Autoritatile de la Sofia au inceput constructia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia, un proiect de 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari), menit sa reduca dependenta statului balcanic de gazele rusesti si sa ajute la diversificarea furnizarilor in sud-estul Europei, transmite Reuters.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o lungime de 182 kilometri si o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan.
Premierul elen Alexis Tsipras si omologul sau bulgar, Boyko Borissov, au anuntat miercuri inceputul simbolic al al lucrarilor de constructie in apropierea satului Kirkovo, la 15 km de granita cu Grecia.
"Aceste proiect este de importanta strategica nu numai pentru cele doua tari, ci pentru intreaga Europa, inclusiv tarile din Balcanii de Vest, deoarece va duce la o diversificare reala a furnizarilor", a declarat Borissov.
Luna aceasta, firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si constructia interconectorului de gaze care va face legatura intre orasul Stara... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:47
Finlanda ar putea primi in viitor gaze naturale din Norvegia, printr-o retea de gazoducte care ar urma sa treaca prin statele baltice si Polonia, ca parte a eforturilor de reducere a dependentei de livrarile din Rusia, transmite Reuters.
Helsinki si Tallinn construiesc un gazoduct catre Estonia, numit Conectorul baltic, care trece pe sub Golful Finic, cu o capacitate de transport de 7,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi.
"Planul este ca Finlanda sa fie deplin conectata la reteaua de gaze europeana si sa aiba acces si la alte surse, cum ar fi gazele naturale din Norvegia", a afirmat, pentru Reuters, Herkko Plit, directorul general al Baltic Connector Oy, unul dintre cei doi proprietari ai planificatului gazoduct.
Conectorul baltic va permite importul de gaze printr-o conducta care va lega Polonia si Lituania, numita GIPL, si care ar urma sa fie finalizata pana in decembrie 2021. Aceasta va fi legata de Conectorul baltic, care va uni Polonia cu Norvegia, prin Danemarca.
Decizia de investitii in proiectul Conectorului baltic, a carui valoare este estimata la 2,1 miliarde de euro, este asteptata de partenerii sai, operatorii retelelor de transport al gazelor naturale din Polonia si Danemarca, Gaz-System si Energinet, pana la finalul lui 2018.
In ultimii ani, Finlanda si tarile din Europa de Est au incercat sa-si reduca dependenta de gazele din Rusia, partial din cauza temerilor ca Moscova ar putea folosi monopolul gazelor pentru influenta politica, asa cum a... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 17:56
Pe fondul razboiului energetic dintre Moscova si Kiev, Europa risca sa ramana paralizata de frig iarna aceasta.
Conducerea Gazprom a anuntat ca este gata sa sisteze livrarile de gaze catre tarile UE, daca Ucraina va recurge la "sifonarea" combustibilului din gazoductele care asigura lagatura intre Moscova si spatiul comuniatar European, anunta agentia TASS.
"Exista un risc in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre Europa via Ucraina. In contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forta majora.
Daca Ucraina va incerca sa se alimenteze din gazul destinat tarilor europene, fie vom reduce livrarile cu cantitatea de gaz ilegal trasa din conducte, fie vom efectua reduceri disproportionate.
Dar, la fel de bine, putem recurge si la sistarea livrarilor in cazul oricarei incalcari a acestei claue", a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom.
Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problema spinoasa in relatiile dintre UE si Rusia. De fiecare data cand Kremlinul a incercat sa joace cartea gazului in fata puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea tarilor europene.
Anul acesta insa, Kievul nu a mai incheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetica a tarii fiind pusa in pericol de complexele jocuri politice care se desfasoara in regiune.
De altfel, tranzitul gazului catre UE via Ucraina ar putea fi o poveste care sa ia sfarsit in 2019, Rusia intentionand sa alimenteze piata energetica din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:14
Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.
Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.
In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.
De neinlocuit
In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.
"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.
De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.
Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.
Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57
Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai putin decat in 2013, a informat marti compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti.
"In 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importata din Federatia Rusa, cu 11,3 miliarde metri cubi mai putin decat in 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totala de gaze naturale care a intrat in sistemul national de transport in 2014", a precizat Ukrtransgaz, potrivit Agerpres.
Luni, aceeasi companie a informat ca importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi. Din aceasta cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:08
Livrarile de gaze rusesti catre Romania au scazut miercuri cu 18% fata de cantitatile normale, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
'Reducerea anuntata astazi (miercuri - n.r.) de Gazprom la Transgaz este de 18% in raport cu cantitatile nominalizate pe baza solicitarilor beneficiarilor din Romania. Cantitatile sunt de sub 0,2 milioane de metri cubi pe zi. Nu e niciun motiv de ingrijorare', a spus Nicolescu, potrivit Agerpres.
La inceputul acestei luni, ministrul s-a intalnit cu ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, Oleg Malginov, intalnire la care au participat si reprezentanti ai Transgaz.
Reducerile, posibile si pe viitor
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti nu a confirmat faptul ca nu vor mai avea loc reduceri in livrarile de gaze rusesti catre Romania, a anuntat Departamentul pentru Energie.
'Reamintim ca au existat in ultima perioada mai multe intentii anuntate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrarilor de gaze naturale catre Romania. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singura astfel de intentie s-a si materializat intr-o reducere efectiva a livrarilor. In urma intalnirii, nu s-a confirmat faptul ca situatia nu va continua in acelasi registru', se arata in comunicat.
O zi mai tarziu, rusii au intrerupt din nou livrarile, cu 13%.
Departamentul pentru Energie a sustinut in repetate randuri ca populatia nu va fi afectata in niciun fel de aceste... mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 12:15
Compania nationala de gaz din Slovacia, SPP, a incheiat mai multe intelegeri de rezerva pentru alimentarea cu gaze naturale, cu E.ON si alte companii, pentru a-si asigura necesarul de gaz pentru perioada urmatoare, dupa ce a acuzat reduceri ale volumului livrat de Rusia.
Premierul Robert Fico a declarat ca SPP a inregistrat o scadere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia catre Slovacia, pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, el a precizat ca reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie, transmite Mediafax.
Fico a anuntat intr-o conferinta de presa ca guvernul slovac a incheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a pana la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, in cazul in care acest lucru este necesar.
De asemenea, premierul a prezentat si posibilitatea ca Slovacia sa foloseasca fluxul de gaz din Cehia in sistem invers, ceea ce inseamna ca un gazoduct utilizat in mod obisnuit pentru a transporta gaze catre Cehia, prin Slovacia, va fi folosit in directia opusa.
SPP a detaliat, miercuri, planul pentru cumpararea de gaz de pe piata spot din Austria, livrarile urmand sa se faca in ultimele trei luni din acest an si in primul trimestru din 2015, daca este nevoie.
Compania nationala de gaz din Slovacia a explicat ca noile acorduri vor diversifica in mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.
"Avem capacitatea de a asigura 30% din... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:27
Ucraina a respins vineri o oferta a Rusiei de reducere a pretului gazelor naturale cu 10%, afirmand ca ar fi in continuare prea mare, anuntul indicand ca nu se intrevede o solutie in disputa de lunga durata dintre cele doua parti.
Ucraina plateste in prezent 416 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar autoritatile de la Kiev, care incearca de mult timp sa renegocieze tariful, considera ca un pret corect ar fi de 250 de dolari, transmite Reuters.
Dupa ce nu au reusit sa incheie anul trecut un nou acord, autoritatile ucrainene au anuntat ca vor reduce in acest an importurile de gaze cu o treime, la 27 de miliarde de metri cubi.
Potrivit unor informatii din presa, neconfirmate oficial, Moscova a oferit in aceasta luna un discout de 10%, pentru ca volumul importurilor Ucrainei sa ramana nemodificat.
Un purtator de cuvant al premierului ucrainean Mikola Azarov a declarat vineri ca Ucraina nu este interesata de propunere.
"Pozitia primului ministru este ca nu avem nevoie de un discount, ci de un pret corect", a spus purtatorul de cuvant.
Moscova a insistat de mult timp ca nu va revizui pretul gazelor decat daca Gazprom va face parte din compania care administreaza gazoductele care tranziteaza Ucraina sau daca aceasta tara va intra intr-o uniune vamala condusa de Rusia. Ambele optiuni sunt inacceptabile pentru Ucraina.
Disputele anterioare ale celor doua tari referitoare la pretul gazelor au dus la intreruperea livrarilor catre Europa, determinand... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 21:22
Rusia si Turkmenistanul au cazut marti de acord ca incepand din ianuarie sa fie reluate livrarile de gaz turkmen catre Rusia, suspendate din luna aprilie, la un pret calculat conform unei formule ce se raporteaza la piata energetica europeana, potrivit RIA Novosti, citat de NewsIn.In timpul vizitei presedintelui rus la Ashabad, Rusia si Turkmenistanul au ajuns la un acord de reluare a livarilor de gaz turkmen in Rusia "incepand cu 1 ianuarie si nu mai tarziu de 10 ianuarie 2010" in volum de 30 de miliarde metri cubi pe an.
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, si omologul sau turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov, au semnat marti, la Asahabad, acordul de extindere a cooperarii strategice in domeniul energetic si de constructie a masinilor.
Vicepremierul rus Igor Secin a explicat ca acest acord presupune "extinderea cooperarii in domeniile strategice ale sectorului economic, adica energia si constructiile de masini, ceea ce inseamna nu doar cooperarea in domeniul gazelor, ci si al petrolului si electroenergeticii.
Acest document este mult mai diversificat", a precizat Secin.
De asemenea, Rusia si Turkmenistanul s-au inteles sa realizeze in comun proiectul de constructie a gazoductului caspic, precum si conducta Est-Vest, a declarat vicepresedintele Gazpromului, Aleksandr Medvedev.
"Exista o serie de proiecte pentru construirea de conducte noi prin teritoriul Turkmenistanului si catre Europa", a spus el, adaugand ca este vorba despre gazoductele caspic si Est-Vest.
El a mai spus... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2009, ora 15:02