Relansarea economica a Romaniei poate avea loc prin scaderea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), un impozit care, in prezent, nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
"Au fost discutii false: unii spuneau ca scaderea TVA va duce la scaderea pretului, iar altii ca va duce la marirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet gresite. Scaderea TVA duce la cresterea vanzarilor si la posibilitatea atat de a face profit, cat si de a mari piata pe care o avem la ora actuala. Niciun negustor corect nu traieste din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru si nu stiu ce va face la anul(...)
Din punctul meu de vedere, daca se doreste o relansare economica a Romaniei, trebuie scazuta TVA. Daca nu se vor tine de cuvant (guvernantii, n.r.) cu scaderea TVA cum s-a spus, la jumatatea anului viitor, atunci scaderea din Bulgaria si Ungaria va deveni o problema pentru Romania", a mentionat Minea.
Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o crestere a evaziunii in piata alimentara cu 30% in decurs de sase luni.
"In mod normal, TVA se da pe tot lantul. Intr-o tara in care cresterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o crestere a evaziunii cu 30%, in termen de sase luni de zile, este o piata periculoasa. Problema... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:49
Decizia de reducerea TVA la carne o va fi luata numai dupa ce se vor vedea efectele produse de aceasta masura la paine si pe tot lantul, iar acest lucru se va intampla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva in august-septembrie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent in fosta vatra a satului Rubla, din judetul Braila.
"Daca efectul de reducere a TVA la paine se va resimti, in sensul de a salva locurile de munca, de oferi un mediu concurential corect, de a salva societatile respective, de a avea incasari la bugetul de stat si de a se ieftini produsele, abia in momentul acela ne gandim si la extinderea masurii de reducere a TVA si la alte produse.
Urmatorul produs, din ratiuni economice si din calculele facute la minister, este carnea, dupa aceea ne gandim la legume-fructe, la lapte si in alte sectoare in care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem ca prin doua actiuni care vin in acelasi timp, respectiv reducerea fiscalitatii si intarirea controlului, putem sa combatem evaziunea si putem sa avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Intrebat cand estimeaza ca va fi redusa TVA la carne, seful MADR a mentionat ca intr-un an de zile, cel mai probabil, august - septembrie 2014.
"Daca stiti acordul si scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine ca avem un termen, nu atat de restrictiv, pentru a avea timp sa se implementeze aceasta masura. Cred ca, dupa un an de zile, undeva august -... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 17:00
In timp ce oficiali din Ministerul Agriculturii recunosc ca reducerea TVA nu va ieftinirea painii, oameni din piata de panificatie cred, dimpotriva, ca pretul painii va scadea chiar cu 15 procente.
"Din toate evaluarile noastre rezulta ca foarte importanta va fi reducerea pe componenta de evaziune fiscala. Eu unul nu ma astept sa scada pretul, ci sa nu se mai faca evaziune si piata sa se autoregleze.
Cred ca pretul nu va mai da inapoi o perioada lunga de timp, iar producatorii seriosi care platesc taxe nu vor da faliment", a declarat Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii pentru Business24.
In plus, Irimescu crede ca dupa "curatarea" pietei de evazionisti, micii producatori ar putea vinde painea la un pret mai bun decat cel practica inainte de scaderea TVA.
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii
"Cred ca foarte important este sa curatam piata de micii evazionisti. Asta ar ajuta si micii producatori pentru ca si-ar gasi fiecare locul in piata. Atat timp cat exista piata la negru, exista tendinta ca un fermier mic sa primeasca 1-2 lei in plus la kg de la un evazionist care nu plateste TVA.
Daca se reglementeaza piata si preturile sunt corecte ar putea exista surpriza ca la micul producator sa avem un pret mai bun decat in conditii de evaziune. Piata s-ar putea regla in asa maniera incat cine isi face corect datoria sa aiba si beneficii: sa obtina pretul cu un plus fata de costuri, ca de fapt aceasta este... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 15:48
Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la paine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar in realitate vom avea mult mai mult fiscalizat, a declarat, sambata, premierul Victor Ponta, la Antena 3.
"Ne-am gandit sa facem acea reducere de TVA pe tot lantul la paine, de la 1 iulie si pana la 31 decembrie 2013 si vom vedea daca se confirma teoria noastra ca de fapt o sa avem incasari mai mari cu o cota scazuta de TVA sau teoria FMI ca vom avea o noua gaura la buget.
I-am cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa faca un parteneriat cu producatorii, sa le explice ca daca avem un succes trecem de la paine si la alte produse. Doar pentru paine impactul bugetar calculat brut prin reducerea de la 24 la 9% este de 250 de milioane de lei, dar noi am spus ca in realitate o sa avem mult mai mult fiscalizat si nu vom pierde cei 250 de milioane de lei", a spus Ponta.
Acesta a precizat ca nu este optimist in privinta ieftinirii produselor dupa reducerea TVA deoarece producatorii, probabil, vor include si alte pierderi sau investitii in costuri.
In ceea ce priveste reducerea CAS, premierul considera ca aceasta masura va ramane un obiectiv pentru 2014, la fel si introducerea cotei fractionate de impozitare.
"In masura in care 2013 ne dovedeste ca este sustenabil bugetar ceea ce am acordat in 2012 ramane ca prioritate absoluta in 2014 reducerea CAS. Cota fractionata (8% si 12% n.r.) nu am putut sa o facem in acelasi timp cu cresterea salariul... mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 17:33
Reducerea TVA la 9% pentru paine ar putea fi aplicata de la 1 iulie ca proiect-pilot daca veniturile bugetare vor creste asfel incat sa acopere deficitul de 200 de milioane de lei generat de aceasta decizie, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, la finalul intrevederii cu FMI.
Intrebat de presa daca a discutat cu delegatia FMI despre reducerea TVA la paine, de la 24% la 9%, premierul a spus ca au fost unele discutii de principiu, dar dialogul se va relua la viitoarea vizita a partenerilor financiari internationali.
"Avem o discutie din nou la sfarsit de mai, inceput de iunie, si o sa incercam atunci, de la 1 iulie, odata cu rectificarea bugetara, sa facem acel proiect pilot pentru un singur produs, pentru a vedea daca opinia noastra, si anume ca un TVA redus, duce in realitate la incasari mai mari si la combaterea evaziunii fiscale este reala", a spus el.
Jurnalistii prezenti au revenit asupra intrebarii dorind sa afle daca masura este acceptata de delegatia FMI.
"Le-am prezentat aceasta idee si cei de la FMI au spus foarte clar: Cred ca e undeva spre 200 de milioane de lei.. , a relatat Victor Ponta.
Saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca masura reducerii TVA la 9% la paine ar putea fi introdusa experimental in al doilea semestru din 2013, urmarindu-se reducerea evaziunii fiscale. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 16:47
Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care se afla intr-o delegatie oficiala la Bucuresti, nu ar fi de acord cu reducerea TVA la alimente, arata surse citate de B1 TV.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, sustine insa ca informatiile care circula in presa sunt doar speculatii.
"Sunt speculatii in acest moment referitoare la faptul ca FMI nu accepta un TVA redus la paine. Eu am spus si o spun in continuare: nu reprezinta o tema de discutie in aceasta luna cu FMI. Vom vedea la urmatoarea vizita a FMI atunci cand vom fi pregatiti cu toate datele, atunci cand vom sti cu exactitate cand vom dori sa introducem acel program pilot pana la urma pentru ca FMI ca orice creditor important si serios al Romaniei vine si ne intreaba ce puneti la loc pentru ca noi sa fim siguri ca ne putem recupera imprumutul acordat Romaniei", a spus Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul a mai precizat ca aplicarea unei nivel redus al TVA la paine, pe tot lantul de productie, echivaleaza cu reduceri la bugetul de stat de 200 de milioane de lei intr-un an de zile. De asemenea, ministrul considera ca, prin combaterea evaziunii fiscale si prin cresterea bazei de impozitare, Guvernul ar putea recupera foarte usor acesti bani.
"Vrem sa aplicam acest program pe o perioada de sase luni, iar incasarile care ne-ar lipsi ar de 100 de milioane de lei, bani pe care cred ca ii vom obtine foarte usor. Daca acest program pilot va fi implementat in anul 2013 si... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 15:36
Reducerea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) la 9% pentru paine ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 100 de milioane de lei, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Reducerea TVA la alimentele de baza este si ramane o prioritate a guvernarii USL, dar si a mea. Suntem in discutii avansate pentru introducerea unui program pilot de reducere a TVA la 9% pentru paine, si aici ma refer la tot lantul, de la cereale pana la productie si panificatie, cel mai mai probabil din semestrul II, de la 1 iulie 2013.
Am decis sa incepem cu reducerea TVA la paine, intrucat evaziunea in acest sector este de 70% si cred ca masura va stimula cresterea incasarilor la buget si scaderea evaziunii. Estimam ca vom colecta la buget circa 100 de milioane de lei odata cu introducerea acestei masuri", a precizat Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii a subliniat ca masura nu va fi discutata cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), care se afla in aceste zile in Romania, intr-o misiune de evaluare. Cel mai probabil aceasta va fi analizata la viitoarea misiune a institutiilor financiare internationale din martie-aprilie, cand vor incepe negocierile pe noul acord.
"Discutiile cu FMI pe introducerea acestui program pilot vor debuta in martie-aprilie, cand vor incepe negocierile pe noul acord cu FMI si vom discuta aplicat pe cifre", a spus acesta.
Seful MADR a adaugat ca masura nu va viza produsele de... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 16:36
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca spera intr-o reducere in 2013 a TVA-ului la alimentele de baza si pentru acest lucru este nevoie de un "acord fin" intre mai multe coordonate bugetare.
"E o masura economica pe care eu o sustin in totalitate, pentru ca are ca baza rationala faptul ca in acest moment in agricultura avem un grad urias de evaziune fiscala (...) Eu as vrea sa reusim anul acesta sa facem acest lucru si cred in continuare ca acest tip de taxare se va dovedi in timp ca va aduce la buget chiar mai multi bani. Aici nu e vorba de un compromis, aici trebuie gasit pur si simplu un acord fin, care tine de buget si de obligatiile pe care le avem legate de deficitul bugetar, de incasari bugetare si planurile noastre economice. Este o masura in care eu cred foarte mult, are logica economica si pe care o vom aplica imediat ce reusim sa acordam fin tot ceea ce tine de acordurile nostre cu FMI si obligatiile noastre care tin de disciplina bugetara", a declarat Ponta la RTV.
USL sustine reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza. mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 11:55
Reducerea de TVA la alimente nu este o solutie pentru fermierii afectati de seceta, subventiile fiind un ajutor mai bun, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI pentru Romania.
"Am discutat despre reducerea TVA la alimente si nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie, pentru un numar de motive. La acest moment, cand avem si o seceta care creeaza unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, in special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scazand rata la TVA pe produsele alimentare, ii vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine sa se ofere o subventie, decat sa se reduca taxarea. Reducerea TVA ar fragmenta sistemul de TVA.", a spus de Vrijer.
Potrivit acestuia, experientele din alte tari arata ca o taxa pe valoarea adaugata scazuta la alimente, nu are, realmente, un efect pozitiv asupra economiei, prin creare de locuri de munca sau mai multe investitii, ci "pur si simplu este un transfer catre proprietari, in special proprietari din sector", a explicat oficialul FMI.
Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, ca sustine aplicarea unei taxe pe valoarea adaigata diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 11:14