Uniunea Europeana a acceptat reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 pentru noile camioane si autobuze pana la termenul limita din 2030, in urma compromisului la care s-a ajuns marti dimineata intre Parlamentul European si Consiliul UE, care reprezinta cele 28 de state membre, transmite Reuters.
"Pentru prima data, la nivelul UE sunt tinte obligatorii privind reducerea emisiilor de CO2 la camioane, inclusiv un stimulent clar pentru camioanele ecologice", a scris pe Twitter Bas Eickhout (parlamentar din partea Verzilor), care a condus negocierile din partea Parlamentului European.
Potrivit unui raport elaborat de Fundatia Europeana pentru Clima (European Climate Foundation - ECF) si Cambridge Econometrics, transformarea flotei de camioane din Uniunea Europeana din modele cu motoare pe baza de motorina in modele electrice sau care functioneaza cu hidrogen ar reduce consumul de petrol cu pana la 11 miliarde de barili pana in 2050, adica echivalentul a doi ani de importuri.
Europa importa aproximativ 89% din necesarul sau de petrol, iar majoritatea petrolului importat este utilizata la productia de combustibili pentru transport. Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) estimeaza ca in anul 2015 pe drumurile din UE circulau aproximativ 6,2 milioane de camioane.
Chiar daca reprezinta mai putin de 5% din toate vehiculele rutiere, camioanele comerciale sunt responsabile pentru 22% din emisiile poluante in sectorul transportului din UE.
Raportul sustine... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 10:23