Guvernul elen a inceput sa implementeze masurile dure de austeritate necesare pentru a primi pachetul de finantare externa de la UE si FMI, reducand marti seara salariul minim mediu cu 22%, la 751 euro, si pensiile de peste 1.300 euro cu 12%.
Guvernul a aprobat reducerea salariului minim si scaderea pensiilor din sistemul public in cadrul pachetului de masuri convenit cu institutiile finaiciare internationale, in timp ce parlamentul aproba un nou set de masuri suplimentare, transmite Reuters.
"Legislatia de astazi si cea care va fi adoptata maine reprezinta doar actiuni de implementare a programului deja votat pentru salvarea tarii".
"Trebuie sa carmuim nava catre siguranta, in portul restructurarii datoriilor. Este nevoie de solidaritate nationala si trebuie sa transmitem un mesaj de credibilitate", a declarat ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos.
Astfel, guvernul elen a impus o scadere de 22% a salariului minim mediu lunar, la 751 euro. Pentru persoanele cu varsta sub 25 de ani, salariul minim a fost redus cu 32%.
In plus, Atena a impus inghetarea salariilor pentru anumtie categorii profesionale pana cand somajul va scadea sub 10%, de la 21% in prezent.
Totodata, platile lunare in contul pensiilor care depasesc 1.300 euro vor fi reduse cu 12%, iar asa-numitele pensii suplimentare, platite din contributiile voluntare ale angajatilor, au fost reduse cu pana la 30%. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 15:46
Decalajele dintre Romania si restul tarilor din Uniunea Europeana ar putea sa se micsoreze abia in urmatorii 10 ani, cred analistii si specialitii contactati de Business24.
Intr-un scenariu optimist, salariul minim al romanilor in momentul intrarii in zona euro ar putea fi asemanator cu cel din Polonia, de 336 de euro.
Romanii se afla pe penultimul loc intr-un clasament al salariilor minime din Uniunea Europeana, cu o valoare a acestuia de 162 de euro pe luna, in fata Bulgariei care ofera un salariu minim lunar de 138 de euro, potrivit datelor oficiale ale Biroului de Statistica al UE, Eurostat.
Salariatii din Luxemburg beneficieaza de cel mai mare salariu minim lunar acordat in Europa, respectiv de 1.801 euro, adica de 11 ori mai mare decat cel din Romania.
In Ungaria, salariul minim garantat lunar este de 296 de euro, in timp ce grecii vor primi un salariul minim garantat lunar de 750 de euro pe luna, dupa masurile de austeritate aplicate de Guvernul elen.
Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca in Romania nu ar trebui sa se faca din salariul minim un indicator de bunastare fiindca o crestere a acestuia ar crea mari probleme romanilor care isi cauta de lucru.
"Un salariu minim cu mult peste salariul de echilibru de pe piata muncii nu face altceva decat sa descurajeze angajatorii sa angajeze mana de lucru suplimentara si posibilitatile ca cei nou intrati pe piata muncii sa-si gaseasca locuri de... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:07
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, si-a exprimat compasiunea pentru poporul grec in legatura cu masurile dure care i-au fost impuse, dar a atras atentia asupra salariilor mici ale est-europenilor care, cu toate acestea, contribuie la salvarea Greciei.
"Compatimesc cetatenii greci", afirma ministrul, care a fost criticat dur la Atena dupa ce a afirmat miercuri ca are indoieli serioase cu privire la fundamentul organizarii alegerilor legislative in aprilie in Grecia, ceea ce a fost intrepretata drept o tentativa de ingerinta.
"Majoritatea celor afectati de reforme si masuri de austeritate, si lasati-ma sa-mi exprim aici inca o data consideratia pe care o am pentru ei, nu sunt cu nimic responsabili de lentoarea reformelor, pierderea competitivitatii sau utilizarea ineficienta a bugetelor in trecut", a declarat acesta intr-un interviu acordat editiei de duminica a cotidianul Tagesspiegel.
Dar daca poate intelege furia si indignarea grecilor fata de reducerea salariului minim, el aminteste ca acesta va fi pe viitor "aproape la acelasi nivel cu cel din Spania".
Pe de alta parte, "ce ar trebui sa mai spuna oamenii din tarile din Europa de Est sau din tarile baltice, unde salariul minim este cu mult mai mic, dar care vor contribui, de asemenea, la salvarea Greciei?", se intreaba el.
In timp ce Grecia asteapta deblocarea unui nou imprumut care sa o ajute sa evite falimentul, mai multe declaratii pesimiste sau critice ale oficialilor germani cu privire la... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 10:57
Guvernul elen vrea sa reduca salariile a 100.000 de angajati publici, circa 15% din totalul fortei de munca a statului, cu pana la 40%, pentru a economisi un miliard de euro, potrivit planurilor discutate de executiv cu reprezentanti ai UE, FMI si Bancii Centrale Europene, scrie Kathimerini. Proiectul, care elimina diferentele de salarizare dintre ministere si o serie de bonusuri, va conduce la reducerea salariilor a 14,5% din angajatii publici cu 25-40%, au declarat surse pentru publicatia elena.
Planul autoritatilor prevede un salariu brut de baza de 780 de euro pentru angajatii publici, acesta urmand sa se aplice noilor angajati cu educatie de nivel mediu.
Salariul maxim, pentru cei cu studii superioare si vechime la locul de munca, va fi de 2.200 de euro. Unele bonusuri mai mici vor fi pastrate.
Majoritatea angajatilor publici, 546.000 sau 78% din total, nu vor inregistra o schimbare majora a salariului, in timp ce pentru 7,2%, sau 52.000, remuneratia va creste usor.
Majorarea se datoreaza cresterii salariului minim in sectorul public de la 711 euro in prezent la 780 de euro.
Guvernul a calculat ca schimbarea structurii de plata va conduce la o reducere cu 20% a chletuielilor pentru salariile angajatilor. Grecia ar putea economisi astfel 200 de milioane de euro in acest an si un miliard de euro anul urmator. mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 15:43