Productia de miere s-a redus la jumatate in acest an, din cauza secetei inregistrate in vestul tarii si a ploilor excesive din sud, iar pretul mierii a urcat deja cu 10-15 procente, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.
"Anul acesta am obtinut la nivel national doar 50-60% din productia anuala de miere, iar pretul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorarii cu 35-40% a preturilor de achizitie de la apicultori la unele produse. Vestul si centrul tarii au fost afectate de seceta, iar in alte zone nerealizarea productiei a aparut din cauza ploilor excesive.
In sudul tarii a plouat in perioada de inflorire a salcamului, iar in aceste conditii la nivel national am obtinut doar 30% fata de media anuala, adica in jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o productie anuala de 4.000-5.000 tone de miere de salcam. Mierea de tei s-a facut doar intre 30 si 35%, pentru ca in aproape toata tara s-au suprapus ploile, iar mierea de ...citeste mai departe despre "Cu ce ne mai indulcim la iarna? Productia de miere s-a redus la jumatate" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 10:40
Productia de miere din acest an se va reduce la jumatate fata de anul trecut din cauza secetei, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea.
"La ora actuala productia de miere este sub 40%-45% din cantitatea obtinuta anul trecut, seceta afectand puternic culturile de rapita floarea soarelui si salcam. Pentru acest an estimam o productie de 10.000 de tone de miere, cel mult 12.000, in conditiile in care anul trecut ne-am apropiat de 20.000 de tone. Desi am avut mari sperante in primavara conditiile climaterice din vara au uscat culturile', a spus Fetea.
Acesta a precizat ca mierea de rapita obtinuta anul acesta este la doar 10% din productia anului trecut, cea de salcam la 20-35%, iar mierea de floarea soarelui, intre 50 si 60%. Productia de miere din tei a fost ceva mai buna, intre 60 si 70% din cantitatea anului trecut.
Diminuarea productiei de miere, dar si lipsa resurselor financiare pentru pregatirea stupilor in iarna va aduce si o crestere a pretului mierii pe piata interna, desi mai mult de jumatate din productie merge anual la export.
Nemultumirea apicultorilor: Ministerul nu a aprobat plata in avans a sumelor din PNA
Presedintele ACAR a declarat ca apicultorii sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Agriculturii nu a aprobat plata in avans a sumelor prevazute prin Programul National Apicol (PNA), in conditiile in care acestia nu mai au resurse financiare pentru a pregati rezerva de iarna a albinelor.... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 14:31