Violeta Alexandru se afla in mijlocul unei reorganizari profunde in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), iar noua organigrama va avea cu 101 posturi mai putin, respectiv se va ajunge la 323 de la 424 de posturi.
"Am ajuns, dupa saptamani de dezbateri interne si externe, la varianta de mai jos a organigramei. A mai fost in consultare, dar o arat din nou public pentru ca orice reactie bazata pe argumente este binevenita! In curand imi voi asuma decizia pe marginea noii organigrame.
Da, propun reducerea numarului de posturi, scaderea numarului directorilor generali, acest lucru avand - caci nu se poate altfel, consecinta scaderii veniturilor, ajungandu-se la o treapta ierarhica cu un nivel de salarizare mai mic.
Exclud din discutie completarile la salarii prin fonduri europene pe baza proiectelor. Propun comasarea unor structuri, repartizarea mai buna a resurselor umane. De la 424 posturi, aceasta propunere de organigrama are 323 posturi. Urmeaza institutiile din coordonare", a scris joi seara ministrul Muncii pe Facebook.
Potrivit sursei citate, daca lucrurile mergeau bine in minister, pensionarii nu aveau problemele pe care le au in aplicarea legislatiei privind pensiile, firmele gaseau usor someri, cei care muncesc cinstit vedeau ca Inspectia Muncii ii respecta sanctionandu-i pe cei care ocolesc legea, afectandu-i pe salariati.
"Daca nu se vedea cu ochiul liber ca sistemul public pare sa se protejeze pe sine si nu adreseaza nevoile oamenilor, nu... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 08:55
Guvernul va continua si in urmatorii ani sa reduca numarul de salariati in sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la sapte posturi vacantate, sistem care va fi insa aplicat cu mai multa flexibilitate.
Aplicarea unor reguli flexibile se face pentru ca blocajele generate de lipsa de personal sa fie eliminate. Flexibilizarea presupune aplicarea regulilor la nivel sectorial si nu pentru fiecare institutie in parte, astfel incat sa poata decide angajari in zonele care au un deficit de personal.
Angajamentul de a continua politica de inghetare a angajarilor in sistemul public, cu mici exceptii, a fost introdus in Programul de convergenta pentru perioada 2012-2015, la capitolul "Obiectivele pe termen mediu".
"Desi nu se mai intrevad masuri de austeritate de genul celor aplicate in 2010, pe partea de cheltuieli se va mentine o abordare prudenta tocmai pentru a consolida trendul sustenabil al finantelor publice", se arata in documentul aprobat, miercuri, de Guvern si obtinut de MEDIAFAX.
In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.
Decizia a fost mentinuta atat in 2010, cat si in 2011, iar strategia fiscal-bugetara a Guvernului prevede ca politica... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 17:46
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi ca nu exista in plan reducerea de personal din sistemul public, dar se are in vedere, potrivit acordului cu FMI, pastrarea cheltuielilor salariale la 7,2% din PIB, informeaza NewsIn."Strategia fiscala vizeaza doua masuri principale, nu este vorba de reducerea numarului de personal. Prima masura vizeaza controlul asupra angajarilor, prin mentinerea raportului 1 la 7, astfel ca automat se va produce o scadere a personalului. O alta masura se refera la plafonarea cheltuielilor", a explicat ministrul.
Ialomitianu a precizat ca, potrivit acordului cu Fondul Monetar International, cheltuielile cu salariile trebuie sa fie de 7,2% din PIB. "Nu avem in plan reducerea de personal. Mergem in continuare cu reorganizarea administratiilor fiscale pe regiuni si sigur vom reduce functii de conducere, dar nu ne-am propus sa dam afara, ci va fi o relocare.
Prin depunerea electronica nu vom mai avea nevoie de personal la ghisee, iar personalul va fi redistribuit sau daca nu va fi nevoie se va renunta la personal", a mai spus Ialomitianu. mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 12:21
O "vacanta" neplatita timp de zece zile pe an pentru angajatii din sistemul public ar putea fi una dintre cele mai simple metode la care statul ar putea recurge pentru a reduce cheltuielile cu personalul bugetar, fara a genera efecte negative profunde nici in plan economic, nici in plan social.In incercarea de a reduce cheltuielile, Guvernul a analizat pana acum doua variante: reducerea cu 20% a salariilor, ceea ce, potrivit unor calcule, echivaleaza cu economii de doua miliarde de euro in 2009, sau concedierea a 20% dintre angajatii sectorului bugetar, varianta avand consecinte negative majore in plan economic. Intrucat memorandumul Romania-Comisia Europeana spune ca "masurile de ajustare a cheltuielilor salariale trebuie sa conduca la o reducere nominala de cel putin 4% a cheltuielilor salariale, fata de nivelul anului 2008", fara a puncta un anume mecanism de reducere, Business Standard a facut urmatorul calcul.
Dintre cele 52 de saptamani platite ale anului, patru procente reprezinta doua saptamani.
Altfel spus, pentru a atinge nivelul economiei cerute, angajatii de la stat ar trebui sa nu fie platiti zece zile in 2009. Mecanismul a fost practicat cu succes in perioade de criza in alte state, precum Portugalia sau Franta, dar si de companii private cu sute de mii de angajati, precum British Airways. mai mult
Miercuri, 05 August 2009, ora 09:00