Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat marți, 14 decembrie, că și-a propus ”o reducere masivă” a evaziunii fiscale în anul 2022.
”Următoarea ţintă: reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul anului 2022! Cum? Reducerea masivă a evaziunii fiscale prin “Radarul mărfurilor”, factură electronică, case de marcat conectate la ANAF, informatizarea vămilor”, a transmis, marţi, ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, rezultatul acestei acţiuni ar fi ”un miliard de euro în plus cu care să-i suţinem pe românii care muncesc cinstit şi trăiesc decent”. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finanțelor vrea să aducă la buget un miliard de euro prin reducerea evaziunii fiscale. Planul pentru 2022" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Decembrie 2021, ora 22:27
Cunoasteti expresia "banii nu au miros"? Ei bine, autoritatile din Grecia vor sa demonstreze contrariul si vor folosi caini dresati pentru a depista bancnotele false, dar si pe cei care vor sa scoata sume uriase, ilegal, din tara.
Directia vamilor din statul elen spera astfel sa reduca frauda fiscala, transmit agentiile AFP si Reuters.
Ciobanestii germani, labradorii si ciobanestii belgieni sunt patrupedele care pot fi pregatite cel mai bine pentru o astfel de sarcina.
Ideea este ca cerneala de pe bancnote are miros ce poate fi detectat de cainii antrenati in acest scop, iar mai multe tari, printre care si Franta, s-au dotat deja cu animale pentru a lua urma banilor care ies ilegal din tara.
Asa cum am ...citeste mai departe despre "Grecia vrea sa combata evaziunea fiscala cu ajutorul cainilor antrenati sa gaseasca bani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 17:06
Reducerea evaziunii fiscale cu doua punte procentuale, de la 14% din PIB cat este in prezent, ar aduce bugetul Romaniei pe excedent, a declarat marti presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.
"Doua puncte din 14% din PIB nu reprezinta mare lucru. Dar daca vrem sa luam din evaziunea fiscala si sa aducem la buget, trebuie sa reformam sistemul. Partea de transparentizare a cheltuielilor este obligatorie. Nu o sa fac pe nimeni sa imi plateasca corect taxele si impozitele daca nu se simte pe pozitie de egalitate si nu este tratat corect din perspectiva relatiei cu statul", a explicat Ionut Dumitru.
In ceea ce priveste discutiile referitoare la cresterea gradului de incasare, Ionut Dumitru afirma ca sunt "lungi si fara rezultate", acelasi lucru observandu-se si in cazul reorganizarii ANAF.
Presedintele Consiliului Fiscal a dat exemplul Bulgariei care colecteaza mai mult ca procent in PIB, cu o cota de TVA de 20%, fata de Romania, cu o cota de 24%. Si in privinta gradului de colectare a TVA, Bulgaria sta mult mai bine, cu 85%, fata de 52% in Romania.
"In Romania incasam doar jumatate, respectiv 52%. Diferenta pe care nu o incasam, de 48%, este cea mai mare din Europa. Bulgaria colecteaza 85% din TVA care ar trebui incasata", a mai spus Dumitru. mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 16:01
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri, ca evaziunea fiscala a ramas la acelasi nivel ca in 2012 si nu a crescut in termeni reali, precizand ca obiectivul la preluarea mandatului a fost reducerea semnificativa a acestui fenomen, dar Directia Anti-Frauda va opera de la 1 noiembrie.
Ministrul a sustinut, intr-o emisiune la RTV, ca de la preluarea mandatului obiectivul sau a fost de a reduce semnificativ evaziunea fiscala, motiv pentru care a desfiintat Garda Financiara, care si-a dovedit ineficienta in ultimii ani, si a organizat un alt mecanism - Directia de Anti-Frauda Fiscala.
El a sustinut ca in aceasta institutie vor fi angajati peste 2000 de persoane.
"Daca ne raportam la nivelul veniturilor colectate in 2013, raportat la 2012, avem o colectare 105,6%, deci in termeni reali cat la nivelul anului 2012. Nu avem o accentuare a evaziunii fiscale, dar nu avem nici o reducere (...) Daca dam la o parte inflatia, nivelul colectarii in 2013 este la nivelul din 2012. In 2013 evaziunea fiscala nu a crescut fata de 2012. Pe noi ce ne intereseaza, ne intereseaza ca incepand cu 1 noiembrie sa avem o structura care sa combata intr-adevar evaziunea si frauda fiscala", a sustinut Chitoiu. mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 10:07
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Sibiu, referitor la motivele reducerii TVA la paine, ca la nivel european consumul de paine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, in timp ce in Romania este de 23 de kilograme, diferenta fiind "evaziune fiscala".
Ministrul Daniel Constantin a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Sibiu, care este scopul reducerii TVA la paine, el raspunzand ca, in principal, este vorba despre combaterea evaziunii fiscale.
"Obiectivul principal al scaderii TVA-ului de la 24 la 9 la suta este acela de a reduce evaziunea fiscala, de a crea un mediu concurential corect pentru cei care platesc taxe si impozite, cu scopul de a sprijini foarte mult industria, pentru ca astazi industria de panificatie, din pacate, este pe marginea prapastiei", a declarat Daniel Constantin.
El a afirmat ca s-au facut studii, care vor fi prezentate reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) in vederea aprobarii reducerii TVA la paine, care arata dimensiunea evaziunii fiscale in sectorul de panificatie din Romania.
"Consumul mediu de paine pe cap de locuitor, la nivel european, este de 89 de kilograme. In Romania, este de 23 de kilograme. Adica, aceasta este cantitatea care se fiscalizeaza. Diferenta reprezinta evaziune fiscala", a explicat Daniel Constantin.
Constantin: Urmarim si scaderea pretului la paine
In plus, ministrul Agriculturii a precizat ca un alt motiv al reducerii TVA la paine... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 16:59
Cota de 9%, anuntata de Victor Ponta, ar reprezenta o reducere insuficienta pentru a face curatenie totala pe piata painii. Patronatele vor o reducere-soc prin care TVA la paine sa coboare sub 5%.
Premierul a precizat ca Guvernul nu are inca acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, aratand ca aceasta idee reprezinta un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai intai doar pentru paine.
Pentru specialistii din sectorul de morarit si panificatie, nu efortul bugetar sau efectele sociale sunt importante, ci nivelul cotei reduse de TVA, despre care se spune ca va fi de 9%. Ei spun ca evaziunea nu va fi astfel redusa simtitor, pentru ca 9% e un nivel prea ridicat pentru a-i aduce in piata "curata" pe cei care acum lucreaza la negru.
Citeste mai multe despre Reducerea TVA la paine nu-i sperie pe evazionisti. Pentru a fi eficienta, cota trebuie sa coboare sub 5% in loc de 9% pe Adevarul.ro. mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 15:11
Industria de morarit si panificatie este in pragul falimentului, iar pentru redresarea sa este cruciala reducerea evaziunii fiscale in domeniu, precum si scaderea TVA la produsele de panificatie, apreciaza Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase ROMPAN.
"Nu este un deziderat al nostru reducerea pretului. Este o consecinta a acestei masuri (de diminuare a TVA n.r). Dezideratul este reducerea evaziunii fiscale si cresterea incasarilor bugetare. Se va intampla si acest lucru, probabil, in unele cazuri in care si pretul va scadea, sigur, cat ii permite piata", a spus Popescu, potrivit Agerpres.
Acesta considera ca trebuie realizata astfel scaderea TVA la produsele de panificatie.
"Sigur ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis. Cu Ministerul de Finante purtam acum discutii sa vedem cum punem in practica acest lucru. Este absolut necesar sa realizam acest deziderat pentru ca, altfel, industria de morarit si panificatie este aproape de faliment.
Fondul Monetar International probabil ca o sa zica da, pentru ca nu exista alta solutie. In toate celelalte state europene avem taxa pe valoarea adaugata redusa la alimente, cu exceptia Romaniei si Danemarcei. Seful delegatiei FMI (Erik de Vrijer) a spus ca a aplicat aceasta reducere de TVA la restaurante in Franta si nu a mers. Noi nu suntem restaurante, noi vom demonstra foarte bine in sase luni ca vor creste incasarile bugetare si, din date... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 11:35
Evaziunea fiscala din Romania intra din nou in atentia opiniei publice, dupa ce presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI, Georgian Pop, a clasificat acest fenomen ca fiind unul ingrijorator.
Pentru jucatorii din industria alimentara, Pop doar constata o realitate costisitoare.
Nivelul din ce in ce mai mare la care a ajuns evaziunea fiscala din Romania, cu mult peste media Uniunii Europene, nu reprezinta un fenomen nou pentru principalii jucatori din piata. In domeniul alimentar, mai exact in industria panificatiei, se inregistreaza cele mai mari cote, ce depasesc 70%, asa cum recunoaste insusi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit jucatorilor din piata, nivelul ar fi chiar si mai mare si ar trece de 90% in aceasta industrie. La polul opus, exista si sectoare in care nivelul evaziunii este foarte scazut sau chiar apropiat de zero. "Cum ar fi in industria mierii sau a sucurilor", potrivit lui Mihai Visan, directorul Asociatiei Romane a Carnii (ARC).
Acesta a facut, pentru Business24, un calcul estimativ referitor la pierderile suportate de buget din cauza evaziunii. "Daca facem un calcul, productia industriei alimentare este undeva la 10 miliarde de euro, iar aproximativ doua miliarde de euro pe an sunt pierderi la buget".
Exista doua mari modalitati principale prin care se practica evaziunea fiscala pe plan local. Prima sursa este comertul intracomunitar. Cu alte cuvinte, se cumpara foarte multa materie prima de catre... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:05
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania saluta intentia Guvernului de a introduce anul viitor TVA de 9% pentru produsele alimentare de baza, considerand ca aceasta este o masura viabila ce asigura, pe langa protectia sociala si o crestere a ratei colectarii la bugetul de stat, se mentioneaza intr-un comunicat al asociatiei.
"Sustinem introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicatiile bugetare, a unei cote a TVA diferentiata pentru produsele agricole. Este un program esential pentru agricultura, iar efectele vor fi multiple: de la scaderea preturilor pentru consumatori, pana la sprijinirea producatorilor autohtoni si mai ales la combaterea evaziunii fiscale. Decizia ca TVA sa fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agroalimentare de baza incepand cu anul 2013 este o masura viabila, fiind deja aplicata si probata de alte state membre UE, precum Belgia si Germania. Masura este menita sa asigure pe langa protectia sociala necesara si o crestere a ratei colectarii la bugetul de stat", se precizeaza in comunicat.
Reprezentantii ACPCR isi exprima speranta ca si celelalte masuri anuntate marti de premierul Victor Ponta si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sa fie aplicate in termenele anuntate, astfel incat acest program sa-si materializeze efectele pozitive chiar din 2013.
"Aceste masuri vizeaza consolidarea unui sector cheie pentru dezvoltarea economica a Romaniei - agricultura, care are un potential urias pentru crearea de locuri de... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 20:05