Rusia reuseste inca odata sa starneasca o furtuna politica in Europa prin "pionul" sau energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltica, pana in Germania starnesc controverse in randul liderilor de stat din Uniune.
Nord Stream 2, gazoductul pe care rusii intentioneaza sa-l construiasca in cooperare cu mai multi parteneri din sectorul energetic european, este vazut ca o amenintare la adresa securitatii energetice a Ucrainei si a tarilor baltice, relateaza International Business Times.
Noi reguli
Saptamana aceasta, vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in politica energetica a UE, Maros Sefcovic, va anunta un nou set de reguli menit sa reduca apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrarile efectuate de Gazprom.
Acestea vor stabili mai clar modul in care producatorii de gaz si distribuitorii pot interactiona. Masura nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeana sa nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate in Germania.
Insa, politica pare greu de evitat in contextul in care, inca de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales sa reduca cantitatile de gaz livrate prin intermediul retelei din Ucraina, iar mai nou ameninta statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrarilor.
"Este o Rusie care a invadat Ucraina si care ameninta statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntam in acest moment", a comentat Andras Simonyi,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:00
Compania de stat Botas din Turcia, importatorul de gaze pe piata locala, a apelat la Curtea Internationala de Comert pentru a transa disputa in privinta pretului gazelor naturale cumparate din Rusia, au anuntat oficialii companiei.
Turcii s-au laudat in februarie cu un discount de 10,25% la pretul gazelor naturale obtinut in urma negocierilor cu compania rusa Gazprom, dar acesta nu a fost aplicat pana acum, anunta ziarul Hurriyet Daily News.
Pret disputat
Turcia cumpara anual de la Gazprom intre 28 si 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar anul acesta Ankara a sperat sa obtina o reducere substantiala a tarifului in urma discutiilor care au fost purtate intre cele doua parti.
Negocierile pe pretul gazelor livrate de rusi pe piata din Turcia au debutat dupa ca presedintele Vladimir Putin a anuntat proiectul gazoductului Turkish Stream care urma sa lege cele doua tari pe sub Marea Neagra, inaintand apoi pe teritoriul turcesc pana la granita cu UE.
Intre timp insa, tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dar si alte detalii tehnice au dus la suspendarea proiectului Turkish Stream.
Luni, 26 octombrie, reprezentantii companiei Botas au notificat conducerea Gazprom de actiunea dusa in fata instantelor internationale de arbitraj comercial, conform instiintarii oficiale scopul fiind acela de a recupera cele 10,25 procente din pretul platit in cursul acestui an.
"Negocierile s-au intins pe o perioada destul de lunga, iar de luni am prezentat cazul... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 15:38
Gigantul rus de stat Gazprom a decis sa scada preturile la gazele naturale platite de cetatenii R. Moldova. Moldovenii nu simt deocamdata ieftinirea, deoarece preturile pentru consumatorii casnici au crescut, incepand de vineri.
In trimestrul III al anului curent, Moldova va achita pentru gazele naturale importate din Federatia Rusa cu aproximativ 17% mai putin decat in trimestrul anterior, scrie Publika.
Concernul rus a informat SA Moldovagaz ca va livra gaze naturale catre Republica Moldova la pretul de 210,21 dolari pentru o mie de metri cubi. Comparativ cu trimestrul II, pretul a fost micsorat cu peste 42 de dolari.
Sursa citata arata ...citeste mai departe despre "Rusia reduce pretul gazelor pentru Republica Moldova - minus 17%, a anuntat Gazprom" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 August 2015, ora 10:27
Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai putin decat in 2013, a informat marti compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti.
"In 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importata din Federatia Rusa, cu 11,3 miliarde metri cubi mai putin decat in 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totala de gaze naturale care a intrat in sistemul national de transport in 2014", a precizat Ukrtransgaz, potrivit Agerpres.
Luni, aceeasi companie a informat ca importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi. Din aceasta cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:08
Prabusirea pretului petrolului, care a tras in jos si cotatiile gazului natural, a determinat statele europene sa reduca importurile de resurse din Rusia si sa le foloseasca pe cele inmagazinate in depozitele proprii.
Statul condus de Vladimir Putin ofera 30% din necesarul de gaze al Europei. De cele mai multe ori, livrarile sunt realizate in baza unor contracte incheiate pe o durata intre 6 si 9 luni si vin de obicei "la pachet" cu petrolul, arata Bloomberg.
Iar in conditiile in care cotatia "aurului negru" a ajuns in decembrie la cel mai redus nivel din ultimii 5 ani, tarile europene planuiesc sa mai astepte pana in primul trimestru al anului viitor pentru a importa masiv resurse din Rusia.
Astfel, ele s-au bazat in ultimele saptamani pe gazele existente in depozitele proprii.
In prezent, rezervele din unitatile de stocare din Uniunea Europeana sunt mai mici cu 9,7% fata de cele existente la 1 octombrie. Declinul este mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a ...citeste mai departe despre "Europa cumpara mai putine gaze rusesti - Ce plan au tarile de pe Batranul Continent" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 07:56
Compania nationala de gaz din Slovacia, SPP, a incheiat mai multe intelegeri de rezerva pentru alimentarea cu gaze naturale, cu E.ON si alte companii, pentru a-si asigura necesarul de gaz pentru perioada urmatoare, dupa ce a acuzat reduceri ale volumului livrat de Rusia.
Premierul Robert Fico a declarat ca SPP a inregistrat o scadere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia catre Slovacia, pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, el a precizat ca reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie, transmite Mediafax.
Fico a anuntat intr-o conferinta de presa ca guvernul slovac a incheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a pana la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, in cazul in care acest lucru este necesar.
De asemenea, premierul a prezentat si posibilitatea ca Slovacia sa foloseasca fluxul de gaz din Cehia in sistem invers, ceea ce inseamna ca un gazoduct utilizat in mod obisnuit pentru a transporta gaze catre Cehia, prin Slovacia, va fi folosit in directia opusa.
SPP a detaliat, miercuri, planul pentru cumpararea de gaz de pe piata spot din Austria, livrarile urmand sa se faca in ultimele trei luni din acest an si in primul trimestru din 2015, daca este nevoie.
Compania nationala de gaz din Slovacia a explicat ca noile acorduri vor diversifica in mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.
"Avem capacitatea de a asigura 30% din... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:27
Ucraina a respins vineri o oferta a Rusiei de reducere a pretului gazelor naturale cu 10%, afirmand ca ar fi in continuare prea mare, anuntul indicand ca nu se intrevede o solutie in disputa de lunga durata dintre cele doua parti.
Ucraina plateste in prezent 416 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar autoritatile de la Kiev, care incearca de mult timp sa renegocieze tariful, considera ca un pret corect ar fi de 250 de dolari, transmite Reuters.
Dupa ce nu au reusit sa incheie anul trecut un nou acord, autoritatile ucrainene au anuntat ca vor reduce in acest an importurile de gaze cu o treime, la 27 de miliarde de metri cubi.
Potrivit unor informatii din presa, neconfirmate oficial, Moscova a oferit in aceasta luna un discout de 10%, pentru ca volumul importurilor Ucrainei sa ramana nemodificat.
Un purtator de cuvant al premierului ucrainean Mikola Azarov a declarat vineri ca Ucraina nu este interesata de propunere.
"Pozitia primului ministru este ca nu avem nevoie de un discount, ci de un pret corect", a spus purtatorul de cuvant.
Moscova a insistat de mult timp ca nu va revizui pretul gazelor decat daca Gazprom va face parte din compania care administreaza gazoductele care tranziteaza Ucraina sau daca aceasta tara va intra intr-o uniune vamala condusa de Rusia. Ambele optiuni sunt inacceptabile pentru Ucraina.
Disputele anterioare ale celor doua tari referitoare la pretul gazelor au dus la intreruperea livrarilor catre Europa, determinand... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 21:22
Concernul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a redus cu 10% pretul contractual la livrarile de gaze pentru unii consumatori europeni.
Aceasta reducere vizeaza contractele pe termen lung incheiate de Gazprom cu unele companii europene, cum ar fi GDF Suez (Franta), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) si Botas (Turcia), relateaza vineri BBC Russian si The Financial Times.
"Partenerii nostri ne-au cerut sa luam in calcul o reconsiderare a pretului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a pretului la livrarile de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativa a preturilor cu o medie de 10%", a declarat vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev.
"Pretul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc", a mai spus el, indicand totodata ca monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clientilor sai privind cresterea procentului de gaze legat de pretul de pe piata spot (denumire generica data pietei pentru marfa efectiva a carei livrare este imediata facandu-se contra bani gheata).
Gazprom a mai revizuit in trecut pretul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, in 2010, gigantul rus a redus pretul contractual la gaze pentru un numar de companii italiene, slovace, franceze si germane, mentioneaza BBC Russian. mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 10:49
Ucraina ar urma sa faca economii de circa sase miliarde de dolari pe an in urma revizuirii contractelor de livrare de gaz cu Rusia, a declarat marti premierul ucrainean Mikola Azarov.
"Imediat ce ajungem la un acord privind pretul gazului, vom economisi inca 500 de milioane de dolari pe luna, adica sase miliarde de dolari pe an", a spus Azarov, citat de RIA Novosti.
Marti, cotidianul ucrainean Economiceskie Izvestia a scris ca Moscova si Kievul au convenit asupra reducerii pretului gazului rus pentru Ucraina la 220 - 230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Informatia nu a fost confirmata oficial inca.
Ucraina incearca sa modifice termenii unui acord semnat in 2009 cu Rusia, ce leaga pretul gazului de cel al petrolului, care a crescut mult intre timp. Kievul cere atat ieftinirea gazului livrat, cat si reducerea cantitatii importate. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 08:50