agenda vreo reducere a TVA. Singurele lucruri discutate la nivel fiscal ar fi reducerea contributiilor de asigurari sociale. Ma bucura ca si cei din opozitie sustin reducerea CAS", a declarat in luna februarie, fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu.
Cu toate acestea, patronatele continua sa solicite astfel de masuri, deorece mediul de afaceri este sufocat de taxele impovaratoare. Alianta Confederatiilor Patronale din Romania considera ca reducerea presiunii fiscale ar trebui sa fie o prioritate nationala:
"Trebuie realizata in primul rand prin relaxarea fiscalitatii ce preseaza industriile furnizoare. Reducerea impozitelor si taxelor la nivelul producatorilor, concomitent cu scaderea cotei de... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 08:03