Patronatele din industria carnii din Romania solicita aplicarea cotei de 9% pentru TVA la carne si preparate din carne din 2015, argumentand ca este singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale dar si de diminuare a pretului la raft pentru carne si preparate din carne.
"Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania saluta decizia Guvernului Romaniei de introducere in noul Cod Fiscal a cotei de TVA de 9% pentru alimentele de baza, inclusiv pentru carne si preparate din carne.
Din nefericire, reducerea TVA de la 24% la 20% in cursul anului 2015 si aplicarea cotei de 9% la carne si preparate din carne incepand cu 1 ianuarie 2016, nu va rezolva problemele stringente cu care se confrunta companiile din aceste ...citeste mai departe despre "Se cere reducerea TVA la carne la 9% din acest an: Ce efecte benefice va avea masura" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 17:57
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, duminica seara, ca in urma reducerii TVA la carne, fructe, legume si peste, conform Noului Cod Fiscal, preturile din magazine vor fi mai mici cu 15%.
"La tot ceea ce inseamna carne, peste, fructe-legume se reduce TVA-ul de la 24% la 9%. Dupa ce am discutat cu patronatele, cu toti cei implicati sa stiti ca estimam reduceri de 15% la raft", a declarat Darius Valcov la Antena 3.
Ministrul Finantelor a spus ca in unele cazuri vor fi scaderi chiar mai mari de 15%.
Firmele, obligate sa aiba case de marcat cu jurnal electronic si legatura ANAF
"Trebuie sa stiti ca din momentul in care s-a redus TVA-ul la paine, 295 de milioane de euro au ramas in plus in buzunarele romanilor. A crescut cu 25% vanzarea fiscalizata a produselor din panificatie. Acelasi impact il ...citeste mai departe despre "Calculele Guvernului: Cu cat se ieftinesc carnea, legumele si fructele daca scade TVA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Martie 2015, ora 22:04
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, marti, la comisiile de Agricultura din Parlament, ca spera ca la jumatatea anului 2015, in functie de incasarile la buget, sa se aplice masura privind scaderea TVA la carne, desi termenul avansat de premierul Victor Ponta este 2016.
"Noi am promis, si noi si primul ministru ca, daca pe parcursul anului 2015 incasarile vor permite, nu vom ezita si primul sector in care vom reduce TVA este sectorul de carne, nu numai la carne, ci la tot lantul de productie de piata care depaseste, din cunostiintele mele 3 miliarde de euro, deci scaderea TVA de la 24 la 9% ar fi consistenta.
Prim-ministrul a spus cel tarziu la inceputul lui 2016, asta nu inseamna ca, daca la jumatatea anului, incasarile o vor permite, nu vom ezita sa facem aceasta reducere", a afirmat Constantin, in cadrul discutiilor pe marginea avizarii bugetului Ministerului Agriculturii, in comisiile de specialitate din Parlament.
Citeste mai departe despre "Ministrul Agriculturii il contrazice pe Ponta pe tema reducerii TVA la carne" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 16:27
Primul sector care ar trebui sprijinit prin reducerea TVA, dupa aplicarea masurii la paine si produse de panificatie, este cel al carnii, apreciaza ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care spune ca decizia va apartine noului Executiv, bugetul pentru anul viitor fiind construit dupa alegeri.
"Eu cred ca, daca vrem sa ajutam anumite sectoare, primul care trebuie ajutat in perioada urmatoare ar fi sectorul de carne. Acest lucru depinde de noul Guvern, de discutiile care vor avea loc cu Fondul Monetar International. E drept ca bugetul pe 2015 va fi facut in a doua parte a lunii noiembrie, atunci cand probabil vom cunoaste actualul Cabinet, pentru ca ar fi incorect ca noi, actualul Cabinet, sa facem un buget pentru viitorul Executiv", a declarat vineri Constantin la conferinta " Mediafax Talks about Agriculture".
El a aratat ca, personal, a avut "emotii" cu programul de reducere a TVA la paine, intrucat era vorba despre un program-pilot care, daca nu ar fi functionat, ar fi afectat si alte sectoare.
"Dar am avut rezultate bune, nu foarte bune, dar mai bune decat ceea ce asteptam si asta ne ofera perspective sa ne gandim si la alte sectoare", a spus Constantin.
Premierul Ponta le-a cerut saptamana trecuta ministrilor Finantelor si Agriculturii sa pregateasca o analiza pentru scaderea TVA si pentru alte produse agroalimentare, precum legume, fructe, carne, spunand ca ii va sustine anul viitor pentru aceasta masura chiar daca nu va mai fi "in aceeasi echipa".... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 13:12
Patronatele din agricultura cer reducerea cotei de TVA la carne si produse din carne de la 24% la 5% si pornesc o campanie in acest sens, motivand ca ar scadea astfel evaziunea fiscala in domeniu, estimata acum la peste 450 de milioane de euro.
Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne, fiind depasita doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. In Marea Britanie, Irlanda si Malta, TVA la carne este 0, in Polonia, Croatia si Cipru de 5%, in Franta 5,5%, in Portugalia, Belgia si Olanda - 6%, in Germania 7%, in Ungaria 18% si in Bulgaria 20%.
Patronatele din agricultura mentioneaza ca Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile in Uniunea Europeana, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.
"Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe cand un polonez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arata in analiza facuta de cele sase patronate, printre care se numara Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii de Porc si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania.
Conform sursei citate, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. Explicatia este ca in Polonia TVA este de... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 15:47
Parlamentarii PNL au initiat un proiect de lege care presupune reducerea TVA la carne si produse din carne la 9%, solicitand Guvernului sa sustina propunerea legislativa pentru a fi promovata din a doua jumatate a acestui an.
Parlamentarii PNL au prezentat, luni, dupa o serie de consultari cu structurile asociative din domeniu, o initiativa legislativa in sensul reducerii TVA la produsele din carne, care sa fie aplicata in a doua jumatate a acestui an.
"Proiectul presupune reducerea TVA. Initial ne-am gandit la 5%, sa ajungem la acelasi nivel cu TVA din Ungaria pentru carne in vie si carcasa, insa pentru a exista aceeasi masura am predat proiectul pentru TVA redus la 9% pentru tot ce inseamna carne. Din discutiile cu federatiile s-a ajuns la urmatoarea concluzie, sa mergem cu TVA pe tot lantul, deci tot ce inseamna carne si produse din carne pe tot lantul", a declarat Nini Sapunaru.
Deputatul PNL a sustinut ca proiectul a fost depus si va intra in dezbaterea Senatului in urmatoarea luna de zile.
El a mentionat ca prin reducerea TVA la carne vor scadea implicit preturile la raft, dar si "exporturile false" spre Ungaria si alte tari vecine.
Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a precizat ca aceasta masura a fost enuntata de Guvern, insa liberalii sunt reticenti fata de vointa politica de a promova reducerea TVA.
"Suntem reticenti ca o masura care pana la urma este ceruta de mediul de afaceri, de producatori, ar putea fi pusa in practica de Guvern,... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 15:35
In contextul in care Ministerul Agriculturii incearca sa convinga Excutivul sa reduca TVA la carne, apare pe "masa opiniei publice"ce mai mare exemplu de evaziune din acest sector: minus 50 de milioane de euro la buget din cauza unei grupari infractionale cu ramificatii in Guvern si Parlament.
Reprezentantii ministerului Agriculturii, in frunte chiar cu ministrul Daniel Constantin, incerca sa convinga Finantele de necesitatea scaderii TVA la carne, la fel cum s-a intamplat si la paine. Secretarul de stat Achim Irimescu a venit cu date concrete privind evaziune din acest domeniu, date pe care le-au pus la dispozitie chiar oamenii din industrie. El a fost "mustrat" in schimb de premierul Ponta pentru declaratiile facute public.
Totusi, acum membrii Guvernului au un exemplu concret in fata: o evaziune fiscala la care prejudiciul se ridica la 50 de milioane de euro si la care au participat mai multe companii din industria carnii.
Cum a functionat gruparea infractionala
La aceasta evaziune, cea mai mare din industria alimentara, se pare ca ar fi participat, pe langa oameni de afaceri si un procuror si un senator de Giurgiu, Nicolae Badalau. Fiecare membru al gruparii avea sarcini precise: erau persoane care se ocupau cu inregistrarea companiilor, altii "racolau" straini care sa accepte sa fie asociati sau administratori ai unor societati fictive.
Practic, suspectii foloseau aceste firme fantoma pentru a derula operatiuni comerciale, trecand in evidentele... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:17
Statul a pierdut anual, sistematic, 230 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale in sectorul carnii, dupa cresterea Taxei pe Valoare Adaugata de la 19% la 24%, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Achim Irimescu.
"In momentul in care TVA a crescut de la 19% la 24%, sectorul carnii spune ca statul a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an si peste 70.000 de tone de carne au disparut din zona alba in piata neagra. Cu cifre este usor sa dovedesti ca o astfel de masura (de reducere a TVA la carne - n.r.) este binevenita", a spus Irimescu, in cadrul unei conferinte de specialitate.
Acesta a reamintit faptul ca, din septembrie, a fost aplicat TVA redus la paine, respectiv 9%, iar in prezent este important controlul, pentru a se vedea eficienta masurii, care a urmarit reducerea evaziunii fiscale in sector.
"In mod sigur, daca reusita in sectorul painii va fi cea scontata, se va trece la reducerea TVA la carne si, de ce nu, la lapte, pentru ca in statele din Vest TVA la produsele alimentare este 6 - 7%", a declarat Irimescu. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 12:13
Decizia de reducerea TVA la carne o va fi luata numai dupa ce se vor vedea efectele produse de aceasta masura la paine si pe tot lantul, iar acest lucru se va intampla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva in august-septembrie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent in fosta vatra a satului Rubla, din judetul Braila.
"Daca efectul de reducere a TVA la paine se va resimti, in sensul de a salva locurile de munca, de oferi un mediu concurential corect, de a salva societatile respective, de a avea incasari la bugetul de stat si de a se ieftini produsele, abia in momentul acela ne gandim si la extinderea masurii de reducere a TVA si la alte produse.
Urmatorul produs, din ratiuni economice si din calculele facute la minister, este carnea, dupa aceea ne gandim la legume-fructe, la lapte si in alte sectoare in care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem ca prin doua actiuni care vin in acelasi timp, respectiv reducerea fiscalitatii si intarirea controlului, putem sa combatem evaziunea si putem sa avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Intrebat cand estimeaza ca va fi redusa TVA la carne, seful MADR a mentionat ca intr-un an de zile, cel mai probabil, august - septembrie 2014.
"Daca stiti acordul si scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine ca avem un termen, nu atat de restrictiv, pentru a avea timp sa se implementeze aceasta masura. Cred ca, dupa un an de zile, undeva august -... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 17:00