Raiffeisen Bank Romania a anuntat miercuri ca face o noua oferta clientilor cu credite in franci elvetieni care au dificultati in plata ratelor, daca acestea depasesc 60% din veniturile familiei. Aceasta presupune reducerea datoriei principale cu 25% si mentinerea unei dobanzi fixe timp de cinci ani.
In ianuarie 2015, cand cursul francului elvetian a crescut puternic, banca a oferit posibilitatea conversiei in lei a creditelor cu discount de 10% pentru clientii cu dificultati la plata ratelor si un grad de indatorare de peste 65%.
"Raiffeisen Bank revine cu o oferta imbunatatita de conversie cu discount pentru clientii care au dificultati la plata creditelor in CHF si cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%. Oferta vine din start cu o reducere de 25% a datoriei principale, o dobanda fixa in primii cinci ani, iar pentru restul perioadei, dobanda va fi variabila (ROBOR la 3 luni +3%) ", a precizat banca, intr-un comunicat.
Oferta este valabila doar pana la 30 aprilie 2017 si doar pentru creditele cu garantie imobiliara, iar clientii care vor sa apeleze la oferta trebuie sa nu inregistreze intarzieri mai mari de 90 de zile la data cererii.
Raiffeisen Bank are mai multe metode de restructurare a creditelor in franci elvetieni din 2009, primul an de criza severa in Romania.
Portofoliul de credite in franci elvetieni al bancii este de aproximativ 210 milioane euro, iar numarul de credite este de aproximativ 5.600. "Dintre acestea, peste 30% au fost... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:44
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta.
"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se mentine la nivelul de 16%", se arata intr-un comunicat al BNR, transmite Mediafax.
Banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".
Totodata, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.
Astfel, de la 1 octombrie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an.
"BNR... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 15:00
Presedintele Traian Basescu reproseaza Bancii Nationale, Guvernului si Fondului Monetar International, elaborarea, propunerea si acceptarea electoratei, o facilitate pentru persoanele cu credite, pe care presedintele a catalogat-o ca fiind "un fals, o pacaleala pentru cei care vor beneficia de ea".
"Am luat nota de afirmatia lui Victor Ponta in care a multumit guvernatorului BNR ca au muncit doua luni cu echipa pentru aceasta electorata. Nu mi-a venit sa cred ca BNR ar fi implicata in acest proiect electoral, pentru ca este un fals, o pacaleala pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat si intr-adevar, ideea a venit de la BNR. Nu as mai vrea sa il vad pe mierosul purtator de cuvant al BNR-ului, explicandu-ne cum Banca Nationala, nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase", a afirmat Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni la B1 TV.
Presedintele sustine ca va refuza sa semneze scrisoarea de intentie cu FMI, daca apare "aceasta electorata", despre care a spus ca este "atat de imorala incat nici macar nu va putea fi controlata".
De asemenea, seful statului a facut referire si al modul in care aceasta masura a fost acceptata de catre Fondul Monetar International: "Nu am ezitare sa o spun: si echipa Fondului a gresit acceptand aceasta solutie. Am vazut-o pe doaman sefa delegatiei, poate avand o experienta mai mica, fericita ca a gasit o solutie inovativa. Nu, doamna reprezentanta a Fondului, ti-o spun eu, presedintele acestei tari in care vii in misiuni,... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 09:45
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca este bine ca fiecare client care are credit la banci sa judece singur masura privind reducerea, pentru doi ani cu 50%, a ratelor si apreciaza ca "fundamentala" comunicarea cu debitorii.
"Banca Nationala nu da sfaturi, dar sfatul meu personal este sa fie foarte atenti, toti, la masurile care vor fi luate si sa judece cu propriul cap. E important, am mai spus asta si sublinez. Pana in aprilie, cand se va trece la aceasta masura, fundamentala este comunicarea, daca Guvernul va reusi sa poarte un dialog sincer", a declarat Vasilescu, la postul Realitatea TV.
Acesta a reamintit ca Banca Nationala a discutat cu Guvernul maniera in care vede elaborarea actului normativ privind facilitatea fiscala propusa de premierul Victor Ponta.
"Subliniez punctul de vedere al Bancii Nationale. Acest punct de vedere al Bancii Nationale este foarte precis. Si anume, aceasta a cerut Guvernului ca pe actul normativ care va organiza acest sistem, aceasta schema fiscala, sa apara o formula de relativitate si anume, sa nu se scrie bancile trebuie sa faca, adica o previziune imperativa, ci sa se scrie, bancile pot sa faca.
Sa nu se scrie, debitorii bancilor la care au credite de platit trebuie sa faca, ci sa se scrie, pot sa faca. Asta inseamna ca, atunci in luna aprilie, cand aceasta masura va intra in vigoare, banca si debitorul se vor aseza la o masa si vor discuta. Daca e in avantajul bancii si banca va crede ca e in... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 08:21
Electorata, o facilitate pentru persoanele cu credite la banci, a fost propusa cu scopul de a stimula consumul, insa a reusit in doar cateva zile sa arunce in aer puterea de guvernare. Combatuta la scara larga de economisti, masura este nepopulara si in randul liberalilor, provocand o noua criza in sanul USL. In urma scandalului, ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, care si-a asumat proiectul elaborat impreuna cu BNR, a demisionat din functie.
Electorata a fost anuntata luni de premierul Victor Ponta, in contextul prezentarii concluziilor vizitei misiunii FMI in Romania. Masura se dorea a fi o facilitate pentru persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar. In urma unei intelegeri cu banca, acesti clienti pot ajunge la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani. Masura ar putea intra in vigoare de la 1 aprilie si de aceasta vor putea beneficia cei care nu au restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.
Liberalii s-au pozitionat inca de la inceput impotriva masurii, sustinand ca nu a fost discutata in cadrul USL. Unul dintre cei mai ferventi combatanti ai propunerii este chiar prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis:
"Nu mi se pare o masura buna. Nu a fost discutata in PNL, nu stiu daca a fost discutata in PSD. Dupa parerea mea, nu va da rezultate decat in talk-show. Nu cred ca este o masura buna pentru oamenii care au venituri mici, care, peste doi ani, vor trebui sa plateasca o rata considerabil mai mare decat cea pe care... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 14:17
Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, spune ca injumatatirea ratelor pentru anumite categorii de persoane nu i se pare "o masura buna" si ea nu va da rezultate "decat in talk-show", iar ideea ca "o economie aproape la pamant" ar putea creste "scutind artificial" aceste persoane nu l-a convins.
Klaus Iohannis a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca injumatatirea ratelor nu i se pare "o masura buna".
"Nu mi se pare o masura buna. Nu a fost discutata in PNL, nu stiu daca a fost discutata in PSD. Dupa parerea mea, nu va da rezultate decat in talk-show. Nu cred ca este o masura buna pentru oamenii care au venituri mici, care, peste doi ani, vor trebui sa plateasca o rata considerabil mai mare decat cea pe care o platesc acum", a declarat Iohannis.
Potrivit acestuia, este "extrem de discutabil faptul ca o parte din aceste rate sa fie scutite prin neplata impozitului pe venit".
"Impozitul pe venit este o sursa importanta de finantare si a statului si a administratiei locale, or sa renuntam asa usor la impozitul pe venit nu mi se pare in regula", a spus Iohannis.
In plus, el a afirmat ca "motivatia" acestei masuri nu i se pare "buna".
"Motivatia nu mi se pare buna: sa crestem economia prin stimularea consumului. Ce facem atunci? Ii invatam pe oameni sa cheltuiasca putinii bani pe care ii au, numa' asa. Eu imi imaginez ca stimulam economia creand locuri de munca unde oamenii sa castige mai bine si atunci vor cheltui mai mult", a sustinut... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 14:46
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, in contextul in care soldul creditului intern a scazut cu 7,3 miliarde de lei in acest an. Pe de alta parte, bancile din Romania sunt fortate sa ia masuri drastice pentru imbunatatirea bilantului, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi de un miliard de euro. Asadar, cea mai la indemana solutie: restrangerea activitatii.
"Sistemul bancar trebuie sa se restructureze, intrucat sediile bancilor sunt uneori prea mari sau prea multe", a declarat recent ministrul Economiei Varujan Vosganian. Un sfat deja tardiv, daca ne uitam la evolutiile financiare ale primelor trei banci din Romania: costurile operationale au scazut si cu 8% de la inceputul anului.
2012 a reprezentat un an de infern pentru sistemul bancar romanesc, pierderile ridicandu-se la un miliard de euro.
Stagnarea cresterii economice, cresterea ratei inflatiei si deprecierea leului nu au ajutat populatia si companiile sa isi imbunatateasca pozitia financiara pentru a face fata mai usor exigentelor impuse de banci. Volumul creditelor acordate a scazut, in timp ce rata creditelor neperformante a continuat sa creasca.
La sfarsitul lui 2012, creditele neperformante reprezentau 18,2% din totalul creditelor, in crestere fata de 14,3% la sfarsitului lui 2011.
O situatie care a impus si masuri draconice. Aproximativ 4000 de angajati au parasit sistemul bancar si peste 300 de unitati au fost inchise. Rezultatul, scaderi ale costurilor... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 15:46
Banca Centrala Europeana a redus neasteptat rata dobanzii, in conditiile in care costurile cu imprumutul au crescut pentru Italia si Spania, dupa ce liderii europeni au prezentat perspectiva iesirii Greciei din uniunea monetara.
"In baza analizei economice si monetare, consiliul a decis sa reduca dobanda-cheie BCE cu 25 de puncte de baza. Intrucat inflatia a ramas ridicata si, cel mai probabil, va ramane peste 2% in urmatoarele luni, ne asteptam ca procentul sa scada sub 2% abia in cursul anului 2012", a declarat MArio Draghi intr-o conferinta de presa, prezentata de Reuters.
Oficialii BCE s-au intalnit, joi, pentru prima data sub conducerea lui Mario Draghi, si au redus rata dobanzii cu 25 de puncte de baza pana la 1,25%, in ciuda estimarilor a 51 de analisti din 55 intervievati de Bloomberg.
"Decizia de reducere a ratei a fost luata in unanimitate", a declarat Mario Draghi, intr-o conferinta care a avut loc la Frankfurt.
Potrivit presedintelui BCE, este impetuos necesar ca autoritatile sa implementeze deciziile luate pe 26 octombrie. "Guvernele din zona euro sa accelereze implementarea reformelor strucurale, a spus acesta.
In cadrul discursului sau, Mario Draghi a tinut sa sublinieze ca situatia actuala va avea efect de amortizare asupra salariilor si costuilor sociale si ca rata a fost redusa tocai din cauza situatiei economice dificile.
Noul sef BCE este increzator ca noul program de achizitii de obligatiuni, daca va fi implementat si daca sistemul... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 15:19
Administratia Obama intentioneaza sa lanseze o campanie de convingere a companiilor financiare pentru reducerea ratelor platite de beneficiarii de credite ipotecare care au probleme in respectarea obligatiilor financiare."Bancile nu fac suficiente eforturi in aceasta problema", a declarat un responsabil al Departamentului Trezoreriei, Michael Barr, citat de publicatia New York Times.Institutiile de credit au intensificat masurile de reducere a ratelor pentru clientii cu probleme financiare, dar publicatia a relatat ca programul de 75 de miliarde de dolari de combatere a prescrierilor are probleme.Majoritatea imprumuturilor ai caror termeni au fost modificati se afla in faza de testare si, din acest motiv, la nivelul Trezoreriei exista opinia ca programul s-a dovedit ineficient.Barr a declarat ca autoritatile de la Washington vor face publice numele institutiilor financiare care nu au redus suficient de rapid ratele imprumuturilor ipotecare.In plus, Trezoreria nu va acorda acestor companii stimulentele promise, pana cand reducerea ratelor nu va deveni permanenta. mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 18:02